Не подценявайте психичното здраве! Суицидно поведениеДата22.07.2016
Размер23.36 Kb.
#384
ТипАнализ
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ!
СУИЦИДНО ПОВЕДЕНИЕ
Суицидното поведение е един от параметрите, с който се оценява нивото на психичното здраве и социалното благополучие на всяко общество. В България самоубийствата представляват един от проблемите с непрекъснато нарастваща обществена значимост. На фона на влошаващата се здравно-демографска ситуация в страната, изпъква преднамерената загуба на човешки потенциал – всеки ден поради самоубийство у нас загиват 3-4 души или около 1500 души годишно. Това поставя суицидната смъртност на първо място в структурата на смъртността, дължаща се на т.нар. “външни причини”, т.е. сред леталните случаи, недължащи се на заболявания. Данните от официалната статистика в България показват, че смъртността поради самоубийства възлиза на 16-18 на 100 хил. души през последните пет години. Данните на СЗО сочат, че по суицидна смъртност България заема 14 място сред мъжете и 10 място сред жените в света.

Анализът на възрастовата структура показва, че около 25% от опитите за самоубийства са извършени от младежи на възраст 15-19 години. Около половината от лицата, отнели живота си чрез самоубийство, са били пенсионери – 45%. При 8% от извършилите опит за самоубийство е установено наличието на тежко соматично заболяване, а при 22% е установено тежко психично заболяване. При 22% от направилите опит да отнемат живота си е установена злоупотреба с алкохол, наркотични вещества или медикаменти.

Психологичните, социални и финансови последици от самоубийствата върху семейството и общността са неизмерими.

Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една единствена причина. То е резултат от комплексното взаимодействие на биологични, генетични, психологически, социални, културални фактори и фактори на средата.

Трудно е да се обясни, защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други – в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение. Всъщност, повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени.

Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения. Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза.

Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест (вкл. рецидив на психично или раково заболяване), страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване.

Каквито и да са проблемите, чувствата и мислите на суицидната личност, те са еднакви по целия свят:

• Чувства на тъга, на самота, на безпомощност, на безнадеждност, на ниска самооценка, на вина и депресия.

• Мисли -“Иска ми се да съм умрял/а”, “Не мога да направя нищо”, “Не мога повече”, “Аз съм неудачник и бреме за другите”, “Другите ще са по-щастливи без мен”.Не е желателно подобни изказвания да се подминават с лека ръка, особено когато са и повтарящи се..

В такива случаи отделете малко от времето си за конкретната личност, предложете емоционална подкрепа, изслушайте притесненията му, без да давате съвети или решения, акцентирайте на позитивните емоции. Истинската превенция на суицидното поведение започва с готовността да се разговаря за чувствата, мислите и натоварванията от определени житейски ситуации.

Не се колебайте да потърсите и специализирана помощ.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница