На среща с минали епохиДата01.01.2018
Размер34.79 Kb.
#39120
НА СРЕЩА С МИНАЛИ ЕПОХИ...
След дълго очакване младежите от Школата по етнография и история при Младежки център, Хасково най-после осъществиха своята мечтана експедиция. Това стана възможно благодарение на спечеления проект „Корените дават крила“, финансиран от Програма „Младежта в действие“. 18 хасковски младежи се включиха в това вълнуващо пътешествие във времето.

Нуждата от изследване на археологическото, историческо и етнографско наследство, неговото популяризиране и опазване ни насочиха към написването на този проект, споделиха младите хора. Чрез този проект опознахме по-добре нашето древно наследство, живота и народопсихологията на хората от нашия регион. Той ни направи по- знаещи, по-приемащи и по-разбиращи.

Предшестващите го дни от 14 до 24. 10. 2013 г. протекоха особено ползотворно и интересно, защото трябваше добре да се подготвим за много сериозно изпитание, а именно изследователската работа из Хасковско. Може би тук е мястото да кажем, че месец преди да започнем подготовката за експедицията имахме обучителен тренинг, срещи и беседи с г – н Валентин Димитров – директор на Регионален исторически музей, Хасково. Той ни въведе в същността и методите на археологическите, исторически и етнографски изследвания, даде ни насоки за изследователска и практическа работа, научи ни как и какво да гледаме в обектите, за да ги видим и разберем, как да направим въпросник, за да получим най-ценното от спомените на информаторите. Преди нашето голямо изпитание той отново бе с нас, за да ни подготви теоретически, за да изготвим своя маршрут и план за работа, да осигурим необходимия инвентар и технически средства за наблюдение и регистриране на изследваните обекти. Успяхме да се справим с всичко това. Организирахме пътуването си, спането и прехраната си, посещението на обектите, намирането на местни водачи и информатори, максимално се стремяхме да оползотворим времето си и да задоволим интересите на всички, свързани с определени обекти.

Денят, в който изживяхме първото си вълнуващо и незабравимо пътуване и проучване на определените обекти бе 25. 10. 2013 г., когато всички ние отпътувахме на своето първо приключение. Избрахме особено ценни в историческо и културно отношение местности. Красотата на страната ни и значимостта на историческите обекти, останали като наследство от предците ни накараха да усетим духа и самобитността на българското. А срещите с възрастните хора, разговорите с тях ще останат скъп спомен и незабравим житейски урок за нас. Докосвайки се до миналото ние прекарахме четири незабравими дни изпълнени с емоции, разказаха младежите.

От 25 до 28. 10. 2013 г. се проведе това дългоочаквано проучване с цел изследване, проучване и популяризиране на археологическото, историческо и етнографско наследство в нашия регион. Маршрутът ни беше доста разнообразен и натоварен: Първият ден посетихме Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково, античната и средновековна крепост край с. Минерални бани, Шарапаните край с. Брястово. Вторият ден бяхме в единствената по рода си Александровска гробница, в с. Михалич, където ни порази с уникалността си скалната църква в околностите на селото. Незабравими ще останат разговорите ни с възрастните хора от село Михалич за традициите, които още се тачат в селото. После продължихме към с. Маточина, където в местността „Декили кая“ видяхме изсечена в скалите поразителна скална църква. Следващ обект на проучването ни беше средновековната крепост Букелон от 13 век. Проучвателската ни дейност този ден завърши с разходка по стария мост на р. Марица в Свиленград от 1529 г. Третият ден от изследването ни бе особено напрегнат. Отделихме много време и внимание на уникалната тракийска куполна гробница край с. Мезек от 4 в. пр. Хр. Силно впечатление ни направи и средновековната крепост от 11 в. край селото. Посетихме и единствения по нашите земи тракийски кромлех от 7 в. пр. Хр. край с. Долни Главанак и тракийските ниши от култовия комплекс при с. Долно Черковище от нач. на 1 хил. пр. Хр. Последният ден - четвърти от изследователската ни работа бе посветен най-вече на етнографски проучвания в с. Жълти бряг, с. Войводово, с. Тракиец и с. Текето. Разговорите с местните хора за миналото, традиците и обичаите ще опишем в книжка за изследваните обекти.

В последвалите седмици проведохме дискусии по теми и въпроси възникнали в процеса на работа по проведената експедиция в Хасковско. Систематизирахме издирените сведения и подготвихме материали за печат във вестниците и за книжката, която предстои да издадем. Бяха описани в подробности обектите, които посетихме и разказите на възрастните хора за традициите в нашия край.Чрез осъществяването на своя проект „Корените дават крила“ дадохме своя принос към прилагането на една ценна практика, основана на активното участие и водещата роля на младите хора при изучаването и популяризирането на археологическото, историческо и етнографско наследство на нашия регион. Чрез този проект ние повишихме своята информираност, компетентност и образованост относно богатството от уникални паметници на местно ниво, което беше и наша основна цел.

Дадена ни бе и възможност за неформално обучение в свободното ни от учебни занятия време. Успяхме някак си незабелязано да преминем границата на времето, да се запознаем с минали епохи, с нашите предци, да се себеопознаем. Ние сами чрез планирането и провеждането на проектните дейности открихме богатството на нашите земи в културно отношение. И така успяхме да реализираме една от целите си – получихме възможности за развитие на своята активност и инициативност, а също така получихме и умения за самостоятелна изследователска и творческа дейност.
Каталог: download
download -> Конкурс „зелена планета 2015" Наградени ученици І раздел „Природата безценен дар, един за всички"
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Конкурс за певци и инструменталисти „ Медени звънчета
download -> Огнената пещ
download -> Задача Да се напише програма която извежда на екрана думите „Hello Peter. #include void main { cout }
download -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
download -> Конспект по дисциплината „Екскурзоводство и анимация в туризма" Специалност: "Мениджмънт в туризма"
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница