Новини за общините 27. 08. 2014 г. ФокусДата22.07.2016
Размер198.82 Kb.
#1181
Новини за общините

27. 08. 2014 г.

Фокус

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Общината има дългове за общо 18 млн. лв., но не е необходим кредит, за да се покрият задълженията

27 Август 2014 | 10:27 | Агенция "Фокус"София. Общо 18 млн. лева са задълженията на Община Смолян. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Смолян Николай Мелемов. Според него, финансовото състояние на общината е тежко, но не е необходимо тегленето на кредит, за да се покрият задълженията.
„Заварихме общината в това състояние още преди 3 години и за това време основната ни задача беше да се стабилизира общината и да се разплатят старите задължения. Много други общини са в подобна ситуация, но при нас специфичното е, че имаме много поети ангажименти и неразплатени фактури. За тези три години сме разплатили над 10 млн. лева. Ако тези пари бяха инвестирани в благоустройството на града хората щяха да бъдат доволни, но сме в така ситуация, че основният приоритет е стабилизирането на финансовото състояние на общината и разплащането на дълговете“, допълни кметът на Смолян.
Николай Мелемов каза още, че политическата криза се е отразила на общините, тъй като за 2014 година почти всички европейски проекти са били спрени. 
„Тази нестабилност се отрази много сериозно не само на община Смолян. В момента не изпълняваме никакви нови европейски проекти, не кандидатстваме, не знаем какво ще бъде договорено, не можем да се подготвим. Мина почти година и нямаме никакви нови проекти. Първата половина на следващата също ще бъде така, а това ще се отрази отрицателно се всички общини в България“, допълни Николай Мелемов.
Според него, следващото правителство трябва спешно да започне работа по възстановяването на тези европейски средства.

Фокус

В община Аксаково ще се проведе изложение посветено на традициите, културно и природно наследство

27 Август 2014 | 08:15 | Агенция "Фокус"Аксаково. В община Аксаково ще се проведе изложение посветено на традициите, културно и природно наследство. Това съобщиха организаторите на събитието. Провеждането на изложението е елемент от реализацията на стратегията за местно развитие. Насочено е към производители на местни стоки и услуги и цели тяхното популяризиране и представяне на продукцията им пред граждани и фирми, представители на туристическия бранш и търговци. Перманентното провеждане на изложението е насочено към утвърждаването му като местна традиция. 
Изложението ще се проведе от 27 август до 1 септември 2014 година в двора на Общинска служба „Земеделие и гори“. Основната цел на събитието е увеличаване на стойността на територията, посредством използване на традициите, природното и културното наследство.

Фокус

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в откриването на комплекса при гробницата на Хонорий

27 Август 2014 | 07:15 | Агенция "Фокус"София. Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще присъства на откриването на комплекса при гробницата на Хонорий от 11.00 часа, който се намира до базиликата „Света София”. Това съобщиха от прессекретариата на президента. На събитието ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова. 
Комплексът при гробницата на Хонории, реализиран след направени консервация, реставрация и социализация, по проекти по програма „Култура” на Столичната община. В археологическите находки са запазени стенописи и надписи на латински и гръцки език, един от които гласи: "Хонорий, раб Божи".

Фокус

Предложението за навлизане в Сливен на голяма фирма за продажба на печатни и тютюневи изделия бе оттеглено

27 Август 2014 | 10:51 | Агенция "Фокус"Сливен. Предложението за навлизане в Сливен на голяма фирма за продажба на печатни и тютюневи изделия бе оттеглено от вносителя кметът на Сливен Кольо Милев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. По-рано в града се състояха редица протестни действия срещу навлизането на търговската верига. Подобно предложение кметът Милев бе внесъл и в началото на годината, но то срещна сериозен отпор от страна на собствениците на павилиони за тютюневи изделия. Днес, когато се провежда сесия на ОБС – Сливен, на която предложението трябваше да бъде гласувано, НФСБ организира протест. След като предложението бе оттеглено, протестиращите изказаха своето задоволство от решението, което според тях е разумно. Те обаче изразиха опасение, че на някои от следващите заседания на ОБС – Сливен до края на мандата на тези управляващи предложението може да бъде внесено отново и изразиха готовност отново да протестират.

Фокус

Кръгла маса по проект за въвеждане на модерни, надеждни и ефикасни процедури за изпълнение на бюджета на съдебната власт ще се проведе в Бургас

27 Август 2014 | 09:28 | Агенция "Фокус"Бургас. Кръгла маса по проект „Въвеждане на модерни, надеждни и ефикасни процедури за планиране и изпълнение на бюджета на съдебната власт” с бенефициент Висшият Съдебен съвет /ВСС/ ще се проведе в Бургас, съобщават от ВСС. След това от 13.00 часа в конферентна зала „Компас” на хотел „България”, ул. "Александровска“ 21, ще се проведе брифинг. Поканени за участие са административни ръководители от Апелативен район-Бургас , магистрати и съдебни служители. 
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност е 597 886,00 лева, като срокът за изпълнение е 24 месеца. Върховният административен съд, Прокуратурата на Република България и Националният институт на правосъдието са органите на съдебната власт, в които пилотно ще бъде тествано програмното бюджетиране. На 19 август 2014 г. се проведе първата Кръгла маса в град София, на 25 август-във Велико Търново, на 26-август –във Варна.
Общата цел на проекта е подобряване на работните процеси в съдебната система, ефективността и прозрачността при разработване, съгласуване и управление на бюджета на съдебната власт и е насочен към Висшия съдебен съвет, и второстепенните разпоредители към ВСС - Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Прокуратурата на Република България, Националния институт на правосъдието и съдилищата.
Въпреки че към момента ВСС има приет доклад за тригодишна бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2014-2016 г. и същата е номинално отнесена към отделни програми, самото програмно бюджетиране все още не е въведено като метод на работа. До 2013 година, включително, предлаганият от ВСС и одобряван от Народното събрание бюджет на съдебна власт се основава на разходите за предходен период и е съобразен с макроикономическите показатели. С реализацията на проекта този подход ще се замени с нов, при който ще се осъществи обвързване на бюджетирането на отделните звена на съдебната система с отчетените резултати от работата им в съответствие с определените програмни цели. Механизмът за дефиниране и приемане на програмни цели по отделните показатели за ефективност и качество, ще бъдат залагани във всеки следващ бюджет, с отчитане спецификата на отделните звена на съдебната власт, включително техните подразделения и регионалните нужди. 
Специфичните цели, които ще бъдат постигнати чрез проекта са въвеждане на ефективна политика и методология за проектно бюджетиране в съдебната власт. Изграждане на капацитет за въвеждане на подхода за програмно ориентиран към резултатите бюджет в съдебната власт и управление на бюджета. Подобряване на координацията и взаимодействието между органите на съдебната власт чрез ефективно и ефикасно управление. Повишаване на публичното доверие в дейността на органите на съдебна власт.

Фокус

Министерски съвет ще разгледа проект за решение за освобождаване и назначаване на областен управител на Област Сливен

27 Август 2014 | 07:30 | Агенция "Фокус"София. На редовното си заседание Министерския съвет ще разгледа проект за решение за освобождаване и назначаване на областен управител на Област Сливен. Проектът е внесен от служебният министър-председател проф. Георги Близнашки. Министърът на отбраната ще внесе доклад относно координиране на действията по предоставяне на военна и хуманитарна помощ на правителството на Република Ирак, а министърът на вътрешните работи ще внесе проект на постановление за изменение и допълнение на наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Darik news

Община Балчик обяви обществена поръчка за превоз на ученици

27 август 2014 10:13 | Дарик Добрич 

Община Балчик обяви обществена поръчка за специализиран превоз на ученици до 16 - годишна възраст от селата Църква, Генерал Кантарджиево, Рогачево и Кранево до СОУ "Хр. Смирненски" в село Оброчище през учебната 2014/2015година.

Превозът ще се извършва по маршрути Оброчище - Църква - Оброчище, Оброчище - Генерал Кантарджиево - Рогачево - Оброчище и Оброчище - Кранево - Оброчище.

Оферти ще се приемат до 16.00 часа на 4 септември. Те се подават лично или по пощата с обратна разписка на адреса на Общинска администрация - Балчик. Отварянето на офертите е насрочено за 10.00 часа на 5 септември в заседателната зала на община Балчик. На публичната процедура могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване.

Darik news

Над 400 000 лв. вложени в ремонти на училища и детски градини в Община В. Търново

27 август 2014 10:12 | 

Над 400 000 лв. са вложени в ремонти на училища и детски градини това лято в Община Велико Търново. Парите са от бюджетите на учебните заведения и по проекти, в които със съфинансиране участва и общината.

Завършени са напълно ремонтите в детските градини, които започват работа на 1 септември. В някои училища все още текат строителни дейности, но това няма да се отрази на началото на учебната година, увери директорът на дирекция „Образование” Пенка Игнатова. Със 150 000 лв. са обновени кухненските блокове и санитарни възли в „Първи юни”, „Здравец”, „Ален мак” и „Пролет”.

В детска градина „Ален мак” е изградена пожароизвестителната система, която е задължителна за всички учебни заведения. Предстои за тази детска градина да се направи сериозен ремонт на покрива и преобразуване на неработещия басейн във физкултурен салон. За целта обаче първо трябва да направим архитектурно обследване, след това проект, с който да кандидатстваме, защото средствата са повече отколкото можем да отделим от бюджета, поясни Игнатова.

Във всички детски градини ще бъдат изградени специалните антипаник брави, които ще струват около 6000 лв. Поръчани са нови легла и гардеробчета за 35 000 лв. Ще бъде подменено и спалното бельо, което ще струва на общината още 15 000 лв.

Най-голямата инвестиция тази година е направена в новата детска площадка на „Слънчев дом”. С около 20 000 лв. заведението е оборудвано с уреди за игра и ударопоглъщаща настилка, изградена е и ограда.

Няма неприети деца в детските градини на Община Велико Търново, всички желания на родителите са удовлетворени. За последни уточнения преди началото на годината, предстои среща на кмета Даниел Панов с директорите на детските градини.

267 000 лв. пък е стойността на ремонтните дейности в училищата на Община Велико Търново. Най-много средства са отишли за спортната площадка на ОУ „Димитър Благоев”, а парите са осигурени чрез спечелен проект пред Спортното министерство.

45 000 лв. от бюджета си е вложила най-голямата гимназия в областта „Емилиян Станев” в ремонт на санитарни възли, класни стаи и антипаник брави. Обновяването на коридорите, спортния салон и антипаник брави е струвало 38 000 лв. на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”. Ремонт за 20 000 лв. е направен вече и в СОУ „Вела Благоева” на санитарните възли и спортния салон, там има и ново баскетболно игрище.

14 000 лв. са вложени в Спортното училище за нова подова настилка на салона. На такава стойност е и ремонтът, който върви в училището в Леденик, където ще има нова дограма и външна изолация.

40 000 лв. струва новата външна писта на ОУ „Бачо Киро”. За 26 000 лв. са текущите ремонти и в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. 6000 лв. от тази сума е дала общината. Школата във Водолей и Дебелец, ПМГ „Васил Друмев” във Велико Търново също ще започнат учебната година с различни подобрения.

Общинската комисия вече е проверила учебните заведения. Такава обиколка предстои да направят и специалистите от Здравната инспекция.

Darik news

Най-големия екстремен фестивал на Балканите ще се проведе в Приморско

27 август 2014 10:12

Приморско получи домакинството на най-големия фестивал за екстремни спортове в България. За втора поредна година на 5,6 и 7 септември на плажа „Перла" ще се проведе X -Point fest 2014. Входът е свободен, а по време на фестивалните дни ще има безплатни демонстрации и уроци.
X -Point fest 2014 се организира със съдействието на община Приморско.

Darik news

Община Кюстендил търси персонал по проект за социално включване

27 август 2014 09:27 

Община Кюстендил кани потенциални кандидати за предоставяне на услугата „Интеграция на децата в детските градини и в предучилищните групи/класове", както и кандидати за позиция - Социален работник - Координатор. Повече информация можете да получите от сайта на общината. Срокът за подаване на документи е 19.09.2014 г.
Конкурсите за персонал са във връзка с изпълнение на проект „Проект на Община Кюстендил за социално включване" № РД 09-57/15.06.2011г., финансиран със Заемни средства / Заем 7612 BG / от Международната банка за възстановяване и развитие по Проект за социално включване към Министерство на труда и социалната политика.

Darik news

Започва прием на молби за помощи от пострадали от наводненията

27 август 2014 09:21 | Дарик Враца 

Общинският съвет във Враца ще подпомага пострадалите от наводнения в общината, реши на заседание Постоянната комисия по жилищна политика, обществен ред, сигурност, бедствия и аварии. Местните парламентаристи определиха срок, в който засегнатите могат да подават документи – 17.00 часа, на 12 септември в Информационния център на Община Враца. Комисията ще разгледа всички постъпили искания, спазвайки утвърдените правила за подпомагане, а одобрените ще бъдат гласувани на редовното заседание през септември.

Darik news

Висока оценка получи новата Стратегия за образование

27 август 2014 09:08 | Дарик Плевен

Проектът на Стратегия за развитие на образованието на Община Плевен за периода 2014-2020 година беше обсъден по време на работна среща със заинтересованите страни. Документът се изработва в рамките на проекта на Община Плевен „Оптимизиране на общинските политики и практики за местно и регионално развитие с участие на всички заинтересовани страни", който се реализира по ОП „Административен капацитет" 2007-2013 г, съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

На срещата присъстваха екипът на проекта с ръководител Бранимир Мирчев - секретар на Община Плевен, представители на избрания изпълнител за разработване на стратегията - „Географика" ООД - София, експерти от Областната администрация и Община Плевен, ръководители на научни институти, Медицинския университет, колежи, регионални структури, директори на целодневни детски градини, обединени детски заведения, общообразователни училища и професионални гимназии.

Пълният текст на проекта на Стратегията за развитие на образованието на Община Плевен за периода 2014-2020 г. беше публикуван предварително на електронната страница на Общината, за което участниците в срещата бяха уведомени предварително с писма покани. На място те получиха информационни материали, формуляр за обратна връзка и анкетна карта за участие в проект по ОПАК.

На аудиторията беше представена мултимедийна презентация на проекта за Стратегия за образование, приложената методика за изработване на документа, както и акценти от проведеното предварително проучване, посредством въпросник, изпратен от Община Плевен и попълнен от ръководители в различни звена от образователната инфраструктура.

Особен интерес предизвикаха концепцията за оптимизацията на образователната инфраструктура, и последствията от нея, въпросът за достъпа до финансовите инструменти на ЕС за новия програмен период, качеството на предоставяните образователните услуги и осигурения достъп до тях за деца и младежи.
Като цяло, проектът на документа беше оценен като много добър и получи значително одобрение от аудиторията.
На база направени препоръки от страна на участниците бяха внесени изменения и допълнения по текста.

Darik news

Възстановяват пътя за село Праужда с пари от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС

27 август 2014 12:52 | Дарик – Враца

С Постановление на Министерски съвет №256 от 22.08.2014 година е одобрен допълнителен трансфер в размер на 970 138 лв за община Белоградчик. Средствата се предоставят от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за поправяне и оздравяване на разрушен участък от около 200 метра от път ІV - 10218, клон село Праужда, път VID 3006.

Проектът предвижда изграждането на бетонови подпорни стени и допълнителни отводнителни канавки с цел укрепването на пътя, предотвратяване и превенция на свлачищни процеси.


Предстои в най-скоро време община Белоградчик да обяви процедура за избор на фирма изпълнител на строителните работи, за да може преди сезона на есенните дъждове да бъдат завършени необходимите дейности и изградени подпорните стени.

Darik news

4 534 лв са събрани от дарения за пострадалите при наводнението семейства

27 август 2014 11:45 

Да бъдат променени правилата, по които се отпускат средствата за подпомагане от страна на Междуведомствената комисия, това ще поиска по време на среща с премиера Близнашки кметът на Габрово Таня Христова. Ангажимент да посредничи за разговор между министър-председателя и кметовете на пострадалите от наводненията през лятото общини пое Росен Плевнелиев, президент на страната, по време на посещението си в Габрово миналата седмица.

Таня Христова заяви, че финансовото състояние на общините налага да има такава промяна. Досега Междуведомствената комисия възстановява средства, след като бъдат реализирани необходимите ремонти.

Всъщност цялата тежест пада върху фирмите, които са ангажирани с възстановителните дейности, тъй като те ги реализират и чакат Междуведомствената комисия да преведе пари на дадена община.

"Надявам се, технологията за изменение на правилата да не бъде пречка и още в рамките на септември промяната да бъде факт", каза Таня Христова.4 534 лв. са постъпили в сметката, която Община Габрово откри в помощ на пострадалите от наводнението в село Враниловци. Със заповед на кмета Таня Христова е сформирана комисия, която ще разпредели средствата между семействата в населеното място.

"В рамките на дни ще бъде изнесена информация къде отиват парите", коментира Таня Христова пред журналисти.

Сметката за подпомагане на пострадалите от бедствието села продължава да функционира. Всеки желаещ може да се включи, според възможностите си:

BG22STSA93003110003800

BIC STSABGSF

Банка  ДСК - Габрово

В основанията за дарението трябва да е записан следния текст: Ликвидиране последици от бедствие.

Денят на бедствието беше първият за Хилда Цвъркалева като ръководител на новото общинско предприятие "Благоустрояване". Това припомни кметът Таня Христова и даде добра оценка за реакцията на това звено при дейностите след наводнението.

"Поемам ръководството на "Благоустрояване" като предизвикателство. Поставих си няколко цели, които да се опитам да реализирам. В сектор "Отпадъци" дейността ще бъде в синхрон в изграждането на Депото за твърди битови отпадъци", каза Хилда Цвъркалева.

"Благоустрояване" активно ще участва във въвеждането на мерки за подобряване на организацията по разделяне, събиране и тарнспортиране на отпадъците.

"Ще наблегнем на компостирането на отпадъците", поясни още г-жа Цвъркалева. "Благоустрояване" ще осигури компостерите по селата. Съдовете за смет, които са там ще се подменят при необходимост и ще се ползват само за суха фракция. В града ще бъдат подменени всички съдове с нови и ще има нов график за извозване. Предприятието ще обяви на какъв период от време ще се извършва това.

Въвежда се услугата за производствените отпадъци. По-голямата част от фирмите са запознати с нея, но на среща с бизнеса ще се представи същността на услугата и нейната цена.

За зимното поддържане и снегопочистване е необходимо да има по-добра организация на ресурсите. Рисковите за автомобилното движение участъци - кръстовища, мостове, улици с големи наклони и др., ще имат приоритет при зимното почистване. Обмисля се закупуването на нов вид соли, които да не позволяват да има замръзване на настилката.

Автомобилите за зимно почистване, които са собственост на "Благоустрояване", ще минат през основен ремонт. Община Габрово ще закупи нов автомобил, който през зимата ще се ползва като песъкарка, а през лятото за измиване на улиците.

"Такава уредба за двойна употреба ще бъде закупена за един от сегашните автомобили. Ще се закупят 6 броя ръчно водими вакуумни сметосъбирачни машини за почистване на тротоари", заяви още Хилда Цвъркалева.

Звеното за текуща поддръжка и ремонт на инфраструктура ще се увеличи до 10-15 човека.

Всички превозни средства на "Благоустрояване" ще бъдат снабдени с устройства за проследяване на разхода на гориво, състояние на прикачната система и тегло на товара. Целта е да се оптимизира цялата дейност.

Хилда Цвъркалева обмисля и промяна в работното време на екипа на общинското предприятие.БНР

Обявиха конкурс за общинските отличия

публикувано на 27.08.14 в 12:03

Обявен е конкурсът за изработване на проектите за отличията, с които кметът и председателят на общинския съвет ще награждават български и чуждестранни граждани за заслуги и принос към жителите на община Бургас. Предложенията трябва да са съобразени с изискванията на Наредбата за символиката и отличията на община Бургас.

Конкурсната програма включва изработване на проекти  за възпоменателен медал с лента "Почетен съветник на община Бургас", възпоменателен медал "Почетен гражданин на община Бургас" и плакет "Ключ от кулата" на община Бургас с герба на Бургас с врязан и монтиран в него стилизиран ключ, придружен от медал.

Крайният срок за предаване на предложенията за конкурса е до 17.00 часа на 17.09.2014 г. Документацията се подава в деловодството на община Бургас. 

БНР

Добре дошли в община Средец!

публикувано на 27.08.14 в 11:43

Така ще ви посрещнат в община Средец и, с радост ще ви покажат многото възможности , които предлага този край на всички желаещи да се разходят и разгледат забележителностите му. Това е поредната спирка в нашата кампания , от която ще научите повече за интересните и уникални природни красоти, древни паметници и традиции ,които пази и развива община Средец в своята туристическа дейност. От запазените еко и архитектурни села и паметници ,от древните долмени и светилища , разказващи за древната цивилизация на тракитедо днешните комплекси , къщи за отдих предлагащи удобствата на съвремието за пълен релакс и комфорт , за всичко това може да чуете в част от разговора с Лазар Налбантов – от дирекция“култура, образование и туризъм“ на община Средец – наш гост в предаването „Виа Понтика“ излъчено на 23.08.2014г. .

БНР

Ремонтират улици в Тутракан

публикувано на 27.08.14 в 11:14 

Частичен ремонт на улиците в Тутракан се извършва през тази седмица. За целта са заделени 200 хил. лв. от собствените приходи на общинския бюджет. С част от тези средства ще бъдат ремонтирани и улици в няколко села от общината, които са в най-лошо състояние след обилните дъждове през това лято. Община Тутракан е предприела и мерки по премахване на опасните дървета, за които има подадени сигнали от хората. Част от тях вече са с подкастрени клони, а други, които са прогнили и стари, ще бъдат премахнати напълно.

БНР

С обновен храм Драчево посреща празника си

публикувано на 27.08.14 в 10:58

Средецкото село Драчево, ще посрещне  празника си с обновен парк и ремонтирана църква. С пари по европейски проект е  финансиран тази година  и традиционният конкурс „С песните на Комня Стоянова”, който се провежда в памет на народната певица. Надпяването ще започне в 10.00 часа на 30 август, а в 18.00 часа ще бъде представена книгата „Драчево ще бъде във времето”. От 18.30 гостите и жителите на селото ще могат да видят филма "Западна Странджа-древност, изваяна в багри и звук” за  природните и исторически забележителности на региона.

 На 31 август от 8.30 в ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” ще започне тържествена служба. Църквата е изцяло ремонтирана по проект финансиран по европейски програми. От 11.00ч. официално ще бъде открит  възстановения парк в селото. Средствата са отпуснати  по спечелен от община Средец проект на Националната кампания „Чиста околна среда 2014 г.” и обявения от МОСВ и  ПУДООС  конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам.Кмета.бг__Бартер_на_храни_в_якорудски_села_заради_безработицата'>Кмета.бг__Общинарите_в_Сливен_отказаха_заем'>Кмета.бг__Започна_монтажа_на_проекти_за_нов_паметник_пред_НДК'>Кмета.бг

Започна монтажа на проекти за нов паметник пред НДК

Те са от анонимен конкурс на Столична община за това каква да е съдбата на монумента „ 1300 години България“

сряда, 27 август 2014 г. 13:25 ч. 

От днес пространството около изгнилия монумент „1300 години България“ пред НДК се превръща в изложба на открито. Започна монтирането на проектите на 9 колектива, които участват в обявения от Столичната община анонимен конкурс за това каква да е съдбата на монумента „1300 години България“.

Идеите за нов паметник ще бъдат качени на голям LED екран. На него ще се прожектират до 8 септември проектите“. „Искаме колкото може повече хора да видят какво предлагат най-добрите ни архитекти, проектанти и художници за мястото около паметника. Така ще може да си представят мястото с паметника и без него и да вземат въз основа на това информирано решение какво точно искат“, каза арх. Къдрева, от Столична община.

До 8 септември столичани могат да пращат писмените си мнения, препоръки и критики по проектите на сайта на ДАГ или на интернет адрес:pametnik1300@sofia-agk.com.


Журито на конкурса започва работа на 8 септември. То ще получи обобщена информация за преобладаващите настроения сред столичани, преди да вземе своето експертно решение.

Кмета.бг

Общинарите в Сливен отказаха заем

Предложението за кредит от 4.8 млн. лв. бе на кмета, за съфинансиране на Водния цикъл

сряда, 27 август 2014 г. 13:21 ч. |  Автор: kmeta.bg

За трети път сливенските общински съветници отхвърлиха предложението на кмета Кольо Милев за заем в размер на 4.8 млн. лв. С тези пари трябваше да отидат за съфинансиране на проекта за воден цикъл в града, който е 64 млн. лв., съобщи sliveninfo.

За кредита гласуваха 17 съветника, което е с четири по-малко от необходимия минимум. Седем души бяха против, а девет се въздържаха.
"Ако Мария Григорова още веднъж внесе предложението за нов заем, ще поискам оставката като председател на Общински съвет", обяви от трибуната бившият кмет Йордан Лечков.

Според запознати обаче Община Сливен няма да може да съфинансира водния цикъл със собствени средства. Кметът Кольо Милев оттегли предложението си за даване на търговски площи на известна верига.

На практика това обезсмисли протеста на Патриотичния фронт, който бе планиран за 10 часа пред Стария бряст. Въпреки това, десетина привърженици на Фронта се събраха със знамена.

Сесията на Общински съвет в Сливен, бе прекъсната заради недоразумение с компютрите на местни депутати. Оказа се, че един общинар е гласувал с компютър, чиято парола обаче притежава друг.Кмета.бг

Бартер на храни в якорудски села заради безработицата

Сменят картофи за олио и захар

сряда, 27 август 2014 г. 10:15 ч. 

Заради високата над 50% безработица в община Якоруда на мода продължава да е натуралната размяна на стоки. Местните хора не прибягват до услугата на паричните знаци, когато става въпрос за хранителни продукти. Тогава започва договарянето или между самите тях, или ползват посредник.

Находчиви търговци помагат на хората в населените места да се снабдят с това, което им е необходимо. Един има много картофи, друг пък е изкарал повече боб. Определя се цена на двата вида стока и размяната е факт.

"Често пък ми дават картофи, аз ги продавам извън общината и с парите им купувам я олио, я захар. Разбира се, че остава нещо и за мен", обяснява млад търговец от Якоруда.

Той твърди, че непрекъснато обикаля селищата, за да събира заявките на хората. Кой какво продава, кой какво иска да купи. Така е от години по тези места. Пари рядко се въртят в оборот, допълват местни хора. Според тях причината за натуралната размяна на стоки е, че повечето от жителите в региона не печелят пари, тъй като са безработни. Те разчитат единствено на здравите си ръце и на селскостопанската работа.

"Едно семейство засажда и прибира 2 тона картофи. Оставя си 400-500 килограма за лична консумация, а срещу останалото количество се запасява с други хранителни продукти", споделят жители на село Бунцево. Пазарът и цените определят колко други хранителни продукти ще получи дадено семейство срещу 1 тон картофи, допълват те.Кмета.бг

45 г. от обявяването на Любимец за град

Честванията стартираха от 25 август и продължават до 30 август включително

сряда, 27 август 2014 г. 8:37 ч. 

Благодарствен молебен с благословия за община Любимец ще бъде отслужен от 18.00 часа днес в църквата "Св. Успение Богородично". На площад "Трети март" е организирана церемония по ритуално засаждане на дърво, като ще свири духов оркестър "Костадин Манов"-Свиленград.

За 19.00 ч. в зала "Любимец" е свикана тържествена сесия на общинския съвет, която е сред акцентите в празничната програма по повод 45 г. от обявяването на Любимец за град.

Честванията стартираха от 25 август и продължават до 30 август включително. От 19.00 ч. на 28 август е фото изложбата "Усмивки от Любимец" на Васил Николов и Георги Стратиев. Тя ще бъде подредена във фоайето на НЧ "Братолюбие - 1884".

От 21.00 ч. площад "Трети март" ще е сцена на лятно парти с мото "Звезди под звездите", в което ще участват DJ Живко Микс и Жоро Любимеца. Площад "Трети март"

На 29 август от 20.00 ч., отново на площад "Трети март", е концертът на фолклорен ансамбъл "Елика" от Пловдив, Славка Калчева и Милко Калайджиев.

Празненствата в Любимец приключват на 30 август от 20.00 ч. пак на площад "Трети март", с концерт на благоевградския ансамбъл "Пирин", рок група "Сигнал" и тържествена заря.

Кмета.бг

Трудова борса среща работодатели и безработни във Велико Търново

Предварително участие са заявили над 50 работодатели, а обявените места засега са над 200

сряда, 27 август 2014 г. 7:30 ч. 

Трудова борса ще срещне работодатели и безработни във Велико Търново. Форумът, организиран от Бюрото по труда, ще се проведе на 10 септември от 11.00 часа в зала "Преслав" на Гранд хотел "Велико Търново". Предварително участие са заявили над 50 работодатели, а обявените места засега са над 200.

Това е втората трудова борса за тази годината, след като през пролетта се проведе такъв форум при огромен интерес. Тогава през щандовете на работодателите преминаха над 500 души от региона.

7,7 % е равнището на безработица за месец юли в общините Велико Търново, Елена и Златарица. Няма промяна на нивото в сравнение с предходния месец, съобщи шефът на бюрото по труда в старата столица Обрешко Нечев.Стойността е с 2.9 пункта под равнището на безработицата за страната и с 2% по-ниско от това за Великотърновска област. На трудовата борса са регистрирани 3 708 души, от които 2 378 в община Велико Търново. За едно работно място през юли са се конкурирали осем безработни, със седем по-малко от предходния месец.
Каталог: images -> news
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
news -> Медиа пул Безработицата продължава да расте, но по-бавно


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница