New bg/l n I. 120820 c. 24. html#. Vgzov2dmQb4 нзок със 100 млн отгоре при по-нисък ддс върху лекарстватаДата27.10.2018
Размер29 Kb.
#101344
www.tv7.bg, 19.11.2014 г.

www.news7.bg/l.n_i.120820_c.24.html#.VGzov2dmQb4

НЗОК със 100 млн. отгоре при по-нисък ДДС върху лекарствата
Данъкът у нас е с най-висока стойност в ЕС
ДДС върху лекарствата е един от парливите въпроси, който би следвало политиците ни да решат. Според пациентските организации и Българския фармацевтичен съюз (БФС) е недопустимо в България, да плащаме 20 на сто ДДС върху медикаментите, докато в Гърция налогът е 6%, а в Румъния - 9%. Ако ставката на данъка у нас бъде намалена наполовина, в Здравната каса ще остават 100 млн. лв. годишно, които ще покриват други нужди, свързани със здравето на българските граждани.

При предишното управление на ГЕРБ на два пъти бяха направени опити за намаляване на ДДС върху лекарствата. Първо - "Синята коалиция" предложи намаляване на данъка за медикаментите от 20 на 9%, но то се оказа несъвместимо с финансовата политика на вицепремиера Симеон Дянков.

След разследването на TV7 за цените на лекарствата тогавашният здравен министър Десислава Атанасова изрази надежда, че диференцираната ставка на ДДС за лекарствата може да намали съществено цените на хапчетата у нас. Тя дори бе оптимист, че промяната ще стане факт в бюджета за 2014 г.

В работна група към Министерството на финансите се обсъждаха вариантите от 2014 г. ДДС върху лекарствата да бъде намален и да стане между 12 и 16%. Категоричната позиция на финансовия министър беше , че ДДС за лекарствата нито ще се увеличава, нито ще се намалява, нито ще има диференциация.Средно около 5-6% е данъкът добавена стойност върху лекарствата в останалите страни на Европейския съюз, поясни пред TV7 доц. Илко Гетов, председател на БФС. В Испания е 4%, Чехия и Унгария - 5%, Гърция - 6%. В голяма част от страните ДДС върху лекарствата е диференциран. Във Франция общият ДДС е 19,6%, но върху лекарствата е 5,5. Аналогична е ситуацията в Полша и в Унгария.

Общият обем на лекарствения пазар у нас възлиза на над 3 млрд. лв., половината от тях се плащат от НЗОК, Министерството на здравеопазването и някои общини. 1/5 от тези пари се връщат в бюджета под формата на ДДС.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница