На вниманието на опл, лз за болнична помощ и извънболнична помощ, мц и дкцДата05.03.2018
Размер14.74 Kb.
#60673
НА ВНИМАНИЕТО НА ОПЛ, ЛЗ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ И ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ, МЦ И ДКЦ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

С писмо №16-00-7/11.07.2016 г. на д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, Ви информирам, че във връзка с настъпилия летен сезон и увеличения трафик на хора и товари, е нараснал рискът от внос и разпространение на територията на страната не само на Зика, но и други вирусни инфекции, предавани с вектори комари. Тъй като повечето от случаите протичат безсимптомно или с леки клинични прояви, е необходимо да повишите вниманието си за снемане на насочена епидемиологична анамнеза за пребиваване в регион с местно предаване на Зика вирус.

Повишеният брой случаи с Гилен-Баре синдром при възрастни и с микроцефалия/други малформации на централната нервна система при новородени би било показател за автохтонно разпространение на вируса на територията на страната и неефективни превантивни мерки.

Независимо, че съгласно последната класификация на СЗО територията на България попада в зоната със среден риск за предаване на Зика вирусна инфекция, поради липсата на специфично лечение или ваксина, както и поради сигурните научни данни, че Зика вируса причинява малформации при плода и Гилен-Баре синдром при възрастни, от основно значение за предпазване остават личните предпазни мерки и повишаване информираността на населението.

Актуална информация за заразените зони и оценка на риска е налична на страницата на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Актуална информация за гражданите на Европейския съюз и пътуващите до региони с местно предаване на вируса Зика с последните препоръки за предпазване на бременните са представени в приложение 1.

Министерство на здравеопазването следи постоянно ситуацията в международен мащаб и при необходимост ще разпореди предприемането на допълнителни мерки за опазване на общественото здраве.

Приложение: съгласно текста.
С уважение,

д-р Радостина Калчева, главен инспектор в Д НЗБ14.07.2016 г.
Каталог: Document -> Epidemiolg
Document -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
Document -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
Document -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
Document -> Становище за осъществен предварителен контрол
Document -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
Epidemiolg -> От антракс боледуват предимно тревопасните животни – диви и домашни
Epidemiolg -> На вниманието на опл, лз за болнична помощ, мц и дкц уважаеми колеги
Epidemiolg -> Маларията и днес продължава да бъде една от масовите ендемични болести в тропическите страни


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница