Непокорни” звезди в Млечния пътДата22.01.2019
Размер10.51 Kb.
Непокорни” звезди в Млечния път
Потоци от “непокорни” звезди формират ярки опашки от и към нашата галактика, вместо да се въртят около центъра й. Това сочат резултатите от наблюденията на 6 000 от близките до нас звезди. Учените смятат, че звездите са били “изблъскани” на новите си места от спиралните ръкави на Млечния път.
Над един трилион звезди формират подобния на пумпал Млечен път. Повечето от тях се намират в спиралните ръкави на галактиката и се движат по кръгова орбита спрямо центъра й. Слънцето, което се намира в средата на един от ръкавите, извършва една обиколка около центъра на Млечния път за около 100 милиона година.
Астрономите са забелязали 5 звезди, намиращи се на разстояние до 1000 светлинни години от нас, които не се движат по установения начин. Те все още обикалят около центъра на галактиката, но техните орбити са по-издължени и в една или друга степен са насочени по-различно спрямо сърцето на Млечния път. Въпреки че се движат в един поток, самите звезди се различават в много широк диапазон по възрастта си, което говори, че не са формирани на едно и също място.
Учените изказват следната хипотеза: изглежда звездите, които първоначално са се движели по различни траектории са били събрани в един кохерентен поток вследствие на приближаването им до спиралните ръкави. Ако тези звезди са били “ритнати” от спиралните ръкави, възможно е те да са се оказали изместени на хиляди светлинни години от мястото, на което са се родили.
По материали от “ДНЕС ПЛЮС”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница