Над 3000 легла в болниците стават за долекуванестраница1/19
Дата05.12.2017
Размер0.92 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
03.02.2016
Национални вестнициНад 3000 легла в болниците стават за долекуване


24 часа  стр. 3  

Залагаме 4,9 на 100 души осигуреност от болнични легла при среден европейски стандарт 4. При 38 334 легла за активно лечение у нас трябва да останат 35 316. Останалите ще се преобразуват основно за продължително лечение.

Това каза здравният министър д-р Петър Москов.

Ако се приложи европейският стандарт за осигуреност България трабвало да има 25 000 болнични легла за активно лечение.

От сегашните активни легла 10 561 са хирургични, 4425 - педиатрични, малко под 2000 - за интензивни грижи, и др. За белодробни болести са отделени 15,6% от леглата, за кардиологични - 19,5%, малко над 10% са гастроентерологичните, а непрофилираните са 7%.

Здравната карта показва, че има потребност от увеличение на педиатричните легла - от 4425 на 4577. Терапевтичните трябва да се свият с около 1000 на 17 018, хирургичните - с близо 2000 и да станат 8665.

"Чувам, че от здравната карта щели да пострадат частните болници. Защо?

Картата не прави разлика между частни и държавни. Публикувана е проектонаредбата за критериите, по които НЗОК ще сключва договори - те са обективни и всяка болница може да си изчисли точките", коментира д-р Москов.

Оценява се капацитетът на всяка болница, а не на обединението от няколко, уточни министърът.

Вече имаме повече модерни онкоцентрове от средното в ЕС


24 часа  стр. 2  

България вече разполага с малко над средното количество структури за модерна онкологична терапия, каза здравният министър д-р Петър Москов.

Това обаче не означава, че някои от новите дейности няма да бъдат финансирани. От 1 април се осигуряват пари за задоволяване на всички нужди, като влизат и нови клинични пътеки.

Насищането с повече модерни онкоцентрове може да привлече пациенти от чужбина, както съвсем доскоро наши пациенти ходеха на лечение в съседни страни, коментира д-р Москов.

Високотехнологичните методи в онкологията, както и в други специалности, ще се планират само на регионално и национално ниво, предвижда още проектът за здравна карта. Допълнителните мощности в онкологията влизат в регионалната карта, а не в областната, на чиято територия са.

Въпреки че в някои специалности има повече структури от необходимото, здравната каса ще сключва договори с тях, но с новосъздадените оттук нататък вече няма да е така, стана ясно от думите на министър Москов.Търсят се педиатри и джипита


Гарантират достатъчно направления за прегледи и изследвания

Анна Ботинова

24 часа  стр. 2, 3  

В България има остър дефицит на лични лекари и всякакви специалисти в извънболничната помощ. Сериозна е липсата и на педиатри - с 405 по-малко от средноевропейския стандарт за осигуреност.

Това каза здравният министър д-р Петър Москов при представянето на проекта за национална здравна карта във вторник. Днес той ще бъде обявен за обществено обсъждане на интернет сайта на ведомството. За здравна карта се говори повече от 10 г., но сега за първи път се обявява завършен документ. По закон тя е инструмент за регулация на медицинските структури и дейности, като показва реалните нужди по области и региони.

Здравната карта залага параметрите на недостиг като цели, които държавата, общините, съсловните организации трябва да достигнат, уточни министърът. В системата има дисбаланси, насочени към финансови цели, а не към потребности, добави той.

При джипитата е заложен евростандартът по 1 личен лекар на 1500 души население. Картата сочи, че не достигат над 430 лични лекари, като дефицитът е по-малък в София и сериозен е в отдалечените селища.

Липсата на кадри в доболничната помощ означава катастрофа още на базовото ниво на медицината, каза д-р Москов.

В София има 22 ортопедии, над 100 специалисти по кожни болести повече от средното за Европа и 113 педиатри по-малко.

Специалистите в доболничната помощ са "измерени" на база обръщаемостта на населението за последните 2,5 г. до средата на 2015 г. Заложени са 30 мин на преглед, 6 часа работа с пациенти и 2 часа работа с документи на 202 работни дни в годината. По тези показатели минималният брой лекари на 100 000 души по области е 12,7 кардиолози, 1,8 гастроентеролози, 4,7 ендокринолози, 1,8 очни специалисти и др. Бройката е получена, като се постави и коефициент 1,5 заради факта, че много пациенти са ходили при такъв специалист, но не в доболничната помощ, а в болниците.

По-висок коефициент за това е поставен за определени специалности в София, Пловдив, Варна и др., където има сезонна натовареност, струпване на студенти и ДРОще с новия рамков договор държавата ще гарантира по-големи обеми високоспециализирани дейности в доболничната помощ.

Обсъжда се увеличение по това перо с 20 млн. лева.

Направленията остават, но ще се увеличат и ще бъдат достатъчни според нуждите - не само за хронично болните, които се диспансеризират, но и за всички, които имат нужда от преглед веднъж на 2 г. например, обясни д-р Москов.

За целта за доболничната помощ ще се използва по-голяма част спрямо досегашния дял от резерва на здравната каса, който е 305 млн. лв. за годината.

Той е по-висок неслучайно, за да се гарантират дейностите, които искаме да развиваме, обясни д-р Москов.

Проблемът с насищането на доболничната помощ с кадри няма да бъде решен утре. Той е обект на дългосрочна политика от страна на държавата, общините, Българския лекарски съюз, каза министър Москов. Той добави, че водещ е финансовият механизъм. Част от него е въвеждането на нова методика за плащане в болниците от 1 април

Важният въпрос, който поставя здравната карта, не е за преобразуването на 3000 болнични легла, а е за дефицитите - те изискват активна държавна политика, каза още министър

Москов. Той ще изготви предложение до Министерския съвет как да бъдат преодолени дефицитите, които разкрива здравната карта. Това няма да стане за половин година, но за да го постигне държавата, тя трябва да има база, от която тръгва, и визия за целите, добави д-р Москов.

Здравният министър формулира философията си за развитие на системата така: "Базовата медицинска услуга трябва да бъде върната на ниво мрежа и относителна равнопоставеност. Високоспециализираната дейност, изискваща много скъпо оборудване, трябва да бъде концентрирана в големи центрове."

В болничната помощ за разлика от доболничната картата отчита и излишък в определени места и структури. Голяма част от гастроентерологията например излиза от клиничните пътеки и ще бъде провеждана амбулаторно - без болничен престой, като ще се плаща по клинични процедури. В психиатричната помощ пък комисията по здравната карта решила да не закрива болничните легла, но и да не се стреми към покриване на европейския критерий. Проблемът у нас били грижите за пациентите извън болниците.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница