Нагласи за президентските избори 2016 год. Октомври 2016Дата08.05.2018
Размер76.77 Kb.
#67917


НАГЛАСИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ 2016 год.

ОКТОМВРИ 2016
БРОЙ ИЗСЛЕДВАНИ ЛИЦА

998 човека 18+ години

МЕТОД

Facе-to-face интервю

ИЗВАДКА

Двустепенна гнездова извадка

ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ

Представително за пълнолетното население на страната

ПЕРИОД НА ПРОВЕЖДАНЕ

4 – 8 октомври 2016 година

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

АГЕНЦИЯ „МЕДИАНА”


Забележка: Настоящото изследване е проведено в периода, когато:

  • се състоя предварителното гласуване за Генерален секретар на ООН, в което участваха и Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева;

  • ЦИК отказа да регистрира Светослав Витков и Владимир Кузов за президентските избори.Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 998 пълнолетни граждани в периода 4 – 8 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства.
Медиана” носи отговорност за данните, които са публикувани на сайта на агенцията, но не и за некоректно цитиране на данни, както и за интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото изследване.
Тази информация се предоставя въз основа чл. 205, ал. 1-4 от Изборния кодекс и съгласно него медиите, които се позовават на данни от това проучване са длъжни да я оповестят.

Изненадите са много вероятни!

Засега данните показват, че на премиера Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение.

Към 10-ти октомври най-вероятно изглежда Цецка Цачева да се класира първа на изборите на 6-ти ноември 2016 г. Тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място. Но на първи тур! Големият й проблем е, че тя не привлича симпатизанти извън собствената си партия (93 % от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ). Кандидатурата й е непопулярна извън ГЕРБ. Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. И въпросът не е само в сериозната възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция „Всички срещу Цецка Цачева“. На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен – изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели. Изборите са задължителни! Референдумът също ще привлече избиратели. Данните на „Медиана“ показват, че това вероятно ще бъдат между 550 – 700 хиляди (!) „нови“ избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев. За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП). Симпатизантите на БСП се явяват „донори“ и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти „отвън“.

На трета позиция (с 10 %) е Красимир Каракачанов, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур.

Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ).

Като че ли картината се прояснява – Балотаж между Цецка Цачева и генерал Румен Радев. Красимир Каракачанов трети, Калфин четвърти.

Това обаче, далеч не е толкова сигурно. Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат. Основното обаче е появата на тази огромна маса „нови“ (традиционно негласуващи) избиратели. Това ще бъде голямото предизвикателство пред всички кандидати. Тези избиратели като цяло са непредсказуеми. Нямат „свои“, предпочитана партия, трайни политически пристрастия. Те са преимуществено разочаровани от политиката и политическото, скептични и негативно насочени към партиите и властта. Голямата част от тях е възможно да гласуват спонтанно и емоционално, да се „люшнат“ в последния момент и да се консолидират. А техният обем е толкова голям (около 13 % от всички избиратели), че са в състояние не само да разместят класирането след първото място, но дори директно да изстрелят втория, третия или дори четвъртия до върха. Засега подобна консолидация на тези „нови“ гласоподаватели около един кандидат не се наблюдава. Но изненадите са повече от възможни! Така освен референдума „за“ и „против“ задължителното гласуване ще можем да видим директно резултатите от въвеждането на такава норма. И мнозина могат да бъдат силно изненадани от резултата.ОБЩИ ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ

АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА СЕГА, В МОМЕНТА, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?”


% от всички
ОКТОМВРИ 2016

ГЕРБ

27.4

БСП –ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

18.0

ДПС

7.5

ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ

7.5

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК

4.5

АБВ

2.9

„АТАКА”

2.8

ДВИЖЕНИЕ 21 (Т. ДОНЧЕВА)

2.8

ГЛАС НАРОДЕН (СВЕТЛЬО ВИТКОВ)

1.1

ДОСТ

0.1

български демократичен център

0.1

ЗА ДРУГА ПАРТИЯ

0.9

НЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ

24.4
100 %


Електорални нагласи за президентските избори

(Към 10 октомври 2016)

АКО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДНЕС, СЕГА - ЗА КОГО ЩЯХТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ?”
Към 10 октомври 2016

% от всички

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

25.4

РУМЕН РАДЕВ

18.0

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

9.9

ИВАЙЛО КАЛФИН

6.1

ТАТЯНА ДОНЧЕВА

4.8

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

4.2

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ

3.2

ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

1.3

ЖОРЖ ГАНЧЕВ

0.6

ЗА ДРУГ*

2.1

ЩЕ ОТБЕЛЕЖАт „не подкрепям никого”, ЩЕ ПУСНАт ПРАЗНА БЮЛЕТИНА

11.0

няма да гласуват

13.4
100 %


* Изследването е проведено в момент, когато ЦИК отстрани Светослав Витков като кандидат за президент. Основният дял тук се пада на хората, които са заявили подкрепа за него.

НАГЛАСИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Вие лично ще отидете ли да гласувате НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ?”


% от всички
ОКТОМВРИ 2016

Да, категорично

58.3

ПО-вероятно ще гласувам

24.0

По вероятно няма да гласувам

9.4

Не, КАТЕГОРИЧНО

8.4
100 %

Щяхте ли да отидете, Ако гласуването не беше задължително?”ОКТОМВРИ 2016

% от заявилите, че ще гласуват


Да, пак щях да гласувам

80.4

Не, ВЕРОЯТНО нямаше да гласувам

19.6
100 %

ВИЕ ЛИЧНО КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ ДА СЕ СЛУЧИ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ - КАНДИДАТЪТ НА ГЕРБ (ЦЕЦКА ЦАЧЕВА) ДА СПЕЧЕЛИ И ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ ИЛИ ДА ЗАГУБИ ТЕЗИ ИЗБОРИ?”% от всички
ОКТОМВРИ 2016

БихА предпочелИ да спечели

27

БихА предпочелИ да загуби

42

безразлично Им е (все тая, нямаТ мнение)

31
100 %
Каталог: download-analysis
download-analysis -> Обществени и политически нагласи август 2015
download-analysis -> Обществени и политически нагласи октомври 2014
download-analysis -> Данни от национално представително изследване, проведено в периода 3 7 февруари 2014 г от агенция “Медиана”
download-analysis -> Обществото за дуалното образование
download-analysis -> 6 дни преди президентските избори 2016 изборни нагласи
download-analysis -> Април 2014 Характеристики на изследването
download-analysis -> Политически нагласи – май 2014 година ” Характеристики на изследването
download-analysis -> Доклад може да става единствено и само с посочване на възложителя на изследването
download-analysis -> Евроскептицизъм, нарастващ песимизъм и търсене на политическа алтернатива обществени и политически нагласи


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница