Неда Денчовска Той София интерарт 2018



страница1/64
Дата23.04.2022
Размер0.5 Mb.
#114157
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   64
той
Свързани:
той

Неда Денчовска


Той


София
ИНТЕРАРТ
2018
Неда Денчовска
Той

© Неда Денчовска, автор, 2018


© Димана Добрева, художник, 2018
© Здравка Сиракова, предговор, 2018

© Издателство ИНТЕРАРТ, 2018


ISBN 978-619-81137-0-7
ПРЕДГОВОР
Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна.
Николай Хайтов
Към фантастиката ли трябва да отнесем първата прозаична творба на младата авторка Неда Денчовска?
Спорен въпрос, защото попадаме в общество, безвъзвратно разделено на надарени и ненадарени или прокълнати, успели да завземат трона и властта. Но, както става ясно, тяхната цел нe е само властта, а по-стратегическа – „да унищожат всички надарени.“ „Завистта е надделяла“, светлината и смехът са изчезнали от улиците, хората са загубили надежда и вяра, че вече е възможна промяна, живеят в страх, взаимно подозрение, а поради това – в изолация.
Не ви ли звучи познато?
Безнадеждно ли е?
Отговорът, който отчетливо прозвучава в творбата е – не.
Поради осъзнаването от младите, че разрушителните сили „не идват от невидими чудовища, които искат да ги унищожат, а от самите тях.“ И те отхвърлят възможността да живеят по наложения им начин, избират съзиданието и любовта, радостта и щастието. И саможертвата в тяхно име. Затова започват да изграждат света отново.
На фона на ценностите, които авторката защитава със страст, всичко останало, което може да се каже за качествата на творбата – със знак плюс и със знак минус, смятам за не толкова важно. Защото докато в българската литература се раждат творби като „Той“ на Неда Денчовска, можем да сме спокойни за бъдещето ѝ.
А може би и за България?
Здравка Сиракова





Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   64




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница