Николай Свинаров: данс и мвр крият от депутатите информация за черните касиДата27.09.2017
Размер46.75 Kb.
Николай Свинаров: ДАНС и МВР крият от депутатите информация за черните каси
- Г-н Свинаров, защо опозицията се оттегли от комисията за ДАНС?
     - Защото се нарушиха двата основни принципа - да бъде комисия на паритетен принцип. Оказа се, че ще е комисия само по име, а по функции ще е подкомисия, след като разрешението за работа по конкретни разработки ще се дава от пленарната зала, където на всичкото отгоре няма паритетно представяне. И е безсмислено представители на опозицията да стоят във формат, който реално няма да осъществява никакъв контрол над ДАНС.
     - Но опозицията сама си вкара автогол - ако бяхте се съгласили да има подкомисия към вътрешната, тя щеше да чете разработки, защото депутатите в нея щяха да са с достъп до класифицирана информация.
     - В закона пише, че трябва да има комисия. А нашият голям проблем е, че управляващите за пореден път отказват да има контрол над тази дейност, създавайки формален орган. Нежеланието за парламентарен контрол може да се дължи на две причини - първо, че
     в службата се работи лошо или, второ - че не се работи изобщо
     Управляващите да изберат коя е причината.
     - Във вътрешната комисия изслушахте шефа на ДАНС и вътрешния министър за финансирането на ДПС, черните каси и разработката “Лиани”, около която има много неизвестни.
     - Още един аргумент в полза на твърдението ми, че управляващите отказват контрол. Не може министърът и шефът на ДАНС да не дават на депутатите информацията, с която разполагат. Това отива и до генералната теза как България не е парламентарна република, а службите отказват да има контрол върху тях.
     - И крият информация за “Лиани”?
     - Категорично крият информация, няма спор.
     - С какви данни разполагате, за да твърдите това?
     - Нямам повече данни. На някои от въпросите отговаряха с мълчание, а на други - по начин, който не дава информация. Това означава криене на информация. Затова опозицията иска ново изслушване - на главния прокурор и на ръководители на служби - бивши и действащи.
     - Само за “Лиани” ли?
     - Не, нека да видим
     дали по финансиране на политически партии са водени разработки
     Защото има една юридическа тънкост - има лица, които се осъждат за това, че са набавили за себе си имотна облага. Но на моя въпрос дали има лица, които са набавили за другиго имотна облага, както пише в НК, и дали този другиго не е политическа партия, ние не получихме отговор.
     - Очаквате ли много данни за черни каси на ДПС?
     - Убеден съм, че ако службите са работили както трябва по отношение на политическите партии, такива факти биха могли да бъдат установени. Като участник 7 г. в политическия живот съм убеден, че биха могли. Дали това се е случвало, незнам.
     - Само за ДПС ли могат да се установят черни каси?
     - Категорично не. Начинът на устройство на политическите партии, начините за финансирането им по закон, нужните за участие в предизборен процес многократно по-високи суми от разписаните в закона... Не бихме могли да кажем, че само в една или няколко партии има подобно отношение. Затова е изключително важно във вътрешната комисия да постъпи информация за финансирането на всички политически партии - законно и незаконно.
     - Информация и от ДАНС и МВР ли?
     - Да. От ДАНС и МВР и всички необходими документи за това.
     - НДСВ има ли черни каси?
     - Не очаквайте от мен самопризнания. А и в НДСВ не съм се занимавал с финансите. Но това е работа на Сметната палата, която прави проверките.
     - Кажете ми тогава откъде се финансира БНД? И не излизайте с номера за държавната субсидия и членския внос.
     - БНД е нова формация, не сме събирали членски внос. Финансираме се от
     дарения, направени главно от парламентарната група
     и ръководството на партията. Още не сме толкова значими, за да разчитаме на дарения отвън.
     - Как ще гарантирате, че нямате черна каса?
     - След като гарантирам, че нямаме пари, ми е много лесно да гарантирам, че нямаме черна каса.
     - Какво се случва в ДПС след самоубийството на Ахмед Емин? Доган казва, че това е жесток удар срещу ДПС, насаждащ ново етническо напрежение.
     - Този трагичен инцидент е изключително тежък за ДПС. Не ми се струва много коректно обаче от такова събитие да правим кардинални политически изводи.
     - Целенасочен удар ли е това срещу ДПС?
     - Няма спор, че е удар срещу ДПС, но не познавам факти, които да говорят, че това е планиран удар, че се цели разбиване на етническия модел и т.н. Това ми идва в повече като анализ.
     - Защо се лансира?
     - За да съм по-ясен, ще поляризирам отговорите - или нещо лошо се случва в ДПС, заради което настъпва този трагичен инцидент, или има атака срещу ДПС отвън. Разбира се, че лидерът на ДПС ще предпочете второто обяснение.
     - Етническото напрежение много се експлоатира в последните дни. Има ли такова според вас?
     - Няма. Отдавна поставям въпроса би ли имало етнически конфликт, ако ДПС не е във властта. Нямам отговор. Надявам се, все пак ДПС да продължи с политиката, която е водило, и да намери правилното решение.
     - Кой подклажда темата?
     - Всеки, който няма политическите устои да решава политическите проблеми. Всеки, който иска да е обвързан с нерегламентирани мафиотски структури, подклажда тази тема.
     - Доган също говори за етническо напрежение, обвързан ли е с мафиотски структури?
     - Не казвам, че Доган е обвързан с мафиотски структури. Всички, които разчитат на тези структури, до този момент успяват.
     - Ще се коалира ли БНД със СДС за изборите?
     - Защо само със СДС? Изключително важно е за изборите да има обединена дясна формация извън ГЕРБ. През последните 7-8 г. се видя, че разединението вдясно не води до добри резултати. А ние желаем България да бъде управлявана поне 2 мандата от десноцентристко правителство. И желаем също така да бъдем част от формация, която да бъде решаващ фактор в управлението на страната. Затова учредихме партия БНД, а не за да бъдем една миноритарна опозиционна група в следващ парламент.
     - Но в момента сте точно такива - миноритарна опозиционна група, и не разбирам надеждите ви за влизане в следващия парламент.
     - Не съм оптимист за политическото развитие, но се опитвам да анализирам реално. В БНД смятаме, че все пак ще узреят нещата за обединение център-дясно преди изборите.
     - Много опити бяха правени последните години за обединение на дясното, но все без успех.
     - Надявам се, политическата логика да надделее над теснопартийните и личните интереси. Познавам много отговорни и свестни политици вдясно и съм убеден, че те ще вземат правилното решение.
     - Основният проблем на дясното са вождистките амбиции на лидерите...
     - Това е една от причините. Но не само. Вдясно има много структури и лидери, които искат да го завладеят за себе си. Няма нищо лошо, това е част от политическия живот. Само че, когато човек не успее да реализира една цел, трябва да каже - не успях, не ми стигат силите. Очевидно такова проумяване на лидерско ниво ще настъпи във всички партии от дясното.
     - Как си представяте Костов да отстъпи? И да е лидер Юруков или Свинаров?
     - Не е необходимо Костов да отстъпва, за да му е лидер Юруков или Свинаров. Но на Костов, на Юруков и на Свинаров им трябва парламентарна група, за да участват в управлението на страната. Все си мисля, че на СДС и ДСБ им е омръзнало да са два мандата опозиция.
     - Как си го представяте това дясно обединение?
     - Формата ще се намери. Но не сливане, защото до изборите няма време за нова партия. И понеже “коалиция” стана мръсна дума в България в последните години, трябва да се намери нова форма. Вероятно обединение с ново име - Нова десница например.
     - За разлика от другите вдясно вие май осъзнавате, че сами нямате шанс да влезете в следващия парламент.
     - Оценяваме безсмислието, дори и да успеем да влезем сами, да имаме една малка парламентарна група в опозиция. Трябва да участваш, за да бъдеш част от управлението и търсиш добрите политически способи за това. Останалото е безсмислие за нас.
Каталог: ufiles
ufiles -> Конкурс за „Отдаване под наем на обекти публична общинска собственост за осъществяване на ученическото столово хранене в учебните заведения на територията на со-район „Искър
ufiles -> Уважаеми клиенти, От юни 2015г. „Топлофикация София”
ufiles -> Спецификация № рлс 2-452-І(13)2015
ufiles -> Спецификация № рлс 2-452/2013
ufiles -> Информация по чл. 4, ал. 3 от Наредбата за овос
ufiles -> Спецификация № рсб 4-76-I/2014
ufiles -> Програма за дейности, включително за строителство, експлоатация и фазите на закриване, възстановяване и последващо използван
ufiles -> Спецификация № рлс 5-21-I/2011/2012
ufiles -> Спецификация № рсб 3-253-І/2015
ufiles -> Спецификация № рсб 3-253/2015 За продажба на движими вещи, съхранявани в складови райони Тученица и Враца и в ф. 24480 Ловеч към рсб плевен


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница