Над 200 деца и родители отбелязаха световния ден на водата като част от програмата здрави деца в българияДата13.07.2017
Размер34.02 Kb.
#25627


НАД 200 ДЕЦА И РОДИТЕЛИ ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВОДАТА
КАТО ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА ЗДРАВИ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ


Поп звездата Рафи посети 126 ОУ Петко Ю. Тодоров в столицата специално, за да награди най-активните ученици, които създадоха собствена
изложба на тема „Водата в нашия живот“

Над 200 деца от първи до седми клас отбелязаха Световния ден на водата в 126 Основно училище "Петко Ю. Тодоров" в София като част от програмата „Здрави деца в България“, организирана от Нестле България и Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД). Учениците подготвиха специална изложба на тема „Водата в нашия живот“, за да популяризират важността от ежедневната консумация на вода като част от балансираното хранене и активния начин на живот. Един от най-актуалните млади изпълнители и победител от първия сезон на музикалното шоу X Factor – Рафи, бе специален гост на събитието, което се проведе на 21 март 2014 г. в 126 ОУ.

Рафи разгледа работите на децата и разговаря с тях и техните родители за важността от консумацията на вода за здравето им, след което награди всички участници в изложбата със сертификати „Здрави деца в България“. Родителите получиха материали с ценна информация и полезни съвети как да мотивират децата си да пият по 8 чаши вода на ден, а най-активните ученици бяха отличени от гост-звездата на събитието и се снимаха с него за спомен. Специален гост бе и г-жа Силва Аврамова Радилова, заместник-кмет на Район Триадица в Столична община, като активен партньор по проекта.

Образователната програма за балансирано хранене и физическа активност в училище – „Здрави деца в България“, финансирана от Нестле България и разработена съвместно с БАСОРД, стартира в 10 столични училища през 2012 г. и привлече над 3500 семейства в районите – Триадица и Студентски в София. До края на учебната 2013-2014 г. още 10 училища от район Люлин ще вземат участие в инициативата, целяща да въведе обучение за балансирано хранене и физическа активност сред учениците на възраст от 7 до 13 години, като ангажира и техните родители и учители.

През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, Здрави деца в България стана част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия и провеждащ се в 7 държави в Европа: Белгия, България, Франция, Гърция, Холандия, Португалия и Румъния. Дейностите, посветени на Световния ден на водата, са организирани като част от EPHE и се проведоха едновременно във всички седем страни в Европа, в които се реализира проектът. По този начин София се присъедини към усилията на другите градове в Белгия, Франция, Гърция, Холандия, Португалия и Румъния в популяризирането на важността от пиенето на вода за здравословния начин на живот - една от областите, в които се фокусира проектът EPHE.

„Редовната консумация на вода е от изключително значение за правилното развитие на децата като част от балансирания хранителен режим. Децата трябва да пият средно по 8 чаши вода на ден, за да бъдат добре хидратирани. За да се поддържа водния баланс в детското тяло и да се компенсира загубата на вода през деня, е важно децата да възприемат здравословни навици от ранна възраст. Това може да стане като си изградят навици да пият редовно вода както у дома, така и в училище.“, коментира доц. Светослав Ханджиев, ръководител на EPHE за България, председател на БАСОРД и член на Европейската академия на науките по хранене (EANS) и Световната и Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването.

“Повечето хора знаят, че затлъстяването при децата се дължи на генетични причини, на неправилно хранене и на липса на физическа активност. Но скорошни изследвания показват, че безсънието и недостатъчната консумация на вода също са фактори, които влияят на децата.“, коментира д-р Жан Мишел Борис – генерален директор на международната мрежа EPODE, която работи по 35 проекта в 25 страни, включително и в България. По време на своето гостуване в България по повод международния ден за борба със затлъстяването, отбелязван традиционно от БАСОРД на 24 октомври, д-р Борис алармира, че за последните 20 години в световен мащаб броят на затлъстелите деца се е удвоил.EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities) е 3-годишен общоевропейски проект, съфинансиран от Европейската комисия, който има за цел да намали разликата в навиците за здравословен начин на живот между различни социално-икономически групи в четири основни области: консумация на вода; консумация на плодове и зеленчуци; насърчаване на движението и физическата активност и контролиране на качеството и продължителността на съня. В България проектът ще разшири обхвата на дейности чрез включването на информация за насърчаване на консумацията на млечни продукти в семействата. В рамките на тригодишния проект, който се реализира в периода 2012-2015 г., се провежда пилотно изследване в седем града в Европа за прилагане на методиката на най-голямата международна мрежа за превенция на детското затлъстяване EPODE, в което участва и програмата „Здрави деца в България“.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница