Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка ФандъковаДата23.07.2016
Размер213.72 Kb.
Новини за общините

11. 06. 2014 г.
БНР

1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова

публикувано на 11.06.14 в 08:38


Заплатата на столичния кмет Йорданка Фандъкова ще скочи от 1860 на 2900 лева от 1 юли.

Увеличението от 1040 лева ще бъде гласувано в четвъртък на заседанието на градския парламент.

Докладната за това е внесена от представители на всички партии в Столичния общински съвет.

Повишението става възможно след постановление на Министерския съвет от януари 2014 г.

С него се определят нови прагове на възнагражденията на висшата администрация.

Заплатите на общинските съветници също се вдигат. Досега председателят на СОС Елен Герджиков вземаше 90% от кметското възнаграждение, а съветниците – 70% от неговото.

Заплатите на 24-те районни кметове пък вече ще варират между 1830 и 2300 лева.
БНР

Бъдещият Национален парк „Българско Черноморие” – възел от интереси

публикувано на 11.06.14 в 12:01


Година след яростните протести на природозащитници и обществеността в много български градове срещу опитите за заравняване и застрояване на защитени дюни край Несебър, предложената тогава идея за създаване по морското крайбрежие на Национален парк „Българско Черноморие” започва да се реализира. Замисълът бе редки местообитания като въпросните дюни заедно с всички други защитени зони край морето да се обединят в нова, по-голяма защитена територия и така да се сложи край на всички мераци за ново застрояване в ущърб на природата.
В продължение на година биолози от БАН обследваха териториите с висока консервационна стойност и морската акватория, попадащи в зони А и Б по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, т.е. най-близките до морския бряг територии. Така бе установено, че в тях има 61 природни местообитания, сред които и две морски, населени с десетки редки видове птици, риби, земноводни и влечуги, бозайници и растения. Бъдещият Национален парк „Българско Черноморие” ще се простира върху над 52 хил. хектара предимно държавни и общински земи, богати на застрашени животински и растителни видове, уникални скални образувания и пясъчни дюни, подводни морски пещери и рифове.
Още преди обявените обществени обсъждания на парка, насрочени за 17 юни в Бургас, на 19 юни – във Варна и на 20 юни в Добрич, страстите се нажежиха. Предложението получи критики и от страна на природозащитниците и от страна на собствениците на земи и кметове на морски селища, обединени в Националната асоциация „Българско Черноморие”. И едните, и другите заплашват да потърсят арбитража на Европейската комисия.
Гневни са противниците на бъдещия парк. „Управляващите се опитват да осъществят тотален мораториум върху стотици хиляди декари, които на практика ще се национализират по Закона за защитените територии, в това число и частни земи на над 1500 собственика в двукилометровата зона от морския бряг”, твърдят те. Хората от асоциацията „Българско Черноморие”, която отскоро създаде и политическа партия, протестират срещу това, че са предвидени обществени дискусии само в големите морски градове, а не във всички засегнати селища. По думите им паркът би „национализирал” близо 35% от земите на община Несебър и почти толкова от територията на община Царево. А там обсъждания не са предвидени. Земите на въпросните 1500 собственика, представляват всъщност едва 0,75% от територията на бъдещият парк. Но тези малки терени са безценни за притежателите си като разменна монета за строеж на нови крайморски хотели, зад които стоят често съмнителни капитали.
Проблемът е, че от една страна през последните 10-15 години българското Черноморие бе презастроено и сега става въпрос за опазването на последните останали девствени кътчета по брега. И тук въпросът е как да се примирят частният и общественият интереси. Директорът на „Национална служба за защита на природата” в МОСВ Михаил Михайлов предлага собствениците на имоти, попадащи на територията на Национален парк „Българско Черноморие” да бъдат обезщетени от държавата както това се прави в други страни. Но в този случай обезщетението едва ли ще бъде толкова щедро, колкото могат да предложат строителните предпиремачи.
От своя страна природозащитната общност, представена от Коалицията „За да остане природа в България” смята, че очертаните граници на бъдещия национален парк не защитават достатъчно добре всички ценни природни местообитания като например местността Корал, част от богатите на птиче разнообразие Бургаски езера или устието на р. Вая. Те припомнят, че ЕК вече води 14 наказателни процедури срещу България в областта на околната среда, пет от които са именно за неопазване на природата. В най-напреднал стадий е тази срещу крайморския вятърен парк в района на нос Калиакра, над който минава един от главните миграционни пътища на птиците – Виа Понтика.

БНР

Правителството прехвърли имот за строеж на църква в Богорово

публикувано на 11.06.14 в 11:57


Правителството прехвърли на община Силистра правото на собственост върху терен от 860 кв. м в село Богорово. Той ще бъде използван за изграждане на православен храм. Решението беше взето на заседание на Министерския съвет днес. Богорово се намира на 16 км от общинския център Силистра и е единственото населено място в общината, в което няма църква. През 2011 година в местността "Мали Орман" край селото бе осветен християнски кръст с височина 5 м. и триметрови рамене. Тогава стартира и идеята за набиране на средства за изграждането на православен храм. В Богорово живеят около 60 души.
БНР

Лъчетерапевтичният комплекс - бездънна яма, където потъват милиони

публикувано на 11.06.14 в 11:13


Общинските съветници от „Обединение за Пловдив“ категорично не подкрепят предложението на кмета Иван Тотев за осигуряване на допълнителни средства в размер на 450 000 лв. за изграждане на лъчетерапевтичен комплекс на Онкодиспансера. „Оскъпяването на поръчките е порочна практика, без значение дали тя се прилага за лечение на болни или за доставка на детски катерушки. Така изтичат парите на данъкоплатците, което е недопустимо “, счита председателят на групата Дани Каназирева по повод на предстоящата сесия.

Каназирева напомня, че в рамките на половин година Тотев за втори път завишава стойността на обекта, който се изгражда по оперативна програма „Регионално развитие“ с безвъзмездна финансова помощ от 6 433 409 лв. Първоначално определената стойност на обекта е 9 901 873 лева, от които 3 428 464 лв. е собствен принос на община Пловдив. Преди няколко месеца Тотев предложи, а Общинският съвет гласува допълнително 497 000 лв. за комплекса от градския бюджет. Сега отново иска сумата да бъде увеличена с 450 000 лева. Така собственият принос на общината се вдига до 4 433 192 лв.

„Лъчетерапевтичен комплекс безспорно е необходим за онкоболните и е грехота, че изпълнението на този важен проект безобразно се бави от миналия мандат и се оскъпява за сметка на болните “, коментира Каназирева. Тя припомня, че процедурите са започнати още през 2009 г.
БНР

Започват фолклорни дни във Видин

публикувано на 11.06.14 в 11:04


През лятото на 2013 година Видин се превърна за два месеца във фестивален град. Имаше музика, песни и танци. Различни фолклорни ансамбли, български изпълнители и групи бяха гости на града. Това се случи в рамките на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Вече сме юни месец и нетърпеливо чакаме вълните от летни културни събития и тази година. Като начало днес и утре от 18 часа започват концерти на две чуждестранни фолклорни формации.
"На откритата сцена на художествена галерия "Никола Петров" ще ни гостува един танцов ансамбъл от Турция, който за първи път е в България и ще представи една нетрадиционна програма. На 12 юни видинчани ще могат да гледат фолклорен ансамбъл от Сардиния, Италия"- каза Силвана Сюлейман от Общината.
Първата формация, която ще гостува на видинска сцена е Клуб "Армелит" от Кочаели, Турция. Клубът обучава деца в сферата на фолклорните и модерните танци. В момента той обединява над 200 възрастни и 150 деца в различните класове, както и 90 професионални танцьори. При лошо време днес концертът ще бъде в залата на Симфониета- Видин, а утре- в залата на Общински драматичен театър "Вида".
"Ключовото събитие през лятото отново ще е фестивалът на изкуството "Дунавски вълни". Той стартира след 20 юни, в момента уточняваме началната дата, но е ясно събитието, с което ще приключи фестивалът- то е наречено "Фолклорни дни с Фиданките". Един фестивал на клубовете за народни танци. Поканили сме клубове от цялата страна и до този момент повече от 20 са се отзовали на поканата. Събитието се организира съвместно от Община Видин, танцова формация "Фиданките" и Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав"- разказа още Силвана Сюлейман.
През лятото ще има още пленери по изобразително изкуство, гостуващи майстори-скулптори, дни на кукления театър, четене на детски приказки, големи концерти на гост-изпълнители. Видин ще зарадва почитателите на високите скорости с национален мото събор през август.
БНР

Всекидневно се наблюдава промяна в панорамния път Златни пясъци - Кранево

публикувано на 11.06.14 в 10:54


Всекидневно се наблюдава промяна в панорамния път, който свърза Златни пясъци и село Кранево. Това съобщи за Агенция „Фокус” – Варна кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов. Причината е свлачище, което се намира между спирка Кипарис и спирка Панорама по пътя Златни пясъци – Кранево. Инж. Стоилов коментира, че проблемът е от години и не е обръщано внимание. Липсата на адекватни действия може да превърне свлачището в едно от най-големите в България. „Всекидневно се вижда промяната в панорамния пътя, който свързва Златни пясъци и Кранево. Има разместване на земните пластове, има нарушена асфалтова настилка. Ако не се вземат мерки през следващите месеци, най-вероятно ще има проблем заради дъждовете и сушата след това”, коментира Атанас Стоилов.
Darik news

Кoнтрольорите по чистотата в Търговище са издали един акт и 77 констативни протокола през април и май

11 юни 2014 10:15 | Борислав Курдов


Един акт и 77 издадени констативни протоколи отчитат за април и май тази година. специалистите по контрол на чистотата в Община Търговище. Актът е съставен през април и е по Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Търговище, уточниха от администрацията.

И през двата отчетени месеца най-много предупреждения са дадени за струпване на строителни отпадъци и земни маси на обществени места. Броят им е общо 30. Останалите протоколи на контрольорите са нарушения като: за паркирали автомобили и ремаркета на нерегламентирани места, складирани дърва за огрев в тревни площи, пропуски по Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета, отнасящи се до липсата на ветеринарно-медицински паспорт за домашни любимци.

Поредицата продължава с издадени предупреждения за изхвърлени неразфасовани кашони, найлони и други отпадъци извън контейнери, с констатирани общо четири случая на впряг без престилка за животното, поставени рекламни табели без необходимите документи.
Darik news

За трети път отмениха такса смет

11 юни 2014 09:50


И тазгодишната такса смет в община Разград бе отменена от съда, както се случи и в предишните 2 години.

Процесът в Административен съд – Разград бе заведен от 2 фирми и 5 физически лица, по-късно обаче ищците достигнаха 16. Искането им касаеше не такса смет за жилищни имоти в цялата община, а само в населените места, където живеят ищците – Разград, Гецово, Дряновец, Мортагоново и Пороище, искаше се отмяна и на налога за нежилищни имоти в цялата община.

Съдът изцяло прие за основателни исканията и отмени клаузите от решението на Общински съвет, с което бе приета такса смет за 2014.

Основният аргумент на гражданите бе свързан с базата, на която се определя налога – върху данъчната оценка на съответния имот, а не на основа изхвърления боклук от всяко лице. На аргументите на местната управа, че не може да се изчисли кой колко смет изхвърля съдът излиза с уточнение: „Всички тези мотиви обаче касаят трудностите, които администрацията ще има  от организационен  характер при определяне и събиране на дължимите такси битови отпадъци, ако те се определят според количеството битови отпадъци или според ползвател, а не обосновават обективна невъзможност за определяне на ТБО според количеството битови отпадъци или според ползвател. Още повече, че от заключението на вещото лице по назначената съдебно-техническа експертиза е видно, че нормата на натрупване на битов отпадък на един жител годишно може да бъде изчислена.”.

Магистратите твърдят още: „Основният принцип при определяне на такса битови отпадъци е да се плаща за реално предоставената услуга, т.е. задълженото лице да плаща такса битови отпадъци за услугите, предоставени върху количеството битови отпадъци, което е генерирало, а не според имуществото, което притежава. Неспазването на този принцип и определянето на размера на таксата за битови отпадъци пропорционално на данъчната оценка на недвижимия имот на практика превръща таксата за битови отпадъци в имотен налог, което противоречи на същността на таксата като възнаграждение за реално предоставена услуга.”

Съдът постановява още Общински съвет да плати и съдебните разноски по делото, които възлизат на 2716 лв.

Решението не е влязло в сила, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Darik news

Лятно работно време в община Кюстендил от края на юни

11 юни 2014 09:36


Община Кюстендил ще работи с лятно работно време, най- вероятно от 23 юни. Всичко зависи от прогнозата за времето, горещините все още не са настъпили, коментира кметът Петър Паунов. Той бе категоричен, че остават в сила изискванията за облекло на служители и граждани. Забранени са джапанки, потници, къси поли и къси панталони.

Работното време на общината през лятото в предишните години бе от 07.30 до 14.30 часа, с дежурни гишета до 17.00 часа.


Darik news

Две фирми обжалват процедурата по избор на фирма за зелена градска среда в Дупница

11 юни 2014 08:31


Две фирми обжалват процедурата по избор на фирма за зелена градска среда. В края на миналия месец стана ясно, че дружество "Съвременна Дупница 2014" печели обществената поръчка.
На първо място беше класирано дружество "Съвременна Дупница 2014"-Пловдив с 99,90 точки, следвани от "Водстрой 98" АД-София със 79,92 точки, трети са Консорциум "Съвременна градска среда Дупница" - София със 75 точки и 4-и "Пи Ес Пи" ЕООД с 64,89 точки.
"Мегаинвест Холд" ЕООД-Дупница не бяха допуснати до оценка по технически показатели.
Процедурата обаче се обжалва от „Мегаинвест Холд" и „Водстрой". Жалбите са входирани в Комисията за защита на конкуренцията съответно на 9 и 6 юни.
Процедурата за избор на изпълнител за проекта "Зелена и достъпна градска среда" стартира започна втори път, след като в началото на годината бе прекратена, заради две грешки, допуснати от екипа на община Дупница. Тогава процедурата беше спряна и трябваше да започне отначало.
Darik news

Представители на 7 държави обсъждат енергийната ефективност в Добрич

11 юни 2014 07:41 | Дарик Добрич


В Добрич пристигат представители на местни власти от 7 държави за участие в международния семинар по проект за енергийна ефективност на градовете "Imagine, съобщават от общината. Над 40 експерти от Франция, Великобритания, Италия, Германия, Румъния, Дания, Германия и България ще дискутират проблемите за постигане на енергийна зависимост на градовете и регионите и за значението на почти нулево-енергийните сгради.

Участващите градове ще обменят опит и идеи за това как те биха могли да скъсят пътя към своята енергийна независимост и за ролята на публичните власти в тези усилия. Форумът започва в 9.30 ч. и ще продължи днес и утре в Дом-паметник "Й.Йовков".


От българска страна ще участват д-р арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, кметовете на Добрич и Габрово Детелина Николова и Таня Христова, изпълнителните директори на Агенцията за устойчиво енергийно развитие - Ивайло Алексиев, на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници - Димитър Дуков и на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия - Калинка Накова.
В Добрич се проведе и среща на Работната група за енергийна ефективност на Мрежата на асоциации на местни власти в Югоизточна Европа (НАЛАС. Работните групи на НАЛАС се състоят от експерти на местната власт от 12 страни от Югоизточна Европа, които обменят опит и най-добри практики, предлагат иновативни решения и идеи за регионални инициативи и проекти. На срещата се дискутираха текущи дейности в областта на енергийната ефективност в Югоизточна Европа, както и Наръчникът за общински финанси за енергийна ефективност, който беше изготвен от НАЛАС и Световната Банка.
Проект „IMAGINE - ниско енергийни градове" се изпълнява от община Добрич в партньорство с Енерджи Ситис (Европейската асоциация на енергийните градове, местните власти от Лил (Франция), Милтън Кийнс (Великобритания), Модена (Италия), Мюнхен (Германия), Бистрица (Румъния), Фигуерес (Испания), Одензе (Дания), както и Хамбургския университета (Германия). Проектът на стойност 47 979 евро е финансиран по Оперативна програма за междурегионално сътрудничество INTERREG IVC, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.
Darik news

Балканът пя и разказва в Трявна

11 юни 2014 06:36 | Дарик - Велико Търново

И тази година побратимените балкански градове Елена, Котел, Дряново, Трявна, Твърдица и Гурково сътвориха в песен, танц, музика и слово тържество на българщината. Традиционният празник „Балканът пее и разказва” се проведе на 7 юни в Трявна. Отговорността да представят своя град в юбилейната 40- ата годишнина от първото издание на празника имаха децата от фолклорните формации „Балкански ритми” към ОДК Елена, „Балканджийче” към СОУ „Иван Момчилов” и вокална група „Соноре” също към еленското СОУ.

С индивидуални изпълнения на народни песни се включиха Анна Сербезова и Александра Йорданова, а Даниела Димитрова рецитира „Идвайте си” на Христо Медникаров. При закриването кметът на Трявна инж. Драгомир Николов ритуално предаде знамето на празника на следващия домакин Община Котел.Фокус__Над_6000_самодейци_ще_вземат_участие_в_четвъртото_издание_на_Фолклорен_извор_в_свищовското_село_Царевец'>Фокус

Над 6000 самодейци ще вземат участие в четвъртото издание на ''Фолклорен извор'' в свищовското село Царевец

11 Юни 2014 | 11:48 | Агенция "Фокус"


Свищов. Над 6000 самодейци ще вземат участие в четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал ''Фолклорен извор''. Фестивалът ще се проведе от 7 до 10 август в свищовското село Царевец. Това съобщи за Радио ''Фокус'' – Велико Търново Генчо Генчев, кмет на селото и председател на Народно читалище ''Светлина''. Официалното откриване ще е на 7 август от 10.00 часа на лятната сцена на читалището. Тази година участие във фестивала са заявили 70 танцови състава и ансамбли,148 певчески състава и 30 клуба за народни танци от България. Своят фолклор ще представят и три групи от Румъния – от Телероман, Корабия и Зимнич, както и група от бесарабски българи от Одеса, Украйна. Участие във фестивала ще вземе автентичен детски духов оркестър от Черна гора, Сърбия. Оркестърът е съставен от деца в неравностойно положение, които за първи път са на посещение в чужда държава. Организаторите са подготвили празнични концерти, като в съботната вечер на сцената ще се изяви фолклорната изпълнителка Йорданка Варджийска. Закриването на фестивала ще е в неделя – на 10 август. В гала концерта участие ще вземат Гуна Иванова и Берковската духова музика.Тази година за първи път в централната част на селото ще бъдат изградени щандове, където представители на Камарата на занаятчиите ще правят демонстрации на различни занаяти - ювелирство, грънчарство, ножарство, кожарство, медникарство и други.

Миналата година фестивалът се проведе от 1 до 4 август. Участие в него взеха повече от 4500 участници, 350 колектива от 19 области на България. През 2011 година в село Царевец, Община Свищов за пръв път се проведе фолклорен фестивал с конкурсен характер "Фолклорен извор". Фестивалът се организира от Народно читалище „Светлина – Царевец 1927”, Кметство с. Царевец, земеделската кооперация в селото и Община Свищов.


Фокус__Видинското_село_Сланотрън_има_готовност_за_пожароопасния_сезон'>Фокус

Жителите на с. Богорово получиха терен от правителството за изграждане на православен храм

11 Юни 2014 | 11:48 | Агенция "Фокус"


София. Правителството прехвърли на община Силистра правото на собственост върху терен от 860 кв. м в с. Богорово, съобщиха от правителствената информационна служба. Той ще бъде използван за изграждане на молитвен дом в селото. Богорово се намира на 16 км от областния град и единственото в общината, в което няма православен храм.

В управление на областния управител на Благоевград беше предоставена част от сградата на ул. „Свобода” №1 в града. Имотът е с отпаднала нужда за Българския институт по метрология.

С друго решение от публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имот, предоставен за управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Имотът от 693 кв. м се намира в гр. Кресна и е бил предназначен за жп спирка. В него обаче няма обекти на жп инфраструктурата и той няма функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на жп превозите.

Изменено беше решението от 2008 г., с което на КНСБ и на КТ „Подкрепа” беше предоставено правото на собственост върху сградите, които ползват в София за свои централи. Промяната се отнася до предоставяне и на правото на собственост върху терена, на който те са построени. Това ще позволи двата синдиката да извършват ремонти и други благоустройствени дейности в прилежащата площ.

Правителството прие и решение за отчуждаване на имот – частна собственост, който попада в трасето на АМ „Тракия” в участъка Карнобат – пътен възел Бургас-запад. Теренът от 1 дка се намира в местността „Кабата” край с. Ветрен. Финансирането на процедурата по отчуждаването се осигурява от Агенция „Пътна инфраструктура”, а решението на Министерския съвет може да бъде обжалвано по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица.
Фокус

Видинското село Сланотрън има готовност за пожароопасния сезон

11 Юни 2014 | 11:32 | Агенция "Фокус"


Видин. Село Сланотрън има готовност за пожароопасния сезон, каза за Радио “Фокус”- Видин кметът на населеното място Венелин Павлов. Той добави, че гасаческата група, която е съставена от работници по програмите за временна заетост, и жителите се включват активно в гасенето на пожари. „Проблемът е, че до момента няма отзоваване нито от общината, нито от пожарна защита за т. нар. тупалки и материали, с които да гасим”, каза кметът. Той добави, че хората използват метли, лопати и други уреди, но те не са ефикасни при гасенето. „При нас обикновено се палят треви или ниви със зърнени култури. Когато пожарът е на широк фронт, се изисква такова нещо, защото има по-голям обхват и ефикасно при гасенето”, каза Венелин Павлов. В момента са необходими поне 10 тупалки, колкото наброява и съставът на гасаческата група. При пожари, които застрашават земеделската продукция, в локализирането им се включват и земеделските производители. С помощта на техника те правят бразди, за да не може огънят да обхване по-голяма територия и да достигне до обработваемите площи. В село Сланотрън пожари не е имало скоро, защото всяка година се провеждат срещи с производителите, на които се обяснява, че при палене на стърнища може да им бъдат наложени санкции. На това основание досега сме се опазили от пожари, добави кметът.
Фокус

Първа копка на пречиствателната станция за отпадъчни води и довеждащия колектор ще се състои в Свищов

11 Юни 2014 | 11:16 | Агенция "Фокус"


Свищов. Ще се състои първа копка по проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и довеждащ колектор на Свищов, съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът се реализира по Оперативна програма „ Околна среда” и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Общата стойност на договора е за 30 138 347,50 мил. лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 29 225 155 мил. лв., в това число 80 % от Кохезионния фонд на Европейския съюз, средствата са за 23 380 124 мил. лв., 20% е националното съфинансиране от държавния бюджет. То е в размер на 5 845 000 мил. лв., а собственият принос на община Свищов е 3, 3 %, което е 913 191 лева. Общото значение на проекта за община Свищов е основно в намаляване на прякото заустване на непречистените отпадни води към повърхностните води, чрез изграждане на пречиствателната станция. Пречиствателната станция трябва да бъде изградена до края на 2014 година, а цялата 2015 година е определена като срок за установяване на нередности по изпълнението.

Церемонията ще се проведе от 11.30 часа на площадката на ПСОВ и довеждащия колектор (градинката под общежитието на Калето).


Фокус

Добрич ще бъде домакин на Шестнадесета национална среща на балетни изпълнители „Анастас Петров“

11 Юни 2014 | 11:02 | Агенция "Фокус"


Добрич. Добрич ще бъде домакин на шестнадесетата национална среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров”, съобщиха от пресцентъра на общината. Конкурсът ще се проведе на 14 и 15 юни в Драматичен театър „Йордан Йовков“ под патронажа на кмета на Добрич Детелина Николова. Националната среща се организира и провежда от Община град Добрич и фондация „Международен балетен конкурс-Варна” с подкрепата на Министерство на културата и с любезното съдействие на Драматичен театър „Йордан Йовков“. Срещата е национален балетен конкурс, в който ще вземат участие млади балетисти от професионалната балетна трупа на Софийска опера, Нов български университет и учениците от средните училища по изкуствата от София, Бургас и Варна. Участниците в конкурса се състезават в две възрастови групи: старша и младша възраст, от 15 до 26 години.

Конкурсът ще се проведе в два състезателни тура: І-ви тур - Класическа хореография и ІІ тур - Класическа и съвременна хореография. Състезателите ще бъдат оценявани от жури, в което са включени наши дейци на балетното изкуство: Ясен Вълчанов – председател на журито и Веса Тонова, Диляна Никифорова, Анна Донева, Любомир Кацаров – членове на журито. Награди и отличия, които ще бъдат раздадени са голяма награда „Анастас Петров”, специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”, както и първа, втора и трета награда в двете възрасти. Освен това ще бъдат връчени и две поощрения за съвременна хореография и две поощрения за резултатна педаготическа работа.


Фокус__Смолян:_Спира_се_движението_на_пешеходци_по_моста,_водещ_към_крепостта_„Калето”,_край_село_Кошница,_заради_ремонти'>Фокус

Николай Ангелов, кмет на Балчик: Очаквам един нормален туристически сезон

11 Юни 2014 | 10:56 | Агенция "Фокус"


Балчик. За сега очаквам един нормален туристически сезон. Няма масиран отказ от резервации от рускоезичните туристи. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна кметът на община Балчик Николай Ангелов. Той посочи, че големият проблем е невъзможността да дойдат тази година децата от Украйна, Русия и Беларус за фестивалите. „Те се движат с автобуси и тъй като се налага да заобикаля Украйна, трябва да преминават през шенгенски държави, а визата за там струва по 100 евро, което за тях е непосилна цена”, подчерта кметът. Той допълни, че към момента легловата база в Балчик е запълнена на около 20 %. „Това е нормално за това време на годината, същото беше положението и през миналата година. Това показва, ч т. нар. 4туристи извън сезона и тази година пристигнаха”. Най-точни данни за състоянието на ситуацията ще проличи в края на юни началото на юли, когато всъщност започва истинския туристически сезон при нас”, допълни Николай Ангелов. Той каза още, че до два-три месеца се надява да продължи замразеното за сега строителство на новия стадион в града. „Причината за прекъсването е, че не можем да намерим средства за довършването. Стадионът се изгражда с изцяло средства на общината, част от които не постъпиха заради две провалени сделки, които смятахме за сигурни в края на миналата година, да дължим и пари на изпълнителите”, добави Ангелов. Очаква се след завършването на стадиона, той да бъде най-добрия малък стадион в България с категория две звезди на УЕФА. Това ще позволи на него да се играят официални международни приятелски мачове.
Фокус

Английската гимназия в Бургас се сдоби с творческа стая

11 Юни 2014 | 09:55 | Агенция "Фокус"


Бургас. Английската гимназия (ГПАЕ "Гео Милев") в Бургас се сдоби с творческа стая, съобщиха от пресцентъра на общината. Стаята ще стимулира обогатяването на учебната програма, ще даде свобода на учебния процес, учителите ще се мотивират за работа с нови методи на преподаване, а в учениците ще бъде провокирано нестандартното мислене. Пространствената организация на творческата стая по своя замисъл онагледява структурата на креативния процес и спомага за неговата реализация. Отделните зони подтикват учениците към самообучение, изследователска дейност, скоростно генериране и филтриране на идеи, както и към осъществяване на тези идеи чрез екипна работа. Проектът е замислен и реализиран съвместно с директора на бургаската гимназия - г-жа Милена Андонова. Автор на концепцията е архитект Галина Милкова. Автори на дизайна са Think Forward (арх. Галина Милкова и дизайнерът Недко Николов). Творческата стая ще бъде открита на 13 юни от 13.00 ч.
Фокус

Отказаха инициатива на кмета Живко Тодоров за възстановяване на часовника на сградата на Централна поща в Стара Загора

11 Юни 2014 | 10:11 | Агенция "Фокус"


Стара Загора. „Български пощи“ ЕАД отказаха инициатива на кмета Живко Тодоров за възстановяване на часовника на сградата на Централна поща в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. Часовниковата кула на пощенската сграда, с часовника, който не работи от незнайно колко години, е емблематична за жителите на Стара Загора, заедно с прилежащата колона със статуята на орела пощальон. В началото на 2014 г., по инициатива на кмета дарители осигуриха средства за отливане на нова камбана и възстановяване на часовниковия механизъм. Поискано е съгласието на „Български пощи“ ЕАД за извършване на ремонт на часовниковата кула, с писмо от 27 февруари., на което от БТК ЕАД, съсобственици на сградата, с писмо от 5 март отговарят утвърдително. „С учудване констатирах, че писмото от „Български пощи“, което получихме вчера (10 юни) всъщност е отказ заради заявено подобно желание на областния управител”, заяви Живко Тодоров. Писмото на Живка Аладжова за разрешение за възстановителна кампания на пощенския часовник е с дата 29 май.
Фокус

Смолян: Спира се движението на пешеходци по моста, водещ към крепостта „Калето”, край село Кошница, заради ремонти

11 Юни 2014 | 12:15 | Агенция "Фокус"


Смолян. Със заповед на кмета на Смолян Николай Мелемов се спира движението на всички пешеходци по моста над река Арда, свързваш главен път село Смилян – село Кошница с Късноантична средновековна крепост „Калето” при проходна пещера с. Кошница. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Срокът на изпълнение на заповедта е до приключване на ремонтно-възстановителните работи по съоръжението. Отговорник за поставяне, целостта и изправността на временната сигнализация е кметския наместник на с. Кошница.
Фокус

Окръжният съд в Пазарджик ще гледа дело за опит за подкуп на длъжностно лице

11 Юни 2014 | 09:20 | Агенция "Фокус"


Пазарджик. Окръжният съд в Пазарджик ще гледа дело за опит за подкуп на длъжностно лице, съобщиха от администрацията на съда. Делото е върнато за ново разглеждане от Апелативен съд - Пловдив. Срещу мъж от село Биркова, община Велинград, е повдигнато обвинение за това, че на 6 януари 2014 г. е направил опит да даде подкуп 20 лв. на полицай, за да не му бъде наложена глоба с фиш за допуснато нарушение на Закона за движение по пътищата при управление на лек автомобил. Деянието е останало недовършено. Началото на съдебното заседание е в 14:00 часа, съдия-докладчик е Кристина Пунтева.
Фокус

Община Стара Загора организира публично обсъждане на Предложението за оптимизиране на общинската транспортна схема

11 Юни 2014 | 08:40 | Агенция "Фокус"


Стара Загора . Община Стара Загора организира публично обсъждане на Предложението за оптимизиране на общинската транспортна схема, съобщиха от пресцентъра на общината. Обсъждането ще се проведе на 12 юни от 17:30 часа в зала „Славейков" в града. Поканени да вземат участие са жителите на общината, представители на бизнеса, неправителствени организации и цялата старозагорска общественост.
24 часа

Напрежение в Пещера заради високоговорители на джамия

11.06.2014 10:33; 24 часа онлайн


Всеки ден по два пъти - по обяд и надвечер в центъра на Пещера от мощни високоговорители се носят молитви от местната джамия. Това буди недоволство и дразни много хора, съобщи Фокус.
Според засегнатите приканването на молитва на едни не трябва да пречи на други.

Кметът на Пещера Георги Козарев от БСП не бе открит за коментар, а заместник-кметът от ВМРО Стефан Балабанов заяви, че "Шумът от високоговорителите на джамията в центъра на Пещера не пречи на хората и че "недоволните са недоброжелателни граждани, които той много искал да ги види".

Балабанов е заявил, че разрешението е дадено от ръководството на община Пещера и че високоговорителите ще останат на джамията.

Няма отговор дали зад това разрешение стои кметската управа или Общинския съвет, който от 2007 г. не е вземал подобно решение.Пещера в момента се управлява коалиционно от БСП и ДПС, а председател на Общинския съвет е Анастасия Младенова, дългогодишен председател и на БСП в града и майка на депутата от БСП Йордан Младенов, която не се оттегли от поста си след избора на сина си за депутат, въпреки поетите обещания.

В града се твърди, че разбирателството за ходжата и джамията е част от договорката за издигането на досегашния депутат Йордан Младенов за кандидат за кмет от БСП за сметка на досегашния кмет Георги Козарев.
Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
news -> Медиа пул Безработицата продължава да расте, но по-бавно


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница