Нов вариант за пестене клинични пътеки се вадят от болницитестраница1/13
Дата05.02.2018
Размер0.64 Mb.
#54679
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
02.06.2015
Нов вариант за пестене - клинични пътеки се вадят от болниците


Лечението ще се прехвърли в доболничната помощ

Ана Атанасова
Здравната каса предлага още един вариант за ограничаване на очертаващия се дефицит от 200 млн. лв. в бюджета й. Значителна част от клиничните пътеки за болниците могат да се прехвърлят в доболничната помощ и така да се спестят пари, обяви пред Дарик радио управителят на НЗОК Глинка Комитов. Това е алтернатива на намаляването на цените на пътеките заради преразходите в бюджета.

Към медицинските центрове и поликлиниките могат да минат пътеките за очни болести, за кожни заболявания, за болести на ушите, носа и гърлото, поясни Комитов. "Убеден съм, че 75% от клиничните пътеки, по които касата плаща, могат да бъдат или извадени от болниците, или коригирани и това може да спести достатъчно средства, за да не се налага цените им да бъдат намалявани, както се очакваше", поясни той. Отдавна се говори за това, че има прекалено много дейности, които могат да се извършват и в доболнични условия, но за тях се плаща на болниците, което оскъпява лечението. Досега обаче почти нищо не е извадено от пакета за болничната помощ и не е ясно дали и в бъдеще това ще стане. За целта касата и лекарският съюз трябва да предоговорят Националния рамков договор, в който е описано какво плаща НЗОК. След това болниците трябва да подпишат и анекси към договорите си. Повечето болници имат и медицински центрове, така че едва ли ще се наложи да се разкриват нови структури.

"Другото, което бих предложил, е част от дейностите в клиничните пътеки да могат да се извършват в болница, но да не се плащат на тази цена - цялата клинична пътека, защото има клинични пътеки, които са с диагностична процедура, която е много по-евтина, отколкото цялата клинична пътека", каза още управителят на НЗОК. Той даде пример с пътеката за диабетно стъпало. По нея от 2014 г. досега са платени 9580 случая. "86% от тях са отчетени само с една процедура, която е изключително евтина, а ние сме платили 1200 лева. Самите лекари, собственици и шефове на лечебни заведения твърдят, че някои от пътеките им струват значително по-евтино, отколкото ние им плащаме. Затова не на основание обема, а на основание на това, че са надфинансирани, ние ще предложим намаление на цената на някои клинични пътеки", каза още Комитов. Ако тази промяна стане факт, се очаква дефицитът на касата да е 30 млн. лв.

Въпреки новата идея касата вчера предложи понижение с 16 до 18% на всички клинични пътеки, което е повече от първоначално обявеното 12-13 на сто, но очаквано то беше отхвърлено от лекарския съюз. Тепърва ще се решава към точно кой вариант за намаление на дефицита ще се прибегне.

РАЗНОПОСОЧНО

Част от дефицита на касата се дължи на решения на здравното министерство, припомни финансовият зам.-министър и шеф на надзора на касата Кирил Ананиев. В края на м.г. от първоначално предвидения бюджет на касата бяха извадени 80 млн. лв. по настояване на министър Петър Москов, освен това МЗ промени стандартите, на които трябва да отговарят болниците, за да получат договор с НЗОК, каза зам.-министърът. Стандартите бяха занижени, което води до ръст на разходите със 115 млн. лв., тъй като повече лечебни заведения имат право на повече клинични пътеки.Няма да посмеят да разделят болните на 1-ва и 2-ра ръка. Засега


Но законодателната промяна, без да има каквито и да е прогнози и конкретика, мина в парламента

Янина Здравкова
С подозрително малко разправии, дебати и обяснения депутатите от здравната комисия в парламента приеха фундаментална промяна в здравноосигурителната система. Но второ четене те гласуваха текст, според който тепърва здравната каса ще плаща не за един, основния, пакет здравни услуги, а за два - основен и допълнителен. Съдържанието на пакетите се определя от здравното министерство. Поправка, на която министър Петър Москов залага грандиозни надежди да промени едва ли не из основи здравеопазването. Окичи я с букет от лозунги и не предостави нито една конкретна данна до какво ще доведе промяната. И управляващата коалиция я прие така - на голо доверие.

Москов продължава да твърди, че зад този текст стои следната промяна - нещата, за които в момента плаща здравната каса, ще се разделят на две. В основния пакет ще са социално значимите заболявания - които причиняват 95% от смъртността у нас и занапред ще бъдат действително приоритет - с повече финансиране, без листи на чакащи, върнати пациенти и каквито и да било доплащания за изследвания, консумативи и качество. В допълнителния пакет ще са останалите заболявания, за които ще се намали финансирането, съответно обемът услуги, поет от касата, и ще се формират листи на чакащи. Който не иска да чака, може да си плати под една или друга форма или да се застрахова в частен фонд, който да му осигури по-бърз достъп. Така приоритетните болести наистина ще са приоритетни, тежко болните ще страдат по-малко и справедливостта ще възтържествува, защото в основния пакет лечението ще е наистина безплатно, а не както сега - осигурено само на книга, а на практика почти недостъпно. Това е мантрата, която министърът повтаря като един Кашпировски и отвъд която не се дават никакви обяснения. А такива са належащи. Няма никаква яснота кои точно заболявания ще бъдат пратени в допълнителния пакет и листите на чакащи, т.е. кои пациенти ще имат нещастието да са неприоритетни. Предполага се, че това са болести и състояния, за които не е фатално да се чака - прословутата херния и, да речем, липоми, сенна хрема и брадавици. Министърът гарантира само, че сърдечносъдовите и раковите заболявания, водещите до тежка инвалидизация, детското и майчиното здравеопазване влизат в основния пакет, а съдбата на стотици болести и състояния между инфаркта и пъпката не е ясна. Съответно - няма и финансови разчети кой пакет какви средства ще изисква. А ако това не е ясно, всички приказки в тази или онази посока си остават лозунги и нищо повече.

Какви са вариантите пред министъра при определянето на основния и допълнителния пакет? Единият е да се изпълни обещанието приоритетните болести да получат повече финансиране, при това значително. Това е възможно обаче единствено ако основният пакет има доста ограничено съдържание, а допълнителният да поеме прекалено много болести. Да приемем, че приоритетни остават само сърдечносъдовите и раковите болести - те и в момента гълтат огромна част от парите на здравната каса, защото така или иначе формират голяма част от заболеваемостта, т.е. за да има повече пари за тях, трябва да се ореже от всички останали болести. И по този начин прекалено много пациенти да останат извън борда, в допълнителния пакет на чакащите. И обратното - ако в основния пакет има достатъчно заболявания, за допълнителния няма да остане почти нищо и съответно - няма да има пари, с които да се гарантира по-добро финансиране на приоритетните болести. Засега няма какъвто и да било намек от страна на министерството на финансите, че за здравеопазването ще се дават повече пари. МЗ предвижда мерки и промени за ограничаване на преразходите на НЗОК, но докато те не са факт, не може да се очаква, че ще "освободят" пари за финансиране на основния пакет.

Въпреки опасенията нереалистично е да се очаква, че Москов ще посмее да се спре на първия вариант. Дори и да му се иска, е малко вероятно отГЕРБ да му позволят да ограничи достъпа до лечение

на стотици хиляди болни. Ако не за друго, то поне защото Бойко Борисов най-мрази да му протестират и да го критикуват. Първоначално, когато Москов оповести намеренията си, и ГЕРБ, и Патриотичният фронт обявиха, че искат гаранции, че няма да се затрудни достъпът на действително болните хора, при това записани в закона. Никакъв подобен текст не се появи, а най-голямата партия в коалицията не обели публично и дума повече. Затова се появиха подозрения, че има договорка поправката в закона да се приеме, но нищо реално няма да се случи - или здравното министерство няма да напише наредбата за двата пакета, или дори да го направи, отново всички заболявания ще си останат в основния пакет. Промяна няма да има, а грандиозните намерения на министър Москов ще си останат кухи лозунги.

Принципно това е приемлив развой на събитията. Нелепо е на фона на тотално опороченото и съсипано здравеопазване у нас зорлем да се стимулира създаването на листи на чакащи. Те и в момента съществуват и не е нужно допълнително да се разширяват. И е престъпно, преди да са направени реално каквито и да било други стъпки за контрол и ограничаване на кражбите от здравната каса, да се наказват пациентите, а не крадците.

Самото наличие на подобен общ текст в закона обаче е потенциално взривоопасно. Той може да си остане кух, но може и в някакъв момент от някой кабинет и нечие здравно министерство да се използва по какъв ли не начин. Нормативно нищо не пречи цялото население да се прати в листа на чакащи, например.

Поправката в закона предстои да се гледа окончателно от пленарната зала в парламента. След което топката ще се върне в здравното министерство и ще видим в коя посока ще се развие "реформата". Доста от възможните пътища пред Петър Москов водят извън Министерския съвет.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница