Новият Opel Meriva: Разширяване на гамата от дизелови двигатели на шампиона по функционалностДата24.04.2017
Размер232 Kb.
#19859

Пресинформация

Септември, 2010 година


Opel на Mondial de l’Automobile 2010
Opel Meriva
Новият Opel Meriva: Разширяване на гамата от дизелови двигатели на шампиона по функционалност


 • Ефективност и динамика: осем двигателя с диапазон на мощност от 55 кВт/75 к.с. до 103 кВт/140 к.с.

 • Функционалност и гъвкавост: системите FlexDoors, FlexSpace и FlexRail поставят нови стандарти в сегмента

 • Елегантност и стил: Екстериор с плавни и обточени линии; излъчващ лекота и пространство интериор с панорамен подвижен покрив

Париж/Рюселсхайм. След като вече завладя сърцата на хората със своята стилистика, функционалност и излъчване, новият Opel Meriva сега разширява гамата си от дизелови двигатели, за да предложи по-голям избор за семействата.


С диапазон на мощност от 55 кВт/75 к.с. до 96 кВт/140 к.с. клиентите сега могат да избират между пет дизелови и три бензинови двигателя, които да отговарят на нуждите им. Функционалността и гъвкавостта на Meriva обаче не се свежда само до широкия избор от задвижващи агрегати – второто поколение на малкия еднообемен автомобил на Opel не само блести със своите изящни и динамични линии и елегантна стилистика, но е оборудван с множество иновативни системи и приспособления, които спомагат за оптимално използване на вътрешното пространство.
В допълнение към това, Meriva е конструирана да бъде ергономична, така че автомобилът от една страна и пътниците в него от друга да са в хармония, взаимодействайки помежду си ефективно и безопасно. Разработен с цел да бъде шампион по функционалност и гъвкавост, Opel Meriva комбинира тези качества с изключителна ергономичност. Това е първият автомобил, който получава сертификат за одобрение на асоциацията на лекарите и специалистите по здравето на гърба, наречана Aktion Gesunder Rücken (AGR), за своята система ErgoFlex, включваща:


 • Усъвършенствана система за промяна на конфигурацията на задните седалки FlexSpace. Въпреки че принципно е заимствана от първата Meriva, сега тя се нуждае от по-малко на брой и по-интуитивни движения за преместване на задните седалки и промяна на конфигурацията им. В зависимост от нуждите системата FlexSpace дава възможност за осигуряване на място за един, двама или трима човека и различно количество багаж. Специалното разположение на задния ред седалки предлага на пътниците и възможност за осигуряване на разточително място като в кресла за двама пътници, които в този случай разполагат с допълнително пространство за краката и раменете.
 • Иновативните задни врати, окачени от задната страна, които дават възможност за удобно качване и напускане на автомобила, са точно толкова приятни като дизайн, колкото и удобни по функционалност и осигуряват възможност за по-лесно поставяне на коланите на децата в техните седалки. Наречени FlexDoors, те са пълноразмерни и се отварят независимо от предните врати. За по-добър достъп и удобство както FlexDoors, така и предните врати могат да се отварят под ъгъл до 84 градуса, което е значително по-широко от ъгъла от 67 градуса при конвенционалните врати. За улесняване на качването автомобилът е оборудван със здрава, практична дръжка, поставена върху средната колона.
 • Предните седалки, които предлагат най-големия диапазон на настройки в своя клас – 240 мм по дължина и 65 мм по височина, дават възможност на хора с всякакви размери да се настанят удобно и без притеснения. Като допълнение сертифицираните от AGR предни ергономични седалки предлагат настройка на опорите за глава и лумбалните опори в четири посоки, както и настройка на опорите за бедрата.
 • Предлаганата като допълнително оборудване носеща конзола за велосипед FlexFix, която от AGR горещо препоръчват, е интегрирана в задната броня и спомага за намаляване на болките в гърба в резултат от вдигането на тежести. Като допълнение, от AGR отбелязват факта, че системата FlexFix окуражава спортуването. Системата е още едно доказателство за стремежа на Opel за създаване на удобство и гъвкави решения за пътниците.

Мястото за съхранение на предмети в интериора е значително увеличено благодарение на ефективното използване на пространството между предните две седалки. Това става с помощта на революционната конзолна система FlexRail, състояща се от разменяеми елементи, които се плъзгат върху алуминиеви релси между предните седалки - там където е най-достъпното място за двамата пътници отпред. Конструктивното решение на системата FlexRail е възможно благодарение на монтирания високо лост за превключване на предавките и стандартната eлектрическа ръчна спирачка.


Оптимална комбинация от експресивен дизайн и технологични решения
Новата Meriva е оптималната комбинация от експресивен дизайн и функционални технологични решения за всекидневието. С дизайн и разработка създадени в Германия, тя по интелигентен начин развива стилистичния език на Opel/Vauxhall, при който „склуптурната артистичност се среща с германската прецизност”, за да придаде нов смисъл на функционалността и стила в сегмента на малките еднообемни автомобили.
Стилистите са неутрализирали формите на кутия, с които обикновено се асоциират малките еднообемни автомобили и са придали на силуета обточени плавни линии. Елегантните линии на покрива комбинирани със скулптурирани обеми, оформени като „острие” върху релефа на предните врати, създават чувство за динамика във формите. Най-видимата промяна обаче е поднесена под формата на новите уникални странични задни врати, наречени FlexDoors, подчертани от линията на остъклената част във форма на вълна.
Интериорът е изпълнен с функционални решения. Интелигентната система за конфигуриране на задните седалки на Meriva позволява организацията на пространството в задната част в зависимост от нуждите за товарене и броя на пътниците. Благодарение на високото разположение на седалките видимостта е отлична, а за оптималното използване на пространството се „грижи” системата FlexSpace.
Формите на изпълненото с топлота и „обгръщащо” пътуващите арматурно табло вече е запазена марка за новия интериорен дизайн на Opel, но дизайнерите са съумели да използват вътрешното пространство, оптимизирайки го по интелигентен и елегантен начин. Особено ценни в това отношение са новата конзолна система FlexRail, както и умело организираното пространството за съхранение на различни предмети в предните врати, включително 1.5 литрови бутилки. Opel въвежда и модерни апликации от цветове и акценти, за да обедини модерните тенденции, олицетворяващи градския дух в тъканите и облицовките. Като цяло Meriva предлага 32 различни места за съхранение на предмети и багаж – от джобовете в задните седалки до чекмеджетата под седалките.
Широкият панорамен подвижен покрив, който е най-големият в сегмента, осигурява повече светлина за интериора и допълнително спомага за създаването на чувство за пространство. Той е особено ценно приспособление за пътниците отзад и важен елемент от обзавеждането на подобни автомобили, където задните седалки се използват много по-често от тези на конвенционалните седани и комбита. Отопляемият волан също е един от плюсовете, които не могат да бъдат открити в никой друг представител на този сегмент.
Задвижващи агрегати: Намаленият работен обем и турбокомпресорите спомагат за постигане на динамика и ефективност
Основните новости, които ще се появят в началото на есента на 2010 година, включват въвеждането на три важни дизелови мотора, за които Opel смята, че ще имат значителен дял в продажбите на Meriva в повечето европейски държави.
Дизеловата гама започва от 1.3-литровия мотор CDTI, който е оборудван със система за контрол на горивния процес с обратна връзка. Това е първото приложение на тази модерна технология в толкова малък двигател, така както е и турбокомпресорът с променлива геометрия и високоефективната трансмисия. Дебют прави новата версия с ниски емисии и намален разход на гориво ecoFLEX, оборудвана с версия на двигателя 1.3 CDTI с мощност от 70 кВт/95 к.с.
1.7 литровият двигател CDTI ще се предлага за Meriva в две версии – 81 кВт/110 к.с. и 96 кВт/130 к.с. Този агрегат е първият, оборудван със разработената от компанията дизелова интегрална система за управление D1, която има съществен принос за съчетаване на динамика и ефективност. Промените имат за цел да намалят емисиите и разхода на гориво, както и да осигурят ниско ниво на шума и вибрациите. Едновременно с това те гарантират равномерна работа и комфорт.
Пълната дизелова гама включва:

 • Базовия агрегат 1.3 CDTI (55 кВт/75 к.с.) със среден разход на гориво само 4.9 л/100 км и емисии на CO2 от 129 г/км.

 • Новия вариант 1.3 CDTI ecoFLEX (70 кВт/95 к.с.), предлагащ с 11.2 процента по-нисък разход на гориво и емисии и с 21 процента повече мощност от задвижващия агрегат на Meriva ecoFLEX от предишното поколение. Той изразходва едва 4.5 л/100 км и отделя 119 г/км CO2.

 • 1.7 CDTI (74 кВт/100 к.с.), който е оборудван с 6-степенна автоматична трансмисия - подходящо решение при градско движение, осигуряващо допълнителен комфорт при пътуване.

 • Новият двигател 1.7 CDTI (81 кВт/110 к.с.) прави своя дебют в Meriva с шестстепенна механична предавателна кутия.

 • Венецът на гамата е новият 1.7 CDTI (96 кВт/130 к.с.), който заменя версията с 92 кВт/125 к.с. от предишното поколение. Благодарение на нарасналия със седем процента до 300 нютонметра максимален въртящ момент, който се постига при по-ниски обороти на коляновия вал, тази версия се нуждае от само 5.2 л/100 км дизелово гориво.

Гамата от бензинови двигатели включва три версии на 1.4-литровия двигател с 16 клапана: • Базовият 1.4 литров агрегат (74 кВт/100 к.с.), който е единственият двигател в гамата на Meriva с атмосферно пълнене, е оборудван със система за променливо газоразпределение за подобряване на ефективността на пълнене и горивните процеси.

 • Новият 1.4 Turbo (88 кВт/120 к.с.) с въртящ момент 175 Нм, който е на разположение още при 1750 об./мин, прави своя световен дебют в Meriva, заменяйки 1.6-литровия атмосферен мотор със 77 кВт/105 к.с. на предишното поколение. Той предлага намаление с 10 процента на CO2 и разхода на гориво, като същевременно с това мощността е увеличена с почти 15 процента.

 • По-мощният 1.4 Turbo (103 кВт/140 к.с.) разполага с въртящ момент 200 Нм и е оборудван с 6-степенна механична предавателна кутия. В сравнение с 1.8-литровия мотор на предишното поколение на Meriva, новият 1.4 Turbo двигател предлага увеличение на мощността с 12 процента при намален с 10 процента разход на гориво и емисии на CO2.

Емисиите на всички двигатели съответстват на стандарта Euro 5. Всичките дизелови двигатели са стандартно оборудвани с филтри за твърди частици. Технологията старт/стоп на Opel, с която вече са оборудвани моделите Agila и Corsa, скоро ще се предлага и при Astra и ще бъде включена в гамата на Meriva през следващата година. Също през 2011 година ще се предлага и версия, задвижвана с пропан-бутан LPG.


Meriva: името на пионера
С представянето на първото поколение на Meriva през 2003 година, Opel създаде нов пазарен сегмент на малки, достъпни еднообемни автомобили. Още със създаването на първото поколение на високо разположените седалки, системата за конфигуриране на задните седалки FlexSpace и просторния интериор, той стана лидер в сегмента. Един милион автомобила от модела Meriva са били продадени, като освен това той е водещ и по отношение на качеството - Meriva има най-малкия индекс на дефектите от 113 различни модела проверени и оценени от германската организация TÜV през 2007 година.
Второто поколение на Meriva, което бе представено на Автомобилното изложение в Женева през март 2010 година продължава да надхвърля очакванията: въпреки че моделът бе изложен в продажбените центрове на дилърите през юни, до края на август Opel вече е продал над 60,000 броя от него. Новата Meriva се произвежда в завода в Сарагоса, Испания.
За връзка:
Люба Ганчева

PR мениджър

тел +359 ( 0) 2 969 3051

Mobile: +359 (0) 88 831 8090ljuba.gancheva@gm.com
Допълнителна информация и снимки можете да намерите в интернет на media.opel.com.

Новият Opel Meriva – преглед на техническите характеристики
Бензинови двигатели
  1.41.4 Turbo
(88 кВт)


1.4 Turbo
(103 кВт)

  Съответствие с екологична норма  Euro 5

Euro 5

Euro 5
  Брой цилиндри / клапани на цилиндър  4/4

4/4

4/4
  Работен обем

  cм³

  1398

1364

1364
  Диаметър на цилиндъра x ход на буталото

  мм

  73.4 x 82.6

72.5 x 82.6

72.5 x 82.6
  Максимална мощност

  кВт / к.с.

  74 / 100

88 / 120

103 / 140


  при об/мин

  6000

4800 – 6000

4900 – 6000
  Максимален въртящ момент

  Нм

  130

175

200


  при об/мин

  4000

1750 – 4800

1850 – 4900
  Степен на сгъстяване  10.5 : 1

9.5 : 1

9.5 : 1
  Предавателна кутия


  5-степенна механична
  6-степенна механична
  Прикачен товар в кг


Без спирачки  670

680

680
  Със спирачки при наклон 10%  850

1150

1300
  Със спирачки при наклон 12%  750

1050

1200

Дизелови двигатели

(премиерна гама)
1.3 CDTI

1.3 CDTI
ecoFLEX


1.7 CDTI
(74 кВт)


1.7 CDTI
(81 кВт)


1.7 CDTI
(96 кВт)


  Съответствие с екологична нормаEuro 5

Euro 5

Euro 5

Euro 5

Euro 5

  Брой цилиндри / клапани на цилиндър4/4

4/4

4/4

4/4

4/4

  Работен обем

  cм³

1248

1248

1686

1686

1686

  Диаметър на цилиндъра x ход на буталото

  мм

69.6 x 82.0

69.6 x 82.0

79.0 x 86.0

79.0 x 86.0

79.0 x 86.0

  Максимална мощност

  кВт / к.с.

55 / 75

70 / 95

74 / 100

81 / 110

96 / 130  при об/мин

4000

4000

4000

4000

4000

  Максимален въртящ момент

  Нм

180

180

260

280

300  при об/мин

1750 – 2500

1750 – 3500

1700 – 2550

1750 – 2500

2000 – 2500

  Степен на сгъстяване16.8 : 1

16.8 : 1

18.0 : 1

16.5 : 1

16.5 : 1

  Предавателна кутия1.3 CDTI

1.3 CDTI
ecoFLEX


1.7 CDTI
(74 кВт)


1.7 CDTI
(81 кВт)


1.7 CDTI
(96 кВт)


  5-степенна механична

  6-степенна механична

  6-степенна автоматична

  Прикачен товар в кг


Без спирачки710740

740

740

  Със спирачки при наклон 10%1100

1300

1300

  Със спирачки при наклон 12%10001200

1100

1200Динамични характеристики, разход на гориво и ниво на емисиитеДинамични характеристики

Разход на гориво (л/100 км) 2

CO2
  Максимална скорост. (км/ч)

  Ускорение
  0 - 100 км/ч

  (в секунди)  Градски цикъл

  Извънградски цикъл

  Комбиниран

  цикъл


  Емисии в гр/км
  (средно)  1.4

  177

  13.9

  7.9

  5.1

  6.1

  144

1.4 Turbo (88 кВт)

  188

  11.5

  8.0

  5.0

  6.1

  143

1.4 Turbo (103 кВт)

  196

  10.3

  8.8

  5.4

  6.7

  156
1.3 CDTI

  160

  16.9

  5.9

  4.3

  4.9

  129

1.3 CDTI ecoFLEX

  168

  13.8

  5.6

  3.9

  4.5

  119

1.7 CDTI (74 кВт)-автоматична трансмисия

  172

  13.9

  8.6

  5.1

  6.4

  168

1.7 CDTI (81 кВт)

  182

  11.8

  6.4

  4.5

  5.2

  138

1.7 CDTI (96 кВт)

  196

  9.9

  6.4

  4.5

  5.2

  138


2 Данните съответстват на нормата MVEG-B  Външни размери в мм
  Дължина

4288

  Широчина / с отворени странични огледала

1812/1994

  Височина (при собствено тегло)

1615

  Междуосно разстояние

2644

Предна следа

1488

Задна следа

1509

  Дизметър на завой в м
  Стена до стена

11.48

  Банкет до банкет

11.06

  Размери на багажното пространство в мм
  Дължина на пода до задните облегалки

815

1642

  Широчина между калниците

1038

  Максимална широчина

1052

  Височина на тавана

669

Височина на отвора на багажника

791

Широчина при долния ръб на страничните прозорци

1038 - 1086

  Обем на багажното пространство (л) съгласно ISO 3832
  Багажен обем до горния ръб на задните облегалки

400

  Багажен обем при сгънати задни облегалки до горния ръб на облегалките на предните седалки

920

Багажен обем при сгънати задни облегалки до тавана

1500

  Тегло и натоварване на мостовете в кг
  Собствено тегло вкл. това на водача (съгласно 70/156/EC)

от 1360

  Общо допустимо тегло

1890

  Полезен товар

530

  Максимално натоварване на предния.задния мост

985/950

  Максимален товар на покрива

60

  Вместимост на резервоара (в литри)

54


Опел Саутийст Юръп media.opel.com

Търговско представителство за България

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница