Никола колевДата19.07.2018
Размер141.5 Kb.НИКОЛА КОЛЕВ
Никола Рашков Колев е роден на 15 юли 1948 г. в с.Балван, Великотърновско. Основно образование и детство – във Велико Търново.

Никола Колев – артист, хореограф и педагог. Художествен ръководител на специалност „Български танци“ от 2002 до 2006 година.

Завършва Държавно хореографско училище през 1968 г. в класа на видната деятелка в сферата на националния ни танцов фолклор Маргарита Дикова. През 1986 г. завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалност режисьор-хореограф. Дейността си на артист и педагог Никола Колев винаги е съчетавал с творческата си работа на хореограф. Първият му сериозен опит е „Крайдунавски танц“, с който се явява на държавен изпит по постановъчна работа при завършването си на Държавното хореографско училище. Танцът е одобрен и отпечатан в списание „Танцово изкуство“ (книжка 10/1968 г.)

От 1969 г. до 1980 г. Никола Колев е артист в държавния ансамбъл „Филип Кутев“, като достига до най-високата солистична категория. Играл е всички солови партии във високопрестижния ансамбъл и е първообраз на танцовите шедьоври на Маргарита Дикова – „Луди млади“ и „Свирец игралец“. С държавния ансамбъл „Филип Кутев“ Никола Колев участва в над хиляда концерта в страната и чужбина. Гастролирал е в редица страни в Европа, Азия и Африка. През периода, в който активно танцува, е хореограф на ансамбъл „Изворче“ (1973 – 1985), за който създава множество танцови композиции за деца: „Люлка се люля“, „Шопчета“, „Мамини помощници“, „Закачка“, „Игри и закачки“ и музикално танцовите картини „Сурваки“ и „На къра“. С ансамбъл „Изворче“ печели награди, като най-значителна е орденът „Кирил и Методий“ III степен (1984).

От 1976 г. до сега Никола Колев е сред най-изявените специалисти в преподавателския състав на профил „Български танци“, като не щади сили, талант и енергия за утвърждаването на постиженията и професионалното израстване на бъдещите танцьори. Най-голямата му гордост са неговите осем випуска с десетки възпитаници, реализирани като хореографи, танцьори и педагози в различни ансамбли: „Пирин“, „Филип Кутев“, „Тракия“, „Плевен“, „Видин“, „Искра“ (В.Търново), „Българе“, в придобилите широка известност трупи на Нешка Робева и Лили Игнатова и др. Освен главен специален предмет, Никола Колев преподава и дисциплините: разчитане, теория и методика на специалността и импровизация.

Едновременно с педагогическата си ангажираност в Националното училище за танцово изкуство Никола Колев създава ансамбъл „Искър“ в София. В ансамбъла са се занимавали десетки деца, част от които продължават обучението си в Националното училище за танцово изкуство, а тези, които не стават професионални танцьори, запазват в сърцата си за цял живот любовта към родните ритми.

Никола Колев е създал множество танци в различни жанрове. Фолклорните образци от различните краища на страната ни го вдъхновяват за творби, близки до автентичния оригинал, като „Драгоевски момци“ (включен в репертоара на ансамбъл „Пирин“), „На мегдана тъпан бие“ (ансамбъл „Тунджа“, Ямбол), „Криво хоро“, „Край Дунава“, „У нашенско“, „Коледуване в Дерманци“, „Шопски танци“ и др. Търсенето на нови форми се изразява в хореографии, близки до съвремието, като „Галяно хоро“,

„Размисли“, „Фолк рок“, „Балада“, „Добруджазов ръченик“, ,,Бръмбъзък“, ,,Ненадиграла ми се“ и др.Никола Колев е носител на множество отличия и награди: Грамота от Централен дворец на пионерите за активна дейност в чест на 25 години от основаването му – 1976 г.; Диплом от Комитета за култура и Министерство на просветата за танцовата постановка ,,Шопчета“ – 1980 год.; Юбилеен знак от честването 1300 години България – 1981; МФФ на планинците ,,Закопане“, Първа награда за оригинална хореография – за цялостен концерт-спектакъл в гр. Закопане, Полша (1984 г.); Грамота от съюза на музикалните и танцови дейци – 1986 год.; Орден „Кирил и Методий“ III степен – 1986 г.; Първа награда на Младежкия фестивал на професионалните училища за танцово изкуство в Европа под надслов „Изкуството ражда приятели“, гр. Казанлък – за хореографията на танца „Балада“ 1994 г.; Първа награда за танца „Галяно хоро“ на конкурса за хумористични и авторски песни и камерни танци – 1996 г.; Златна лира на Съюза за музикални и танцови дейци в България – 1999 г.; Гран при от Международния фолклорен фестивал в Приморско под егидата на EUROGRADE и община Приморско – 2006 г.; ГРАМОТА от МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАЗА за Принос в развитието на българската култура – 2006 и 2009 год.


Каталог: website -> w1267 -> file -> repository
repository -> Проф д-р светла калудова-станилова
repository -> Роден съм на 07. 05. 1963 г в гр. Варна. От ранна детска възраст проявявах интерес към народната музика
repository -> Dear ladies and gentlemen, dear children
repository -> Развитието на селския туризъм, предпоставка за съхранението на българските традиции и бит
repository -> Развитието на селския туризъм, предпоставка за съхранението на българските традиции и бит
repository -> Доц д-р антон андонов
repository -> Академик красимир петров


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница