Новина Максимален резултат за Volvo xc90 при тестове за камшичен ударДата03.08.2017
Размер24.93 Kb.
#27165


Новина
Максимален резултат за Volvo XC90 при тестове за камшичен удар
Volvo XC90 е един от най-добре представилите се модели в американски тест за защитата при камшичен удар на автомобили с висока проходимост и пикапи. Американската независима застрахователна агенция за пътна безопасност (IIHS) използва манекен, за да установи натоварването върху врата при симулиране на удар отзад.
Източник: “Мото-Пфое”/”Волво”
Американската застрахователна агенция за пътна безопасност IIHS за първи път прави подобно динамично изследване на автомобили с висока проходимост и пикапи. Тестът е проведен на два етапа. На първия се измерват седалките, за да се определят геометрията на подглавниците и необходимите предпазни мерки за защита на главата на човек с нормален ръст. Само седалките с добра или приемлива геометрия на подглавниците преминават във втория етап – динамичен краш тест. Тук с помощта на подвижна платформа се симулира ситуация, при която неподвижен автомобил бива удрян отзад от друг със същото тегло и скорост от 32 км/ч.

Методът за тестване и критериите за оценка са разработени съвместно от международни експерти по превантивна защита от камшичен удар (IIWPG – International Insurance Whiplash Prevention Group).

Само 6 от първоначално тестваните 44 автомобила доказват ефективна защита при камшични наранявания. Volvo XC90 е един от най-добре представилите се участници. Крайната оценка включва измерванията на геометрията на седалките и резултатите от динамичния тест.

Застрахователната агенция IIHS подчертава, че ефективната защита при камшичен удар е важен фактор за намаляване на човешките наранявания и последващите разходи за рехабилитация. Ударите отзад са много често явление, а травмите във врата са най-често срещаният резултат при автомобилни инциденти.

Движението на главата и горната част на тялото трябва да бъде синхронизирано.

Според специалистите от IIHS ключът за ефективна защита е, че при удар отзад главата и горната част на тялото трябва да се движат в хармония. Травмите във врата в подобни случаи обикновено се дължат на факта, че при внезапен удар отзад главата не се движи със същата бърза скорост, с която се движи горната част на тялото. Ето защо седалката и подглавникът трябва да си взаимодействат и да подкрепят главата така, че тя да се ускорява заедно с горната част на тялото. Не по-маловажно е подглавникът да е разположен достатъчно високо и близо до главата на човека.

“Подглавникът на Volvo е създаден точно по този начин, обяснява Ингрид Скогзмо, директор на Центъра по безопасност на Volvo Cars. Системата за защита при камшичен удар на Volvo WHIPS се вгражда стандартно във всички модели Volvo. Тя работи така, че осигурява координираното и едновременно движение на главата и торса, като същевременно лимитира ускорението.”

От Застрахователната агенция за пътна безопасност IIHS потвърждават, че напредничавата система за защита при камшичен удар на Volvo е една от основните причини за отличните резултати на компанията в теста.


Системата за защита при камшичен удар на Volvo - WHIPS (Whiplash Protection System)

При системата WHIPS на Volvo предните седалки и поглавниците са създадени така, че осигуряват еднаква подкрепа на целия гръб и главата в случай на удар. В допълнение специален механизъм, монтиран между горната и долната част на седалката, подпомага абсорбирането на енергията и намалява силите на ускорението при удар отзад. Това се осъществява чрез плавно движение на горната част на седалката назад и надолу. Това движение на седалката омекотява силите на удара, подобно на посрещане на топка с бейзболна ръкавица. По този начин се намалява натоварването върху човешкото тяло. Освен това така отслабва и последващото движение напред.
Каталог: pi files -> 2008
2008 -> Honda представя луксозния филиал Acura в Япония
2008 -> Около 3000 бройки годишно се надява да реализира компанията на китайския пазар
2008 -> Honda ще оборудва наследника на nsx с V10
2008 -> Бивш шеф на Airbus сменя Фолц
2008 -> Alfa Romeo Brera бе представена на тестов полигон
2008 -> Audi A6 allroad quattro у нас от август
2008 -> Откриване на ски сезона в Банско
2008 -> Audi продаде над 2 млн коли 4х4
2008 -> Тенис звездата Рафаел Надал е новото лице на Kia
2008 -> Новина Уникално роудшоу на bmw се вихри у нас


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница