Неврофийдбек методи, измерващи и трениращи активността настраница1/3
Дата03.08.2022
Размер23.18 Kb.
#114881
  1   2   3
ЕЕГ Неврофийтбег

Увод
С напредването си технологиите намират все по-голямо приложение в невротерапията на редица нарушения. Невротерапията, която се осъществява посредством невротехнологии, включва различни методи за неврофийдбек тренинг – ЕЕГ биофийдбек, хемоенцефалографски (ХЕГ) биофийдбек, фийдбек от ядрено-магнитен резонанс и различни методи за мозъчна стимулация.
Фийдбек методите се разделят на два основни вида, в зависимост от измерваните психо-физиологични параметри;
- неврофийдбек методи, измерващи и трениращи активността на
централната нервна система;
- биофийдбек (биологична обратна връзка) методи, измерващи и трениращи активността в периферната и автономната нервна система.
И двата вида био и неврофийдбек подават обратната връзка към
централната нервна система.

Неврофийдбек реализация

Фийдбек методите се реализират чрез различен тип сензори, електронна усилваща апаратура и специализиран софтуер за анализ и тренинг на мозъчната активност. Обратната връзка е свързана с моментално предоставяне на информация в реално време на измерваното лице, относно промените в неговите обичайно несъзнавани психо-физически процеси, които на практика са неговите навици на използване на биоенергията. Това създава условия за осъзнаване на тези процеси и осъществяване на саморегулация в желана посока с цел подобряване на здравето, работоспособността или способността за заучаване на определени умения.


Всяка човешка дейност в будно състояние може да се разглежда като съставена от мисловен компонент, чувства и афекти, сетивни възприятия и двигателена активност. Осъществяването и на най-простото човешко поведение, започва с осъзнат мотив, сетивни образни представи относно най- удачния начин за постигане на целта, осъществяване на самото действие и обратна връзка от сетивата, за това дали крайният резултат съответства на поставената цел. Усъвършенстването на уменията се състои в повторение и промяна на дейността, докато обратната връзка не покаже, че постигнатият резултат съответства на поставената цел. От тук става ясно, че навременното и ясно подаване на обратна връзка е ключов момент във всички учебни процеси.
Напредъкът в компютърната техника и микроелектроника създадоха добри възможности за биомониторинг и биофийдбек на много процеси в тялото в лабораторна или реална среда. Всяко поведение, което може да се опише, измерва и изследва с определени стойности, подлежи на тренировка и усъвършенстване. Това се отнася и за поведението на различни физиологични системи в човешкото тяло, в това число и на нервната система.


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница