Нашият 20-годишен юбилейДата26.10.2018
Размер36 Kb.
#100950
НАШИЯТ 20-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
На 29 и 30 януари 2010 год. се проведе тържествено заседание на Националния координационен съвет на Независим учителски синдикат по случай 20-годишнината от основаването на синдиката. Честването бе проведено в град Пловдив, където синдикатът е учреден. На празничната вечеря на 30.01.2010 год. в хотел “Родопи” бяха поканени като официални гости социални и институционални партньори на НУС. С личното си присъствие уважиха празника:

 • зам.-министърът на образованието, младежта и науката г-жа Милка Коджабашиева

 • председателят на Синдикат на българските учители – г-жа Янка Такева, заедно с председателя на Синдикалния съвет в Пловдив г-жа Петранка Калоферова

 • председателят на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” – г-жа Маргарита Денкова, заедно със зам.-председателя г-н Юлиян Петров

 • председателят на Областната организация, област Пловдив на Съюз на работодателите в системата на Народната просвета в България – г-н Соли Христов

 • председателят на Контролния съвет на Сдружението на директорите в системата на образованието в Република България – г-н Димитър Петров

Получиха се поздравителни адреси от:

 • доц. д-р Сергей Игнатов – министър на образованието младежта и науката

 • проф. д-р Желязко Христов д. м. – президент на КНСБ

 • д-р Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ

 • Дора Янкова – председател на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Смолян

 • Гинка Чавдарова – председател на Управителния съвет на НСОРБ

 • Йорданка Фандъкова – кмет на София

 • Найден Зеленогорски – кмет на Плевен

 • Георги Янев - директор на Дирекция “Образование”, община Пловдив

В началото на празничната вечер получихме музикални поздравления от деца и ученици от пловдивските ЦДГ “Весела”, НУМТИ “Добрин Петков”, СОУ “Найден Геров”, Клуб по спортни танци “Алекс”.

След отзвучаване на химните на Република България, Европейския съюз и КНСБ, председателят на синдиката Аспарух Томов в кратко слово очерта изминатия път на организацията през годините, правото на свободния избор - проява на свободната воля като обединяващо звено, което свързва вече 20 год. членовете, съмишлениците и симпатизантите на НУС, компетентната защита и морална подкрепа на членовете, съчетана с много топлота и лична подкрепа. Установеното добро социално партньорство, чуваемостта на нашия глас при оформяне на решенията и провеждането на политиката в Народната просвета и социалния сектор, заедно с приносът на синдиката ни в провеждането на най-голямата учителска стачка по време на прехода - признат на най-високо държавно равнище са фактори, подчерта Томов, от които личи, че НУС има свой облик и заема достойно място в синдикалното пространство. „През тези години бяхме и ще продължаваме да бъдем последователен и лоялен партньор в Конфедерацията на независимите синдикати в България. Заедно, обединени от свободната воля, ще продължаваме да отстояваме провеждането на политика, гарантираща на отделния гражданин неговите най-важни икономически и социални нужди. Заедно, ставайки все по-силни, ще продължаваме да се борим за изграждането на адекватна стопанска подредба, социален, трудов и правов ред.” Като честити юбилея, председателят на НУС потвърди: „Пътят към бъдещето на организацията минава през независимостта, непримиримостта към потъпкването на човешкото достойнство и дух, следването и защитаването на ценностите на европейския социален модел – свобода, солидарност, справедливост.”

Всички гости поднесоха своите поздравления. Цветята бяха в изобилие. Подаръци връчиха синдикалните партньори СБУ и СО “Образование”.

В поздравителните адреси чухме признание за конструктивната роля и участие на НУС в синдикалната дейност на законоустановените институционални равнища.

Министър Игнатов пише: “Безспорна е ролята на НУС за развитието на българското образование чрез изградената система за социално партньорство и диалог. Вашата организация е достоен защитник на справедливостта, на обществената позиция на преподавателите и на всички, които влагат сърцето и труда си за възпитанието на новите поколения.”

Със задоволство разбрахме изразеното от Президента на КНСБ д-р Желязко Христов отношение: “Гордея се, че сме заедно, че споделяме и отстояваме една обща кауза – за достоен труд и достойно заплащане.” Сърдечно е и посланието му: “Останете и запазете в себе си вярата в доброто и в човещината, които все така намаляват в наше време. Не преставайте да се усмихвате, оставете по малко и детското в себе си.”

Значимо е пожеланието на д-р Кокалов, Вицепрезидент на КНСБ: “Уважаеми учители, продължавайте да предавате своята любов към науката, към моралните и духовни ценности на нашите деца, учете ги на добро и мъдрост. Направете от тях истински граждани на България и Обединена Европа.”

Не по малко вълнуващи са оценките и поздравленията на останалите ръководители на синдикални и работодателски организации, институции и кметове.

След официалната част празникът продължи с веселие, танци, получаване на пакети с юбилейни материали и награждаване с грамоти и плакети на утвърдили се в дългогодишна последователна и качествена синдикална дейност колеги от НУС.

Плакети и грамоти получиха Христо Лесов, Аспарух Томов, Лидия Димитрова, Милен Дочев, Живка Желязкова, Искра Арабаджиева, Радка Янчева, Стефка Александрова, Лена Ганчева, Петранка Стефанова, Кристине Пачова, Веска Стойчева, Латинка Борисова, Елка Георгиева, Елена Желева, Петя Димитрова, Наталия Маркова, Пенка Трандева, Елена Маждракова, Росица Соколарска, Иванка Димитрова, Тодор Томов, Марияна Карамитева, Елена Люцканова, Мария Велинова.

Отпразнуването на 20-годишния юбилей на НУС бе осветено още на 19 януари, предишния ден, с водосвет и отслужване на Света литургия в Бачковския манастир. С благоговение изслушахме вълнуващото слово на водещия църковната служба свещеник. Бяхме поръсени със светена вода и всеки бе дарен с иконка на Светата майка Богородица Закрилница.

Общинското ръководство на НУС Пловдив освети и поднесе пити, от които всички си отчупиха за здраве, успех и дълголетие.


Имаме воля, опит и възможности да продължим напред със зрелостта на основатели на съвременното учителско синдикално движение и с отговорността на уважавани социални партньори в настоящето и бъдещето.
Аспарух Томов

Председател на Независим учителски синдикат към КНСБ
Каталог: docs -> ind
ind -> До началниците на рио, уважаеми/а господин, госпожо началник
ind -> Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование
ind -> Програма за организиране на участия в международни специализирани изложения за периода 22 април 2011 г. 22 април 2012 г
ind -> Никола Саркози в Давос
ind -> Каза светльо по повод най-голямата китайска батерия
ind -> Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование
ind -> Въвеждане на двегодишна задължителна подготовка преди постъпване в първи клас
ind -> Зам министър изгонен заради етнически скандал
ind -> Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование /остс
ind -> Закон за предучилищното и училищното образование глава първа общи разпоредби раздел І предмет на закона


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница