Новини за общините 14. 05. 2014г



страница1/4
Дата24.07.2016
Размер441.14 Kb.
#2993
  1   2   3   4

Новини за общините

14.05.2014г.


НСОРБ се обяви против отдаването на пасища от поземления фонд без търг

b2bnews

Животновъдите да получават пасища и ливади от държавния и общински поземлен фонд без търг или конкурс на база на броя животни, който притежават. Това регламентира Законът за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), обнародван в Държавен вестник на 7 май 2014 г., пише fermer.bg. Седмица по-късно от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) излязоха с категорична позиция, че ЗСПЗЗ ограничава съществено правомощията на общините по управление и разпореждане със земеделски земи от общинския поземлен фонд. ЗСПЗЗ предвижда съществени промени в условията и реда, касаещи отдаването на пасища и ливади – общинска собственост, под наем или аренда.

По силата на променената разпоредба на чл. 37и от ЗСПЗЗ, заинтересуваните лица вече ще подават заявления за ползване на общинските пасища и ливади пред директора на областната дирекция „Земеделие”, който назначава комисии по общини за разглеждане на заявленията. Областният управител от своя страна назначава областна комисия, която координира и контролира дейността на общинските комисии.

От НСОРБ заявиха, че още в хода на законодателната процедура са представили отрицателно становище пред компетентните институции. „В него мотивирано посочихме, че цитираната разпоредба от ЗСПЗЗ ограничава съществено правомощията на общините по управление и разпореждане със земеделски земи от общинския поземлен фонд, и същата следва да отпадне поради противоречие с основни принципи и правила на Европейската харта за местно самоуправление, Конституцията на Република България и Закона за общинската собственост.

Подобна нормативна уредба предоставя по недопустим от правна гледна точка начин решаващи правомощия на държавни органи и структури на централната администрация по отношение разпределението на общински земи сред потенциалните им ползватели“, заявиха от НСОРБ.

От сдружението обмислят възможността за сезиране на Конституционния съд по реда на чл.149, ал.1, т.3 от Конституцията – повдигане на спор за компетентност между орган на местно самоуправление (общински съвет) и централен изпълнителен орган.



НА 19 МАЙ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОБУЧЕНИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СИК В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

Сайт на община Берковица

Публикувано на 14.05.2014

Обучението на съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за провеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България ще се проведе на 19 май 2014 г. /понеделник/ . Обучението ще се проведе в големия салон на НЧ „Иван Вазов-1872“-Берковица от 13.30 часа. Обучението се организира от РИК-Монтана, а ръководствата на политическите партии и коалиции осигуряват присъствието на своите представители. В обучението трябва да участват всички членове на секционни комисии независимо дали изпълват ръководни функции или не.

Обучението ще бъде проведено от представителите на РИК-Монтана. Обучението ще се проведе в различни тематични модули свързани с организацията на работата на СИК, работа на СИК с избирателни списъци и изборни книжа, получаване на изборни книжа, начин на работа по време на изборния ден, гласуване на избиратели в СИК, преброяване на гласовете, вписване на данни в изборните протоколи и опаковане на изборните книжа.

В парад на социалната сатира се превърна възобновеният днес карнавал в гр. Дулово

14 май 2014 / 19:52

В парад на социалната сатира се превърна възобновеният днес карнавал в гр. Дулово

Гр. Дулово, Силистренска област, 14 май /БТА/

В парад на социалната сатира се превърна днес възобновеният след прекъсване от 1988 година карнавал в силистренския град Дулово. Проявата носи името "Златното магаре" и напомня за известната едноименна творба на Апулей. Близо два часа продължи дефилето на над петстотинте участници в карнавала. Евроизборите, здравната и пенсионната реформа, моралът на политиците бяха "на прицел". На гости на дуловчани, зада изгонят злото от града им, дойдоха кукери от пернишкото село Дивотино. Кметът на Дулово д-р Юксел Ахмед преряза жълта лента с жълта бутафорна ножица, за да открие карнавала. Проявата е в рамките на традиционните майски културни тържества в Дулово, а днес е празникът на града. В програмата на тържествата са записани концерти, театрални представления, срещи на общинското ръководство с дейци на просветата и културата и абитуриенти, спортни прояви.Тази вечер има и празничен концерт.

Въвежда се временна организация на движението по повод Националния празник на Норвегия

14 май 2014 / 19:46

Въвежда се временна организация на движението по повод Националния празник на Норвегия

София, 14 май /БТА/

По повод Националния празник на Норвегия се въвежда временна организация на движението утре от 18.00 часа в резиденцията на посланика на ул. "Саша Попов" 25, съобщава пресцентърът на Столичната община (СО). От 12.00 до 20.30 часа утре се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на гостите поканени на приема, по ул. "Саша Попов" между ул. "Петко войвода" и ул. "Секвоя"; по ул. "Секвоя" между Беловодски път и ул. "Саша Попов", както и по ул. "614" между ул. "Саша Попов" и ул. "Секвоя". От 17.30 до 20.30 часа утре само по необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР ще се забрани влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на гостите поканени на приема, по ул. "Саша Попов" между ул. "Петко войвода" и ул. "Секвоя"; по ул. "Секвоя" между Беловодски път и ул. "Саша Попов" и по ул. "614" между ул. "Саша Попов" и ул. "Секвоя". Столичната дирекция на вътрешните работи да осигури постове за контрол и регулиране на движението, информират от общината.

Силна буря и пороен дъжд оставиха "под вода" частни имоти и улици и нанесоха щети в населени места в област Плевен, съобщи регионалният говорител на МВР

14 май 2014 / 19:42

Силна буря и пороен дъжд оставиха "под вода" частни имоти и улици и нанесоха щети в населени места в област Плевен, съобщи регионалният говорител на МВР Плевен, 14 май /БТА/

Силна буря и пороен дъжд оставиха "под вода" частни имоти и улици и нанесоха щети в населени места в област Плевен. Това съобщи Мариана Цветкова - регионален говорител на МВР. Природното бедствие се е разразило около 15:15 ч. днес. Десетки са обажданията на хора, потърсили съдействие от службите "Пожарна безопасност и защита на населението". Към 16.00 ч. са мобилизирани всички служители с отводнителна техника за нормализиране на положението в общините Долни Дъбник, Кнежа, Червен бряг и Плевен. Проливният дъжд е наводнил къщи, дворове и улици. Водата тръгнала към ниските части и е нанесла щети, вятърът е повредил покриви и повалил дървета в селата Ясен, Горни Дъбник, Крушовица, Върбица и в град Плевен. Наводнени са мазета и приземни етажи на десетина къщи в Кнежа, както и сградата на местното училище. Две къщи в Червен бряг са с наводнени избени помещения. Над 100 къщи в село Горни Дъбник са с паднали цигли и капаци от покриви. Спасители са отстранили свлечена земна маса от пътни платна в селата Лозица, Ореховица и Божурлук. Щетите тепърва ще бъдат установявани. Съдействие оказват кметове на населени места в Беглеж, Лозица, Ореховица. Включена е наличната техника към кметствата - багери, трактори и фадроми. На място работят всички екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението". Пострадали хора няма. Не е нарушено електрозахранването в населените места, уточни регионалният говорител на МВР в Плевен.



Посланикът на Унгария е на посещение в Добрич

14 май 2014 / 18:52

Посланикът на Унгария е на посещение в Добрич

Добрич, 14 май /БТА/

Посланикът на Унгария у нас Андраш Клейн е на посещение в Добрич. Негово превъзходителство е имал среща с кмета на града Детелина Николова, която е представила възможности за съвместни инициативи между общината и посолството, съобщи пресцентърът на кметската управа. Дипломатът е бил запознат и с дългогодишното партньорство на Добрич с унгарския град Залаегерсег в икономиката, туризма, образованието и културата. По-късно посланикът се включи във Вечер на унгарската литература в художествената галерия. На вечерта бе представена книгата "Умната! Петте правила на щастието" на директора на Унгарския културен институт Тошо Дончев, който е потомък на български градинари в Унгария. Българските градинари, които в края на 19-и век се преселват в Унгария, могат да бъдат пример за днешните български емигранти, заяви на литературната вечер Андраш Клейн. Тези много трудолюбиви и способни хора само за няколко десетилетия забогатяват и са много добре приети от унгарците. Никога не изгубват своята българщина. Не скъсват връзките си с България, и до днес говорят български език, със свои средства построяват църква, училище и културен дом в Будапеща. Техният пример е много важен, заяви посланикът.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова обсъди със специалисти промените в ЗУТ

14 май 2014 / 17:22

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова обсъди със специалисти промените в ЗУТ

Стара Загора, 14 май /БТА/

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които целят облекчаване на регулаторните тежести за бизнеса бяха обсъдени днес на работна среща на областният управител на Стара Загора Живка Аладжова със специалисти. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация. Присъствали са представители на регионалните колегии на Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционно проектиране и Областното представителство на Камара на строителите в България за Стара Загора. Експертите са представили свои предложения за промени, коитода бъдат внесени в Съвета за административна реформа на правителството, чийто член е Живка Аладжова. "ЗУТ трябва да обслужва интересите на архитектите, строителите и инвеститорите, а не да бъде удобен на администрацията, да утежнява процедурите и създава условия за порочни практики. Именно с тази цел инициирах тази среща, за да мога в пряк диалог да чуя вашите проблеми и предложения. Сега е моментът да поставим началото на промени, които да бъдат полезни на всички - с олекотяване на режимите и маркиране на благоприятна среда за насърчаване на тези, които имат желание и възможност да създават нови работни места", е заяви Аладжова в началото на работната среща.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и Димитър Йорданов откриха паметна плоча за 130 години от организирането на ловно движение в България

14 Май 2014 | 21:44 | Агенция "Фокус"



Велико Търново. В денят, когато се навършват 130 години от основаването на организираното ловно движение в България кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и Председателя на УС на Ловно рибарско дружество „Сокол 1884“ Димитър Йорданов откриха паметта плоча. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Върху фасадата на Ловен дом във Велико Търново бе поставена паметна плоча, която припомня факта, че организираното ловно движение е основано от родолюбиви търновци и чехи, живеещи в Търново преди 130 години.
На тържествената церемония под проливния дъжд бе отдадена дължимата почит на основателите на ловното движение в страната и бяха припомнени техните заслуги за опазване на българската природа, животинското и дивечовото богатство.
Кметът подчерта в приветственото си слово, че ловната организация има не само славно минало, но и съществен принос за съвременното развитие на Велико Търново и региона. Той припомни, че ловците и риболовците винаги са били сред обществено и социално ангажираните и отговорни граждани. Говори за това, че те полагат грижи не само за поддръжка на ловните полета и за дивеча, но са и сред хората, които първи оказват помощ и подкрепа в бедствия и трудни ситуации.
Панов пожела на ловците и в бъдеще да бъдат пример за политическите и обществени дейци със своето единство и служене на обществото и отечеството. „Ако повече политици бяха ловци и се учеха от вас на единство, ред и дисциплина, България щеше да бъде много по-напред“ заяви Панов.“Бъдете все така единни и всеотдайни, за да правим Велико Търново и региона още по-красиво и привлекателно място“, заяви в заключение в приветствието си кметът на община Велико Търново.

Кметът на Чепинци Соня Стоянова: Смерчът отнесе покриви на къщи и изкорени дървета

14 Май 2014 | 21:38 | Агенция "Фокус"



епинци. В село Чепинци от бурята имаме съборени и увредени около 10 покрива на къщи, от които 4 са тотално разрушени. Това каза пред Агенция „Фокус” кметът на с. Чепинци Соня Стоянова. "Четири са тотално разрушени, другите са по-леко – с почупени и разместени керемиди. Тези 4 къщи имат буквално паднали покриви. Имаме 10 изкоренени дървета – поне това е констатирано до този момент. Аз мисля, че ще има още щети, които не са обявени засега от населението", допълни Соня Стоянова. 
"Днес на обяд, около 13:30 часа, имаше разразила се буря, и проливни дъждове и някъде по това време премина смерч над селото, разказа още тя. Аз лично не съм го видяла, защото той е в другата част на селото, но хората, които са били навън, са видели. Взели сме мерки, лично аз уведомих районната администрация, Столична община, пожарната, Гражданска защита, звънях и на 112 – отзоваха се всички. Успяхме да помогнем при разчистването на падналите керемиди и изпочупените покриви, предоставихме на хората с увредени покриви найлони и ламарини, с които временно да покрият къщите си. Веднага сформирахме група, направихме оглед, констатирахме щетите, и до утре ще се подготвят документите, за да се помогне на хората. Когато ми се обадиха по телефона и отидох на място, стресът беше много голям, хората плачеха. Дойдоха екипи от район Нови Искър, Столична община, пожарна, мобилна група от район Нови Искър, Гражданска защита, от ЧЕЗ също дойдоха, защото имаше изпокъсани жици. Гражданите има къде да спят - покривите са паднали, но надолу етажите са запазени. Няма пострадали граждани. Всички могат да подават документи за щетите при мен в кметството на Чепинци", каза още кметът Соня Стоянова.
Радина МИЛЕВА

Посланикът на Австрия пожела на Велико Търново да се пребори за Европейска столица на културата

14 Май 2014 | 21:19 | Агенция "Фокус"



Велико Търново. Предстоящото посещение на кмета Даниел Панов в град Грац е един от сериозните ангажименти, които Негово Превъзходителство Герхард Райвегер Посланик на Австрия бе поел към Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново. Той изрази надеждата си, че двата акцента по време на посещението и в разговорите с кмета на Грац – Европейска столица на културата и побратимяването между двата града ще бъдат неговия прощален подарък към Велико Търново към края на неговия мандат в България.
Осъществяването на ефективно и работещо партньорство между Велико Търново и Грац - провинция Щирия са особено важни за мен, защото това е моята„родина“ в Австрия, каза посланикът. „Щастлив и удовлетворен съм от факта, че двата града ще работят заедно“, заяви той.
Даниел Панов заяви, че е впечатлен от забележителния начин, по който е осъществена симбиозата между новата и традиционна архитектура в Грац, устойчивите ефекти от Европейска столица на културата през 2003 г. „Това са изключително ценни, полезни и важни уроци за Велико Търново“, сподели кметът.
Посланик Райвегер заяви, че преди две години идеята за партньорство между двата града е дошла от подобното географско положение, възвишенията, характерната архитектура на двата града. Изграденият изкуствен остров на територията на града в река Мур е едно от новите постижения, които са част от модерната визия на града, като „наследство“ от Европейска столица на културата. 
По време на посещението си в град Грац Кмета Даниел Панов ще посети всички основни обекти, реализирани в рамките на проекта Европейска столица на културата през 2003 г.
Университета в Грац има силен фокус върху културата, историята и проучванията на Югоизточна Европа е Балканският полуостров. Ще бъдат предприети реални стъпки за установяване на партньорство между двата университета. История на Османската империя и нейното взаимодействие с Австро – Унгарската империя са обект на сериозни изследвания в университета в Грац.
Посланикът поднесе своите поздравления за класирането на Велико Търново за финала за избор на Европейска столица на културата. Презентацията, направена от екипа на кандидатурата пред журито е направила силно впечатление и е нещо, което все още се коментира. Той изрази своята надежда, че Велико Търново ще успее да спечели оспорваното състезание за престижната титла.
Герхард Райвегер изрази своята благодарност към кмета за успешното реализиране и разширяване на проекта „Дни на Австрия във Велико Търново“.

Симеон Шарабански: Ситуацията в Община Кнежа след бурята е овладяна и утре ще се изчисляват щетите

14 Май 2014 | 20:39 | Агенция "Фокус"



Кнежа. В Община Кнежа бурята е нанесла щети върху зеленчуковите култури в дворните места. През деня граждани, които живеят в непосредствена близост до реката споделиха, че има удавени животни. Това съобщи за Агенция „Фокус” Симеон Шарабански, кмет на Община Кнежа, за ситуацията след бурята и обилните валежи. „В момента, ситуацията в Кнежа е нормална. Имахме проблем преди около два часа и половина. В Кнежа имаше много силен валеж, западно от града има част, която е като падина; съответно - от полето към града нахлу вода – подобно на река. Вълната премина през централната градска част и водата влезе в коритото на реката, която минава през града. В най-ниските части на града има наводнени къщи – 4 или 5, има и много наводнени мазета. Водата вече се оттече, пожарникарите започнаха работа веднага. Двата екипа на пожарната, с две коли, отводняваха, по сигнали на гражданите, по списък в реда, по който са подадени сигналите. Екипите вече са приключили с работата си. В града има ток и вода”, каза Симеон Шарабански.
„Има проблем, тъй като в момента в Кнежа се изгражда воден цикъл, положени са колекторните тръби в града, но не сме възстановили трайната настилка, направили сме обратни насипи. По тях, по тръбите, по колекторите, водата е изнесла доста материал, и са се отворили опасни дупки, които в момента с механизация и багери запълнихме с инертни материали. Утре сутрин ще обходим целия град, улица по улица, за да преценим - какви да са по-нататъшните ни действия. Общо взето два – три часа след дъжда, ситуацията беше овладяна”, обясни кметът на Кнежа.
Мариела РУСЕВА

Международен проект ще представи връзката между геология и изкуство в Стара Загора

14 Май 2014 | 18:18 | Агенция "Фокус"



Стара Загора. Международен научно-художествен проект артистично транскрибира оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на България като прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого -културоложка разработка. Проектът е дело на американския художник с български корен- йонко Иван (Стоянов) и ще бъде изложен от 16 май до 16 юни 2014 г. в Регионалния исторически музей - Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. „Геоложки пулс“ е проект, прецедент в представянето на изкуство, както у нас, така и в чужбина. Той наднича дълбоко в земята, богата на културни пластове, повлияни от световен природен хидрогеоложки феномен. Проектът се основава на теорията на 93-годишния учен-концептуалист Иван Стоянов, авангарден мислител, който сега работи в Торонто, Канада. Според него културата е природен феномен, а ние сме обусловени на квантово ниво какво да харесваме от така наречения световен хидрогеоложки поток, завихрящ се от Марианската падина, преминаващ като спирала през три континента – Азия, Европа и Северна Америка и стигащ до Северния полюс. Тази теория йонко Иван визуализира със средствата на живописта. Това са монументални картини, които ще бъдат представени в изложбата на 17 май. Създателят на проекта проследява приемствеността на поколенията в изкуството сред академичните среди. Изследват се влиянията на природата в платната на академик Дечко Узунов, професор Найден Петков, световно известният Христо Явашев. В Геоложки пулс са включени и артефакти, съхранявани в музея Стара Загора, служещи като доказателства в подкрепа на теорията, които ще бъдат показани следващата година в парижкия Лувър. Във виртуалното изложбено пространство ще намерят място и концептуални разработки в художествената литература на канадската специалистка в областта на литературните изследвания Яна Стоянова. В рамките на проекта, Йонко Иван разработва експеримент с младата и талантлива художничка, бесарабската българка Йона Тукусер, потомка на знатен род от обкръжението на Чингис Хан. Ще бъдат изследвани и платна на Иван Генов и Стоян Божилов. Събитието се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи и община Стара Загора. Като част от него на 27 май, чрез виртуална връзка ще бъдат проведени дискусии между участници от Националната Художествената Академия, НБУ и Регионален исторически музей - Стара Загора. Официалното закриване на изложбата е на 12 юни 2014 г.

Четвъртата национална конференция „Пътуване към България” ще се състои в Шумен

14 Май 2014 | 18:08 | Агенция "Фокус"




Шумен. 
140 учени ще участват в Четвъртата национална конференция по археология, история и културен туризъм „Пътуване към България”, която ще се състои в Шумен до 16 май, съобщиха организаторите, предаде репортер на Радио „Фокус”-Шумен. Над 100 доклада ще изнесат представители на Съюз на учените в България, Централен държавен архив, Национален археологически институт и музей към БАН, Кирило-Методиевски научен център - БАН, Институт за исторически изследвания - БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Национална художествена академия, Университет по библиотекознание и информационни технологии, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, ШУ „Епископ Константин Преславски”, Институт восотоковедения - РАН, Институт истории Украины - Национальной академии наук Украины, Донецкий Центр института востоковедения им. „А. Крымского”, НАН Украины, Национальный заповедник „Херсонес Таврический”, Государственный музей Востока-Москва, музеите във Велики Преслав, Варна, Пловдив, Силистра, Омуртаг, Нова Загора, Шумен.
Работа на научния форум ще протече в секциите: „Праистория и Античност”, „България и българите в европейската средновековна цивилизация” - две подсекции, „България и българите в европейската наука, култура и образование ХVII - XXI век” и „ЮНЕСКО, българското културно-историческо наследство и възможности за развитие на културния туризъм”, и две кръгли маси: „1150 години от покръстването на България (864-2014)” и „Шумен и европейската култура, наука и образование през ХVIII - XXI век”.
Четвъртата национална конференция „Пътуване към България” ще бъде открита от 18.00 ч. в Зала „Форум” на хотел „Шумен”.
Милен МАРИНОВ

Правят ремонт на Белодробната болница в Бургас

14 Май 2014 | 16:50 | Агенция "Фокус"



Бургас. Тази седмица започна ремонт на Белодробната болница в Бургас, съобщиха от пресцентъра общината. Обновяването на лечебното заведение се извършва по проект на Министерство на болницата по програма "Укрепване на Националната програма по борба с туберкулоза в България" и програма, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова стана почетен член на Българския форум на бизнес лидерите

14 Май 2014 | 16:07 | Агенция "Фокус"

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова стана почетен член на Българския форум на бизнес лидеритеСнимка: Информационна агенция "Фокус"ГалерияСнимка: Информационна агенция "Фокус" София. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова стана почетен член на Българския форум на бизнес лидерите, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В условия на финансова и икономическа криза, изследванията показват, че много устойчив сектор са културната и творческата индустрия. Те заемат четвърто място в икономиката на нашия град по добавената стойност, която осигуряват, каза Фандъкова. Йорданка Фандъкова покани на Българския бизнес форум на лидерите да подкрепят кандидатурата на София за европейска културна столица 2019. Кандидатурата на София за европейска столица на културата е един проект, който се подкрепя от много граждани, и от много организации и мисля, че форумът ще се отзове на поканата да се присъедини и подкрепи нашата инициатива, за да може да спечелим и се представим достойно, каза още кметът.

„Особено близка ми е каузата „Заедно в час”, това е един проект, който е насочен към осигуряване на най-модерното и качествено образование, което обикновено говорим, че не присъства в България. Всъщност такива проекти има и те имат нужда от подкрепа. Столична община подкрепя тази инициатива, аз ще продължа да работя по всички каузи на Българския форум на бизнес лидерите, включително и за подкрепа на ин витро процедурите и особено за проекта за ранен скрининг на рак на гърдата.

Роселина ПЕТКОВА

Кметът на Община Ямбол издаде заповед за осигуряване пожарна безопасност през летния период

14 Май 2014 | 14:48 | Агенция "Фокус"



Ямбол. Заповед за осигуряване пожарна безопасност на обектите, населените места, посевите и горите в община Ямбол през летния пожароопасен период на 2014 година издаде кметът на Ямбол Георги Славов, съобщиха от пресцентъра на общината.
Забранява се паленето на огън в дворовете на предприятията, в частните фирми и обекти, в кварталите на града. Горимите отпадъци да не се изгарят на място, а да се извозват на градското сметище. Съгласно разпоредбите на заповедта трябва да се проведе основно почистване на дворовете на предприятията, обектите, фирмите и междублоковите пространства от горими отпадъци и тревна растителност.
Ръководителите на фирми и обекти в срок до 16 юни трябва да изготвят планове за летния период, в които да залегнат конкретни мероприятия, осигуряващи пожарната безопасност.
Забранява се и изхвърлянето на незагасени угарки и клечки кибрит от превозни средства, движещи се по пътища, минаващи покрай житни посеви или горски насаждения и паленето на огън в близост до посевите. Във връзка с настъпването на восъчната зрялост и започването на жътвата основните есенни култури на територията на общината, собствениците и ползвателите на земеделска техника, участваща в прибирането на реколтата трябва да подадат в Районно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” - Ямбол искане за извършване на проверки за пожарно обезопасяване на техниката. 
Ръководителите на земеделски кооперации, както и други фирми и лица, които участват в жътвено - вършитбената кампания, собствениците на земеделска земя и техника следва стриктно да спазват противопожарните правила. Тяхно задължение е да бъдат назначени наблюдателни постове, да инструктират служителите си, да поставят предупредителни знаци покрай посевите. Забранява се паленето на стърнищата, както и крайпътни треви и канавки през периода на жътвената кампания. 
Областно пътно управление и пътно поддържащите фирми са задължени да осигурят периодично почистване на канавките и сервитутните ивици покрай тях от сухи треви и други горими материали. 

Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
  1   2   3   4




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница