Новите 7 чудеса на света – красотата на дивата природа "Нашето наследство е нашето бъдеще"Дата31.03.2018
Размер32.46 Kb.
#64523

Новите 7 чудеса на света – красотата на дивата природа
"Нашето наследство е нашето бъдеще"

Може би вече сте чули, а може би не (и затова е време да научите) за новата световна кампания на Бернард Вебер за избор на НОВИТЕ 7 ЧУДЕСА на Земята. Този път класацията е за природни феномени и красиви места. В надпреварата участват 261 номинирани обекта от 222 страни – повече от участниците в Олимпийските игри, повече от членовете дори на Организацията на обединените нации!


В гласуването по Internet за 77 обекта, които ще достигнат до финала, може да участва всеки – имате право на един глас, но можете да подкрепите до 7 обекта. На ваше разположение е кратка информация за всеки от тях с малка снимка. Природните феномени и красиви места по Земята са разделени в категориите:
Пейзажи и ледени формации
Острови
Планини и вулкани

Пещери, скални формации и долини


Гори, национални паркове, резервати
Езера, реки, водопади
Морски формации (рифове, заливи, подводни пещери и т.н.)

Подбрани са невероятно красиви места от цял свят, от всички континенти, морета и океани, за които можете да гласувате. Системата на оценяването е чудесна и дава ежедневното класиране на обектите. И всеки от нас може да го промени! http://www.new7wonders.com/nature/en/liveranking/


Балканският полуостров има изключително силно присъствие – свои номинации имат Албания, Македония (имат и съвместна номнация за Охридското езеро), Черна Гора, Босна и Херцеговина, Румъния, Гърция. И най-важното – България! Природното чудо, с което България участва в състезанието, са Белоградчишките скали в категорията „Пещери, скални формации и долини” . Конкуренцията е силна, но по днешни резултати (09.02.2009) Белоградчишките скали са на трето място - на първо са съседите ни в Сърбия също със скалната формация Davolja Varos (Дяволският град), разположен в планината Радан в Южна Сърбия - съвсем на близо. В класирането между Дяволският град и Белоградчишките скали на второ място е Гранд Каньон с великолепните форми, издълбани в продължение на милиони години от река Колорадо. Шансовете за класиране за финал за Белоградчишките скали са съвсем реални!

Освен за тях, можете да дадете своя глас за страхотни неща: за Еверест, Фуджи и К2, за езерото Титикака и за Лох Нес, за Кристалните пещери в Бермудския триъгълник, за островите Ман и Огнена земя, за реките Меконг или Сини Нил, за Големия бариерен риф в Австралия или за връх Кения или Казбек в Грузия, за пустинята Калахари или за ледника Vatnajokull в Исландия.


Гласувайте на http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/ Непременно!


Проект „НОВИТЕ 7 ЧУДЕСА”
Проектът „New7Wonders” е дело на родения в Швейцария канадски филмов продуцент, писател и приключенски настроен авиатор Бернар Вебер. Ефектното начало на проекта бе поставено със зрелищното кацане на Вебер в пристанището на Сидни с неговия самолет – амфимия точно седмица преди откриването на Олимпийските игри през 2000.
Фондацията „New7Wonders” (www.new7wonders.com) е основана през 2001, за да подпомага защитата на световно историческо наследство както създадено от човешка ръка, така и от Природата. Както и да поощрява уважението към културното разнообразие на планетата ни.
Център на фондацията е музеят „Хайди Вебер” в Цюрих – архитектурна забележителност, дело на архитекта и художника ЛьоКорбюзие п един от най-интересните и новаторски настроени архитекти на 20 век. Куратор на музея е самият Бернар Вебер.
50 % от всички приходи на проектите на „New7Wonders” се насочва за съхраняването и документирането на различни природни и построени от човека обекти по цял свят. Един такъв много интересен и ценен проект е завършеният през 2003 High Definition 3D модел на гигантската статуя на Бамиян Буда, разрушена от агфанистанските талибани през 2001. Прецизният компютърен модел дава изключителната възможност таз статуя да бъде възстановена. Ако някога Афганистан пожелае да направи това. 3D моделът на гигантската статуя на Бамиян Буда бе представен за първи път на EXRO 2005 в Япония.

Първата кампания „НОВИТЕ 7 ЧУДЕСА”
Тя бе първият успешен експеримент за световно гласуване по Internet за избор на НОВИТЕ 7 ЧУДЕСА – дело на човешката ръка. Повече от 100 000 души гласуваха във финалния кръг. И така бяха избрани съвременните (оцеляли и днес) чудеса: Чичен Ица, Тадж Махал, Великата китайска стена, Колизеумът, Мачу Пикчу, Петра и (единственото горе-долу съвременно нещо всъщност) статуята на Христос на Рио де Жанейро. В грандиозния финал на 07.07.2007 в Лисабон участваха американката Хилъри Суон, индийката Бипаша Басу и британецът Бен Кингсли (като водещи), пяха Шака Кан, Дженифър Лопес и Хосе Карерас, Дулсе Понтес и Алесандро Сафина, а фламенко огънят пламтеше в танците на Хоакин Кортĕс. Тогава бе обявено началото на кампанията, която приближава своя финал на 07.07. 2009: „НОВИТЕ 7 ЧУДЕСА на Природата”.

Така, че ако сте сред хората, които се възхищават от красотата и фантазията на дивата Природа, не забравяйте да гласувате за да изберете 7 нови чудеса на Природата на Земята. Имате огромен избор. А сред всички тези уникални творения не забравяйте и късчето от България – Белоградчишките скали. Гласувайте. Ние вече го направихме!


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница