Най – плодотворното и естествено упражнение на ума е разговорът“страница1/2
Дата22.11.2022
Размер21.82 Kb.
#115630
  1   2
Комуникация в семейството при деца със СОП

Най – плодотворното и естествено упражнение на ума е разговорът“


М. Монтен

Още Толстой е написал, че думата в речта е израз на мисълта. Чрез езика и силата на словото хората намират път един към друг, изразявайки и удовлетворявайки своята социална същност. В безсмъртната мисъл „Zoon politicon”, завещана ни от Аристотел е изразена нуждата на хората да общуват, да говорят, да изразяват себе си, да бъдат разбирани, да търсят близост и емоционален контакт. Тези думи на Аристотел са подкрепени и от съвременният психолог Елиът Арънсън, който в книгата си „Човекът – социално животно“ защитава тезата за неизменната социална човешка природа. В основата на човешката социална същност стои комуникацията, благодарение, на която човешката дейност е възможна.


Аз съществувам само заедно с другия, сам съм нищо“ – Карл Ясперс
Э. Г. Волчков в „Психология общения“ определя комуникацията, като процес на обмен на информация между двама или повече души, която трябва да бъде поднесена по разбираем начин във вид на съобщение. (Э. Г. Волчков „Психология общения“, Казань 2015). За Ю. Лотман комуникацията представлява „превод на моето Аз на езика на твоето Ти“. Етимологията на думата комуникация идва от латинското communication, което означава съобщение, връзка или начин тоест заедно с другия. Според Волчков комуникацията е сложен и многостранен процес, в който могат да бъдат определени няколко нива (Э. Г. Волчков „Психология общения“, Казань 2015 стр.41 - 42 ):

  • перцептивно – това е процесът на възприемане, познаване и разбиране;

  • комуникативно – това е процесът на взаимен обмен на информация между хората;

  • интерактивно – това е процесът на обмяната на действия;

  • афективно – това е процесът на изразяване и обмяна на емоции и чувства;

Към функциите, които изпълнява комуникацията Волчков определя следните (Э. Г. Волчков „Психология общения“, Казань 2015 стр. стр.41 - 42) :
  1   2
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница