Нормативното битие на правотостраница1/3
Дата03.03.2023
Размер20.94 Kb.
#116752
  1   2   3
НОРМАТИВНОТО БИТИЕ НА ПРАВОТО

Нормативното битие на правото  1. Типове битие на правото

А) Съществуване и битие: ако отъждествяваме съществуването с наличност в пространството и времето, не трябва ли да говорим за различни типове битие? Как съществуват математическите обекти, микрофизическите обекти, универсалиите (общото), интенционалните обекти (например на фантазията, мисълта)?
Б) Значения на думата “съществува”: 1) “принадлежност към определено множество”, 2) “е определено”, 3) “е налице в пространството и времето”, 4) “е някъде”, 5) “намира се във времето”, 6) “влиза в определени отношения”, 7) “лежи в дадена област”, 8) “има (формален) модел”. Помислете и за други значения на съществуването!
В) Ако отъждествим съществуването със значение 3 можем да въведем различни критерии за съществуване: 1) да има способност за взаимодействие, 2) да е познаваемо. Можем ли да твърдим, че те са необходими с оглед природата на съществуването?
Г) Типове битие на правото: 1) нормативно, 2) социално, 3) психично, 4) ценностно, 5) вещно.
Последното се приема от Ж. Сталев (ср. Нормативната сила на фактическото, 1997, с.12-20), а се поставя под въпрос от проф. Н. Неновски, който веднъж в личен разговор ме запита “Можем ли да кажем, че една плочка или книга, в която е записана разпоредба принадлежи към правото?” Какво е вашето мнение?
NB! Правото е онтологически сложно явление, което има различни типове битие – само в единство те изразяват неговата същност. Различните школи във философията на правото досега абсолютизират само един от тези типове битие, а то трябва да се разглежда в единство.  1. Правото – система от норми

А) Нормативното битие на правото – система от правни норми, които се извличат чрез тълкуване от разпоредбите на нормативните актове;
!Чл.46 ал. 1 от Закона за нормативните актове признава разпоредбите като основна редакционна единица на нормативните актове и обект на тълкуване.
Б) Правните нормативни системи имат своя динамика, която може да бъде изразена логически.
В) Действащите правни норми образуват актуалния правен ред.
Каква е същността на правните норми и по какво се отличават от останалите видове норми (морални, естетически, социални, технически)? Каква е разликата между нормите и императивите (заповедите)?


3. Нормите като вид директиви


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница