Новини за общините 25. 04. 2014 г. ФокусДата13.10.2018
Размер130.5 Kb.
Новини за общините

25. 04. 2014 г.

Фокус

Заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов ще представи финансовите резултати на общинските търговски дружества за 2013 г.

25 Юни 2014 | 10:45 | Агенция "Фокус"София. Заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов ще представи финансовите резултати на общинските търговски дружества за 2013 година. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Пресконференцията ще се състои в 12.00 часа в зала 1, ет.2 на Общината.

Фокус

Четири нови парка ще бъдат изградени в Казанлък на мястото на непривлекателни и неизползваеми досега междублокови пространства

25 Юни 2014 | 10:50 | Агенция "Фокус"Казанлък. Четири нови парка ще бъдат изградени в Казанлък на мястото на непривлекателни и неизползваеми досега междублокови пространства, съобщиха от пресцентъра на общината. В момента активно се работи по новия парк на ул. „Старозагорска“, източно от бул. „Никола Петков“. Тук ще бъдат създадени зелени и цветни площи, площадка с детски съоръжения, спортен кът с тенис на маса и маса за тихи игри – шах, табла, карти. Заедно с това ще се изгради и паркинг за автомобили. Дейностите се изпълняват от Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“. Вторият парк е на ул. „Батак“. В междублоковото пространство вече са поставени нови детски съоръжения, а малчуганите от съседните блокове не губят време и активно използват люлките и пързалката и ритат топка през ваканционните дни. Тук ще бъде възстановена и каменната чешма. Паркът се изгражда от Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“. Третият парк, който предстои да бъде изграден, е в междублоковото пространство, източно от бул. „Розова долина“. Тук се предвижда да бъдат обновени детските съоръжения, да се създадат условия за приятни игри на децата и занимания на възрастните хора, както и да се изградят нови паркоместа. Паркът се изгражда по проект, финансиран от ПУДООС по Националната кампания „За чиста околна среда“ 2014 г. Община Казанлък спечели този проект, наречен „Да съхраним нашето утро“, за създаване на зона за отдих, спорт и игри, като финансирането от ПУДООС е в размер на 10 000 лв. Съвсем скоро ще започне създаването на нова зона за отдих и игри в междублоковото пространство до филиала на ЦДГ № 15 „Звънче“ в ж.к. „Изток“ (бившата ЦДГ № 22). С това новите локални паркове в различни краища на Казанлък, изградени само през тази година, стават четири.

Фокус

Община Созопол се справя с последиците от снощната буря и обилните валежи

25 Юни 2014 | 10:25 | Агенция "Фокус"Созопол. Каквото зависи от общината го правим, за да са спокойни нашите туристи, каза пред Радио "Фокус" Бургас зам.-кметът на Созопол Петя Чапевова. Няма наводнени къщи и участъци в черноморския град след снощната краткотрайна буря. Последиците от обилните валежи от миналата седмица вече се премахнати. "По отношение на къмпингите Градина и Каваци там постепенно ще се нормализират нещата. Доста пясък е отнесло морето и плажната ивица там сама ще се възстанови. Положението е спокойно", каза Чапевова. Тя не може да каже дали концесионерите са искали помощ от общината, но вероятно са се обърнали към Комисията по бедствия и аварии. Тя допълни, че общинска администрация Созопол активно се включва в дарителската кампания с SMS-и и всячески се опитва да е съпричастна към трагедията на хората от Добрич и Варна.

Фокус

В Стара Загора ще се проведе учение на Единната спасителна система

25 Юни 2014 | 08:28 | Агенция "Фокус"Стара Загора. На 25 юни от 10.50 часа в Стара Загора ще се проведе учение на тема: “Дейност на органите за управление и частите на Единната спасителна система при възникване на инцидент в терминал за съхранение на пропан-бутан“, съобщиха от пресцентъра на общината. Практическите действия на частите на Единната спасителна система включват: Първа част - Практическо изпълнение на задачите от екипите на ЕСС за провеждане на аварийно-спасителни работи на територията на терминала за съхранение на пропан бутан на "Еко - България", от 10:50 до11:20 часа на 25 юни. Втора част - Провеждане на тренировка с аварийните екипи и органите за управление на аварийно-спасителните дейности и ръководството на евакуационните мероприятия от пункт за координация в района на товарна гара, от 11:20 до11:50 часа на 25 юни. Трета част- Провеждане на тренировка с аварийните екипи и органите за управление на аварийно-спасителните дейности и ръководство на евакуационните мероприятия от Пункт за управление в района на Централна гара, от 11:50 до12:30 часа на 25 юни. Ръководители на учението са кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и неговият заместник Йордан Николов.В учението ще участват Екипи на съставни части на Единната спасителна система от РС ПБЗН, Формирование от Втора механизирана бригада, Центърът за спешна медицинска помощ, екип на звено "Инспекторат", авариен екип на „Еко – България“ АД, дежурни екипи на МВР, група "Спасителни дейности" от ОУ ПБЗН, Оперативен център на ОУ ПБЗН, екипи от структурите за ръководство на ЖП-движението.

Фокус

Общинският съвет в Кюстендил ще проведе редовно месечно заседание

25 Юни 2014 | 09:08 | Агенция "Фокус"Кюстендил. Общинският съвет в Кюстендил ще проведе редовно месечно заседание, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Заседанието е насрочено за от 14.00 часа. В предварителния дневен ред за сесията са включени 36 докладни записки. Съветниците ще разгледат предложения за промени в няколко общински наредби, касаещи управлението на общинските пътища, обществения ред, определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, както и програма за установяване и контрол върху бездомните кучета. На заседанието ще се разгледат и предложените вътрешни компенсирани промени по бюджета на общината за 2014 година. Една част от докладните записки са свързани с финансово подпомагане на лица, имащи остри здравословни проблеми, на местния футболен клуб, както и помощ за издаването на каталог на кюстендилските художници. Съветниците трябва да вземат решение и по направеното предложение за наименуване на площад на името на Димитър Пешев. Предстои да бъде разгледана и промяна в годишния план за ползване на дървесина от общинския горски фонд. 

Фокус

Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Очаква се над 15 000 души да посетят града за Празника на черешата

25 Юни 2014 | 10:40 | Агенция "Фокус"София. Празникът на черешата в Кюстендил се утвърди като едно от водещите изложения на България за земеделска продукция, която привлича хора от цял свят. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Петър Паунов, кмет на Кюстендил. Според него тази година се очаква над 15 000 души да посетят изложението. Той изрази надежда, че ще има нови, интересни инициативи. „На 27 юни ще поканим всички на откриването, а ден по-късно изложението ще бъде закрито с концерт на юголегендите Хари Мата Хари, които ще гостуват за първи път в България“, разкри кметът на Кюстендил. Петър Паунов каза още, че на Празника на черешата ще бъдат показани поне 100 сорта череши. Той съобщи, че към момента няма основание за притеснения относно производството на череши вследствие на обилните валежи. Единственото притеснение е относно евентуалното повреждане на черешите от голямата влажност. „Ако времето се стабилизира, ще има много добро качество“, допълни Паунов.

Фокус

Буря нанесе щети във видинското село Покрайна

25 Юни 2014 | 09:30 | Агенция "Фокус"Видин. Буря нанесе щети във видинското село Покрайна. Това каза за Радио “Фокус”- Видин Адриана Паскова, кмет на видинското село. “Имаше силен вятър, обилен дъжд и мъгла. Всичко започна в късния следобед на вчерашния ден”, каза още Адриана Паскова. По думите й в селото има пречупени електрически стълбове, тотално отнесен покрив, много изпочупени керемиди на покриви и отнесени комини на домове. „Отнесени са две големи оранжерии на земеделски производители, изкоренени са големи дървета, а много са изпочупените”, добави кметът на селото. Кварталите в село Покрайна останаха без ток. Снощи до късно е продължи работата по отстраняването на авариите, подменени са били много стълбове, а електрозахранването е било възстановено около 22:00 часа. „Екипи на много институции бяха на място в селото и отстраняваха поражението, много от изкоренените дървета бяха премахнати. Тепърва щетите ще се описват, но пътят, откъдето е преминала струята на вятъра е отнесла всичко”, каза още Адриана Паскова. Към момента в селото има домакинства без ток, причините за това ще станат ясни днес. „Продължаваме да работим усилено защото навсякъде има поражения”, допълни Адриана Паскова, кмет на село Покрайна.

Фокус

Добрич е домакин на Международна младежка академия

25 Юни 2014 | 10:22 | Агенция "Фокус"Добрич. Добрич е домакин на Международна младежка академия, на която се представят добри политики и практики при разработването и управлението на проекти с културна и друга насоченост, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Младежката академия започна на 23-ти и продължава до 27-ми юни. Младежките дискусионни форуми се провеждат в сградата на Висше училище Международен колеж (ВУМК). Участват младежи от Италия, Хърватия, Южна Африка, Ботсвана, Танзания и България. Това съобщи Павел Йорданов, представител на студентската общност в Добрич. В работните групи на форума освен студенти от ВУМК в града участват също възпитаници от Езикова гимназия „Гео Милев”, Професионалната гимназия по туризъм и гимназията „Райко Цончев” с преподаване на чужди езици. Ден след закриването на младежката академия в Добрич ще се проведе двудневен (на 28-ми и 29-ти юни) младежки фестивал „Местна култура, глобално бъдеще: Европа среща Африка”. От 18,00 часа в Летния театър и през двата дни ще бъдат представени звуци и танци през погледа на младежите. На 29 юни, от 17.00 часа отново в „Летен театър“ ще състои и кулинарно изложение. Тогава гражданите и гостите на Добрич ще могат да се докоснат до приготвените от участниците традиционни ястия от кухните на участващите в академията страни. Щанд на Център за подкрепа на доброволци в Африка, създаден в рамките на проекта, ще информира всички заинтересовани граждани за проекта, финансиращата програма и за възможностите полагане на доброволен труд в Африка. Входът за всички концертни и изложбени мероприятия е безплатен. Посетителите ще имат уникалната възможност да усетят по нов начин духа, традициите и „вкуса” на Африка и Европа, това обещават организаторите.

Darik news

Общински служители стават доброволци в с. Долище

25 юни 2014 10:18 | Дарик Варна

Повече от 50 служители от администрацията на Община Аксаково в петък ще работят като доброволци в помощ на жителите на отнесеното от пороите село Долище. В последния работен ден от седмицата в сградата на общината ще останат само дежурни и служителите, които обслужват граждани, останалите от 9.00 часа сутринта ще се включат в разчистването на отломките по улиците на най-пострадалото аксаковско село – Долище. Мъжете от кметската администрация ще се включат в най-тежкия ръчен труд по разчистването на дерето. Останалите ще бъдат разпределени в други точки на селото, за да разчистват паркове, улици, градини и домове на възрастни хора.

По първоначални изчисления щетите, които пороите нанесоха на инфраструктурата на с. Долище, възлизат на над 2 млн. лв. Общинската администрация на Аксаково подготвя проекти за търсене на спешно финансиране за изправяне селото на крака след опустошителното природно бедствие.

Тежко е положението и на входа на с. Генерал Кантарджиево, където е компрометиран мостът. Там е наложено и ограничение в движението на тежкотоварни автомобили.
Междувременно започна и обследване на свлачищните зони на територията на община Аксаково.

Darik news

Буря изкорени дървета в Димитровград

25 юни 2014 10:21

В ликвидирането на 80 произшествия на територията на Хасковска област участват екипите на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението, след снощната буря и проливен дъжд, излял се в района.

Проблемите са основно на територията на Община Димитровград. В момента е свикан Общински щаб за действия при извънредни ситуации, щаб на Областното управление на пожарната и свободните от дежурство състави на службите в Хасково, Димитровград, Свиленград и Харманли.

По решение на Общинския щаб на Димитровград превантивно, във всички населени места, бе изключено ел. захранването до сутринта. Щетите от снощната буря в града са основно паднали дървета в централната градска част.

Екипите на Пожарната разчистват международен път Е - 80 и основни пътища на територията на Хасковска област. Участват 19 противопожарни автомобила на Областната служба и 78 огнеборци. Щетите от вихъра са само материални - паднали дървета върху коли, повредени покриви. Към момента няма данни за пострадали хора.Darik news

Дезинфектират засегнатите от наводненията участъци във Великотърновско

25 юни 2014 09:41

От днес започва дезинфекцията на засегнатите от наводненията участъци на територията на Община В. Търново.

По молба на кмета от Министерство на здравеопазването е предоставен специален дезинфектант, с който ще се пръска. Обработката започва от град Дебелец и ще продължи поетапно утре в Килифарево и великотърновския квартал "Асенов".

Ще се обработват улиците в засегнатите райони и по желание на собствениците и дворовете и къщите в населените места, уточняват от общинската администрация във В. Търново.

Вчера кметът Даниел Панов обяви, че щетите, нанесени на инфраструктурата и сградите в общината, се оценяват на около 10 млн. лв.Darik news

Обществено обсъждане за поемане на общински дълг

25 юни 2014 09:01 | Дарик Стара Загора 

Кметът на Община Стара Загора организира обществено обсъждане на намерение за поемане на общински дълг. Обсъждането ще се проведе на 30 юни от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков".

През 2015 година предстои реализацията на два проекта, свързани с подобряване на градската среда в кварталите „Три чучура - север"и „Самара" на обща стойност над 5 милиона лева. За да се осигури безпроблемно и регулярно финансиране на тези проекти, в съответствие с графика за реализацията им, единственият възможен начин за набавянето на част от този ресурс е чрез кредит. 


Предложението е да се използва дългосрочен инвестиционен заем. Заемът ще бъде поет като дълг по Закона за общинския дълг.

Предназначението на дълга е за финансиране изпълнението на одобрени проекти, а максималният му размер е 3 000 000 лв. в български лева. Дългът е дългосрочен, поет с договор за общински заем. Максимален срок за ползване и издължаване на кредита - 60 месеца от датата на сключване на договора за кредит.Darik news

Лазарският танц на Старо село влезе в националната културна листа

25 юни 2014 09:28 | Дарик Русе

"Лазарски танц" на  Народно читалище „Възраждане” от силистренското село Старо село влезе в националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България, благодарение на регионално предложение и на крайната експертна оценка на жури в Министерството на културата. Староселският танц влезе в топ 5 на номинациите за настоящата година, а в листата вече има 20 традиции, музикални и сценични разработки. От 2008 година насам на всеки две години се прави подобна класация. В настоящата е имало 70 предложения от страната, направени чрез областните управители, като 25 от тях са стояли на вниманието на експерното жури, назначено от министър Петър Стоянович. Награждаването бе навръх Еньовден в министерството на културата в присъствието на адресатите и на представители на областните администрации. Наградата на староселци получи председателят на читалищното настоятелство Даринка Великова.

„Много съм развълнувана от наградата, защото тя е признание за нашия труд и стремеж да покажем традициите си, както предстои да го направим на фестивал в Стара Загора”, заяви г-жа Великова. „За област Силистра е чест да има свой представител в тази престижна листа и е хубаво, че Добруджа е забележима в нея”, каза Вяра Емилова, зам. областният управител на Силистра, която участва в тържеството. „Радвам се, че успяхме да убедим журито сред наградените да има представители на Силистра и Добрич, където се развива добруджанската култура”, коментира Венцислав Димов, известен фолклорист, родом от Добрич.

Читалища от Североизточна България предимно попаднаха  в петицата на нематериалното културно наследство на България за 2014 г.: празникът "Хедърлез" от с. Бисерци, община Кубрат, Разградско, „Добруджанска тройка” от НЧ „Йордан Йовков” – Добрич, и „Колани, тъкани на кори” от НЧ „Пробуда” – Шумен, както и празникът „Дервишовден” от село Лесичово, Пазарджишко. Петте „елемента” като най-ново попълнение в националната представителна листа получиха грамоти от министъра на културата, специални знаци и парични суми, с които да бъде изпълняван планът за действие на традиционните дейности.

Darik news

Промени в работното време на питейните заведения и отпускане на средства за селата на сесията в Кюстендил

25 юни 2014 08:10 |

Промени в работното време на питейните заведения ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общински съвет- Кюстендил, която започва в 14 часа. Промяната в Наредбата за обществения ред се налага, заради оплаквания от жители и възникнали инциденти.
Според новата разпоредба питейните заведения ще работят от 1 юни до 30 септември с работно време от 7 до 23 часа, а от 1 октомври до 31 май- от 7 до 22 часа. За дискотеките например ще се изискват допълнителни молби за удължено работно време. Работното време отново се връща, след като преди това в Наредбата липсваше точно определено работното време, като всички собственици пускаха молби.
Отпускане на 400 000 лв. за селата от бюджета на община Кюстендил ще гласуват съветниците на сесията. Това е първият етап, като през вторият ще бъдат отпуснати и останалите средства.
Отпускат се пари за направата на водопровода за минералната вода до хотел "Кюстендил", а от бюджета да бъдат заделени пари за подпомагане на селата. Тези пари са предвидени за: изграждане на тротоарна настилка в село Багренци- 22 640 лв., изграждане на кът за почивка в село Богослов- 12 880 лв., на детска площадка в Горна Гращица- 12 520 лв., на комбинирано игрище в село Граница- 19 280 лв., на тротоарна настилка и бордюри в село Драговищица- 16 720 лв., на пешеходна зона и спортна площадка в село Жабокрът- 23 720 лв., изграждане на комбинирана спортна площадка в Жиленци- 39 000 лв., основен ремонт на лятното кино в село Коняво- 27 480 лв., основен ремонт на покрива и подмяна на дограма в административната сграда в село Лозно- 28 000 лв., изграждане на детска площадка в село Николичевци- 14 400 лв., ремонт на тротоарна настилка в Пиперков чифлик- 31 160 лв., изграждане на тротоарна настилка и спортна площадка в Слокощица- 55 600 лв., ремонт на тротоарна настилка и кът за почивка в село Соволяно- 25 680 лв., основен ремонт на стена и стълби при гроба на Майстора, както и изграждане на покрита сцена в село Шишковци- 18 720 лв. и изграждане на площадно пространство с покрита сцена в село Ябълково 30 120 лв.

Отпускане на 1 000 лв. за отпечатване на каталог на кюстендилските художници към изложба на Софийска градска художествена галерия ще гласуват съветниците на предстоящата сесия. Представянето на цялата изложба струва около 13 000 лв., като тя ще стои от края на юни до края на септември в СГХГ, а сред това ще бъде преместена в ХГ "Владимир Димитров- Майстора".


Тази изложба е уникална и се прави по една открита картина на Асен Василев, която е от фонда на Софийската картина. Тя представлява портрет на 21 кюстендилски художници, сред които са изобразени Владимир Димитров- Майстора, Иван Ненов, Кирил Цонев, Стоян Венев, Мордохай Бенцион, Райна Евтимова. Картината е била вдъхновена от голямата фреска на Рафалео във Ватикана.
Жители, които живеят в района на кръстовище на ул. Цар Калоян, ул.Хаджи Йоаким и ул. Св. Мина поискаха наименуване на площада, който се намира там на името на Димитър Пешев. Досега този площад е бил без име. Сред другите точки които ще се гласува на сесията е подпомагане със средства за лечение на 5 души.
Освен това ще бъде разгледано и финансовото подпомагане за новият сезон на ФК "Велбъжд"- Кюстендил, като исканата сума е от 8 600 лв. или досегашната 8 200 лв.

Darik news

Свищов се побратими с руския град Железногорск

25 юни 2014 06:54 | Дарик Велико Търново

Свищов се побратими с руския град Железногорск в Курска област. Протоколът за сътрудничество в областта на културния обмен, търговско-икономическата, научно-техническата и хуманитарните дейности беше подписан от кметовете на двата града Станислав Благов и Виктор Солнцев на 21 юни, в рамките на най-голямото международно търговско изложение в Курска област.

Подписвайки документа, двете страни заявиха ангажимент за по-нататъшно укрепване на приятелските отношения, основаващи се на принципите на равенство, взаимно уважение и изгода между двата града. Железногорск и Свищов ще си сътрудничат в области като промишленост и транспорт, строителство, наука и технологии, образование и здравеопазване, екология и рационално използване на природните ресурси, култура и изкуство, туризъм и спорт, обмен на информация и младежки дейности.

Освен кмета на Община Свищов, в състава на делегацията, която гостува на руския град по покана на ръководството му, бяха още председателят на Общинския съвет Светлана Георгиева и главният архитект на Общината Невяна Иванчева.

Свищовската делегация имаше официална среща с кмета на Железногорск Виктор Солнцев, по време на която бяха обсъдени възможности и конкретни идеи за развитие на партньорството между двата града. Предвижда се организрането на съвместни търговски изложения, семинари, конференции, обмен на научна и техническа информация, документация и литература, театрални и музикални групи от градовете.

Град Железногорск е административен център на Железногорски район, Курска област в Русия. Населението му наброява близо 100 хиляди души. Градът има развита промишленост, като основен дял в нея заема добивът на желязна руда. В града работят 2 болници, няколко санаториуми и социални заведения, 21 детски градини, 13 общински училища, включително лицей, висше училище, а спортната база включва 5 басейна, модерен стадион и 11 спортни зали.

Darik news

Бурята в Търговищко остави за часове села без ток

25 юни 2014 11:20 | 

Счупени клони на дървета в града, три села без ток за по няколко часа - това са пораженията от снощната буря, разразила се над Търговище. В късните часове във вторник за 2 часа без електричество бяха в село Буховци. Четири часа без ток стояха жителите на Макариополско. Близо час без електрозахранвае останаха и в Острец. 
Служителите от дежурния екип на група "Спасителна дейност" и на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на няколко получени сигнала за паднали големи клони на пътното платно, затрудняващи движението. Те са разчиствали препятствия в района на селата Заветно, Дралфа, Камбурово и по пътя между Попово и град Бяла. Дърветата са били нарязани със специализирана техника и отстранени от пътя.
Информацията на община Търговище и Полицията от тази сутрин е, че последиците от бурята са разчистени и няма проблеми в общината.

Darik news

Отписаха 250 000 лв. вземания заради давност от ВиК- Кюстендил в ликвидация

25 юни 2014 11:44 | 

250 000 лв. вземания с изтекъл срок на давност бяха отписани от ВиК- Кюстендил в ликвидация. Това стана на отчетно събрание на дружеството. Част от тези по- големите вземания са на някои от общините. На събранието присъства председателят на ОбС Иван Андонов, който е представител на община Кюстендил, както и представителят на Министерство на регионалното развитие Ива Божкова.
"В това число на вдеманията не се включват тези на община Кюстендил, тъй като там съда постанови нещата. Бяха ни присъдени само 250 лв., а другите 140 000 лв. са махнати. Сред вземанията, които ще бъдат отписани са 40 000 лв. на община Кочериново и 15 000 лв. на община Бобов дол", заяви ликвидаторът на ВиК Милчо Христов.
"Давностният срок на тези вземания са 5 и 10 години и за това те сега трябва да бъдат отписани", допълни Ива Божкова.

На събранието бе гласуван и отчета на ВиК. Причината да се гласува сега е, че до края на месеца всяко едно дружество трябва да вкара отчета си в Търговският регистър.

"Както и обещах съвсем скоро дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност. Работи се в тази насока. Това най- вероятно ще стане до средата на месец септември", каза още Милчо Христов.

Darik news

6 села в Димитровградско са без ток, в 3 няма вода

25 юни 2014 11:09 |  

В 4 села в димитровградска община - Крепост, Воден, Бряст и Здравец, няма ток заради снощната буря, а в две - Странско и Светлина, електрозахранването е частично прекъснато, съобщиха от общинската администрация. В село Горски извор електрозахранването също е нестабилно. В селата Длъгнево, Здравец и Каснаково няма вода.

В града най-тежка снощи бе ситуацията в участъка на бул. „Димитър Благоев“, новата автогара и района на Панорамния път. От паднали върху пътното платно дървета бяха затворени пътищата от квартал „Черноконево“ към центъра града, квартал „Марийно“ (в централната част), до Химическия техникум, улица „Захари Зограф“ и улица „Иван Вазов“. От падналите листа и счупени клони бяха запушени отточни шахти и нивото на водата преливаше и над тротоара, което възпрепятстваше преминаването на автомобилите, особено в участъка на ул. „Вилхем Пик“ и „Захари Зограф“. В почти всички паркове и дворове на детски градини има паднали дървета, включително и в двора на МБАЛ ”Света Екатерина” в близост до Акошеро-гинекологичното отделение. Дървета са паднали върху моторни превозни средства, но не са нанесли големи поражения върху тях. Сигналите са за улица „Христо Смирненски“, „Ромен Ролан“ и Ана Маймункова“. Силният вятър откърти ламаринената обшивка върху фасадната част на сградата на общинската администрация.

Засега няма информация за пострадали граждани. Сформираният кризисен щаб работи през цялата нощ и към момента обстановката в града е нормализирана.

БНР

В "Аспарухово" подновяват учебните занятия, в Добрич все още се нуждаят от техника за разчистване

Днес е ден на траур в шуменската община Никола Козлево

публикувано на 25.06.14 в 07:37 | обновено на 25.06.14 в 09:16 

Няма сигнали за нови поражения в района на Добрич след падналия снощи дъжд от 4 литра на квадратен метър. Градът остава в бедствено положение. Психолози от Русе работят с пострадалите семейства. Националната мрежа на здравните медиатори за ромската общност изпрати финансова помощ в града.Ние обхождаме от врата на врата и според нуждите се закупуват препарати, памперси, дезинфектанти, които ще бъдат разнесени от къща на къща. Има много деца, които останаха на улицата, обяснява един от медиаторите.  

Те разясняват и как ще бъде предотвратено помощите да не отиват при едни и същи хора: От къща на къща, ще ги дадем само на семейства с торбички и по адреси.Точно това е идеята - обхождане от врата на врата, идентифициране на нуждата, след което се правят списъци, записва се на кого какво му е нужно, дори вземаме телефонни номера, защото на някои къщите им са напълно съборени и имат нужда от храна и вода, казва колегата й. 

Медиаторите посочват, че трябва да се помисли къде да бъдат настанени тези, чиито домове са напълно сринати: Мисля, че имат нужда от фургони или някъде да бъдат настанени в общински жилища. Свободните общински жилища в Добрич са 24. Нуждаещите се от дом са много повече. Ще се ползват и бившите студентски общежития. Градът продължава да има нужда от техника за разчистване и дезинфектанти.

В най-силно засегнатия от бедствието район "Аспарухово" във Варна днес се подновяват учебните занятия.  Продължава издирването на изчезналото при наводнението 6-годишно момче. 

Продължава и извеждането на хора от опасните къщи, 11 от тях  ще бъдат разрушени незабавно. Вече има заповеди за освобождаване на 105 сгради,  хората за евакуация в тях са 950. Голяма част от  живеещите не искат на напускат имотите си, но кметът на града Иван Портних съобщи, че има специален склад, в който може да се съхранява имуществото им.  

Доброволци от цялата страна пристигат в "Аспарухово", за да помагат. Тази сутрин 15 доброволци от формирование на Столична община са тръгнали за Варна. Хора от село Бисер с техника също пътуват за града. Остава призивът на Община Варна за машини, които да подпомогнат за разчистването на калта от най-засегнатите райони на квартала. Водата  в "Аспарухово" вече е годна за пиене. 

Остава в сила бедственото положение в шуменската община Никола Козлево. Там днес е ден на траур, след като две момчета - на 13 и 15 години, се удавиха в новообразувал се от дъждовете микроязовир край село Цани Гинчево.  

Няма пострадали или бедстващи хора след снощната буря, разразила се в някои райони на страната, съобщи МВР.  Граждани на София, Плевен, Левски, Русе, Ловеч и Сливен са подали над 80 сигнала за паднали дървета и клони и скъсани електропроводи. Ураганен вятър отнесе покрив на къща в димитровградския квартал "Черноконево". Съборени са керемидите на няколко постройки, има и счупени прозорци. В Хасково бурята събори клони и дървета и остави без електричество части от града. Няма сигнали за наводнени сгради. 

Авария остави късно снощи без вода Шумен, като очакванията са днес по обед повредата да бъде отстранена. До вечерта се очаква да бъде пусната водата и за жителите на Дряново, Килифарево и пет села в община Велико Търново.

Медиа пул

Общините ще избират между торбички, брой жители и вода за такса смет

Напрежение между мeстната власт и бизнеса за новата методика, според която таксата поскъпва за бита и намалява за фирмите

07:35 | 25.06.2014

Общините ще могат да избират между торбички, брой жители и количество вода, и комбиниран подход за изчисляване на такса смет. Това предвижда новата методика, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 г. Наредбата е разработена от Министерството на финансите, заедно с промените в Закона за местните данъци и такси. Документите са публикувани за публично обсъждане.

Другата новост в закона е, че такса смет става двукомпонентна и ще се състои от такса за битови отпадъци и такса за чистотата на териториите за обществено ползване. В първата влизат дейностите по събиране и извозване на боклука и обработката му в депа или други съоръжения, а в другата такса влиза почистването на обществените места. В съобщенията до данъкоплатците ще с посочват и двата компонента.

Според примерите, дадени от финансовото министерство в проектонаредбата, такса смет ще варира между 48 лв. и 91 лв. на домакинство от 2015 г. Новата методика за определяне на таксата въвежда принципа "замърсителят плаща", като целта е да се плаща на базата на реално изхвърления отпадък. По този начин финансово се стимулират хората да изхвърлят по-малко боклуци, а общините да намалят разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъка, е посочено в мотивите към законопроекта.

Националното сдружение на общините обаче предупреди, че предлаганата методика ще доведе до драстично поскъпване на таксата за бита, за сметка на фирмите. Освен това забавянето на приемането на промените в закона, ще им попречи да пренастроят системите си по новата методика, твърди местната власт. По тази причина депутати от ГЕРБ внесоха в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, с които искат отлагане на поправките с една година. Това предизвика остра реакция на бизнеса, който заплаши с национален протест, ако не се въведе принципът "замърсителят плаща" от 1 януари 2015 г.Мерене на боклука с торбички

Промените в закона, предложени от финансовото министерство, дават право на общинския съвет да избере коя методика ще приложи за изчисляването на такса смет. Местната власт има право да приложи различни методики в населените места в общината.

Единият вариант предвижда това да става на база реално изхвърлените отпадъци. За целта хората ще трябва да си купуват специални торби от общините. Като пример финансовото министерство е дало план-сметка за чистота от 10 хил. лв. годишно за 500 тона отпадъци. Общината предоставя торби от 30 литра с вместимост 15 кг. Така за изхвърлянето на боклука ще са нужни 33 333 броя торбички, като една ще струва 30 стотинки. Отделно ще се плаща за извозването на торбите. Ако се приеме, че това ще става два пъти седмично или 104 пъти в годината, то таксата ще е 31.20 лв. - извозванията на боклука по броя на торбичките. Тази сума ще се плаща при закупуване на торбичките.

Отделно ще се начислява таксата за чистотата на обществени места. Така, ако одобрената план-сметка е 2000 лв., а ползвателите на услугата са 1000 души, се пада по 2 лв. на човек. За имот с четирима души съответно ще е 8 лв., сочи примера на финансовото министерство.По брой контейнери

Определяне на такса смет според броя на контейнерите, кофите или кошчетата в един имот е друг вариант, предложен от ведомството на министър Петър Чобанов.

Даден е пример с община с план-сметка от 10 хил. лв. и годишно количество боклук 500 тона, и имот с 2 контейнера от по 120 литра с вместимост 60 кг. При събиране на боклука един път в седмицата, или 52 пъти в годината, такса смет ще е 83.20 лв. Като се добавят и 8 лв. за такса за почистване на обществени места, общо налогът става 91.20 лв. за имот с четирима ползватели.

По брой ползватели или използваната вода

Третият вариант ползва за основа "натурални показатели" – брой ползватели на имота или количеството използвана вода. Даден е пример с разходи по сметоизвозване за 10 хил. лв., по почистване на обществени места - 2000 лв. и брой ползвателите на услугата - 1000 души. Тогава размерът на такса смет се получава 12 лв. годишно на един ползвател – разделя се 12 хиляди лева на 1000 души.

На подобен принцип се определя таксата и на база ползваната вода. Тези варианти обаче могат да се прилагат само по изключение, ако съществуват обективни обстоятелства, които пречат да се ползват другите варианти, пише в проектонаредбата.

Комбиниран метод

При комбинирания метод размерът на таксата се определя на база количество битови отпадъци и брой ползватели на услугата в имота или използвано количество вода. Тогава се взема общата план-сметка, количеството боклук и лицата, заявили ползване на контейнери.

Конкретен пример с изчислена такса не е даден в проектонаредбата.Медиа пул

Конкурентоспособност с трикове и връзки

Министерството на икономиката с двоен стандарт за нарушенията по схемите за иновациите и машините за бизнеса

08:24 | 25.06.2014

Трикове, връзки, телефонни обаждания, промяна на оценките, сигнали, проверки, заплаха от спиране за парите. Така изглежда с днешна дата оперативната програма "Конкурентоспособност", по която преди два дни на пресконференция беше изненадващо обявено, че се отменя класирането на кандидатстващите за пари за технологична модернизация на малките и средните предприятия. Причината е заради множество нарушения, някои от които граничат с престъпления.

 

По програмата тече и одит на Европейската сметна палата, която установи нарушения, оспорвани от България. Отделно има разследване от страна на прокуратурата и ДАНС. 

Засега виновни няма. Шефът на оперативната програма Ели Милушева побърза да прехвърли отговорността на бизнеса. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев мълчи. Именно той обаче е назначил в "Конкурентоспособност" Илияна Илиева, която е шеф на оценителните комисии по двете скандални процедури за иновации и технологична модернизация и реди класирането на кандидатствалите фирми.

 

Илиева намира пристан в "Конкурентоспосбност", след като е заплашена с уволнение, заради установени нередности при работата й в оперативна програма "Човешки ресурси", разказаха служители на икономическото министерство пред Mediapool. Илиева не беше открита за коментар. 

Решения зад кадър

 

На пресконференцията, дадена от Милушева, беше премълчано, че сред спечелите фирми има такива със скандална репутация и финансови показатели, за които не е ясно как са събрали необходимите точки, за да получат европари. 

Милушева обяви, че оценителната комисия е от 40 души. Едно проектно предложение се оценява от двама експерти, като се взима средно аритметичната оценка. При по-голяма разлика се гледа от трети експерт. Тя обаче пропусна да каже, че окончателното решение се взима само от петима членове на комисията, които имат право на глас, плюс председателката Илиева.

 

Именно така е станала и промяната в оценките на проектни предложения, за да се класират правилните фирми, твърдят експерти. По думите им всичко това е ставало със знанието на Ели Милушева, която отрича. Финалният подпис под списъка с одобрените проекти е именно неин. 

Въпреки че Милушева се опита да прехвърли отговорността на експертите от оценителната комисията и на бизнеса за провала на схемата, фирми твърдят, че обажданията по телефона с намеци да дадат процент от спечелен проект е ставал от служители на ръководни длъжности в икономическото министерство, сред които е и един от съветниците на министър Драгомир Стойнев.

 

Двамата, споменати от бизнеса като посредници в искането на определен процент от спечелен проект, категорично отрекоха да са звънели на фирми. Единият от тях каза, че "това е несериозно". Ели Милушева пък твърди, че именно тя е подала сигнала до ДАНС и прокуратурата за нерегламентираните обаждания на служители на министерството към бизнеса. Заради течащата проверка тя отказва да назове кой е заподозрения служител. 

Както при схемата с иновациите, първоначалната проверка на звеното вътрешен одит на програма "Конкурентоспособност" е установило само неточности, които били отстранени. По тази причина Милушева подписала заповедта с одобрените кандидати. Списъкът беше публикуван в навечерието на евроизборите - на 23 май. Едва след намесата на Еврокомисията, заради подаден сигнал до нея, е направена повторна проверка и Милушева прекратява процедурата под риска от спиране на парите по "Конкурентоспособност" и забавяне на одобрението на новата оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност".

 

Вечните победители

 

Прегледа на печелившите компании сочи, че по правило печелят едни и същи фирми, представяни от едни и същи консултански фирми, някои от които са на бивши служители на оперативната програма. Според експерти по европрограми най-скандално е класирането при микропредприятията. Там има фирми, които не е ясно как са покрили критериите за финансови резултати като ръст на нетните приходи, коефициент на рентабилност, печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBIT), сертификати и добри производствени практики. 

Такъв е случаят със "Стеалит" ООД, която е класирана на пето място с 81.50 точки, при положение чеEBIT за последните три финансови години е с отрицателен резултат от 31 хил. лв. годишно. Компанията, която е собственост на Живко и Марийка Теневи, печели с проект за въвеждане в експлоатация на нови производства за близо 500 хил. лв., от които безвъзмездната помощ е близо 350 хил. лв. Това е трети спечелен проект на компанията по прогрмата. Първият е през октомври 2012 г. за въвеждане в експлоатация на инсталация за смазки за 383 хил. лв., а другият е от декември 2013 г. за внедряване на иновативно решение за 570 хил. лв.

 

Друг редовен получател на средства по "Конкурентоспособност" е "Найс 2002" ЕООД. В подреждането тя е на шеста позиция, веднага след "Стеалит", с 80.5 точки с проект за повишаване на ефективността чрез инвестиция в съвременно иновативно оборудване за 203 112 лв., от които безвъзмездната помощ е 142 хил. лв. Това е трети спечелен проект за "Найс 2002", която според страницата й в интернет, се занимава с търговия на зъболекарски консумативи, но в Търговския регистър е посочено, че произвежда и медицински инструменти. Компанията вече има един успешно изпълнен европрект за купуване на струг по същата програма за 192 хил. лв. Спечелила е проект и по скандалната схема за иновациите за въвеждане на иновативен продукт за стоматологията за 1.3 млн. лв. Едноличен собственик на капитала на дружеството е Деница Христова Габровска. 

Нашумялото с нагласените обществени поръчки на Комисията за финансов надзор дружество"Мнемоника" АД също е сред печелившите с проект за 582 хил. лв., от които над 400 хил. лв. са безвъзмездна помощ. Той е за подобрено качество на ИТ услугите, предоставяне на услуги в облака, обработка на големи обеми от данни и управление на информационната сигурност. Единият от собствениците на дружеството Вихрен Славчев е бил в ръководството на "ЦКБ Риъл естейт", сочи справка в Търговския регистър.

 

"Мнемоника" влезе в доклад на Сметната палата заради нередното разделяне на поръчки под 50 хил. лв. от страна на КФН през 2011 г., с което се заобиколя Законът за обществените поръчки и провеждането на тръжни процедури. Освен това скандалното беше, че на практика се получило, че "Мнемоника" първо одитира системите на КФН, а след това подновява ИТ инфраструктурата на комисията.

 

Сред печелившите е и фирма "Логен" ЕООД, собственост на Васил Колев, съпруг на бившата шефка на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на земеделието Лидия Колева от времето на Мирослав Найденов. "Логен" печели с проект за 376 хил. лв. за технологично модернизиране на производствения процес и предлаганите услуги и въвеждането на нови облачни и уеб базирани клиентски услуги. 

Според сайта на компанията, тя не се занимава с производство, а е фокусирана върху предоставянето на интегрирани решения за различни сектори като одиторски, правителствен, финансов, сигурност. Сред клиентите й са БНБ, НЕК, НАП, изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС". "Логен" е печелила и друг проект по "Конкурентоспособност" за покриване на международен стандарт, който обаче е прекратен. "Логен" участва като изпълнител в проекта за укрепване на капацитета на одитния орган за ефективно изпълнение на одитните ангажименти по структурните и кохезионния фонд на ЕС. 

 

Финансиране получава и фирма "Фадата" АД, зад която стои бившият шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов, според публикации в медиите. Официално такава връзка няма. Собственици на фирмата са шестима души, като с най-голям дял е Анри Леви (27%) , сочи справка в Търговския регистър. "Фадата" също печели трети проект по тази схема, този път с надграждане на собствения софтуерен продукт INSISчрез създаване на облачно решение за по-висока конкурентоспособност на световно ниво за над 2.2 млн. лв., от които безвъзмездната помощ е 1.3 млн. лв. 

На практика това е продължение на първия им изпълнен проект по програмата за усъвършенстване на собствения софтуерен продукт INSIS и разширяване на неговия пазар в Европа за 3 млн. лв.. След него "Фадата" е изпълнила и втори за 3 млн. лв., като и двата се случват по времето на ГЕРБ.

 

Смяна на оценителната комисия в крачка

 

И ако за схемата за технологична модернизация, заради множеството нередности и телефонните обаждания, Ели Милушева отмени процедурата, не така стоят нещата със схемата за иновациите, която не е по-малко скандална. Милушева обяви, че по тази схема вътрешният контрол на програма "Конкурентоспособност" не е установил нередности. 

Експерти по програмата обаче съобщиха за Mediapool, че по време на оценката е сменен ненадейно целия състав на комисията и тогава на нейно място е назначен нов, в който участва Илияна Илиева, същата която е председател на прекратената схемата за технологична модернизация. Според експертите по програмата, съгласно правилата това е недопустимо нарушение и само то компрометира цялата схема.

 

Ели Милушева призна пред Mediapool, че е променила изцяло състава на комисията заради оплаквания от бизнеса за нерегламентирани обаждания на служители по програмата. Така на практика Милушева признава, че и по тази схема има допуснати нередности, въпреки че вътрешната проверка е установила, че няма такива по нейните думи. 

Нещо повече, в момента управляващият орган на "Конкурентоспособност" се кани да раздаде част от освободения ресурс от 97 млн. лв. от схемата за технологична модернизация за проекти останали в резервния списък в схемата за иновации.

 

Така обещанията на Милушева за почване "на чисто" остават само едно добро пожелание.Градът

Столичната община избра проект за скулптурна композиция на Алеко и Бай Ганьо

от 25.06.2014Проект "Круша" с автори арх. Станислав Константинов и скулпторът проф. Георги Чапкънов спечели конкурса на Столичната община за проект за скулптурна композиция на Алеко Константинов и неговия най-популярен герой Бай Ганьо. Конкуренция на победителите беше проектът на арх. Светла Дянкова и скулптора Неделчо Костадинов.
"Журито счита, че Проект "Круша" предлага ефектен и въздействащ обемно-пространствен и художествен образ, като авторовата идея за отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов е представена оригинално. Скулптурната композиция се вписва въздействащо в прилежащата градска среда – пешеходната зона на бул. "Витоша", като ще даде възможност на преминаващите да "общуват" с образите от композицията.", съобщиха от Столичната община.
Авторите на първопремираното предложение ще получат 2 000 лв. парична награда, на на останалия на второ място проект "Алеко" - 1 500 лв.
Скулптурната композиция ще бъде поставена в началото на пешеходния участък на "Витошка", в зоната около стълбището на метро-вестибюла. Предвиденият бюджет за изграждането на монумента е 80 000 лв., а очакваният срок за изпълнение е до края на 2014 г.

 
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница