Новини за общините 08. 07. 2014 г. Darik newsДата08.06.2018
Размер213.67 Kb.
#72423
Новини за общините

08. 07. 2014 г.

Darik news

57 % е изпълнението на местните приходи за полугодието в Ловеч

8 юли 2014 10:23

Съгласно утвърдения от общинския съвет бюджет за 2014 г. в община Ловеч в дирекция „Местни приходи" трябва да постъпят приходи в размер на 5 662 609 лв., информираха от пресцентъра на кметската администрация Към 30 юни са постъпили 3 244 267 лв., тоест местните приходи за полугодието са изпълнени на 57,29 %.

При имуществените данъци изпълнението е 55,68 % - при годишен план 2 260 000 лв. са постъпили за първите шест месеца 1 258 853 лв. Най-голямо е изпълнението при данъка върху превозните средства - 75,88 %, следва данъкът върху недвижимите имоти - 51,38 на сто. При данъка при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин изпълнението е 33,10 %, а при туристическия данък - 26,24 %. Изпълнението при патентния данък е 67,75 %.

При общинските такси изпълнението при такса битовите отпадъци е 58,33 на сто - постъпили са 1 900 749 лв. при утвърден бюджет 3 258 608 лв.
От глоби, санкции и наказателни лихви са постъпили 5176 лв. (57,51 % изпълнение), и от такси за административни услуги - 22 329 лв. (44,66 %).
От недобори от данъка върху недвижимите имоти са постъпили 114 742 лв., от данъка върху превозните средства - 116 409 лв., от такса битови отпадъци - 302 177 лв., и от патентен данък - 22 568 лв.

За периода от 1 януари до 30 юни т. г. са издадени и връчени 607 акта за данъчни задължения, изпратени са 212 съобщения по ДОПК и 212 покани за доброволно плащане на задълженията. В НАП са предадени 210 преписки за принудително събиране на суми по дължими данъци и такси. Изпратени са 315 съобщения за недекларирани МПС.Darik news

Кметът на Видин отговори на обвиненията

8 юли 2014 09:00 | Дарик – Враца

Кметът на Видин Герго Гергов даде пресконференция в отговор на разследването на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов за далавери в Община Видин. На пресконференцията са представени информации около доставката на хранителни продукти, както и ремонта на бул. "Панония".

Според изнесената информация доставените хранителни продукти в Община Видин в рамките на 1 година назад са на стойност около 800 000 лв. С най-голям дял от тях са млякото и млечните продукти - 27%, а яйцата например - с 3%. Представената графика показа, че доставната цена на този продукт е 20 ст. (размер L), без разлика с цената на САПИ. Бяха дадени примери и с редица други стоки, чиято цена е по-ниска от препоръчваната цена на агенцията.

Специално бе обърнато внимание на цените на плодовете и зеленчуците, чиято обща средна доставна цена е незначително по-висока от общата средна цена на САПИ - Система за агро-пазарна икономика на всяко тримесечие. Една от причините е, че доставките се съпътстват от счетоводни документи и сертификати. Освен това изискванията са доставките да бъдат целогодишни, а не сезонни.

Гергов припомни, че поемайки мандата през 2011 г. е бил изправен пред абсолютна невъзможност да разплати натрупаните сметки, спряно електрозахранване, вода, неразплатени заплати и т.н. „Тогава ние - тези хора, които бяха обвинени в далавери и схеми, намерихме решение и разплатихме всички стари задължения за доставка на хранителни стоки. Елиминирахме възможността да ни извиват ръцете... Всеки ден от 2011 г. насам ние затваряхме кранчето на каналите, откъдето изтичаха парите на Община Видин".


Видинският кмет коментира и темата за ремонта на бул. „Панония" и Водния цикъл, по която също беше атакуван. Той посочи, че на 29.09.2011 г., когато още не е кмет, е била преведена първата сума за разплащане строителството и изпълнението на бул. „Панония". Гергов обясни, че при встъпването му в длъжност е заварил абсолютно неработещ проект по Водния цикъл.

„Община Видин нямаше никаква проектна готовност - твърдя и се подписвам, да изпълни проекта. Шест месеца общинската администрация положи невероятни усилия и къртовски труд и наново изработихме целия проект. Намалихме самоучастието на общината с около 10 милиона лв., които нашите съграждани щяха да разплащат десетки години напред. И на 26.11.2012 г. Община Видин можеше да се похвали със сключен договор с министерството за финансиране на проекта. Една година и два месеца след датата, в която ме обвинявате, че съм направил булевард, който по-късно ще разкопая. На 4.11.2013 г. е подписан договорът за изпълнение на Водния цикъл на Видин и до ден-днешен той се работи" - заяви видинският градоначалник.

Герго Гергов говори още и за многократните заплахи срещу него под различна форма, като сподели, че за всичко това са подадени жалби и очаква компетентните органи да си свършат работата. Той не избегна и така коментираната тема за личния му автомобил. Според него в предаването се изказали хора, приближени до фирма на Валентин Борисов от която Общината има да взима над 3 млн. лв.

По отношение на обявената цена за джипа от 100 000 лв. кметът обяви, че го продава за тази сума. От тези пари - "ще направя дарение в размер на 60 000 лв., с които ще разплатя хонорарите на адвокатите, които ще съдят фирмите, близки до Валентин Борисов и с тези пари ще си възстановим надвзетите над три и половина милиона от общината".Darik news

Предлагат 10 нови паметници на културата

8 юли 2014 07:47 

Включване в регистъра на паметниците на културата на 10 обекта с местно значение предлага Обществен съвет за закрила на недвижимото културно наследство в община Сливен. Това са Старата баня на Сливенските минерални бани, Каменна крепида около бившата Друмева могила в Старо село, Паметник на загиналите във войните 1912 – 1918 г. в бившия 6-ти артилерийски полк, Параклис „Св. Мина“ в Сливен, Параклис „Св. Ана“ в Сливен, Водонапорна кула на старата сливенска жп гара (до автогарата), Сграда на фабричната администрация на текстилната фабрика „Недев-Саръиванов“ (ъгловата къща срещу автогарата, строена към 1909 г.), Административна сграда на фабриката на Стефанови, в дефилето за с. Бяла, Църквата в с. Горно Александрово, строена 1920 г. от тревненски майстори, Чешма в с. Николаево (т.н. Горчивата чешма).

Йорданка Раданчева – историк, и журналист, секретар на Обществения съвет представи целите и задачите на неформалната организация, изградена преди една година. Това стана по покана на кмета Кольо Милев на редовната пресконференция на общинското ръководство днес. Присъстваха членовете на съвета д-р Владимир Демирев – етнолог, краевед и Кети Пирдопска -  председател на сдружение „Мати Болгария”, по чиято идея е създаден Съвета.

Набелязали са обекти,  край които да се поставят информационни двуезични табели - Църквите „Св. Димитър“, „Свети Никола“, „Света Богородица“, „Света София“, Взаимно училище, Параклис „Свети Мина“, Държавната фабрика с управител Добри Желязков, Старата часовникова кула, Търговски маази в центъра на Сливен, т.н. Средна баня на ул. Ген. Драгомиров № 1, Старата баня на Сливенските минерални бани.

Вече са направени предложения за премахване на пейките зад паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, за подмяна на настилката на алеите и постамента и оформяне на храста Савина, вдясно от водещата към паметника алея. Реставрация на паметника на 6-ти артилерийски полк и отваряне на предвидената покрай паметника улица, пресичаща поделението. По паметника на Симеон Табаков са необходими довършителни работи по проектакакто и официалното му  откриване по подходящ повод (примерно Деня на народните будители 2014 г.) Предложението на обществения съвет е да бъдат изместена количката за сладолед от паметната плоча на Кръстьо Асенов и детската въртележка от паметника на Добри Желязков, кашпите от паметната плоча на Михаил Чайковски. Да бъде поставена врата на тракийската гробница в село Калояново. Сливенските училища да поемат грижата за почистването на паметници и пространството около тях., собствениците да бъдат задължени да поддържат терените във вид, който не загрозява градското пространство.

Общественият съвет за закрила на недвижимото културно наследство е съвещателен орган към кмета, който подпомага общината при изпълнението на функциите й, свързани с организирането и координацията на общинската политика по опазване на културното наследство на територията на община Сливен.  За председател по закон сe избира кметът.

Darik news

Кмет благодари за качествен ремонт на път

8 юли 2014 07:29 | Дарик Велико Търново 

Благодарствено писмо във връзка с изпълнението на ремонта на пътя Драгомирово - Българско Сливово - Царевец изпрати кметът на Община Свищов Станислав Благов. Писмото е адресирано до всички ангажирани институции и фирми, по-конкретно до министъра на регионалното развитие, председателя на Агенция „Пътна инфраструктура" и представителите на фирмата изпълнител ДЗЗД „Царевец" 2013.

„Позволете ми от името на свищовската общественост и жителите на селата, през чиято територия преминава ремонтираната отсечка, да Ви поднеса огромните си благодарности за качественото и скоростно изпълнение на обекта.", заявява Станислав Благов в писмото и пояснява: „Въпросната 17,460-километрова отсечка беше силно износена и амортизирана, което създаваше реална опасност от възникване на пътни инциденти, застрашаващи здравето и живота на хората. Пълният ремонт на отсечката, освен безопасност, осигурява подобрена жизнена среда за населението в района и улеснен достъп до административни, здравни, образователни и други услуги."

Свищовският градоначалник изразява още надежда, че строителните дейности на пътя ще приключат в определения срок и с гарантирано високо качество, а в бъдеще нуждите и проблемите на община Свищов отново ще срещат подобна категорична подкрепа. Писмото е подписано от всички кметове на кметства, през чиято територия преминава ремонтирания участък - Царевец, Българско Сливово, Драгомирово, Морава, Овча могила, Деляновци и Червена. 

Рехабилитацията на пътната отсечка се извършва със средства от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Предвижда се локален ремонт и възстановяване на пътната конструкция, полагане на основни, изравнителни и износващи асфалтови пластове, изпълнение на нови облицовани окопи, банкети, полагане на нови бетонови бордюри, тротоари и малки съоръжения, възстановяване на съществуващото и изпълнение на ново отводняване на пътното платно и др. Ще бъдат ремонтирани две големи съоръжения - мост при село Драгомирово и при село Царевец, ще бъде подменена и съществуващата стоманена предпазна ограда, полагане на нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, за да се повиши безопасността на движението.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Царевец 2013", в което участват „Интегрирани пътни системи" и „Инфраструктурна компания". Стойността на договора е 10,5 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи „Пътинвестинженеринг". Техният договор е за 186 672 лв. с ДДС.Darik news

Проект за 140 000 лв. повишава компетентността на търновските общинари

8 юли 2014 07:01 | Дарик Велико Търново 

С решение на Управляващия орган на ОПАК е одобрено финансиране по проект на Община Велико Търново "Повишаване на професионалната компетентност на служители в Община Велико Търново". Общата стойност на проекта е 140 099 лв.

С удължаване изпълнението на този проект, Община Велико Търново ще продължи да изгражда компетентна и ефективна администрация по приоритетна ос II "Управление на човешките ресурси", съобщават от администрацията.Darik news

Осветиха нова църква в село Градско

8 юли 2014 07:59Църквата „Света Неделя“ в балканското сливенско село Градско беше осветена от владиката на Сливен Иоаникий, в съслужие с архимандрит Калист и свещениците Методий и  Борис в деня, в който църквата почита великомъченицата св. Неделя.

„За мен е чест, че по мое време се открива храма. Владиката положи основния камък през 2006 година, но после градежът замря. С това ръководство на общината отново започнахме да работим. При нас няма дискриминация, живеем в мир и разбирателство. С постоянен адрес в селото са 750 жители, 70 души с двойно гражданство в Турция и България, в момента в селото живеят над 500 души, от тях около 130 са православни християни“  - каза Юсмен Али, кмет на селото трети мандат. Християни и мюсюлмани заедно са строили храма. Куполите на черквата са изградени от майстор-строителя Ниязи Абдилов.

Сливенска митрополия е дарила 10 000 лева за градежа, Дирекцията на вероизповеданията два пъти по 5 000 лева, с дарения са участвали депутати и граждани. Иконостасът е направен от майстор дърводелец и резбар от Чинтулово, иконите са изографисани от архитект Бойчев от Ямбол, съобщи Вълкан Янев, секретар на Сливенската митрополия.

Идеята за православен храм е дошла от младо момиче от селото – Криси, преди десетина години, след посещение на Великденски ритуал в съседното село Бяла. Тогава кметът се обръща за съдействие към областната управа и кметството в Сливен. Общината преотстъпва мястото за строежа. Проектът е дарение от архитект Жулиета Фандъкова, тогава главен архитект на Сливен.

До месец ще бъде поставена камбана на храма.

Водосвет за здравето на жителите и гостите на Градско отслужи отец Методий, три курбана за празника дариха двама жители на Градско - Иван Маринов и Христо Борисов, и депутатът от ДПС Янко Янков.

 

Храмът ще бъде отворен всеки ден, службите ще се извършват от енорийския свещеник отец Методий.Фокус__Бяла_лястовица_се_появи_в_крайграничното_село_Крайново,_община_Болярово'>Фокус

Бяла лястовица се появи в крайграничното село Крайново, община Болярово

8 Юли 2014 | 09:22 | Агенция "Фокус"Ямбол. Бяла лястовица се появи в боляровското село Крайново, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” Сливен. Първи я е забелязал полицай, охраняващ границата. Ангелина Василева, кметският наместник на Крайново е удивена от тази новина, но когато сама я вижда, започва да разказва на хората в селото, за да дойдат да я видят. Така от дни те се събират всеки ден на центъра, за да я видят. Коментират, че вероятно има гнездо в някоя от изоставените къщи в селото, защото не я виждат постоянно. Жителите на Крайново са радостни и си говорят, че това се случва на 100 години веднъж и никога не са вярвали, че може да се появи в тяхното село. Баба Яна Шаматова, която е на 86 години споделя, че не е виждала никога в живота си.
Всички в селото се събират и стоят всеки ден, за да се порадват на този символ на надеждата. Красивата снежнобяла птичка е като водач на другите, разказва Ани Василева – литне ли тя, останалите я следват. Хората предричат, че това е добър знак за Крайново и си спомнят за Йовковия разказ „По жицата”, очаквайки добрите неща, които предстоят в селото и чудото, на което тя е символ.

Фокус

В Бургас ще бъдат обсъдени нови улици, зони за отдих и спорт в комплекс „Меден рудник” и централната градска част

8 Юли 2014 | 09:21 | Агенция "Фокус"Бургас. В Бургас ще бъдат обсъдени нови улици, зони за отдих и спорт в комплекс „Меден рудник” и централната градска част, съобщиха от пресцентъра на общината. Всички заинтересовани граждани ще имат възможности да дадат мнения и предложения по представените проекти. Общественото обсъждане на идейните концепции за изготвяне на „Интегрирани проекти за осигуряване на балансирана градска среда” в комплекс „Меден рудник” ще започне в 11.30 часа в спортна зала „Никола Станчев”, а за ЦГЧ и „Възраждане“ в 16.30 часа в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”. Целите на проектите са да се постигне повишаване привлекателността на града и качеството, и комфорта на обитаване. Дейностите включват обновяване на междублокови и пешеходни пространства, зелени площи и обслужващи улици, прилагане на мерки за подобряване достъпността в градската среда и енергоефективни решения за уличното осветление, управление на отпадъци в зона „Б” на ж.к. „Меден рудник”, в ЦГЧ и в ж.к. „Възраждане”. Проектите се реализират „В подкрепа на инвестиционната програма на Община Бургас за 2014-2020 г.”, съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/5-02/2012/029 по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Фокус

Пороите са разрушили около 1000 метра пътища в село Крива река, община Никола Козлево

8 Юли 2014 | 10:03 | Агенция "ФокусШумен. Пороите са разрушили около 1000 метра пътища в село Крива река, община Никола Козлево. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен кметът Недим Рафи. Дъждът от 19 юни е отнесъл 750 метра път, засегнати са още 250 метра от други две улици в селото. Едно семейство все още остава евакуирано в друго жилище, след като къщата, която е обитавало е била наводнена. Постройката е стара, кирпичена, останала е на пътя на голямата вода. Засегната е една от стените и се очаква решение каква ще бъде нейната съдба и как домакинството ще бъде подпомогнато. Застрахователите са извършили оглед и на падналата ограда на детската градина в селото и се очаква оценка на щетите. Описани са всички разрушения по улиците, подготвени са документите за кандидатстване за помощ Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. 

Фокус

Близо 12 милиона лева са събраните местни данъци и такси в община Плевен

8 Юли 2014 | 11:38 | Агенция "Фокус"Плевен. Близо 12 милиона лева са събраните местни данъци и такси в община Плевен, съобщиха от пресцентъра на общината. Към 30 юни постъпленията в бюджета от всички видове данъци и такси, администрирани от общинския отдел “Местни данъци и такси”, възлизат на 11 730 000 лв. От тях 5 440 000 лв. са от “Данък недвижими имоти”, което възлиза на 78 % изпълнение на годишния план. Сумата, събрана от “Такса битови отпадъци”, е 3 162 000 лева, или 65 % от разчетите за годината. За “Данък превозни средства” досега са внесени 1 700 000 лева, където се отчита 62 % изпълнение на планираното. Постъпленията от “Данък придобиване” са 1 112 000 лв. - 39 %, а от “Патентен данък” - 96 200 - 48 %. Приходите от глоби по наказателни постановления за нарушения на законодателството са 140 200 лв., а от такси за извършени административни услуги – 60 000 лв. Като цяло планът за постъпления от местни налози към първото полугодие е изпълнен на 67 %. В сравнение със същия период на миналата година приходите от местни данъци и такси през 2014 год. са с 690 000 повече. Следва да бъде отбелязан фактът, че при изчисляване на изпълнението участва и данъкът при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин. Този данък не се администрира пряко от отдел «МДТ», за него не се формира облог, не подлежи на принудително събиране и зависи изцяло от изповяданите сделки с имущество. Към 30 юни органите по приходи от сектор „Ревизии, проверки и събиране” са съставили 1 365 акта за установяване размера на задължения, неплатени в срок, на стойност 2 109 000 лв. с цел предприемане на принудителни действия спрямо нередовните собственици. От издадените актове, по които няма постъпили плащания, 620 са предадени за принудително събиране на Национална агенция за приходите. С длъжниците по непредадените актове са подписани протоколи за издължаване на вноски в разумни срокове. При спазване на поетия ангажимент от тяхна страна принудителни действия не се предприемат. За времето на погасяването на вноски се начислява наказателна лихва съгласно нормативната уредба. В общата сума на постъпленията до момента 1 170 000 лв. са приходи в резултат на предприети принудителни действия от сектор „Ревизии”.

Фокус__Започна_изплащането_на_еднократните_помощи_на_пострадалите_домакинства_във_варненския_квартал_„Аспарухово”'>Фокус

Над 93 000 лева ще бъдат вложени в ремонт на детските градини в четири дуловски села

8 Юли 2014 | 11:39 | Агенция "Фокус"Дулово. Над 93 000 лева ще бъдат вложени в ремонт на детските градини в четири дуловски села. Това каза за Радио „Фокус”-Шумен д-р Юксел Ахмед, кмет на община Дулово. Средствата са гласувани на последната общинска сесия. Стойността на ремонта и рехабилитация на градината в село Грънчарово е 35 500 лв., в село Секулово- 11 000 лв., в село Межден - 4 800 лв. и в село Окорш- 42 300 лв. Ремонтът се налага заради установените несъответствия в кухненските блокове на четирите детски градини, за което има издадени предписания от РЗИ- Силистра и ОБДХ-Силистра, посочи д-р Ахмед. Той уточни, че това се дължи на течове от покривите на сградите, като проблемите са трупани през годините. С гласуваните средства ще бъде извършен ремонт на покривите, предстои смяна на дограма и изпълнение на предписанията, като се очаква до началото на септември тези дейности да приключат. От началото на годината е извършен ремонт и в детските градини в селата Черник и Овен, отново заради неотговарящи на стандартите кухненски блокове, посочи д-р Ахмед. Той добави, че в първоначалния вариант на общинския бюджет са заложени и 17 000 лв. за ремонт на детската градина в село Орешене. „Така тази година ще имаме отремонтирани общо седем детски градини, а през 2013 г. успяхме да отделим средства за смяна на дограми и частични ремонти в детските заведения в още няколко населени места в общината”, заяви д-р Ахмед.

Фокус

Започна изплащането на еднократните помощи на пострадалите домакинства във варненския квартал „Аспарухово”

8 Юли 2014 | 10:07 | Агенция "Фокус"Варна. Изплащането на помощи за пострадалите от наводнението във варненския квартал „Аспарухово“ започва. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на Община Варна по социални дейности и здравеопазване. Парите ще бъдат изплащани на касата на Районното кметство в район „Аспарухово”. 405 домакинства ще получат по 300 лева. Парите бяха гласувани от Общинския съвет на извънредна сесия след бедствието. 
Продължава разчистването на улиците в бедстващия квартал. Почистени са микросметищата под моста, продължава миенето на улиците, дезинфекцията и събарянето на опасни постройки. Служители на Държавно горско стопанство започнаха разчистването на деретата, които се намират над варненския квартал „Аспарухово”. 

Фокус

Стара Загора е домакин на Първото национално биенале „Мозайката днес” 2014

8 Юли 2014 | 07:30 | Агенция "Фокус"Стара Загора. Стара Загора е домакин на Първото национално биенале „Мозайката днес” 2014, съобщиха от пресцентъра на общината. Експонатите са изложени във фоайето на Община Стара Загора. Участници са: Крум Шаранков – България, Стела Василева – България, Антоанета Стоименова – България, Ивайло Иванов – България, Емил Делийски – България, Милка Ботушева – България, Васка Атанасова – България, Николина Георгиева – България, Мария Жейнова – България, Петя Мод – България, Тони Матева – България, Бранислав Тозик – Сърбия. Официалното закриване на събитието и представянето на изработената от участниците творба по време на биеналето, ще се състои от 18.00 часа във фоайето на Община Стара Загора. 

БНР

Шуменските пчелари отбелязват деня на св. Прокопий

публикувано на 08.07.14 в 08:11

Днес в Шумен за пета поредна година се отбелязва деня на Свети Прокопий-пчелар, покровител на пчелите и на Шумен. Организатори на проявите са община Шумен, Народното читалище "Напредък 1869" и Сдружение "Съюз на българските пчелари". В програмата, която започва от 16 ч. в читалището, са включени прожекция на филма "Повече от мед" и традиционна изложба-базар на пчелен мед и пчелни продукти. 

След 2013 година, която се оказа най-добрата за пчели и пчелари от 100 години насам, 2014 година е най-необичайната, коментират пчеларите и допълват, че не помнят да са правили спасително подхранване на пчелни семейства така, както през юни тази година.БНР

Пчеларите в Търговище очакват 3 пъти по-малко мед от пчелно семейство

публикувано на 08.07.14 в 11:41

Три пъти по-малко мед се очаква да бъде добит от пчелно семейство в сравнение с миналата година в Търговищка област. Основната причина за ниския добив е дъждовната пролет. Днес пчеларите от Търговище честват деня на Свети Прокопий - покровител на пчелите, и началото на кампанията за добив на мед.

В община Търговище броят на пчелните семейства надхвърля 10 000, а пчеларите се оплакват от ниските изкупни цени и недостатъчните европейски средства за развитие на отрасъла, сподели Георги Досев - заместник-председател общинския браншови пчеларски съюз в Търговище.Имам чувството, че тези пари не се експлоатират правилно и то най-вече за тези, които имат принос за производството на мед. И тази тенденция продължава доста дълго. Европейските пари са в много малък обем и често пъти пчеларите чакат пред фонд “Земеделие“ и парите стигат до средата на опашката и за другите няма.

Заради топлата зима пчеларите от петте общини на Търговищка област са подхранвали семействата допълнително, а многото дъждове през пролетта са провалили пашата на акация, рапица и липа.БНР

Започва газифицирането на училището и част от ЦДГ №25 в шуменския кв. Тракия

публикувано на 08.07.14 в 10:50

„До края на седмицата ще бъде подписан договор за газифицирането на СОУ ”Васил Левски” и корпус ІІ на ЦДГ № 25 „Братя грим”, това съобщи заместник-кметът по образование и култура на община Шумен Живка Тонева. По думите й, това ще струва на бюджета 197 000 лева. 103 200 от тях са за газифицирането на училището в кв. Тракия, а останалите 94 000 лева – за единия от корпусите на детската градина. „Първият корпус ще газифицираме през 2015 година, защото сега парите не достигат”, обясни Живка Тонева. Ще припомним, че след спирането на „Топлофикация - Шумен”, СОУ ”Васил Левски”, двете детски градини и яслата в кв. Тракия останаха без отопление, което наложи спешно да бъдат купувани климатици и конвектори, за да бъде осигурен нормален учебен процес през зимните месеци.

БНР

Детска площадка бе открита днес в Петрич

публикувано на 08.07.14 в 10:38

Площадката се намира в кв."Виздол", където бе направена реконструкция на коритото на минаващата през целия град река Луда Мара. След оформените алеи с кътове за възрастните, възникна нуждата от кът и за децата. Затова родителите внесоха подписка в Общинската администрация, откъдето откликнаха на исканията им. Осигурени бяха средства и работници и площадката днес официално бе открита от кмета на община Петрич Вельо Илиев и Натали Радочайс, представител на ИНИЦЕФ. Това е поредната нова площадка в града, предстои откриването на спортни площадки и в селата Марикостиново, Кавракирово, Коларово и в кв."Дълбошница" в Петрич. Тенденцията е да се продължи в тази насока и Общината всяка година заделя в бюджета средства за това, бе подчертано на днешното тържество, на което присъстваха много деца.

БНР

Няма пари за ремонт на детските площадки във Велики Преслав

публикувано на 08.07.14 в 10:26

Община Велики Преслав няма заложени средства за поддръжка и ремонт на детските площадки тази година, не са заделени и средства за изграждане на нови места за игра на малчуганите, показа проверка на Радио Шумен. В бюджета са заложени единствено 2 000 лв. за косене на зелените площи. През май вече е извършено първото пръскане, има средства и за още една обработка на парка и градинките, където родителите водят най-често децата си. Част от детските площадки се поддържат на доброволни начала от съкварталци или съдържатели на кафенета. Два от кътовете за игра във Велики Преслав са неизползваеми зарадиизпочупените съоръжения. 

БНР

Обсъдиха развитието на община Велики Преслав до 2020 г.

публикувано на 08.07.14 в 07:45

Във Велики Преслав завърши общественото обсъждане на плана за развитие на общината до 2020 г.  Той се разработва от началото на тази година с безвъзмездната финансова помощ от 86 000 лв. по оперативната програма „Административен капацитет”. Приоритети за развитие са земеделието, туризмът, икономиката и инфраструктурата. Това определиха работни групи, съставени от представители на Общинския съвет и администрацията, бизнеса и неправителствени организации. Акцентът в общественото обсъждане беше поставен върху мерките за устойчиво развитие по набелязаните приоритети и визията за развитие през следващите 6 години. След 10 дни проекто-планът ще бъде внесен в Общинския съвет за обсъждане от председателите на постоянни комисии и ще се разгледа на предстоящото заседание на 22 юли.

БНР

Конкурс за облагородяване на пространството пред ГДК "Борис Христов"

публикувано на 08.07.14 в 07:18 | обновено на 08.07.14 в 07:41

Община Пловдив обявява конкурс за обновяване на площада пред Градския дом на културата „Борис Христов”. Той  се реализира по съвместен проект на Община Пловдив и фестивала за архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK, които  инициират открита дискусия  в Дома за всички заинтересовани от подобряването на  емблематичното пространство за култура.

Присъстващите ще могат да се запознаят с предложението за конкурсна програма, както и да споделят  своите творчески мисли и разбирания за преобразяване на площада  пред Градския дом на културата.БНР

Студенти правят проучвания и архитектурни заснемания на културни обекти в Кюстендилско

публикувано на 08.07.14 в 09:05 

Студенти-специалност "архитектура" от Висшия строителен университет-София заедно с преподавателя си професор Николай Тулешков са на практика в Кюстендил. Те ще направят проучвания и архитектурни заснемания с цел документиране на културни обекти в общината, на православни храмове в селата и на булевард "България". На булеварда, чиито постройки са от началото на 20-ти век, ще се направи архитектурно проучване на уличния силует. На среща с главния архитект на общината Стояна Чавдарова бе обсъдена съвместната работа. Студенти от университета идват за втора поредна година в Кюстендил. През 2013-та те извършиха проучвания и заснемане на църквата "Свети Димитрий" в Кюстендил. До 10 дни ще представят изготвения проект за реставрация и ремонт на православния храм. 

Медиа пул

Столичната община пусна търга за трамвая до Студентски град

Трасето ще струва над 20 млн. лв. и трябва да е готово за 9 месеца

08:47 | 08.07.2014

Без одобрен регулационен план и въпреки протестите на граждани и неправителствени организации, Столичната община пусна поръчката за трамвая до Студентския град. Това стана ясно от регистъра на обществените поръчки. 

 

Поръчката е на инженеринг – проектиране и строителство, и е за над 20 млн. лв. без ДДС. Изграждането на новата трамвайна линия от Семинарията до кв. "Дървеница" трябва да стане в рамките на 270 дни, е посочено в обявлението. 

Новото трасе е част от големия проект за обновление на градския транспорт в столицата за 100 млн. лв. и се финансира от оперативна програма "Регионално развитие". За да не бъдат загубени средствата по него, той трябва да е готов най-късно до октомври 2015 г.

 

Проектът за новия трамвай беше временно замразен след протести миналото лято на живеещите в кварталите "Лозенец", "Изгрев" и "Дианабад" и неправителствени организации. Техните подозрения са, че общината се готви да изсече поредната порция дървета, за да задоволи бъдещи частни интереси за застрояване на Борисовата градина, както се случи преди години по протежението на бул. "Никола Вапцаров". 

От Столичната община пък обясняват, че правят всичко в името на столичани и целта е да осигурят бърза и удобна връзка на живеещите в Студентски град с метрото.

 

Спорната трамвайна линия

 

За новата трамвайна линия с дължина от 8.8 км единичен коловоз има само идеен проект, който е направен още през 2011 г. 

Той предвижда трасето да започва от кръстовището на бул. "Пейо Яворов" при "Семинарията", да минава по бул. "Стоян Михайловски" през гората и да стига до жп гара "Пионер". После трамваят ще продължава по улица "Никола Габровски", където ще трака под прозорците на хората, точно както се случва с временното решение на бул. "Скобелев" в центъра на столицата. За да се облекчи неудобството на живеещите по улицата, ще бъдат поставени шумозаглушителни стени, предвижда проектът.

 

След ул."Никола Габровски" трамваят продължава по бул. "Г. М. Димитров" и стига до едноименната станция на метрото. 

От там следва пътя по бул. "Св. Климент Охридски" до съществуващото трамвайно обръщателно ухо след кръстовището с бул. "Андрей Ляпчев".

 

Планирано е изграждането на 7 нови спирки, а други 11 ще бъдат ремонтирани. 

Работа на парче

 

Регулационните планове на бъдещото трасе са одобрявани на парче, като към момента все още не е одобрен този за участъка от кръстовището на булевардите "Стоян Михайловски" и "Пейо Яворов" до гара Пионер. 

Според неправителствени организации това се прави, за да не се види, че ще бъдат изсечени над 550 дървета. От общината твърдят, че са под 100. Недопустимо е и обявяването на обществена поръчка преди да е одобрен планът за регулация на цялото трасе, смятат още жители в района.

 

Работи се на парче, защото новото трамвайно трасе преминава през четири плана - на Студентски град, Дианабад, Борисова градина и Г. М. Димитров, каза главният архитект Петър Диков. 

Обществената поръчка не попада по никакъв начин в противоречие с градоустройствената процедура, защото е на инженеринг, каза Любомир Христов, зам.-кметът по транспорта. По думите му докато тече търгът, Столичният общински съвет се очаква да одобри и последния регулационен план.

 

Най-изгодната оферта

 

Прогнозите са, че в търга няма да участват много кандидати. Причината е, че строителите ще трябва да работят под натиска на общественото недоволство и евентуални протести при изсичането на част от гората. 

Крайният срок за подаване на офертите е 21 юли 2014 г. Бъдещият победител ще бъде избран по икономически най-изгодната оферта, като с най-голяма тежест е предложената цена – 60 точки. Още 20 се дават за срока за изпълнение, а останалите са за техническите показатели.Градът

Първите два нови тролейбуса за градския транспорт на Стара Загора пътуват към България

Осем нови тролейбуса на стойност над 7. 5 млн. лева ще има Стара Загора по проект на ОП "Околна среда". В заводите на "Шкода електрик" в Пилзен, Чехия, бяха произведени първите два тролейбуса за градския транспорт на Стара Загора. С влак те ще отпътуват към България. В Стара Загора се очаква да пристигнат в средата на месец юли, съобщи Димитър Авджиев, управител на общинското дружество "Тролейбусни превози" ЕООД, което ще експлоатира новия подвижен тролейбусен състав.

През август ще пристигнат още 3 тролея, а последните 3 се очакват през октомври.  Новите тролейбуси в бяло и зелено ще бъдат последен модел и ще пристигнат поетапно на жп гара Стара Загора. Заедно с новите тролеи в града  идва и инструктор, който ще обучи първите 10 водачи на новите возила. В началото на април трима души от общинското дружество преминаха обучение в "Шкода" като сервизни специалисти за работа по механиката, електрониката и електрическата система  на новите машини. Те ще обслужват тролеите както по време на тригодишното гаранционно обслужване, така и след това.

Кметът Живко Тодоров подписа на 6 ноември 2013 г. договора, според който Стара Загора ще получи новите 8 тролея. Четири общини си партнират в проекта "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" на МОСВ.С още 14, които общината ще придобие при реализацията на проекта за интегриран градски транспорт по ОПРР, се очаква тролейбусният парк на града да бъде напълно обновен.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница