Новини за общините 15. 08. 2014 г. Darik newsДата14.10.2018
Размер168.67 Kb.
Новини за общините

15. 08. 2014 г.

Darik news

Осем спортни площадки изгражда община Лозница по европроект

15 август 2014 16:19 

Осем нови спортни площадки ще бъдат изградени в община Лозница по европроект. Една от тях е в общинския център, а останалите са в селата: Сейдол, Трапище, Веселина, Ловско, Каменар, Бели Лом и Синя вода. Новата спортна инфраструктура е сред мерките на местната управа да предотврати обезлюдяването на малките селища и да мотивира младите хора да останат по родните си места – уточняват от община Лозница.

Проектът „Реконструкция и модернизация на спортен и младежки център и изграждане на спортни площадки на територията на община Лозница” е финансиран по Програмата за развитие на селските райони” със 4 687 416 лв. Сред дейностите по него са и реконструкция на Младежкия дом в Лозница, както и модернизация на спортната зала в лудогорския град.

Изпълнител на строително-ремонтните работи е ДЗЗД”Лозница спорт 2014”-Пловдив, независимият строителен надзор ще извършва „Интерконсулт”ЕООД-Монтана, управлението на проекта – ДЗЗЗ”Лудогорие спорт консулт”-София, а проектант е „Инвестиционно проектиране”ЕООД-Шумен.

Darik news

Министър Коларова: Търсим варианти за финансиране на ремонтите в пострадалите училища

15 август 2014 15:43 

В бюджета на Министерството на образованието няма пари за спешни ремонти на пострадалите от наводненията училища. Въпреки това ще се търсят различни възможности за финансиране на ремонтните дейности, така че учебната година да започне нормално в цялата страна. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова. Тя посети две от пострадалите училища от бедствието в квартал „Аспарухово” – СОУ „Любен Каравелов” и Варненската морска гимназия.

Инспекцията показа, че отпуснатите 27 000 лв. за ремонт на Морската гимназия са крайно недостатъчни. Директорът на гимназията Пепа Василева информира, че най-пострадали са шестте учебни кабинета, където се провежда практиката на учениците. Ако те не бъдат реновирани, гимназията рискува да загуби международния си сертификат.

„В момента нямаме нито едно помещение, където да се проведе практиката на учениците. Оборудването в работилниците е спасено и работи, но е необходим ремонт на самите стаи. Нужна е и реорганизация на учебния процес. Обсъдили сме го с представители на РИО Варна. Морската гимназия трябва да отговаря на изискванията на нормативните документи на Международната морска конвенция. Това касае материалната база и е недопустимо тя да бъде в неизряден вид. За акредитацията на гимназията най-важни са лабораторията и работилниците”, обясни директорът.

Министър Коларова заяви, че следващата седмица ще се обсъди отпускането на пари от бюджета за пострадалите училища. Тя увери, че се прави всичко необходимо учебната година да стартира успешно във всички школа.

„Бюджетът наложи допълнително съкращаване на разходите, които министерството може да си позволи до края на годината. В момента няма от къде да вземем нужните пари за ремонт, но ще направим всичко възможно да гарантираме, че те ще бъдат отпуснати. На този етап разбрах, че може да бъдат отпуснати допълнителни средства за Морската гимназия, освен предвидените 27 000 лв. Предстои да уточним точния им размер. Проблемът тук е да се намери финансиране за бърз ремонт на шестте кабинета, които са предвидени за учебна практика. За нас е важно да се спазват стандартите. Директор Василева пое ангажимент ремонтът на два от кабинетите в основната сграда да приключи до 15 септември, за да може годината да стартира нормално”, каза образователният министър.

Румяна Коларова изрази надежда, че Община Варна също ще подпомогне финансово пострадалите школа. По нейни думи има неусвоени европейски програми, по които може да се потърси финансиране за извършването на ремонтните дейности. Според нея не е редно да се отпуска пакетна помощ за пострадалите гимназии и училища, тъй като всеки случай е специфичен и няма как да се прибегне до универсален стандарт за финансиране.Darik news

Вeлико Търново чака 7,8 млн. лева за ремонт на улици и тротоари

15 август 2014 14:36  

Велико Търново очаква 7,8 млн. лв. от държавата за ремонт и изграждане на улици и тротоари, съобщи кметът Даниел Панов. Общинската администрация е подготвила проектната документация и се надяваме със следващо постановление на МС да бъдат отпуснати нужните ни средства, коментира градоначалникът. Мащабният проект предвижда реконструкция на главни улици и изграждане на Твер и Асти в Триъгълника, както и ремонт на всички тротоари по главните улици, които не са обновявани от години.

Панов обяви новината на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова, която днес гостува в региона по повод празника на Арбанаси и честването на 45 години от обявяването на Стражица за град. Йорданка Фандъкова бе приета в кабинета на търновския си колега, с когото обсъдиха обмяната на добри практики и работата по общи проекти.

Даниел Панов обяви още, че скоро се очаква да започне благоустрояването на парк “Света гора”, а така също ремонт на още пет парка и обновяване на пространството около ДКЦ “В. Левски”. През следващата година ще се акцентира върху ремонт на детски градини и подмяна на съоръженията в тях. Чакаме да отворят схемата по Трансгранично сътрудничество, за да внесем проекта за изграждане на крайречна зона, където си партнираме с румънския град Александрия, добави кметът. Той изказа благодарност към столичния си колега Й. Фандъкова, която първа е подпомогнала Велико Търново при юнското наводнение. Столична община ни отпусна две машини за събиране на отпадъци за малките населени места, които и в момента продължаваме да ползваме, посочи Панов.

“София и Велико Търново работят заедно отдавна по много въпроси, партнираме си и обменяме добри практики. Имаме общи предизвикателства и общи проблеми, обмяната на идеи е изключително важна”, допълни Йорданка Фандъкова. Община Велико Търново има добри практики и натрупан опит в сферата на туризма и ние се опитваме да взаимстваме някои от тях, каза още столичният кмет.

Фандъкова поздрави своя търновски колега за направеното през последните години за инфраструктурата в града, за ремонта на стадиона и реализираните по-големи проекти, както и за предстоящите, сред които този за Старото военно училище. Според столичния кмет е много важно час по-скоро да бъдат обявени възможностите за кандидатстване през новия програмен период, тъй като общините вече имат готови проекти, за да не губят и 2015 г.

“По отношение на кандидатурите на двата града за Европейска столица на културата ние сме много лоялни конкуренти. В тази надпревара няма губещи, останахме четири много силни кандидатури. Последният етап на състезанието е на 4- 5 септември, когато ще стане ясен победителят”, коментира Фандъкова.

По-рано днес двамата градоначалници посетиха Арбанаси, където запалиха свещички за здраве в манастира "Света Богородица". Фандъкова и Панов бяха и сред гостите на празника в Стражица по повод 45 години от обявяването на селището за град.

Darik news

Сапарево чества два 150- годишни юбилея

15 август 2014 13:19 

Село Сапарево, община Сапарева баня ще отбележи празника Успение на Пресвета Богородица с богата фолклорна програма. Тази година всички празненства са посветени на два юбилея- 150 години от построяването на църквата „Успение Богородично" и 150 години от построяването на Сапаревската вада, съоръжение влязло в учебниците по геодезия. 
Предвидени са кулинарна изложба и рисунка на асфалт. Откриването е в 17 часа на площада в селото. В програмата ще се включат фолклорни състави от Сапарево, Ресилово, Сапарева баня, както и гости от Дупница. Празника ще продължи с изпълнения на Пепи Христозова.

Darik news

Общините в спор за причините, довели до водния ад във Врачанско

15 август 2014 10:47

Областният управител на Враца инж. Венцислав Василев събра кмета и зам.-кметове на Бяла Слатина и Борован, за да представят своята позиция в създалото се напрежение във връзка с наводнението на град Мизия.

„Това да се твърди, че язовирите, които са общинска собственост, са залели град Мизия, е некоректно спрямо колегите. Имаше наводнени населени места и в общините Мездра, Враца, Борован и Бяла Слатина, които също бяха в бедствено положение", каза областният управител.

Инж. Венцислав Василев постави въпроса, че ако е имало скъсани диги на язовирите в община Борован, как са се наводнили Мездра и селата Горно Пещене, Нивянин, Малорад и др.
За да се изяснят фактите на срещата бяха кметът на Борован инж. Десислава Тодорова, зам.-кметовете на Борован Веромир Спасов и на Бяла Слатина Тихомир Трифонов, инж. Сергей Петров - инспектор защита на населението в ОУ „ПБЗН".

„Причината за бедствието в град Мизия са били скъсани стени на два язовира на територията на село Борован. Това заключение е направено от представилия се като експерт от общинската администрация на град Мизия г-н Николов, който успява да назове само единия от тях и то с грешно име, а името на втория дори не се посочва", заяви инж. Десислава Тодорова кмет на Община Борован.

Тодорова обясни, че хронологията на тези твърдения започват още в първите дни на бедствието в Мизия, когато кметът на град Мизия изтъква като причина за събитията язовирите в село Нивянин и село Малорад. След като разбира, тези язовири няма как да са създали или помогнали за това бедствие, кметът спира тиражирането на тези свои твърдения.

„Въпреки тези явни клевети, ние стриктно спазваме указанията на Областна администрация и язовирите на територията на община Борован в момента са със затворени изпускателни устройства, като целта е по-малко вода да се влива в град Мизия и е под непрекъснато наблюдение.", допълни тя.

Зам.-кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов се обърна към медиите и всички, които имат отношение към събирането, получаването и отразяването на информацията да става отговорно.

„Във всяко едно бедствие се вземат мерки за помагане на населението и ограничаване на паниката сред хората. Основен фактор да не се допуска това сте вие медиите. Благодаря на всички медии, които отразиха обстановката такава, каквато беше в действителност", каза Трифонов.

Той подробно обясни действията, които са предприели за овладяване на бедствената ситуация и не са допуснали трагични инциденти.

„Не за първи път се сблъсквам с различни видове бедствия, но и по спомени на възрастни хора такова наводнение не е имало. След като получих съобщение от ОД на ОЦ при ОПБЗН към 22.00 часа се взеха мерки и хората във всички населени места бяха уведомени и евакуирани. С камбанен звън се уведомяваха жителите на селата", разказа зам.-кметът.

Трифонов и Тодорова благодариха за помощта на всички доброволци, които са се отзовали и са помогнали за стабилизирането на ситуацията, в която са се намирали общините.

Darik news

Новият областен управител встъпи в длъжност

15 август 2014 16:14 | Дарик Русе 

Симеон Иванов е новият областен управител на Област Русе, назначен с решение 592/ 13.08.2014 г. на Министерски съвет. Днес той официално встъпи в длъжност.

Досегашният областен управител Венцислав Калчев го въведе в кабинета и му даде ключовете за него. Подари му и комплект писалки, с пожелание да подписва документи в името на благото на хората в област Русе. От своя страна Симеон Иванов подари икона с образа на Света Богородица, като пожела на предшественика си здраве и успех в бъдещите му планове.

Областният управител Симеон Иванов заяви, че приоритет в работата му ще бъде организирането и провеждането на честни избори, в съответствие с Изборния кодекс. Ще продължа да работя както и досега, спазвайки стриктно законодателството, каза още Симеон Иванов.

На церемонията по посрещането на новия областен управител присъстваха заместник-кметът на Община Русе Димитър Наков и заместник председателят на Общинския съвет в Русе Борислав Българинов. Те му подариха картина с Паметника на свободата и комплект за бюро.

Симеон Иванов беше главен секретар на Областна администрация – Русе. Работи в администрацията от 2010 година. Завършил е с пълно отличие специалността „Защита на населението при кризи от неконвенционален характер” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

 

БНРОбщина Невестино отеблязва своя празник на 15-ти август

публикувано на 15.08.14 в 18:04

По традиция община Невестино отеблязва своя празник на 15-ти август. Десетки жители и гости на общината бяха дошли днес в парка, край брега на река Струма, за да присъстват на дългоочакваното събитие. Празникът на Невестино предшества фолклорния фестивал„Струма пее“, който се организира от общината за девета поредна година и започва на 16-ти август. 

БНР

Близо 5,5 милиона поиска Враца за възстановяване от наводнението

публикувано на 15.08.14 в 17:46

Близо 5 500 000 лева поиска Община Враца отМеждуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския  съвет (МС). Това обяви кметът Николай Иванов. На традиционната среща с кметовете на населени места, кметските пълномощници и наместници, се дискутираха действията, които Общината е предприела след наводнението на 31 юли и 1 август тази година във Врачанско.

Николай Иванов обяви, че на 12 август Община Враца е внесла документи за възстановяване на щетите от наводненията, които са върху публичната инфраструктура и водоемите.

На този етап усилията на общинското ръководство са насочени към осигуряване на необходимата техника и инертни материали по селата, с която да се отстранят поражения, които са аварийни и не може да се чака решението на МС за отпускане на средства.  

Кметът на общината Николай Иванов представи и обобщена справка за нанесените щети върху наводнените къщи. Те са 153 и тяхното разпределение по села е следното:  

-с. Девене- 42 къщи; с. Горно Пещене-25 къщи; с. Бели извор - 20 къщи; с. Голямо Пещене-17 къщи; с. Баница-13 къщи; с. Вировско -1 къща; с. Тишевица-2 къщи; с. Върбица- 3 къщи; с. Мраморен -3 къщи; с. Лиляче-7 къщи; с. Чирен-9 къщи; с. Три Кладенци-5 къщи; с. Косталево-1 къща; с. Власатица-5 къщи.

Тези къщи са посетени от  комисия от общинската администрация.  Направен е оглед на място и са  констатирани поражения, които са основно върху битова техника, мебели, стопански постройки, домашни животни, фураж, дърва за огрев. На територията на общината са констатирани и конструктивни изменения на жилищни сгради в с. Голямо Пещене, с. Баница, с. Девене и с. Три Кладенци. В с. Девене са срутени две паянтови къщи, а една амортизирана къща ще бъде премахната. В с. Оходен също ще бъде премахната една къща.

Относно подпомагането на нуждаещите се хора, на срещата бяха изяснени редът и начинът за отпускане на еднократна финансова помощ от Общинския съвет. Кметовете на населените места ща запознаят пострадалите с тях и ще съдействат при изготвяне  на документите им. Още от следващата седмица хората ще бъдат посетени от служители на Агенцията за социално подпомагане-Враца и на място ще им бъде оказана помощ при подаването на документите за отпускане на еднократна финансова помощ.

БНР
Откриват няколко спортни съоръжения в Самоков в рамките на празниците на града

публикувано на 15.08.14 в 16:50

След броени дни ще бъдат открити 2 спортни площадки и игрища за футбол и баскетбол с изкуствена трева и фитнес на открито. Това съобщи в ефира на Радио СофияВасил Сайменов - зам.-кмет по „Хуманитарни дейности, екология, търговия, туризъм, общинска собственост” в Самоков. 
Той поясни, че в момента общината финансира и подкрепя 22 спортни клуба и разказа за политиката на местната администрация за подпомагане и стимулиране на развитието на българския спорт.

БНР

Храмове, наречени на Пресвета Богородица, събраха на курбан стотици в симитлийска община

публикувано на 15.08.14 в 15:26 

Миряни от симитлийска община почетоха големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Храмове и параклиси, наречени на Божията майка събраха стотици на постен курбан навръх 15-ти август.Голям празник е Голяма Богородица в планинското село Брежани. Там, в Горната махала, има параклис, граден с дарения от местните жители през 1995 година. Мястото там е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък с кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква. Преди десет години, по инициатива на местните са събрани средства и за направени основите на параклиса. Осветен е през 1995 година. От тогава до днес традицията не е прекъсвана – местните се събират под дебелата дъбова сянка край параклиса, посрещат роднини, гости, приятели.Стотици запалиха свещица за здраве и седнаха на обща трапеза с вкусен постен курбан и в симитлийското село Полето. Всяка година, на 15-ти август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве.Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в град Симитли и в село Мечкул.  

БНР

Успение Богородично и празничното въздигане на хляба – Панагия

публикувано на 15.08.14 в 14:25

Днес отбелязваме един от най-тачените летни християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си път. Преди да отиде в небесното царство, при своя син Иисус, Пресвета Богородица се прощава с апостолите, които пристигат при нея от далечните земи, където проповядвали. В памет на това събитие църквата определя на този ден, 15 август да се отслужва тържествена Света литургия. В църковния календар, това е най-големият православен празник, посветен на Богородица. Затова в нейна чест в манастирите и храмовете из страната, носещи името й се правят курбани за здраве и благословия. По традиция в Троянския манастир „Успение Богородично” лично българският патриарх Неофит отслужи тържествена литургия по случай храмовия празник на светата обител. След тържественото богослужение се извършва и т.нар. Панагия или въздигане на хляба. Този обичай е на особена почит в кюстендилския край, където по традиция жените извършват обредно замесване на богородичния хляб. 

БНР

Община Брусарци празнува днес

публикувано на 15.08.14 в 10:19 

Община Брусарци празнува днес, 15 август, деня, в който църквата почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. 

Празникът в Брусарци започна с Божествена Света литургия в храм "Св. Параскева". Непосредствено след службата- в 10,30 ч., Младежкият духов оркестър с мажоретен състав при СОУ "Иван Вазов"- град Вършец ще поведат шествието с официалните гости и гражданите с дефилир към централния площад. В шествието ще се включат и  знаменосци - възпитаници на СОУ ,"Христо Ботев," - град Брусарци. В 11,30 ч. ще започне Тържествената сесия на Общински съвет - Брусарци. Тя ще се проведе в Червения салон на Народно читалище "Просвета-1891". Вечерната програма ще бъде открита в 19 ч. с фолклорен концерт на самодейни колективи от селищата на общината. Младата изпълнителка Стела Сеферинова,  позната ни от музикалния формат "Music Idol"  ще изпълни популярни български народни песни и хора. За доброто настроение на гостите ще допринесат и танцовите двойки от Клуб по спортни танци "ОГОСТА данс". Участие в програмата ще вземе и популярната сръбска изпълнителка Весна Змиянац.Концертът започва на площада в 20,30 ч.С тържествена заря и народно веселие ще се ознаменува края на празника. На следващия ден 16 август 2014г. от 21:00 ч. програмата ще продължи със  Среща-разговор с режисьора и актьор Ники Илиев и представяне на Българския игрален филм "Живи легенди" на Централен площад град Брусарци.Кмета.бг

Довършват спортната зала в Мездра с 4 милиона лева

Модерното спортно съоръжение е с 1500 места

петък, 15 август 2014 г. 12:57 ч. 

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов и представители на консорциума "Мездра спорт 2014" подписаха договора за доизграждане на многофункционалната спортна зала в града. Той е с продължителност 6 месеца и е на стойност 4 000 000 лв. Парите за довършване на обекта са осигурени по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Щастлив съм, че най-накрая ще довършим спортната зала. Към момента в нашия град дейност развиват 12 клуба с около 500 състезатели, на които чрез довършването на обекта ще осигурим нормални условия за подготовка през зимата", коментира Аспарухов.

В залата ще могат да се практикуват 15 вида спорт. Тя ще предлага възможност и за провеждането на концерти, спектакли и други мероприятия. Модерното спортно съоръжение е с обща застроена площ 8 007 кв.м и капацитет от 1500 места.

 

Медиа пулВсекидневни проверки на четирите високорискови проекта

Приоритетните проекти по програма "Транспорт" ще се пренареждат

Няма риск от загуба на пари за 2014 г., остават да бъдат разплатени 82 млн. евро

16:14 | 15.08.2014

Ще има промени в приоритетните проекти по новата оперативна програма "Транспорт" 2014-2020 г., съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова. Тя не ги посочи, преди да бъде взето окончателно решение следващата седмица.

Президентът Росен Плевнелиев и ГЕРБ имаха сериозни разминавания с кабинета "Орешарски" по приоритизирането на пътните и жп проектите през настоящия програмен период. Проблемът е в недостига на средства и невъзможността с наличния финансов ресурс по програмата от 1.6 млрд. евро безвъзмездна помощ да бъдат реализирани всички.

Изпълнението на програма "Транспорт" 2007-2013 г., договарянето на новата, преговорите с кредиторите на БДЖ и електронното управление ще са основните приоритети в работата на министър Николина Ангелкова. Тя ще има двама заместници. Единият е доц. Камен Спасов, който ще отговаря за електронното управление, а другият е Георги Тодоров, с ресор търговските дружества, в които предстоят смени в ръководствата им, "където е необходимо", по думите на транспортния министър.

По 100 млн. лв. на месец, за да няма загуба

Средно по 100 млн. лв. месечно трябва да бъдат плащани, за да бъдат усвоени изцяло всички средства по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., каза министър Ангелкова. По думите й целта е постижима, но през следващите месеци е необходима максимална мобилизация.

Към момента са разплатени над 2.5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програма "Транспорт". Остава да бъдат разплатени още 1.5 млрд. лв. до края на 2015 г.

"Първата ми основна задача е да не допуснем загуба на средства по програма "Транспорт" към края на 2014 г.", каза министър Ангелкова. По думите й до края на 2014 г. трябва да бъдат разплатени още 82 млн. евро, за да няма загуба на средства. Към момента прогнозата на управляващия орган на програмата е, че тази сума ще бъде надвишена и няма риск от загуба на средства, каза Ангелкова.Четири високорискови проекти

За да се ускори реализацията на четирите високорискови проекта, от понеделник започват проверки на място за изпълнението им. Това са строежите на жп линиите Септември – Пловдив и Първомай – Свиленград, както и на магистралите "Марица" и "Струма".

Транспортният министър отбеляза, че по програмата няма забавени плащания към строителите за разлика от програмите "Околна среда" и "Регионално развитие". Към момента на пътната агенция са изплатени 1 млрд. лева, а на Национална компания "Железопътна инфраструктура" са преведени над 472 млн. лева.

Пренареждане на програма "Транспорт" 2014-2020

Другият основен приоритет е одобрението на новата програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г.

"Към момента списъкът с проекти, предложени по нея, в пъти надвишава наличния финансов ресурс. По тази причина е нужна внимателна приоритизация на база техническа готовност, за да започне изпълнението на обектите максимално бързо", каза министър Ангелкова.

Какви промени ще има в програмата, ще е ясно следващата седмица след среща с премиера Георги Близнашки и вицепремиера Екатерина Захариева, допълни тя.

Вече са получени и първите официални коментари от ЕК и новият вариант на програмата ще бъде изпратен в Брюксел до 20 дни.

България ще кандидатства с два проекта по новия инструмент "Свързана Европа", по който страната ни може да разчита на 409 млн. евро в следващите 3 години. Единият е жп линията Видин – София, а другият е за подобряване на навигацията по река Дунав, който ще е съвместен с Румъния, стана ясно от думите на министър Ангелкова.Нови финансови корекции за 24 млн. лв.

Нови финансови корекции за допуснати нарушения по пътни и жп проекти за 24 млн. лв. е предявила Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС), съобщи министър Ангелкова.

До момента по програма "Транспорт" бяха наложени само 5 финансови корекции за малко над 2.3 млн. лв.

Одитът на ОСЕС е предварителен и ще бъде направено възражение по него. Като първа мярка в спешен порядък ще бъдат предприети нужните коригиращи мерки, за да отговорим на забележките, каза Николина Ангелкова. По думите й целта е финансовите корекции да отпаднат.Промени в Закона за електронното управление

В ход е подготовката на промени в Закона за електронното управление, съобщи още министър Ангелкова, без да уточни какви. Предстои кръгла маса по законопроекта със всички заинтересовани страни.

Работи се и по създаването на единния системен интегратор, както и за електронните услуги в общините и администрацията.

Преговорите с кредиторите на БДЖ продължават през септември

Преговорите с кредиторите на БДЖ ще продължат през септември, каза транспортният министър. Тя вече е имала срещи на място с ръководствата на "Холдинг БДЖ" и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Ангелкова не съобщи дали ще има промяна в ръководствата на двете фирми. Тя уточни, че ще има смени "там, където е необходимо".

Министър Ангелкова коментира и задържаните служители на Дирекция "Автомобилна инспекция" във Велико Търново по обвинения за вземане на подкупи. По случая е разпоредена вътрешна проверка, но на база предварителната информация се очаква те да бъдат освободени. "Няма да толерирам незаконни действия в системата на транспорта и разчитам на гражданите и медиите да сигнализират при всеки подобен случай", подчерта Николина Ангелкова.Градът

Нова инсталация ще сепарира битовите отпадъци в Габрово

15.08.2014, Автор: Градът.бг

Нова инсталация ще сепарира битовите отпадъци в Габрово. Фирма "Екобулсорт" ЕАД, която е спечелила обществената поръчка за третиране на смесени битови отпадъци, ще построи съоръжението и ще го стопанисва за срок от пет години, информира БТА, позовавайки се на съобщение от общинската администрация.

Договорът е на стойност 2,7 милиона лева и е подписан от заместник-кмета на Габрово Климент Кунев, кмета на Трявна Драгомир Николов и прокуриста на "Екобулсорт" Евгени Тотев.Инсталацията ще сортира хартия, стъкло, метал и пластмаса. Предварително обучен персонал ще разделя отпадъците и ще подготвя материалите, годни за рециклиране. Инсталацията ще бъде монтирана в производствено хале с площ два декара, което ще се намира на площадката на депото за твърди битови отпадъци, изграждащо се с европейски средства по проект на оперативната програма "Околна среда".

Инсталацията за сепариране на отпадъците не е част от проекта за депото, а е инвестиция на общините Габрово и Трявна, обясняват от администрацията. След изтичане на петгодишния договор с "Екобулсорт" инсталацията ще стане собственост на двете общини.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница