На вниманието на опл, лз за болнична помощ, мц и дкц уважаеми колегиДата07.08.2017
Размер74.28 Kb.
#27445
НА ВНИМАНИЕТО НА ОПЛ, ЛЗ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ, МЦ И ДКЦ

Уважаеми колеги,

С писмо № 33- 08- 2 / 03.02.2012г. МЗ информира, че в страната за първи път е доказано наличието на азиатски тигров комар Aedes (Stegomyia) albopicus, който е преносител на вирусите на треските Денга и Чикунгуня.

Доказаните тигрови киомари са заловени в кв. „Буджака“, гр. Созопол, обл. Бургас, а видът на комарите е определен в отдел „ Паразитология и тропическа медицина “ към НЦЗПБ, с последващо потвърждаване в Института по Паразитология в Университета в Цюрих.

Комарите от този вид могат да бъдат пренесени чрез въздушни течения, предмети и вещи. Добра среда за развитието им са съхранявани на открито стари автомобилни гуми, в които се задържа вода. Характерна е способността на вида за бързо и трайно установяване в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатите територии.

Във връзка с изложеното, моля да се насочи вниманието на медицинските специалисти за снемане на насочена епидемиологична анамнеза при симптоми на вирусен менингит / менингоенцефалит, запознаване с етиологията, клиничното протичане и лечението на треските Денга и Чикунгуня.

Денга

Епидемиология

Денга (Dengue) инфекцията в момента се определя като най-важната болест, разпространявана от комари в световен мащаб. Болестта е ендемична в повече от 100 държави и засяга 100 милиона души, главно в тропическите и субтропическите региони, с 450 000 регистрирани случая на хеморагичната форма на заболяването годишно. Разпространителят на заболяването са комарите от рода Aedes, обикновено Aedes aegypti, въпреки че комарите от рода A. albopictus и A. Polynesensis също може да имат участие в епидемията като се имат предвид географските региони на заболяването. Aedes aegypti се размножават в малки водоеми и яйцата им са устойчиви на суша. Женските комари могат да предават вируса на яйцата, което позволява инфекцията да се поддържа дори и без участието на хора.Вирусен геном

Денга вирусът е едноверижен РНК вирус от семейството Flaviviridae. Заболяването се причинява от четири серотипа на денга вируса (DEN-1 до DEN-4). Инфекцията с даден серотип индуцира специфичен имунитет, който не защитава от заразяване с друг серотип на вируса.Патология и патогенеза

Денга вирусът се размножава в клетките на мононуклеарната фагоцитна система, в дендритните и ендотелни клетки. При денга инфекцията възниква потискане на клетките на костния мозък, което води до намален брой на лимфоцити и тромбоцити. Понякога денга вируса пресича кръвно-мозъчната бариера и причинява енцефалит. Виремичната и инфекциозната фаза продължават до 5 дни след появата на симптомите, и е последвана от появата на специфични IgM антитела около 6-ия ден. Повечето от пациентите се възстановяват, но малък процент от случаите прогресират до денга хеморагична треска (dengue haemorrhagic fever – DHF), която се характеризира с плазма теч (plasma leakage). Рискът от развитие на тежко заболяване многократно се увеличава в случай на повторна инфекция от различен серотип.Черният дроб при инфекция с Денга вирус

Увреждането на черния дроб се характеризира с фокални некрози в средните зони с различна степен на тежест. Фокалната перивенуларна некроза и отпадането на хепатоцити са основните открития при изследването.Клинични прояви

Инкубационният период е 4-7 дни. Денга инфекцията може да бъде асимптоматична. Според Световната Здравна Организация (World Health Organization - WHO), симптоматичните денга инфекции могат да бъдат класифицирани в три категории:

1. Неразличима треска – обикновено се наблюдава при първична инфекция и не се различава от другите остри вирусни заболявания

2. Денга треска – характеризира се с внезапно повишаване на температурата (40°C) с двуфазен (бифазен) курс и включва две или повече от следните прояви: силна миалгия, артралгия, главоболие, ретро-орбитална болка (болка зад областта на очите), левкопения и хеморагична диатеза.

3. Денга хеморагична треска (dengue haemorrhagic fever – DHF)- според СЗО трябва да бъдат изпълнени четири критерия:


  • остра внезапна поява на силна треска за 2-7 дни

  • хеморагични прояви, които могат да бъдат установени от спонтанно кървене или положителен турникет тест

  • брой на тромбоцитите < 100 × 109 клетки/L

  • плазма теч, установен чрез повишени нива на хематокрит > 20% при поредица от измервания, или чрез развиване на асцити или плеврални изливи

DHF се класифицира в четири степени според тежестта, основавайки се на наличието на спонтанно кървене и тежестта на плазма теча. Денга шок синдромът (Dengue shock syndrome) включва DHF степени III и IV. Въпреки, че се случва рядко, DHF може да бъде усложнен от миокардит, хемолитичен уремичен синдром, остра бъбречна недостатъчност, енцефалопатия, енцефалит, и фулминантна чернодробна недостатъчност.

Лабораторни открития

Лабораторните открития са различни и по-очевидни в случай на DHF. Най-честите открития са намален брой на тромбоцитите, левкопения, атипична лимфоцитоза (повишен брой на лимфоцитите), необичаен коагулационен профил. Чернодробните ензими са повишени при заразените пациенти. Смяата се, че инфекциите с DEN-3 или DEN-4 серотипите, предизвикват по-високи нива на чернодробните ензими, отколкото другите генотипи.Диагноза

Точната диагноза на инфекцията с денга вируса зависи от откриването на специфични антитела, вирусна изолация, и откриване на вирусна РНК. Най-често използваният серологичен тест е ELISA тест за антитела. Все пак, антителата не са откриваеми поне 5 дни след инфекцията, като е възможно тестът за антитела да даде положителен резултат при наличие на антитела за някой друг от флавивирусите.Лечение, прогноза и превенция

Повечето случаи са самоограничаващи се и пациентите не се нуждаят от хоспитализация. Лечението е само симптоматично. Антивирусните лекарства не са ефективни, но е предложена терапия с парацетамол. Аспиринът трябва да бъде избягван поради риска от кървене.

В случаите на DHF или денга шок синдром (животозастрашаващите форми на инфекцията), терапията се опитва да постигне адекватна и навременна замяна на течностите. Въпреки, че денга треската е самоограничаваща се, DHF се асоциира с висок процент на смъртност. Установено е, че адекватната поддържаща терапия за DHF намалява процента на смъртност от 40% на 1%.

За момента няма ефективна ваксина, която е достъпна на пазара. Най-ефективната стратегия за превенция на инфекцията е чрез контролиране на източника на заразата. Това може да бъде постигнато чрез премахване на застоялите водоеми (локви, ями, и т.н.) около къщите, третиране на съхраняваната вода с ларвицид (препарат за унищожаване на яйцата на насекоми), биологичен контрол на източниците на заразата, и обучение.Чикунгуня

Чикунгуня (Chikungunya (CHIKV)) е арбовирусна инфекция при хората. Вирусът е от род Alphavirus и се пренася от комари предимно от род Aedes. Заболяването е характерно за тропическите райони на Стария свят, но климатичните промени и антропогенния фактор способстват за разпространението на векторите на заболяването и възникването му на нови неестествени за болестта места.

Признаците, с които се проявява, са подобни на тези при денге. Думата Чикунгуня идва от суахили и означава "това, което изкривява". На езика макондо, разпространен в Южна Танзания и Северен Мозамбик, чикунгуня буквално се превежда като "връзваща", "чупеща костите" или "превиваща".

Всички тези определения са свързани със симптомите, подобни на артрит, които предизвикват изкривяване на крайници и пръсти и адските болки в ставите, които обездвижват и приковават на легло болните за период от няколко седмици до няколко месеца.

Болестта е описана от Marion Robinson и W.H.R. Lumsden през 1955 г. при изследването на огнището на заболяване през 1952 - 1953 г. Заболяването е преминало при хора в селища, разположени на платото Маконде, намиращо се на границата между Мозамбик и Танганайка (днес в регион Мтвара в континенталната част на Танзания).

Чикунгуня е разпространена в Африка, Азия и на Индийския субконтинент. Дълги години нивото на проявление на заболяването в Африка е било ниско. В периода 1999 - 2000 г. в Демократична република Конго възниква голяма епидемия, през 2007 г. това се случва и в Габон. В началото на 2005 г. възниква взрив на епидемията и на островите Реюнион, Мавриций Майоте и Сейшелите в Индийския океан. С него са свързани и възникналите случаи на заболели хора в Европа (основно в Норвегия, Германия, Белгия и Великобритания) ,летували на тези острови. На Реюнион заболяват около 40% от жителите на острова.

В периода 2006 - 2007 г. бум на чикунгуня възниква и в Индия и редица страни от Югоизточна Азия. През 2007 г. за пръв път са регистрирани огнища на заболяването в Европа в района на Равена, провинция Емилия-Романя, Италия. В България случаи на заболяване не са констатирани.

Причинител на чикунгуня е вирус от семейство Togaviridae. Той е с диаметър около 70 nm. Притежава външна обвивка, а геномът представлява едноверижна РНК с положителна поляризация. РНК на вируса притежава около 12 000 нуклеотида. Към вируса са възприемчиви хора. Боледуват и шимпанзета, макаци, павиани и колобуси.

Комарите представляват вектор, като го предават от болен към здрав, посредством кръвосмучене и инокулиране на причинителя. Два са основните вектори на вируса на чикунгуня - Aedes aegypti и Aedes albopictus (Азиатски тигров комар). Тези комари хапят хората през светлата част на денонощието, като пик на тяхната активност се проявява в ранно утро и края на втората половина на деня. И двата вида хапят на открито, а Aedes aegypti е активен и в закрити помещения.

Случаите на огнища в Италия се дължат на пренасянето на заразени тигрови комари от Югоизточна Азия. Предполага се, че това се е случило с помощта на корабни товари с автомобилни гуми. На новите местообитания те намират благоприятни условия за размножаване.

До момента тигрови комари са открити в редица южноевропейски и средиземноморски страни като Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Испания и Турция. Комарите могат да се разпространят и с туристически багаж (Германия) или пренос на екзотични палмови растения (Нидерландия).
Инкубационният период е в рамките на 4 до 8 дни след ухапване. В някои случаи може да продължи и до 12 дни.

Клиничните признаци се проявяват с внезапна треска (температура до 40°C), често съпроводена с болки в ставите, в резултат на възникналия артрит. Съпровожда се и с болки в мускулите, главоболие и угнетеност. Болките в ставите са много силни и обикновено преминават за няколко дни до седмица.

В повечето случаи пациентите оздравяват напълно, но е възможно ставните болки да продължат няколко месеца до година. Регистрирани са и случаи на очни, неврологични и сърдечни усложнения. Възможни са и усложнения на храносмилателната система. Сериозни усложнения възникват рядко, а смъртните случаи са редки. Често признаците се бъркат и се диагностицира като денге.Няма сигурно лечение на болестта. То е насочено към облекчаване на симптомите, основно тези свързани с болките в ставите. Използват се нестероидни противовъзпалителни препарати, но без аспирин, поради опасността от повишаване на вероятността от кръвотечения. Ваксина против заболяването не се прилага. Преболедувалите придобиват стабилен и продължителен имунитет. Не са описани случаи на повторно заболяване при преболедували.

През 60-те години на XX век са проведени изследвания за изработването на ваксина. Те обаче са прекратени, поради липса на финансиране. Разработена е експериментална ваксина създаваща имунитет, пречещ на възникването на чикунгуня при макаци и лабораторни мишки. Смята се, че скоро ще бъде възможно ваксината да се прилага и при хора.За ограничаване на заболяването е важно да се намалят местата, където се размножават комарите. Необходимо е и използването на инсектициди и обработка на водата, с цел унищожаване на личинките на комара. Хората трябва да носят дрехи с дълъг ръкав и да използват репленти, с цел ограничаване на ухапванията.
Каталог: Document -> Epidemiolg
Document -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
Document -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
Document -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
Document -> Становище за осъществен предварителен контрол
Document -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
Epidemiolg -> От антракс боледуват предимно тревопасните животни – диви и домашни
Epidemiolg -> Маларията и днес продължава да бъде една от масовите ендемични болести в тропическите страни
Epidemiolg -> На вниманието на опл, лз за болнична помощ и извънболнична помощ, мц и дкц


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница