Неграмотността в XXI век еДата10.08.2017
Размер21.16 Kb.
Неграмотността в XXI век е...

“Етикетът”, който се поставя върху хората, нежелаещи да получат знанието и неумеещи да го пресътворят по такъв начин, че да го използват за своя прогрес и прогреса на идното поколение бива недвусмислено представян като неграмотност. Същностният замисъл, който влагаме в тази дума, до голяма степен се уповава на идеята за неграмотен в така нареченото писмо и четмо.

Само че проблемът за неграмотността далеч не се простира само до това как ще бъдат наредени буквите в дадена дума, какъв ще бъде синтактичният им подбор и дали ще бъде поставена правилната пунктуация на правилното място. Тук определено трябва да обърнем внимание на причините за този, да го наречем, “проблем и дефект на нашето съвремие”. И най-вече да стигнем до корените на “отровното дърво”, което със своите корени и клони заплашва да попречи на “светлината”, която ни дава знанието като неизменна сила – пазител на родния език, националното самосъзнание и историческата принадлежност.

Срам и позор е за всеки човек, наричащ себе си гражданин на дадена държава, да няма елементарна езикова култура. Срам не само защото това нещо е гибелно за културата, предаваща се на днешното поколение, но и защото този проблем се превръща в порок, който е плод на собствения избор на човека и ниското осъзнаване на необратимите последствия, които може да има това им разбиране.

Неграмотен звучи тъжно, тъй като това е минус за нацията. Неграмотността ни затваря вратите и не можем да влезем, понеже ни четмо, ни писмо владее неграмотният човек. А коя е причината в XXI век да има неграмотни? Дали образователната реформа, дали начина на преподаване или желанието ни да овладяваме знанията точно, разбираемо, с чувство на отговорност? Неграмотният човек е като слепия. Не вижда онова, което топли душата му, онова, което разтваря сърцето му за околния свят. За хората, които усещат, че навсякъде около нас щом звучи българска реч трябва не само да чуваме, но да умеем с нея да изразяваме чувства и мисли, да умеем да ги предадем с прекрасните букви от нашата азбука, и да го направим по такъв начин, че да бъде вярно.

Ето защо днес борбата с неграмотността трябва да завладява всеки от нас, защото е обидно и глупаво в XXI век да има неграмотни, малко знаещи и можещи млади хора, които са грамотни в много по-сложни и трудни науки, а неграмотни остават в българската езикова култура.

В целия си съзнателен учебен живот, аз съм целяла да овладея до такава степен българската реч, че да остана “зряща” за истинската сила на словото. И ето, че дори и борещите да са все по-малко срещу онова отровно дърво на модерното и самозабравилото се време, винаги ще има такива хора, които да виждат смисъла в това да бъдем грамотни защитници на човешката личност, без да жертваме истинския български език.

И ние нима нито веднъж не сме си позволили да заменим кирилицата с латиница... Е, дори и да сме го направили, дано не забравим да погледнем отвъд короната на отровното “дърво”.


Мария Георгиева Десова – X клас

ГПЧЕ “Симеон Радев”Гр. Перник

Ул. “Софийско шосе” 124
Каталог: Document
Document -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
Document -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
Document -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
Document -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
Document -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
Document -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
Document -> Становище за осъществен предварителен контрол
Document -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница