Неразгаданият шифър на модела “Перфектен библиотекар”Дата10.04.2018
Размер30.28 Kb.
#65816

Неразгаданият шифър на модела “Перфектен библиотекар”

В традиционната представа на читателите и на библиотекарите, библиотеката е място единствено и само за четене. Тя работи винаги, когато е необходима, т. е. 24 часа в денонощието, а служителите класифицират информацията, обслужват безотказно своите читатели и когато се налага извършват “непривичен” физически труд.

Ние, библиотекарите, всеки ден ставаме все по-добри само ако се усъвършенстваме. Водещо в работата ни е мотото “Обичай ближния си”, независимо какво е отношението на “ближния” към нас. Но нашата представа за количеството и естеството труд е, казано кратко, “Аз, роботът”, а според качеството и нивото на работа сме “Самите богове”.

Живеят си библиотечните работници спокойно и безметежно, осланяйки се на времето и традициите, когато на хоризонта се приближава “Краят на вечността”, и все по-ясно се очертава ерата на компютрите. Поставено е началото на фантастичното пътешествие в епохата на компютрите, Интернет и глобалната мрежа. Пренастройването на библиотекарите е стрес за тях, но те го преодоляват. Глобалната мрежа става част от ежедневието им. В намирането на информация те са по-добри от световните търсачки Google и Yahoo.

Нека да се опитаме да погледнем от “Мансардата на бляновете” или каква е представата на читателя за добрия библиотекар:

той трябва да съчетава познания във всички области на знанието, които да му позволяват да представя бързо, точно и ясно търсената информация; да бъде верен ориентир в морето от данни, сбирки и колекции; да проявява мъдрост при представянето на знанията.

В новите условия за библиотекаря е отредена нова роля. Той е новатор и медиатор между знанието и читателя. Прилага модерните технологии в работата си и това е начин библиотеката да се превърне в привлекателно място за младите хора. Съумява да оцелее в конкурентната информационна среда. Потребителите очакват да прилага нови форми на обслужване – използвайки Web 2.0 в библиотеката /второ поколение на Web-базирани услуги, като сайтове - мрежи за социални контакти, за които онлайн сътрудничеството, съвместната работа и обмена между потребителите са от голямо значение/, създава нова услуга – Library 2.0. Комуникативният библиотекар трябва да общува с читателите, като използва ресурса на глобалната мрежа. Той трябва да предлага нов формат на представяне на е-каталог, като място за споделяне на прочетеното от читателите. И не на последно място да участва в blog-ове, където читателите споделят свои мисли и наблюдения.

Достигнахме ли “Обетованата земя”? Осъществява ли се на практика контакта между професионализма на библиотекаря и изискванията на читателя? Ключова е ролята на библиотекаря в общуването с потребителите: той трябва да анализира читателските потребности, да е “отворен” към различни предложения от страна на ползвателите, да стои в основата на Fan Fiction клубовете. Библиотекарят умее да поднася подходящо търсената информация, която трябва да е предложена в лесен за намиране и запомняне вид, да бъде прецизно, но не строго йерархично представена. Новият библиотекар умее да селектира прочетеното, както и читателските групи, той трябва да се опита да възстанови ентусиазма на читателите по отношение на библиотеката. И да бъде гъвкав – да осъзнае с какво е по-различен от другите в обслужващата сфера, да “изобрети” отново себе си, да намери “Обратният път” към читателите.Вероятно всеки потребител на библиотеката се е натъкнал поне веднъж на “ядосания библиотекар”. Дали е отегчен от дългото общуване с неориентирани читатели или се е почувствал недооценен откъм професионализъм, ядосаният библиотекар може да отблъсне трайно читателя и да скърши крехкия му интерес към библиотечната институция. Но читателят все пак възкликва “Аз обичам библиотеката” и си пада по “секси библиотекари”. Заради този читател си струва да си зададем въпроса: “А сега накъде?”. Ние трябва да сме готови и да работим с мисълта, че сме “отворени”. Сегментирали сме и сме проучили пазара. Нашата най-важна мисия е да направим читателя щастлив и доволен от срещата с нас. Променяме мисленето си и гледаме на библиотеката като на успешна и печеливша фирма. Това ни носи допълнително удовлетворение...

От казаното дотук ще обобщим, че подходите към промените в новата информационна среда са два: еволюционен, при който повечето от идеите са в процес на реализация и революционен, при който осъзнаваме необходимостта от радикално преосмисляне на модела на комуникация между читател/потребител и библиотекар. Длъжни сме да преобразим живота на хората, да им дадем “Искрица живот”, предоставяйки им качествено нов тип услуги, които са важни и значими за тях.
Каталог: archive -> prezentations
prezentations -> Прегледът на периодични издания, свързани с популяризирането на медицински знания, излизали във Варна след Освобождението и ни връщат към далечната 1884 г
archive -> Президентът учредява награда 'Джон Атанасов' за принос към информационното общество
archive -> На вниманието на: Представителите на медии Галерия “Графит” – Варна с подкрепата на мтел
prezentations -> Кристиана Димчева Емилия Милкова Предмет на настоящото съобщение са някои неизвестни в историческата литература
prezentations -> Технологии vs. Библиотекари
prezentations -> Организирането на читателя” – за читателския кръг и читателската общност Кристиана Димчева рб “Пенчо Славейков” Варна „Организирането на читателя – за читателския кръг и читателската общност”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница