Нови 30 000 с рак, лекуват ги без лимит



страница1/15
Дата26.01.2017
Размер0.89 Mb.
#13539
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15



Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
18.12.2015
Национални вестници



Нови 30 000 с рак, лекуват ги без лимит


До април ще са ясни цените и пътеките за модерните терапии

Анна Ботинова

24 часа  стр. 17  

31 900 нови болни от рак са открити през 2014 г. За тях, както и за вече включените на терапия онкопациенти, няма да има лимити в лечението.

Това съобщи зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, който е и член на надзора на здравната каса, пред "24 часа".

Всяка година новите случаи на злокачествени заболявания са между 30 000 и 33 000. Броят на онкопациентите е ясен и предвидим при формирането на бюджета на касата, обясни д-р Пенков. Общо към 270 000 са хората с рак у нас, като в статистиката влизат и излекуваните, и починалите.

През април 2016 г. влизат в сила основният и допълнителният пакет заболявания, финансирани от НЗОК. Ракът е в основния, което означава пълно финансово осигуряване на лечението от А до Я, обясниха от МЗ.

Новите терапии, които вече влизат в практиката благодарение на модернизирането на онкологичната апаратура, ще бъдат финансирани, увери д-р Пенков. Детайли засега не са ясни, тъй като не е подписан новият рамков договор с лекарския съюз. Ще се уточняват и цените на клиничните пътеки, като за радиохирургия се обсъждат между 8500 и 12 000 лв.



Мъж с рядка болест осъди НЗОК за 34 000 лв.


Тони Маскръчка

24 часа  стр. 7  

Мъж с тежко наследствено заболяване на кръвта осъди НЗОК на 34 000 лв. Благоевградчанинът завел дело заради отказ да му бъдат отпуснати безплатни лекарства.

Заради болестта се налагало редовно преливане на кръв от раждането му. Оказало се, че още в детска възраст при кръвопреливане е бил заразен с хепатит, който обаче бил открит по-късно. Лекарите му издали протокол за отпускане на скъпоструващите медикаменти от касата, които единствено може да помогнат срещу хепатита. От здравната каса обаче отказали и мъжът започнал да си ги купува сам в продължение на година.

Магистратите осъдиха НЗОК да плати на болния 19 200 лв. за медикаментите, които сам е плащал, 8000 лв. за притесненията и страховете, които е изживял, и 6800 лв. лихви върху сумата.

Решението на съда в Благоевград не е окончателно и може да се обжалва.

В Плевен тръгна линеен ускорител, чакан 12 г.


Буряна Божинова

24 часа  стр. 17  

В университетската болница в Плевен вече работят линеен ускорител, чакан от 12 г., и модерна апаратура за ранна диагностика и лечение на рак. Новото оборудване е част от мащабен проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и бюджета. Инвестицията в плевенската болница е 14, 4 млн. лв.

"В сферата на здравеопазването приключваме успешно първия най-голям проект за над 140 млн. лв., остава ни да довършим модернизирането във Варна и Пловдив. Доставката на апаратурата издига университетската болница в Плевен на по-високо ниво в грижата й за пациентите, прииждащи и от съседните области", каза зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.

Догодина с европейски средства започва модернизацията и реконструкцията на спешната помощ. Отделени са средства и за неврохирургията, добави д-р Шарков.

Сега Плевен се превръща в център за лъчетерапия и оперираните пациенти няма да губят пари и време за процедури у нас и в чужбина, каза онкохирургът проф. Григор Горчев.

Варненската "Св. Марина" връща лекари и пациенти в България


24 часа  стр. 9  

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков отчете на заключителна пресконференция във Варна изпълнението на проект за изграждане и оборудване с най-високотехнологична апаратура на онкологичен и лъчетерапевтичен център в университетската болница в морската столица приключването на проекта и въвеждане в експлоатация и на третия линеен ускорител за радиохирургия Варна се превръща в модерен и високотехнологично оборудван център за лечение на онкологични заболявания, а университетската болница в морската столица е единственото лечебно заведение у нас, предлагащо пълен цикъл за диагностика и лечение на най-тежките заболявания.

Тя е напълно оборудвана и комплектована за комплексно лечение на онкоболни пациенти, включващо диагностика на туморите с ендоскопски центрове, модерни скенери, ядрено-магнитен резонанс, позитронно-емисионна компютърна томография, собствен циклотронен комплекс, модерна патоанатомия с имунохистохимия и молекулярногенетичен анализ на туморите, персонализирана медицина, безкръвни хирургични интервенции с 3D лапароскопска апаратура, индивидуализирана химиотерапия и модерно и ефективно лъчелечение. Лекари, специализирали и работили в целия свят, консултират и лекуват пациентите във Варна.

Лъчетерапевтичният център в "Св. Марина" е единственият център в България с 3 линейни ускорителя от най-високо поколение. Двата ускорителя приемат и лекуват пациенти от април 2015 г. Третият линеен ускорител, който предстои да започне да работи с пациенти в началото на 2016 г., е високотехнологичен линеен ускорител с възможност за радиохирургия, единствен по рода си в страната, който съчетава всички възможности на линеен ускорител, кибернож и гама-нож. Това е именно апаратът, заради който много български пациенти пътуваха за лечение в чужбина.

Сега университетската болница "Св. Марина" във Варна може да приеме тези пациенти, а лечението им е напълно безплатно, покрито от здравните им осигуровки.

Друга стратегическа придобивка за университетската болница във Варна са най-модерният стерилизационен център в България, който разполага с разнообразни машини за стерилизация и дезинфекция на материали, хирургически инструменти и ендоскопска апаратура, и новият апарат за магнитнорезонансна томография от съвсем ново поколение. Той е с двойно по-силно магнитно поле, което позволява повишени диагностични възможности, по-добра пространствена разделителна способност, съкратено време на изследване и като цяло по-добър комфорт за пациента.






Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница