Новина Volvo продължава да е лидерът в еърбег технологиите Преди 58 години въздушната възглавница се е активирала с натискането на бутон, днес тя предпазва пътниците извън автомобилаДата31.07.2017
Размер22.31 Kb.
#26940
Новина

Volvo продължава да е лидерът в еърбег технологиите

Преди 58 години въздушната възглавница се е активирала с натискането на бутон, днес тя предпазва пътниците извън автомобила.

Източник: Volvo

Първият Volvo автомобил, оборудван с въздушна възглавница, е произведен през далечната 1987 г. От тогава до днес шведската компания развива технологията и въвежда в употреба различни световни иновации като страничните въздушни завеси и революционния еърбег за пешеходци в изцяло новото V40.

Еърбегът е включен в стандартното оборудване на колите от няколко години. Но все още продължава дебатът колко ефикасна е тази технология. За инженерите не е предизвикателство въздушната възглавница да се отвори, предизвикателство е тя да се отвори в точния момент, когато е най-необходима за спасяването на живот. В това, безспорно, най-добри са Volvo. Благодарение на камерите и радарите в шведските автомобили еърбегът може да се отвори още преди да е настъпил същинският сблъсък, като същевременно завесите и възглавниците могат да се издуват до различни нива в зависимост от степента на сблъсъка.

За въздушната възглавница започва да се говори още през 1950 г. Пет години по-късно системата е патентована. Но тя работи единствено с натискането на бутон. Мнозина бързат да обявят тази технология за най-доброто средство за защита, но Volvo Car Corporation много бързо успява да отрече това твърдение. В шведските центрове за безопасност специалистите бързо доказват неефикасността й, защото в огромна част от случаите инцидентите настъпват за по-малко от секунда и шофьорът няма време да реагира, за да се предпази. Затова предпазният колан на Volvo продължава да е най-доброто средство, спасяващо човешкия живот.

Законопроект, приет в САЩ през 1984 г., ускорява развитието на еърбега. Според закона трябва да се измисли допълнителна защита за шофьора, в случай че той не използва своя предпазен колан. Едва тогава инженерите започват да обсъждат пиротехнически устройства за издуването на възглавниците с газ.

В началото на 1990 г. въздушната възглавница за първи път се включва в стандартното оборудване на автомобил. Предлага я тогава новото Volvo 850. Четири години по-късно шведската компания развива технологията, като въвежда странична въздушна възглавница, интегрирана в облегалката на седалката. Volvo много бързо успява отново да изуми света с въвеждането в употреба на въздушни завеси, които предпазват главите на хората при преобръщане на автомобила. Монтирани в тавана на автомобила завесите са представени за първи път през 1998 г. с появяването на пазара на новото S80.

Днес благодарение на Volvo еърбегът вече предпазва хората извън автомобила. Системата Pedestrian Airbag Technology функционира с помощта на сензори, монтирани в предната броня на новото V40. Те регистрират възникването на физически контакт между автомобила и пешеходеца. Тогава предният капак на колата се отваря и едновременно се повдига нагоре от раздуващата се въздушна възглавница. Напълно раздутата въздушна възглавница покрива зоната под отворения преден капак плюс една трета от предното стъкло и долната част на А-колоната, за да предпази максимално пешеходеца от наранявания.

Коя ще е поредната иновация на Volvo по отношение на еърбег технологията предстои да разберем. Съвсем скоро...

Агенция Speed-Press
Каталог: pi files -> 2013
2013 -> Христо Петров от "Хеед Ауто Тийм" спечели драга в Божурище vw scirocco-то победи двете Audi S2 на "Драг Пауър"
2013 -> Lamborghini тества достъпния си модел
2013 -> Кои автомобили идват през 2014-а? Юли ще бъде най-силният месец в автомобилния календар
2013 -> Новина Защо Audi не произвежда rs8?
2013 -> Най-емблематичните германски автомобили от 90-те години
2013 -> Откриват изложба на Rolls-Royce в музея на bmw
2013 -> Новина Aston Martin обмисля производство на Rapide Shooting Brake Моделът ще бъде вдъхновен от концепцията Bertone Jet 2 Източник: Autocar
2013 -> Открийте приликите: Lamborghini Aventador и Boeing 787 (видео)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница