Незаконен риболов: Комисията прекратява мерките срещу пет държави, но показва „червен картон“ на Шри ЛанкаДата31.03.2018
Размер31.35 Kb.
#63789Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 14 октомври 2014 г.Незаконен риболов: Комисията прекратява мерките срещу пет държави, но показва „червен картон“ на Шри Ланка

В рамките на борбата си срещу незаконния риболов по света днес Европейската комисия предложи забрана за вноса на рибни продукти от Шри Ланка като мярка срещу търговските печалби от тази незаконна дейност. Предложението е направено след четиригодишен интензивен диалог със страната, която обаче не взе достатъчно мерки срещу незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов. От друга страна, днес Комисията потвърди, че Белиз, Фиджи, Панама, Того и Вануату, които получиха предупреждения по същото време като Шри Ланка, са взели успешни мерки срещу незаконния риболов. В резултат от това Комисията предлага отмяна на търговските мерки, наложени през март тази година по отношение на Белиз.

Европейският комисар по въпросите на морското дело и рибарството Мария Даманаки заяви: „Нашата политика на изпълнено с решимост сътрудничество дава резултати. Днес пет страни получават похвалата ни, тъй като са взели сериозни мерки срещу незаконния риболов. За съжаление не мога да кажа същото за Шри Ланка. Надявам се, че посланието, което изпращаме днес, ще накара тази страна да направи необходимото“.

Шри Ланка трябва да се заеме с незаконния риболов

По преценка на Комисията Шри Ланка не е предприела достатъчно мерки за коригиране на пропуските в своята система за контрол на риболова, установени през ноември 2012 г. Основните слабости са свързани с прилагането на мерките за контрол, с липсата на възпиращи санкции за флота за открито море, както и с неспазването на международните и регионалните правила в областта на риболова.

Поради това Комисията подготвя забрана за внос в ЕС на продукти, произведени от риба, уловена от плавателни съдове на Шри Ланка. За да се избегне нарушаване на текущи търговски договори, пълните търговски мерки ще влязат в сила едва в средата на януари 2015 г. — три месеца след публикуването на решението в Официален вестник на ЕС.

Белиз,_Фиджи,_Панама,_Того_и_Вануату'>Потвърден е напредъкът на Белиз, Фиджи, Панама, Того и Вануату

Също така днес Комисията предложи изваждането на Белиз от списъка на трети страни, които не сътрудничат в борбата с незаконния риболов, както и прекратяване на търговските мерки срещу тази страна, наложени през март 2014 г. Белиз демонстрира ангажираност към реформирането на законовата си рамка и приемането на нови правила за проверки, контрол и наблюдение на плавателните съдове. Съветът ще вземе решение в това отношение.

Комисията обяви прекратяване на мерки не само срещу Белиз, но и срещу Фиджи, Панама, Того и Вануату, които получиха официално предупреждение през ноември 2012 г. Тези страни са предприели конкретни мерки в отговор на установените пропуски и са демонстрирали ангажираност за извършване на структурни реформи във връзка с незаконния риболов.

Комисията удължи сътрудничеството с Корея, Кюрасао и Гана до януари 2015 г. Въпреки известен напредък, постигнат в тези страни, които получиха официални предупреждения през ноември 2013 г., те се нуждаят от повече време за извършване на промени.

Комисар Даманаки заяви: „Подобренията, извършени от Белиз в системата за контрол на риболова след получения „червен картон“ показват, че борбата на ЕС срещу незаконния риболов е ефективна. Официалното сътрудничество с ЕС помага на тази страна да напредва към устойчив риболов. Същото важи и за Фиджи, Панама, Того и Вануату. Тяхното положително отношение трябва да служи за модел на други страни в подобно положение“.

За повече информация:

Информационна бележка: Въпроси и отговори във връзка с борбата на ЕС с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов (MEMO/14/584)

Изявление на комисаря по морско дело и рибарство Мария Даманаки, 14 октомври 2014 г. (STATEMENT/14/314)

Съобщение за медиите: Комисията предупреждава трети страни за недостатъчните им действия за борба с незаконния риболов, 15 ноември 2012 г. (IP/12/1215)

Съобщение за медиите: Европейската комисия засилва борбата срещу незаконния риболов, 26 ноември 2013 г. (IP/13/1162)

Регламент (ЕО) № 1005/2008 на Съвета за създаване на система на Общността за предотвратяване, възпиране и премахване на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов. Този ключов инструмент в борбата срещу нелегалния риболов има за цел да даде достъп до пазара на ЕС само на продуктите от риболов, чиято законност е удостоверена от държавата на знамето или от съответната държава износител.

За контакти:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната служба

IP/14/1132

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница