Нараства вероятността от втори тур на кметските избори в СофияДата13.01.2018
Размер32.46 Kb.
Нараства вероятността от втори тур на кметските избори в София

Проучване на агенция Алфа Рисърч сред 800 пълнолетни граждани на София, проведено в периода 22 – 29 септември очертава напрегната битка за кметския пост в столицата. Налице са две противоречиви тенденции в обществените нагласи, чието развитие през оставащите седмици до вота ще окаже съществено влияние върху изборните резултати.


Първата, благоприятна, за сегашната столична управа тенденция е преобладаващата удовлетвореност от работата на кмета Йорданка Фандъкова (44%) и умерено позитивната оценка за развитието на града - 40% от софиянци са на мнение, че ситуацията в столицата се подобрява срещу 20%, според които се влошава. Положителните оценки се дължат основно на подобренията в централните градски зони. Критичните оценки за състоянието на районите обаче остават твърде високи. 60% от столичани твърдят, че на кварталите не се обръща достатъчно внимание и в тях няма съществено подобрение.
Втората, неблагоприятна за сегашната местна управа тенденция е, че сред огромното мнозинство от избирателите (76%) преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на столична община. Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината.
Към момента 55%-59% от избирателите в София заявяват готовност за участие в местните избори, а регистрираните нагласи показват нарастваща вероятност за балотаж в кметския вот. Трима претенденти имат най-големи шансове да достигнат до него: кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, на Синята коалиция – Прошко Прошков и на БСП – Георги Кадиев.
Йорданка Фандъкова стартира кампанията с най-висока подкрепа - 30.8% и така запазва водещата си позиция. На второ място, макар и с малка преднина, се нарежда Прошко Прошков (12.9%), който бележи ръст през последните месеци и на трето - Георги Кадиев (12.4%). Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък от този на тримата водещи. Намерение да гласуват за кандидата на Атака Николай Пехливанов заявяват 2.3% от избирателите, за Стефан Софиянски – 1.3%, за Ангел Джамбазки – 1%. Всички те са в процес на мобилизация на своите привърженици, но трудно могат да достигнат до водещи позиции.


Електорална подкрепа за кандидатите за кмет на София

Йорданка Фандъкова

30.8%

Прошко Прошков

12.9%

Георги Кадиев

12.4%

Николай Пехливанов

2.3%

Стефан Софиянски

1.3%

Ангел Джамбазки

1.0%

Владимир Каролев

0.3%

Други

1.4%

Не съм решил

14.9%

Няма да гласувам

22.7%

Двете основни интриги във вота – дали ще има балотаж и кои ще са участниците в него зависят от начина, по който тримата лидери в електоралните предпочитания ще се справят с предизвикателствата пред всеки от тях.  • Пред Фандъкова неизвестните са: дали ще успее да мотивира доволните от развитието на града столичани да я подкрепят по-масово, за да се опита да спечели на първи тур и как ще й се отразят съмненята за корупция в управлението на общината, които споделят мнозинството столичани.

  • Подкрепата за Прошко Прошков вече надхвърля потенциала на общинската листа на Синята коалиция. Оттук, основното предизвикателство пред него е да разшири кръга на своите симпатизанти извън по-тясната партийна подкрепа и да мобилизира за участие в изборите неудовлетворените от управлението на общината, които за момента остават пасивни. Решението им за гласуване, което обикновено се формира в последните дни на кампанията, може да промени изхода от вота.

  • Точно противоположното е предизвикателството пред Георги Кадиев – регистрираната към началото на октомври подкрепа за него е по-ниска от потенциала на листата на БСП. Като се има предвид и факта, че той почти не черпи ресурс извън левите симпатизанти, ключова пред него задача е мобилизирането на БСП електората.Каталог: userfiles -> file
file -> Седмичен информационен бюлетин
file -> Седмичен информационен бюлетин
file -> Доклад на нпо за напредъка на България в процеса на присъединяване към ес, 2004
file -> Специална оферта за сезон 2015/2016 в Евридика Хилс Пампорово Нощувка със закуска
file -> Правила за условията и реда за предоставяне на стипендии за специални постижения на студентите във висшето училище по застраховане и финанси
file -> Отчет 31 март 2008 г. Междинен Баланс
file -> Наредба №111 от 12 октомври 2006 Г. За изпитване на продукти за растителна защита и одобряване на бази на физически и юридически лица
file -> Конкурс за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница