Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия, заяви: „Нуждаем се от висока скорост и голям капацитет, за да не изостанем в световната надпревара в сферата на научните изследванияДата08.07.2017
Размер30.34 Kb.
#25169Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 31 юли 2013 г.Гръбнакът на европейската наука укрепва: Интернет със скорост 100 Gbps за научните изследователи

GEANT - свръхбързата паневропейската научноизследователска мрежа, която помогна за откриването на частицата Хигс бозон, обяви днес, че е възможно да постигне скорост до 2Tbps (терабита в секунда) благодарение на голяма мрежова модернизация. От днес в основната мрежа е налице капацитет до 500 Gbps. Това означава, че индивидуалните потребители в 32 000 университета, висши учебни заведения, научноизследователски института, училища, библиотеки, музеи, национални архиви и болници ще имат интернет връзка със скорост до 100 Gbps.

Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия, заяви: „Нуждаем се от висока скорост и голям капацитет, за да не изостанем в световната надпревара в сферата на научните изследвания. Днес преносът на данни за изследвания е почти толкова важен колкото самите изследвания. С това надграждане GÉANT показва, че е лидер сред научноизследователските мрежи“.

Такава скорост ще позволи по-бързо сътрудничество по ключови проекти и ще отговори на бързо нарастващото търсене на капацитет за пренос на данни. Генерирането и споделянето на научноизследователски данни нарастват експоненциално, като оказват въздействие върху инфраструктурата на ИКТ, в частност научноизследователските мрежи. Големи проекти, включващи глобални партньори, генерират огромни количества данни, които трябва да се разпределят, анализират, съхраняват и които трябва да са достъпни.

Със сегашните високи скорости мрежата GÉANT ще осигури съществен капацитет в помощ на всички научни дисциплини: от физиката на високите енергии и изследванията на дълбокия космос до науките, занимаващи се с обществени предизвикателства като застаряващото население, диагностицирането на заболявания и изменението на климата.

Целта на GÉANT е да се осигури 99,999 % наличност чрез бързо установяване и справяне с мрежовите грешки, както и чрез силни защитни елементи с цел откриване и предотвратяване на злонамерени атаки.

Европейската комисия понастоящем предоставя финансиране за мрежата на GÉANT в размер на 41,8 милиона евро.Контекст

Мрежата GÉANT е съфинансирана от Европейския съюз (ЕС) и европейските национални изследователски и образователни мрежи (НИОМ). Тя се стреми да насърчава свободното движение на научни данни и знания, като свързва и повишава потенциала на научноизследователските и образователните общности в Европа и други части от света.

2Tbps е максималният капацитет на системата при осъществяването на връзка между две точки.

Тази нова фаза на модернизирането на високоскоростната мрежа е известна като GN3plus. Мрежата GÉANT свързва 38 партньори от НИОМ, като обслужва 43 страни и заедно с тях достига до над 50 000 000 крайни потребители в повече от 10 000 университета, висши учебни заведения, научноизследователски института, библиотеки, музеи, национални архиви, болници и др., както и до 22 000 начални и средни училища. Тя се ръководи от мрежата DANTE (Обединеното кралство), стояща начело на консорциума по проекта, състоящ се от 41 партньори.

Тъй като сега почти всички научни дисциплини зависят от постоянно нарастващите обеми данни за изследвания („потоп от данни“), са необходими повече постоянни усилия за поддържане и осигуряване на тази позиция в полза на европейското общество като цяло. Глобалното научно сътрудничество се създава около нови инструменти (във физиката, астрономията, биологията и т.н.) и генерира огромни количества данни, които трябва да са достъпни и да бъдат анализирани, използвайки компютърни съоръжения, които могат да са разположени на други места.

Съвременната наука, изследванията, както и все повече образованието съществуват в глобална виртуална среда. Затова мрежата GÉANT трябва да предложи на своите свързани общности не само мащабен общоевропейски, но също и глобален обхват. GÉANT предлага възможности за свързване с 65 държави извън Европа, като достига до всички континенти чрез мрежите TEIN (Азиатско-тихоокеанския регион и Южна Азия), EUMEDCONNECT (Средиземноморието), redCLARA (Латинска Америка), CAREN (Централна Азия), C@ribnet (Карибския басейн) и UbuntuNet (Южна и Източна Африка), както и чрез мрежите в Северна Америка, Китай и Япония.Полезни връзки

Програма в областта на цифровите технологии

Нели Крус

Следвайте Нели Крус в TwitterIP/10/1448

Уебсайт на GEANT

DANTE

За контакти:

Електронна поща: comm-kroes@ec.europa.eu Тел.: +32.229.56361 Twitter: @RyanHeathEU

IP/13/756

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница