Нека първо обаче да изясним значението на понятието презентацияДата15.07.2022
Размер17 Kb.
#114795
ТипПрезентация
тема-4.0.1
Свързани:
slides wording, тема-4, tema 3,3

Нека първо обаче да изясним значението на понятието презентация.
По своята същност и предназначение това е представянето на някаква идея, информация или възможност пред специализирана аудитория с определена цел.
От подготовката до фактическото презентиране обаче ви предстои да преминете през няколко етапа. Формално можем да ги обособим в следните направления:

 • Предварителна подготовка;

 • Оформяне и структуриране на презентацията.

 • Личностни и физически умения за презентиране;

 • Технически умения и компетенции;

 • Управление и контрол на аудиторията.

 • Да започнем с първият етап – предварителната подготовка.

Преди да пристъпите към същинската разработка на вашата презентация, едно от най-важните неща с които ще трябва да се заемете е да потърсите отговорите на следните въпроси: • Каква е целта на вашата презентация? Какво искате да постигнете с нея?

 • Коя е основната тема на вашата презентация?

 • Коя е целевата ви група? Защо вашата презентация е важна за тях?

 • Как ще представите себе си? Какво ще бъде поведението и облеклото ви?

 • С какво ще започнете своята презентация?

 • По какъв начин ще свържете основните моменти в своята презентация?

 • Какви аргументи и доказателства ще използвате за да докажете своята теза?

 • Какви визуализиращи материали ще използвате?

 • Как ще завършите своята презентация?

 • С колко време разполагате?

 • Къде ще изнасяте своята презентация?

 • Как ще организирате помещението в което ще презентирате?

Веднъж намерили отговорите на тези въпроси ще ви бъде по-лесно да планирате, изработите и изнесете успешно своята презентация пред публика.

Публика
Опитайте се да опознаете предварително своята целева аудитория. Възраст, пол, длъжности, били ли са на подобна презентация, какви очаквания и нагласи имат? Естествено да познавате аудиторията си не е задължително или наложително при някои презентации. Но, все пак ако имате тази възможност не се колебайте и опознайте своята аудитория. Това ще бъде само във ваша полза. Познавайки публиката си вие ще се чувствате по-уверени в себе си и ще имате по-голям контрол над случващото се по време на презентацията.

Време
Винаги съобразявайте количеството информация която ще включите в презентацията си с времето с което разполагате. В зависимост от това колко време имате на разположение трябва така да структурирате своята презентация, че вашата публика да схване същността на темата която им поднасяте. Опитвайте се да не пресрочвате предварително определеното време. Ако случайно се наложи да задържите групата си извън предвиденото се стремете да е за кратко, защото в аудиторията ви ще се създаде чувството на отегченост и липса на интерес. Особено при по-дългите презентации. Излизането извън времевата рамка означава, че не сте могли успешно да контролирате публиката си или сте били излишно многословни. Съобразете се и с факта, че всеки е планирал лични ангажименти след приключване на презентацията. Ако пък приключите по-рано групата се чувства все едно сте ги претупали. Често срещано оправдание сред водещите презентации по отношение на времето е, че то никога не стига. “Има толкова много неща които да се кажат и всички са важни”.

Точно за това именно Вие сте човека които трябва да селектира и определи върху кое трябва да се акцентира и кое може да се пропусне. Ако презентацията ви е изградена на Power point не се задържайте повече от 2 минути на слайд.

Текст
При оформянето на текста в слайдове използвайте текст в размер на 24 pt. Прекалено дребния текст 14 pt – 18 pt е нечетим. Участниците които не стоят близо до мулти-медията нямат възможност да се запознаят с написаното и отклоняват вниманието си в друга посока. Прекалено едрия текст пък създава нагласата, че нямате какво да кажете. Бъдете умерени.

Използвайте един и същ шрифт за всички слайдове.

Озаглавявайте си всеки слайд. Стремете се заглавието да отговаря на темата вътре. Ако засегнете повече от една тема в слайд е по-добре да отделите всяка нова тема в нов слайд. Така концентрирате вниманието на публиката си и им давате възможност по всяко време да сверят докъде са стигнали и къде точно се намирате вие.
При презентиране с мултимедия използвайте тъмен фон със светли букви. Продължителното взиране в екран с бял фон изморява много очите.
За печатни материали използвайте светъл фон с тъмни букви. Решението е удачно защото погледа се концентрира в сравнителна малка площ и текста изпъква.
За по-лесно възприемане и запомняне на поднесената информация при оформянето на слайда разположете текста отляво, а картинките и графиките отдясно. Лявата половина на човешкия мозък е аналитичната, а в дясната са заложени нашите артичтини способности.
Не пишете цели изречения с главни букви. Трудно се чете и възприема. Ако искате да акцентирате върху конкретна дума или изречение можете да го удебелите и подчертаете.

Цветове
Ако използвате различни цветове в презентацията си за да акцентирате на важните моменти, подбирайте ги внимателно и умерено. Използвайте една и съща цветова схема за всички слайдове във вашата презентация.


Не правете грешката презентацията ви да прилича на цветна дъга.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница