Независимост X 4: act фестивал за свободен театър 2014Дата28.03.2017
Размер223.92 Kb.


Независимост x 4: ACT Фестивал за свободен театър 2014

Тази година форумът ще е витрина на 16 от най-добрите независими театрални продукции, които дефинират лицето на съвременната изпълнителска сцена в България и българския независим театър в последните години и е част от Международната среща за съвременни изкуства IETM София.


От 16 до 19 октомври София ще бъде домакин на Международна среща за съвременни изкуства IETM София 2014 с участието на над 400 световни лидери - представители на изключително разнообразни културни организации в областта на изпълнителските изкуства от повече от 50 държави от цял свят и членове на международната мрежа за изпълнителски изкуства IETM (www.ietm.org). IETM e най-голямата международна мрежа за изпълнителски изкуства в света, с център в Брюксел и над 500 членуващи организации от над 50 страни. Основна нейна цел е да стимулира развитието, качеството и контекста на съвременните изпълнителски изкуства в глобален мащаб, да инициира съвместната работа и динамичен обмен на опит и информация между организации от цял свят (предимно - съвременен театър, танц, цирково изкуство, както и гранични форми с други изкуства като музика, медии и др.). Основна тема тази годна е „Space for Change/Пространство за промяна”. Актуална в съвременната глобална и локална ситуация, тя ще провокира дискусии за ролята на изкуството и професионалистите в сферата на културата в изграждането на по-хуманно бъдеще, както и тяхното място в комплексната социална екосистема, като в дискусиите ще вземат участие международни културни оператори, мениджъри, програматори на фестивали, артистични директори, селекционери и артисти. Основната цел на събитието е в рамките на 4 дни да предложи пространство за споделяне на опит и добри практики, за създаване на контакти и бъдещи партньорства. Под формата на дискусии, кръгли маси, представяне на добри практики, работни групи по теми, менторски сесии и др. ще бъдат разисквани най-актуалните теми, свързани с развитието на независимата сцена в световен мащаб. Дневната дискусионна и образователна част от програмата ще бъде съпътствана от вечерна артистична програма, включваща постановки с класическа драматургична структура, танцови спектакли, интерактивни инсталации, експериментален театър, моно драма, вербатим театър, мултимедиен пърформанс, импровизационен театър, спектакъл с кукли за деца и възрастни.
За повече информация за програмата и регистрация за участие: www.redhouse-sofia.org, www.actfest.org, https://www.facebook.com/IETMsofia и www.ietm.org.

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се организира в партньорство между мрежата IETM Brussels, „АСТ Асоциация за свободен театър“, Фондация “Бюро култура” и Фондация “Арт офис”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Столична община за 2014 г. (Столична програма „Култура” и Календара на културните събития за 2014 г.) и е под патронажа на кмета на гр. София, г-жа Йорданка Фандъкова. Медийни партньори на събитието са БНТ, Dnevnik.bg, Darik Radio, INVESTOR, Jazz FM, списание Мениджър, Expert.bg, Actualno.com, Sofialive.bg, Mymir.bg, Aztantsuvam.com, Kafene.bg и Stand.bg.
Артистичната вечерна програма по дни, часове и локации:
15 октомври (сряда), 11:00-16:30 ч.
зала „Пеша Николова”
Balkan Express в София
среща в рамките на Междунaрoдна среща за съвременни изкуства IETM София
Мрeжaта Balkan Express е платформа, която има за цел от една страна да работи за създаването на контакти между артисти и културни организции от Балканите и от друга, да спомага за създаване на връзки с региона. Мрежата изследва ролята на съвременните изкуства в днешната динамчно променяща се политическа и социална среда. Фокусът на срещата в София ще бъде върху възможностите за сътрудничество между културния сектор и другите сектори. За повече информация: tamara.bracic.vidmar@bunker.si, http://balkanexpresss.wordpress.com/
На английски и български език. Вход след предварителна регистрация на www.ietm.org
16 октомври (четвъртък), 19:30 ч.
Червената къща, Червена зала (ул. „Любен Каравелов“ 15)
СдружениеНейно Величество Тенджерата под налягане“ представя:
No Movement No Sound
танцов и музикален пърформанс
Съавтор и режисьор: Ида Даниел; съавтори и изпълнители: Мариета Петрова, Александър Митрев, Тодор Стоянов; kinekt програмирaне и светлина: Тодор Стоянов
„Нейно Величество Тенджерата под налягане”, сдружение за съврeменно изкуство в условия на висoко напрежение, се занимава със срещите между физическото, емоционалното, интелектуалното и духовното нива у човека. И като създател, и като наблюдател. Екипът работи върху форма и съдържание, които да се превърнат в безопасна зона за осъществяване на тези срещи.

„Нейно Величество Тенджерата под налягане” съществува от 2011 и активен член на независимата изпълнителска сцена в България. За повече информация: www.ohpressure.blogspot.com. Времетраене: 50 мин.

Нейно Величество Тенджерата под налягане”, сдружение за съвременно изкуство в условия на висoко напрежение, се занимава със срещите между физическото, емоционалното, интелектуалното и духовното нива у човека. И като създател, и като наблюдател. Екипът работи върху форма и съдържание, които да се превърнат в безопасна зона за осъществяване на тези срещи. „Нейно Величество Тенджерата под налягане” съществува от 2011 и активен член на независимата изпълнителска сцена в България.
16 октомври (четвъртък), 19:30 ч.
Ателие VIA NEGATIVA (ул. „Искър 62“)
ДЖАН

синтетична театрална акция

режисьор: Валерий Пърликов; актьори: Анета Янкова-Пърликова, Николай Чилов, Явор Костов; VJ: Валерий Пърликов
Посредством фабулата на една формално легитимитизирана през светския ритуал на брака, но невъзможна във физическите си параметри връзка, през множество концентрични пластове на интерпретация, акция „Джан” изследва „невъзможната, отишла си от човешкото“ любов. Персонажите с един „революционен“, трансформиращ социален акт, са изгубили паметта на полиса си, с нея си е отишло и дълго отработваното през поколенията тайнствено „приемане“ на свързаността като божествено снизхождане. В индивидуалният човешки дух пропиват настръхнали множество „родови страсти“ и любовта е единствено техен осветен от „голям сън“ ми.

За повече информация: http://tmetaezik.ovo.bg. На български език с английски субтитри. Времетраене: 100 мин.


Непосредствено след създаването си ФОНДАЦИЯ КЕРИГМА инициира „Ателие VIA NEGATIVA” - идентифициращ Фондацията, безсрочен научно-изследователски проект. Заниманията в „Ателието” включват кратък лекционен курс и интензивни практически занятия, целящи намиране на конвенционален, достъпен в макрокултурата, сетивно-образен еквивалент на психичните процеси, както и подход за акумулирането им в рамките на комуникационната система на представлението. Оставайки в общия поток на театралната антропология (изследванията на Ричард Шехнер, Йежи Гротовски, Питър Брук, Еуженио Барба и пр.), методологията е уникална с включването в актьорския тренинг на преживявания в „изместено състояние на съзнанието”, съдържащи произволна стратегия за личностна преидентификация.
16 октомври (четвъртък), 20:00 ч.
Университетски театър – НБУ (ж.к. Овча купел. ул. „Монтевидео“ 21);
БИТ
по Иван Хаджийски

физически театър - работа в прогрес

Режисьор: доц. Възкресия Вихърова; архитект: доц. Зарко Узунов; участват: Ася Иванова, Добриела Попова, Василия Дребова, Стойка Стефанова, Ренета Иванова, Златина Никифорова и Мартина Апостолова; звук: Боян Панов и Мартин Люцканов; осветление: Георги Батилов; администрация: Мартин Стоянов
„Бит” е проект с над двадесетгодишна история. В периода 1989 - 1991, след дълъг процес на проучване Възкресия Вихърова и още трима актьори създават представлението „Бит” по „Бит и душевност на българския народ” и „Оптимистична теория за българския народ” от известния български публицист и народопсихолог Иван Хаджийски. По-късно представлението се превръща в модул за изследване и тренинг като част от обучителната програма в департамент „Театър” на Нов български университет. Екипът, който участва в представлението, се променя през годините, като всяка работна група допринася с личното си проучване за разработването на темите на спектакъла. Така се изграждат езикът и формата на крайния резултат. В основата на “Бит” е структурната трансформация на автентични български народни танци и ритуални поведенчески модели. Представлението е обиколило много от най-престижните фестивали и театрални форуми в Европа (Международен Фестивал на Театрланите училища – Амстердам; Международен Единбургски Театрален Фриндж Фестивал; Международен Театрален Фестивал – Ерфурт; Международен Студентски Театрален Фестивал – Потсдам; INFANT фестивал – Нови Сад; участие в Център за Културни и Театрални Изследвания и за Изучаване работата на Йежи Гротовски; 8-ми Международен Фестивал на Театралните Училища – Бърно и други). Последната версия на спектакъла от декември 2011 е селектирана в паралелната програма на Международен Театрален Фестивал „Варненско лято” 2012. На български език с английски субтитри. Времетраене: 80 мин.

Университетски театър – НБУ е създаден през 2000 година като самостоятелна структурна единица в рамките на Нов български университет. НБУ има многогодишна театрална практика, разпознавана като Театър на голия охлюв. Всеки сезон, Театър на голия охлюв се появяваше на сцената на един или друг столичен театър, търсейки своето място и публика. През февруари 2010 година официално бе открита Университетската театрална база, която приюти странстващата практика на Театър на голия охлюв и е най-новият театър на София. Екипът на Университетския театър се надява, че ще се постави началото на други и още партньорства за НБУ и ще се разшири възможността за правене на театър - за младите, за иновативните, за всички, които харесват и правят добър театър. За повече информация: www.nbu.bg.
16 октомври (четвъртък), 20:30 ч.
Френски културен институт в София (пл. „Славейков“3)

Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“ представя:


Тълковен речник

танцово-музикален пърформънс

Режисьор и автор: Ирина Голева; артисти на сцената: Деница Дикова и Александър Даниел; сътрудник: Огнян Голев

„Тълковен речник“ е създаден на базата на девет музикално- движенчески миниатюри и импровизации, в основата на всяка една от които стои определена дума и личното решение за значението й. Те изграждат три сюжетни части, доближавайки цялостната структура на представлението до структурата на жанра „хайку“ – най-късата поетична форма в световната литература, притежаваща чистотата, завършеността и дори празнотата на една музикална нота. „Тълковен речник“ превежда случването на танц, звук и език в лична интерпретация. Не изразът на нещо, а съществуването му. За повече информация: http://pds-org.blogspot.com. На български език с английски субтитри. Времетраене: 60 мин.


Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“ е основано в София от актьорите и семейни партньори Огнян Голев и Ирина Голева. Екипът работи предимно с метода на дивайзинг театъра (колаборативен творчески процес), съчетаващ в себе си драматургия, съвременни танцови техники, работа с музика на живо и импровизация. Три от представленията на организацията получават престижната национална театрална награда „ИКАР“, последния от които през 2014 за пърформанс „Тълковен речник“ в категория съвременен танц и пърформанс.
16 октомври (четвъртък), 21:30 ч.
Червената къща, Червена зала (ул. „Любен Каравелов“ 15);
Сдружение „Реплика” представя: 
Двама бедни румънци, които говорят полски
по пиесата на Дорота Масловска
интерактивно театрално представление
Режисьор: Георг Жено (Германия); сценография: Лили Джагарова; с участието на: Ирина Андреева, Ивайло Драгиев, Боряна Пенева, Благой Бойчев, Милко Йовчев
Представлението се занимава с нуждата на хората един от друг, нуждата от състрадание и помощ, които по всякакъв начин биват отказвани. Историята е за мъж и жена, пътуващи на стоп, които преживяват различни неща заедно, но въпреки това остават сами със себе си, всеки затворен в черупката си. Проблемите за емпатията и нейната липса в съвременното ни общество. С подкрепата на Полския институт в София. За повече информация: www.redhouse-sofia.org, http://replicatheatre.com. На български език с английски субтитри. Времетране: 90 мин.
Идеята на театър “Реплика” е да се обособи като независима неправителствена организация, която се основава на колективно и демократично управление. Създаден е от четирима актьори – Ованес Торосян, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев и Милко Йовчев и младият продуцент Стефан Алексиев. Театър “Реплика” се основава на идеята, че човечността е най-важният елемент на съвременното изкуство. Работим с доверие и подкрепа един към друг. Създателите на “Реплика” са обособили група млади артисти, в която работят в атмосфера на дълбоко разбирателство и приятелство. Театърът лежи на идеята за Театър Семейство с гости и приятели с дълбоко разбиране към идеята за “любов към ближния”. Заради това ние правим и силно социални и политически насочени проекти и се интересуваме от социалната и политическа обстановка в България и Европа.

Реплика” иска да бъде движение за развитие на граждански, модерни личности, социално и демократично гражданско общество в България, като част от една обединена Европа. Решението ни да правим театрални проекти се основава на идеята за свобода на всеки от участващите и една от основните ни задачи е развитието и подкрепата на млади режисьори, актьори и артисти въобще. Последното ни представление (“Ние сме боклуците от Източна Европа”) е поканено да гостува в театри във Франкфурт и Берлин.


17 октомври (петък), 18:30 ч.

България Мол (бул. „България“ 69)


Информбюро и ЛИГНА заедно с Гьоте-институт България представят:

Тайно Радио

пърформанс

концепция: Стефан А. Щерев и ЛИГНА; текст: Оле Фрам, Торстен Михаелсен и Михаел Хюнерс; звукова среда: Емилиян Гацов-Елби; със специалното участие на Ясмина Жалозник

“Истинската власт започва там, където започва тайнствеността” Хана Аренд. Животът ни се намира под непрекъснато наблюдение и контрол. Всеки ден изпращаме с мобилните си телефони, кредитни карти и имейли данни без да знаем точно къде, но знаем, че те са някъде там: тайните служби. Артистите от „Информбюро” и LIGNA питат – нима трябва да формираме нови тайни общества като в миналото, за да избягаме от този монопол на и над контрола? „Тайно радио” кани публиката да се превърне в таен агент в едно от най-контролираните и прозрачни пространства, прототип на публичното пространство на бъдещето – търговския център, или т.нар. мол. Всеки ще бъде поведен с тайно радио на лична мисия през мола, ще пресреща други агенти, ще изпробва техники да прикрива действията си и да поставя под въпрос властовите структури на обществото ни. Как то и държавата биха се справили без тайни служби? Разпространявайте тайните техники! В сътрудничество със Spitfire company - Bezhlavi o.s. Czech Republic, Life Long Burning, Nomad Dance Academy, Station service for contemporary dance, Belgrade. С подкрепата на: EU Culture Programme, Гьоте-институт в България, Министерство на кулгурата и Bulgaria Mall. За повече информация: http://www.informbureau.info/ и www.ligna.blogspot.com. На английски език. Времетраене: 60 мин.


17 октомври (петък), 18:30 ч.

Ателие „Пластелин“ (ул. „Цар Симеон“ 48)


Въображението мъртво си представете
от Самюел Бекет

моно драма


Превод и изпълнение: Явор Костов; режисьор: Янко Велков – Янец; художник: Соня Деспотова

Това е загадъчен кратък разказ-монолог, писан през 60-те - синтез на множество предишни опити на Бекет. Автор и герой, черно и бяло, безкрайно голямо и безкрайно малко, жена и мъж, топло и студено, живо и неживо, се противопоставят и сливат в една едновременно отчайваща и извисяваща визия. Явор Костов и Янко Велков-Янец са част от екипа на Ателие Пластелин, малко пространство за независимо изкуство в центъра на София. Това представление е част от миницикъла „Бекет х 2 в Пластелин”, включващ и друг малко известен текст на Бекет. За повече информация: http://www.atelie-plastelin.com/. На английски език. Времетраене: 35 мин.


17 октомври (петък), 20:00 ч.
Червената къща, Червена зала (ул. „Любен Каравелов“ 15)
Студио за документален театър „Vox Populi” представя в поредиицата „Невидими“:
Невидими №3: Дом
вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; сценична среда: Деница Аргиропулос; актьори: Тодор Близнаков, Мадлен Чолакова, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Петко Каменов;

поезия и присъствие: Борис Парешкевов; асистент: Зоя Шопова

„Невидими №3: Дом" е трети спектакъл от вербатим поредицата „Невидими“ на Студио за документален театър VOX POPULI. Спектакълът представя лични истории на бездомни хора в периода, когато те са най-незабележими, но и в който предполагаме, че животът им е най-труден. Чрез "улавянето" на техните "невидими" биографии и представянето им на документалната сцена, търсим субективните причини за декласирането на бездомниците и отпадането им от социалната карта. За повече информация: www.redhouse-sofia.org, http://www.studiovoxpopuli.org. На български език с английски субтитри. Времетраене: 90 мин.

Студио за документален театър „Vox Populie платформа за среща на различни дисциплини – документалният театър е хибриден жанр между театър, журналистика, социология. VOX POUPLI се разполага удобно в тази гранична зона и поема функцията на „свързващ елемент“ между хора от различни социални групи, специалности, професии и принадлежност, които трудно биха влезли в спонтанен, професионален или личен диалог.17 октомври (петък), 21:30 ч.

Червената къща, зала „Пеша Николова” (ул. „Любен Каравелов“ 15)

Тук и сега“ - театърът на твоята история и приятели

плейбек, импровизационен театър

Водещи: Цвета Балийска и Мaлен Маленов; актьори: Александър Чобанов, Боряна Кръстева, Виктор Велчев, Ина Гергинова, Мариета Стойнева, Невена Борисова, Петя Попова, Радослав Йорданов, Цветелина Господинова, Юлиана Сайска, Яница Атанасова; музиканти: Александър Евтимов-Шаманчето и Мален Маленов
Playback театърът е импровизационен театър, чийто сценарий са историите на хората от публиката. На живо и спонтанно се изпълнява и музиката към тях. Корените на playback театърa са в Психодрамата на Дж. Морено - това е място, където се срещат изкуството и психологията, място освен за забавление, но и за проникновение, катарзис. Възможност да излезем от зоната си на комфорт, да се предизвикаме или просто да разберем, че не сме сами, че чувствата ни и преживяванията ни могат да бъдат разбрани и споделени. С всяко едно представление плейбек театърът тъче нишка в платното на обединението, споделеността и истиността. „Тук и сега” е първата българска група член на International Playback Theatre Network. Playbаck театър „Tук и сега”- там, където магията се случва. За повече информация: www.redhouse-sofia.org, http://theatrehereandnow.wordpress.com. На български и английски език.
Времетраене: 90 мин.

Playback театър „Тук и сега” е първата българска група член на International Playback Theatre Network. Основан е през януари 2013г. от Цвета Балийска- актриса и преподавател. Корените на Плейбек театъра са в принципите и ценностите на психодрама метода- достойнство, среща, уважение, емпатия, креативност, спонтанност, толерантност, автентичност. Мотото на групата е - когато се престрашиш да излезеш от зоната си на комфорт- тогава магията се случва. Именно затова групата иска да работи и да популяризира този театър, защото вярва, че е ценен и необходим за всички. Музикантът Александър Евтимов- Шаманчето вече много години твори на независимата сцена- с уникалния си стил и присъствие. Актьорите Ина Гергинова, Петя Попова и Радослав Йорданов са завършили НАТФИЗ. Александър Чобанов е завършил Актьорско майсторство в НБУ. В това представление ще се включат и приятели- колеги плейбейкъри. Един от тях ще е Мален Маленов- психодраматист и терапевт, преподавател в програмата „Артистични психо-социални практики”.18 октомври (събота), 18:15 ч.

ОКИ „Средец“, бившата пицария „Мис Каприз“ (ул. „Кракра“ 2А)


Влиянието на гама лъчите върху лунните невени
от Пол Зиндел
драма режисьор: Марий Росен; сценограф: Петя Боюкова; композитор: Константин Тимошенко; интерактивна инсталация: Албена Баева; асистент сценограф: Мирела Терзийска; изпълнители: Ани Вълчанова, Ива Вълкова, Петя Денева, Нели Монеджикова и Искрен Петков
Представлението по пиесата на американския писател Пол Зиндел е естествено продължение на опитите на екипа ни да създава театър в “реална среда”. Това понятие се заиграва с възможността да се откриват пространства, които да покриват основните изисквания на драматурга за място на действието. „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени” е история за една майка, двете й дъщери, една умираща жена и един заек. Всички те обитават една бивша зарзаватчийница, а това, което ги отделя от света, който ние обитаваме, е само една витрина облепена с вестници. Толкова лесна за разкъсване... За повече информация: http://petyaboyukova.com/works/marigolds/

На български език с английски субтитри. Времетраене: 105 мин.


Режисьорът Марий Росен, сценографът Петя Боюкова и композиторът Константин Тимошенко са творчески екип реализирал успешно множество театрални и музикални проекти. “Влиянието на гама лъчите върху лунните невени” е третият спектакъл от поредицата, обединена под знаменателя “театър в реална среда”.

Актьорският екип обединява артисти от различни поколения и с различни творчески интереси и биографии. Ива Вълкова е наскоро завършила актриса и заедно с Нели Монеджикова за първи път участват в site-specific проект. Искрен Петков идва от танцовия театър и има интереси в областта на перформативните акции, а за художника Петя Денева това ще е първо участие в театрален проект.
18 октомври (събота), 18:30 ч.

Театрална работилница „Сфумато“, Камерна сцена (ул. „Димитър Греков“ 2)


Център за изкуства „За Родопите“ представя:
Сливи за смет

спектакъл с кукли за деца и възрастни

Сценарист, режисьор и продуцент: Петър Тодоров; художник на кукли и декор: Ханна Шварц; с участието на: Десислава Минчева; глас на разказвач: Йоан-Асен Тодоров; изпълнение на кукли: Ханна Шварц и Евгения Лачева; в спектакъла е използвана българска народна музика, както и авторска музика на Георги Андреев

Уникално смешният спектакъл „Сливи за смет” е сред най-успешните проекти на Център за изкуства „За Родопите“. Познатата фолклорна приказка е „преведена“ на езика, на който съвременните деца си общуват, за да разберат и обикнат българския фолклор. С помощта на оригинални кукли на сцената оживяват персонажи, носещи колорита на българския национален манталитет и родеещи се с Радичковите герои – няма добри и лоши, има хора от плът и кръв, които създателите на спектакъла разбират и обичат, дори когато критикуват недостатъците им. Website: www.prac.biz. На български език. Времетраене: 45 мин.


Център за изкуства „За Родопите“ е основан от Петър Тодоров и Десислава Минчева през 2004 г. Спектаклите му са представяни в над 30 държави от 4 континента. Редом с експерименталните проекти от жанра физически театър, Центърът продуцира и висококачествени иновативни спектакли с кукли за детска и семейна публика. Живеейки и работейки далеч от големите български градове – в Родопите, дейността си артистите определят като мисия.
18 октомври (събота), 19:00 ч.

Студио „Съспейшъс” (ул. „6-ти септември“ 13)


Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” представя:
Праехидно

сценична реализация на нова българска пиеса


Текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова; режисьор: Гергана Димитрова; асистент-режисьор: Петко Стоянов; сценограф: Елена Шопова; авторска музика: Тодор Стоянов - Аmbient Аnarchist; видео арт: Любомир Драганов, Владислав Илиев, Камен Димитров - Phormatik Visual lab. и Никола Налбантов; озвучаване: Ясен Тошев; участват: Елена Атанасова, Надежда Панайотова, Богдан Казанджиев, Петър Мелтев; координатор: Катрин Хрусанова

„Праехидно“ е авторски текст, създаден от драматургичен експеримент на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Пиесата е написана и представена за първи път под формата на пърформанс-четене през 2010 г. на „ПроТекст 4: Произведено в България“. Година по-късно екипът реализира спектакълът„Праехидно” . Резултатът е вълнуващ театрален еко-терористичен коктейл, който поставя важните съвременни въпроси, по непринуден начин и с много чувство за хумор. Награда „Икар 2012” за режисура за Гергана Димитрова; награда „Икар 2012” за драматургичен текст за Здрава Каменова и Гергана Димитрова. За повече информация: www.36monkeys.blogspot.com. На български език с английски субтитри.


Времетраене: 90 мин.
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” е неправителствена организация, създадена с цел да инициира и реализира новаторски проекти в областта на културата и изкуството, изключително концентрирани върху експеримента и популяризацията на алтернативни и новаторски арт форми. Дългосрочната стратегия се мотивира от идеята за разширяване и разнообразяване на неинституционализираната и неформална среда за правене на изкуство в България.
18 октомври (събота), 19:30; 19:50; 20:10; 20:30 ч.
Театрална работилница „Сфумато“, зала Ъндарграунд (ул. „Димитър Греков“ 2)

Zoom In

пърформанс – инсталация

Идея: Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Венелин Шурелов; изпълнение: Виолета Витанова; визуална среда: Венелин Шурелов; техническа реализация: Борислав Тонев (Бъки); видео: Дилян Бакалски; звукова среда: Станислав Генадиев

„Zoom In“ е пърформанс-инсталация, в която изразните средства са сведени до минимум и на фокус попада най-„анонимната” част на тялото – човешкият гръб. През представянето в движение на конкретните скулптурни и визуални качества на гърба творците изследват фрагментарните му граници и възможността за отчуждение. По своеобразен начин гърбът се превръща в Другия от нашето тяло. За повече информация: http://genadiev-vitanova.creativebox.bg/, http://genadiev-vitanova.creativebox.bg/ и http://www.subhumantheatre.com/en/subproduct/performance/2012-zoom-in.html. Времетраене: 10 мин.

Zoom In” е част от проекта „три3ависим” - инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към САБ – 2012 г., координиран от Културна фондация А25. Проектът се реализира в партньорства с Център за култура и дебат „Червената къща“.
18 октомври (събота), 21:00 ч.

Derida Dance Center (бул. „Сливница“ 245, ет. 4)


Mayday

мултимедиен пърформанс


Идея и хореография: Живко Желязков; танцьори: Филип Миланов, Петя Мукова и Милена Виденова; репетитор: Мария Гезенчеова; сценография: арх. Ралица Зортева; мултимедия: Полина Стоянова (JO IYAA); музика: Иван Шопов (COOH/BALKANSKY);
продукционен мениджър: Атанас Маев
Името е „Mayday” – дума, международно приета като вик за помощ в бедствена ситуация. Спектакълът е детективска лупа, през която зрителите ще разпознаят изпъкналите форми на комуникационния хаос в една динамично развиващата се конкурентна среда. Развитието на технологиите помага да обменяме информация, въпреки разстоянията помежду ни. В мултимедийния пърформанс „Mayday“ обмяната на съобщения е непрестанна, но въпреки това необходимостта от „аварийна“ комуникация остава в търсене на собственото оцеляване. С финансовата подкрепа на Министерство на културата, Фондация „Етюд“ и оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. За повече информация: http://www.derida-dance.com, http://www.derida-dance.com/qs/bg/tantzova-kompaniya/spektakli/mayday. Времетраене: 50 мин.

Живко Желязков завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София. Специализира режисура за танцов театър и съвременна хореография в “Victorian College of the Arts”, Мелбърн, Австралия. Работи с балет „Арабеск” като гостуващ хореограф. Той е един от създателите на проекта за театъра на Fairplay Golf Hotel & Spa, Benalup (Cádiz), Испания. Съосновател и артистичен директор на компанията Derida Dance, както и на първия център за съвременен танц в България Derida Dance Centеr.Хореограф на множество продукции, Живко Желязков е председател на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюз на Артистите в България.19 октомври (неделя), 15:00 ч.
Червената къща“, Червена зала (ул. „Любен Каравелов“ 15)

Нашето последно па де дьо 
пърформанс 
по Галина Борисова; идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер; драматург: Ани Васева; художник: Борис Делчев; фотограф: Деница Русева
В представлението „Нашето последно па де дьо” Ива Свещарова и Вили Прагер открояват специфични черти от творчеството на хореографа-мутант (както тя сама нарича себе си) Галина Борисова, присвояват ги и ги трансформират. Кражба ли е това или отдаване на почит? Обективен портрет или субективна интерпретация? И как може да се прави представление за „жив класик” без при това той да бъде превърнат в музеен експонат? За повече информация: www.redhouse-sofia.org, http://www.brainstoreproject.com, www.antistaticfestival.org.
На български и английски език.
Времетраене: 60 мин.
Ива Свещарова и Вили Прагер са част от Бbrain Сstore Пproject - склад за креативни концепти, и работят в областта на съвременния танц и пърформанс. Те са автори и организатори на множество международни проекти. Съоснователи на балканската обучителна програма Номадска танцова академия и на „Антистатик”- международен фестивала за съвременен танц и пърформанс.
19 октомври (неделя), 18:00 ч.
Червената къща, Червена зала (ул. „Любен Каравелов“ 15)

Космонавт
мултижанров спектакъл
режисьор: Анна Данкова; участва: Ива Свещарова; автор: Светозар Георгиев

Космонавт е мултижанров проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Владимир Комаров е съветски военен пилот, инженер и космонавт. Един от най-опитните и квалифицирани членове на първата група съветски космонавти. Той е първият човек, летял в космоса два пъти, а също така и първият загинал по време на космически полет.Валентина Комарова е съпруга на Владимир. Те се оженват през 1950 г. Имат две деца: Евгени и Ирина. За повече информация: http://www.atelie-plastelin.com. На български език, със субтитри на английски. 


Времетраене: 60 мин.
КОСМОНАВТ събира петима независими и индивидуално работещи артисти в областта на съвременните авторски изкуства: режисура (Анна Данкова), драматургия (ghostdog), танц и пърформънс (Ива Свещарова), визуални изкуства (Станимир Генов) и музика (ПИСТАМАШИНА). Всеки един от тях има свое категорично и незаменимо присъствие в културното пространство на свободната и експериментална сцена.
Вход за отделно представление: 10 лв.
Билети:

  • за представленията в Червената къща - всеки работен ден между 15:00 и 21:00 ч. на касата на Червената къща или през ePay. За подробности www.redhouse-sofia.org / обяви. Информация и резервации на билети: не по-късно от 2 часа преди началото на събитието на тел. 02/9888188, 0885828532, office@redhouse-sofia.org и на www.redhouse-sofia.org. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.


- за представленията извън Червената къща - на място два часа преди началния му час в деня на изиграването.Каталог: archives -> artbox
artbox -> На вниманието на: Представителите на медии Галерия “Графит” – Варна с подкрепата на мтел
artbox -> Биография на силва бъчварова родена в гр. Пловдив
artbox -> Artefact на 31-ви май 2013 г., от 21 ч., в новото пространство на
artbox -> Презентация в България на откриването на Софийския фестивал на науката
artbox -> България, Студио за документален театър „Vox populi
artbox -> Калин серапионов колкото далеч, толкова близо
artbox -> Performance art fest
artbox -> Юрий василев роден 3 август 1951 г., София образование: 1973-1978
artbox -> Международен женски ден


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница