Новият основен пакет включва и зъболекарстраница1/12
Дата24.10.2018
Размер417.5 Kb.
#95613
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
04.05.2016
Национални вестнициНовият основен пакет включва и зъболекар


24 часа  стр. 7  

Нов проект за въвеждане на основен и допълнителен пакет медицински дейности пусна здравното министерство за обществено обсъждане. Според него в основния пакет, осигуряван от здравната каса, влизат и спешни състояния в денталната медицина.

Проектът за промени в Закона за здравното осигуряване описва по-конкретно кои заболявания и по какви критерии влизат във всеки от пакетите. Разделянето е според нуждата от незабавно оказване на медицинска помощ или планиране в срок, което пък зависи от "стадия, развитието, тежестта и остротата на заболяването".

Заради общата формулировка на тези текстове първият вариант бе отхвърлен от Конституционния съд. Новият е съобразен с решението на съда, като министерството посочва, че "разделяне на видовете медицинска помощ, заплащана от бюджета на НЗОК, е напълно възможно да бъде направено от законодателния орган, а критериите за обособяване следва да бъдат очертани на законово ниво."

В основния пакет, който предполага незабавна медицинска помощ, влизат приоритетни групи като деца, бременни и майки, трансплантирани. Приоритетните заболявания пък са онкологични, сърдечносъдови и инфекциозни, както и травмите и отравянията, тъй като формират основната смъртност.

Всички спешни състояния и внезапни промени в състоянието на лекуван пациент също влизат в основния пакет. В него са още профилактиката и ранната диагностика.

В допълнителния пакет ще са заболявания и състояния, които не носят риск от увреждане и смърт и предполагат планиране на терапията.

Конкретното съдържание на пакетите ще бъде в наредба. Докато влязат в сила промените - по план от 2017 г., ще действа сегашният единствен пакет дейности на здравната каса.Жертвите на болнични инфекции - все едно всеки ден пада по 1 самолет


Любомира Николаева

24 часа  стр. 7  

Глобално вътреболничните инфекции убиват 16 млн. пациенти за година, или на всеки 3 минути умира човек, заразен в здравно заведение. Числото е по-голямо, отколкото ако всеки ден става самолетна катастрофа и няма оцелели. Това стана ясно на конференция в София, посветена на Световния ден за хигиена на ръцете 5 май.

В Европа всяка година във връзка с медицински грижи се заразяват 4 млн. души, като за 37 хиляди изходът от инфекцията е фатален, обясни доц. д-р Росица Вачева-Добревска, ръководител на лаборатория "Микробиология и вирусология" в "Царица Йоанна-ИСУЛ" и завеждаща Националния референтен център по превенция и контрол на вътреболничните инфекции. Този вид зарази водят до допълнителен болничен престой средно по около 16 млн. дни годишно.

Към 36% от болничните инфекции са предотвратими, изтъкнаха лекарите. Важен елемент от тази профилактика е спазването на правилата за хигиена на ръцете на медицинския персонал. Тя е на пръв поглед банален, но всъщност много важен начин и за ограничаване на разпространението на патогени с множествена резистентност към антибиотици.

Въпреки това по данни на Световната здравна организация 39% от медицинския персонал не обръща внимание на хигиената на ръцете. Тази тенденция може да има фатални последици за пациентите основно при урологичните инфекции, свързаните с катетризация сепсиси, вентилационните пневмонии и инфекциите на хирургичното място.

При комплексни грижи вътреболничните инфекции може да намалеят от 60 до над 80% за различните отделения и клиники. Това предполага спазването на изискванията за щателно измиване и поне 30-секундна допълнителна дезинфекция на ръцете. "Потушаването" на болнична инфекция може да излезе на болницата до 40 хил. евро, а еднократното почистване на ръцете - 18 евроцента, напомниха специалистите.Може да е банално, и все пак: мийте си ръцете


24 часа  стр. 12  

Направо си е страшно човек да чете какви щети причинява липсата на елементарна хигиена. Уж отдавна не живеем във варварските нрави на Средновековието, уж цивилизованите хора са суперинформирани по всички важни въпроси на заобикалящия ги свят, а ето че едно нищо и никакво миене на ръцете може да спасява живот. А също да гарантира здравето и на болни, и на здрави, а също и да пести купища средства. (Виж 7-а стр.)

Достатъчно е да се види само една цифра, за да се разбере колко сериозен е проблемът - на всеки три минути един човек умира в болница заради нечистотии и зарази в здравното заведение. Общо 16 милиона пациенти за година за целия свят. Колко са щетите конкретно за българската среда, вероятно не е трудно да се изчисли. По-важно е обаче хигиенните навици да се изграждат от ранна възраст. Както и да не се подценява проблемът в болничните заведения. В противен случай заради подценяването на елементарни изисквания може да се наложи след това се "стреля" с най-мощни антибиотици. Да не говорим, че в някои случаи и те не могат да помогнат. Затова: мийте си ръцете, банално е, но спасява живот.

ВМА приема вече и деца с инфекции


24 часа  стр. 7  

Инфекциозната клиника на ВМА вече приема и деца от 12 г. нагоре, съобщиха оттам. Промяната е в сила от 1 май с подписването на новия договор със здравната каса. Клиниката осигурява денонощна помощ и прием.Художничка сектантка роди у дома, бебето умря


Жената закарана в болница с полиция, прокуратурата в Пловдив почна разследване

Анелия Перчева

24 часа  стр. 7  

37-годишна художничка роди у дома в село Иван Базово първата си рожба, която е починала. Районната прокуратура в Пловдив започна разследване за причините за смъртта на бебето.

На 29 срещу 30 април около 0,50 ч Галя Иванова започнала да ражда вкъщи без медицинска помощ. "Линейката е отишла след сигнал на тел. 112. Екипът ни е заварил детето мъртво, а майката в тежко състояние. Въпреки това категорично отказвала да бъде закарана в болница. Наложило се да бъде извикана полиция", обясниха от централата на Бърза помощ в Пловдив. С помощта на униформените Иванова е откарана в болницата, а трупчето - в Съдебна медицина.

В Иван Базово жената е известна като запалена привърженичка на руското течение "Анастасия", което проповядва природосъобразен начин на живот и отрича всякакво медицинско лечение. Кметът Димо Димов разказа, че миналото лято Иванова поискала да прожектира филми в местното читалище на съселяните си. Впоследствие той разбрал, че лентите са сектантски, алармирал полицията и прожекциите били прекратени. Галя отишла при Димов да му търси сметка. Поискала ключа за салона, а след отказа му го нападнала. "Ритниците й бяха като на каратистка, разби с крак и прозореца на читалището", описва управникът. По думите му художничката отвързала гончетата му и ги пуснала, защото трябвало да бъдат свободни. Същото правела и с други кучета в селските дворове.

Според хората в селото съпругът на Галя също бил в руската секта. Говори се, че той отрязал пъпната връв на бебето с ножичка за нокти и се е обадил на 112, след като видял, че жена му е зле. Преди 2 г. в селото и друга жена родила сама у дома.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница