Новото поколение светлини се адаптира към видимостта и пътните условияДата14.05.2017
Размер63.69 Kb.
Януари 2008 годинаНовото поколение светлини се адаптира към видимостта и пътните условия


 • Високоинтелигентната система на светлините ще дебютира в Opel Insignia през 2008 година

 • Разпределението на светлинния поток от предните светлини се настройва автоматично към вида на пътя и скоростта на движение

 • Системата AFL вече се предлага при шест модела на Opel, включително и при Corsa

Рюселсхайм. Opel беше първият автомобилен производител, който представи система от динамични светлини за завой и осветяване на кръстовище под ъгъл


90 градуса в средния клас в лицето на новаторската AFL (Adaptive Forward Lighting) през 2003 година. През 2004 година динамичните светлини за завой бяха представени за първи път и в компактния клас с модела Opel Astra. Opel популяризира още повече тази технология за сигурност през 2006 година, когато предложи за първи път възможност за оборудване на моделите Meriva и Corsa от малкия клас с бихалогенни светлини за осветяване на завои и кръстовища. Opel от години е пионер в автомобилните осветителни системи и сега представя своето следващо, още по-интелигентно поколение предни светлини с название AFL.
Новото поколение AFL настройва автоматично разпределението на светлинния поток в съответствие с преобладаващите в момента пътни условия и видимост. Системата предлага девет функции на осветяване и ще дебютира в новия Opel Insignia. Новият модел на Opel от среден клас, който ще отбележи своята световна премиера през месец юли 2008 година по време на London Motor Show, се отличава с дневни LED-светлини, които изразходват по-малко електричество (респ. гориво) в сравнение с използването на късите светлини при движение през деня. Новата светлинна графика ще направи Insignia абсолютно разпознаваема за всички участници в движението както през деня, така и при движение нощем.
Максимата на специалистите в разработката на светлинните технологии на Opel винаги е била осигуряване на възможно най-добра видимост на водачите при всякакви условия при едновременно предотвратяване на риска от заслепяване на насрещния поток от автомобили.

Важността на добрата видимост в пътното движение се потвърждава и от статистиката на произшествията - независимо от факта, че през нощта трафикът намалява с около 33%, рискът от настъпване на фатални инциденти при сумрак или тъмнина е два пъти по-висок от този през деня.


Освен допълнителна сигурност, системата AFL предлага и повече удоволствие от шофирането – благодарение на по-добрата видимост върху пътното платно пред него, водачът може да вземе по-правилни и основателни решения за своя стил на шофиране и за скоростта, с която преминава през завоите. Важно предимство на модерните ксенонови светлини е и по-ниският разход на гориво на автомобилите, които използват предни светлини по тази технология. Тъй като газоразрядните осветителни тела се нуждаят от ток с много ниско напрежение, натоварването на алтернатора при тях е по-ниско, отколкото в автомобилите с класически крушки на предните светлини. Икономията на гориво от тяхното прилагане се равнява на около
0.06 литра на 100 км или един грам CO2/км. В сравнение с халогенните предни светлини, това е равнозначно на икономия от около един литър гориво на отсечка от 1600 километра при запалени светлини.
Ново поколение AFL: широка гама от функции за най-различни условия
В основата на новото поколение светлини AFL, разработена съвместно с Hella, са мощните биксенонови предни светлини. При традиционните газоразрядни тела, границата между тъмно и светло при късите светлини се постига с помощта на светонепропусклив щит на крушката. Новата усъвършенствана технология AFL се отличава с т. нар. „цилиндър със свободна форма”, върху чиято повърхност има няколко точно изчислени повърхнини, използвани за постигане на различни типове светлинен поток.
Множество сензори за скоростта на движение, ъгъла на завъртане на автомобила около вертикалната му ос, ъгъла на завиване и наличието на дъжд – плюс камерата за контрол на работата на дългите светлини – събират информация за състоянието на пътя и условията на видимост и я предават на управляващата електроника. След това софтуерът на системата преценява коя е най-подходящата за конкретната ситуация на пътя функция на осветителната система и изпраща сигнал към мотора, завъртащ за част от секундата цилиндъра на предната светлина до желаната повърхнина.
Завъртането на цилиндъра променя пътя на светлинните лъчи, а с него и вида на светлинния поток. Цилиндричният модул може да се върти за осветяване на завой. При моделите на Opel тези функции са особено ефективни, тъй като благодарение на триизмерното оформление на светлините светлинният поток не се засенчва от части от каросерията при осветяване на кръстовище.

Преглед на деветте функции на светлините при автомобили с ляворазположен волан:
 • При скорост на движение под 50 км/ч, функцията Town Light (светлини за градско движение) осигурява по-широк светлинен сноп с по-ограничен обхват. Tова помага на водача да вижда по-добре пешеходците на края на платното.

 • Функцията Pedestrian Area Light (светлини за пешеходна зона) е предназначена за зони, в които водачът трябва да прояви особено внимание. Тя се включва при скорост на движение между 5 и 30 км/ч и отклонява конусовидните светлинни снопове от двата фара с по 8 градуса към левия и десния банкет на пътя. Тази функция помага на водача да види по-рано играещи край пътя деца.

 • Функцията Country Road Light (светлини за извънградско движение) осигурява по-широк и с по-голям обхват от традиционните къси светлини светлинен поток към двата банкета. Тази функция се активира при скорост на движение между 50 и 100 км/ч.

 • Функцията Highway Light (светлини за магистрала) създава сноп светлина, която осветява особено добре платното напред и отляво. Видимостта се подобрява значително и от увеличаването на електрическата мощност от 35 на 38 Вт. Светлините за магистрала се включват автоматично при скорост над 100 км/ч, но само в случай, че сензорът за отклонение на волана не регистрира малките радиуси на завои, характерни за първостепенните и второстепенните пътища.

 • Adverse Weather Light (светлини за лошо време) се включват при дъжд или снеговалеж по индикация от сензора за дъжд или включване на предните чистачки. Tази функция на светлините регулира както профила на разпределение на светлинните снопове, така и тяхната мощност. Разпределението на осветлението се ориентира повече към банкетите (малко по-малко към левия), за да подобри видимостта на хоризонталната маркировка. Тъй като мощността на светлината от левия фар е намалена от 35 на 32 Вт, рискът от заслепяване на насрещно движещите се водачи също се снижава. Традиционните светлини често заблуждават насрещно движещите се при подобни атмосферни условия, тъй като се отразяват в мокрия асфалт. Мощността на светлината от десния фар е увеличена от 35 на 38 Вт, за да подобри допълнително видимостта на водача.

 • Функцията Static Cornering Light (статични светлини за кръстовище) вече се предлага и при първото поколение на системата AFL и служи за осветяване на зона вляво или вдясно пред автомобила под ъгъл до 90 градуса, улеснявайки маневрите в лошо осветени участъци от пътя, като например включването на второкласни пътища в извънградски райони. Функцията се активира при скорост на движение под 40 км/ч и регистриране на голям ъгъл на отклонение на волана или включен мигач.

 • Функцията Dynamic Curve Light (динамични светлини за завой) вече се предлага и при първото поколение на системата AFL и осигурява по-добро осветяване на завоите по платното. Биксеноновите предни светлини се отклоняват на ъгъл до 15° вдясно или вляво, насочвайки се към предстоящия завой. Ъгълът на отклонение се определя от скоростта на автомобила и ъгъла на завъртане на волана.

 • Функцията High Beam Light (оптимизирани дълги светлини) вече се предлага и при първото поколение на системата AFL и се грижи за осигуряване на максимална мощност и обхват на светлинния поток. Вместо асиметрично, функцията High Beam Light осветява платното оптимално по цялата широчина, а мощността на фаровете се увеличава от 35 на 38 Вт.

 • Деветата функция е High Beam Light Assistant (помощна функция при движение на дълги светлини), която е нововъведение в този сегмент и предлага значителни предимства по отношение на безопасността при движение нощем. Помощната функция включва автоматично дългите светлини и гарантира по-добро осветяване на платното, а специална камера следи за появата на фарове или задни светлини на други участници в движението и автоматично преминава на къси светлини с цел избягване на заслепяването им.


Почти всеки трети клиент на модела Signum поръчва автомобила си с AFL
Големият пазарен потенциал пред високотехнологичните предни светлини проличава от броя на поръчките на актуалното поколение на системата AFL. През 2007 година, около 36 процента от клиентите на Signum и девет процента от клиентите на Vectra в Европа са поръчали “интелигентната” система на предните светлини. AFL са избрали четири процента от клиентите на Zafira, както и два процента от купувачите на Astra, три и половина процента от тези на Corsa и два и половина процента от купувачите на Opel Meriva, който през 2006 година се превърна в първия миниван в своя клас, предлагащ възможност за поръчка на бихалогенни светлини за завой и осветяване на кръстовища.

За контакти: Jean-Philippe Kempf 06142-7-66651


Допълнителна текстова информация и снимки можете да намерите в интернет на адрес http://media.opel.com.Information concerning specifications and equipment applies to the models offered in Germany. There may be differences in other markets. All data on fuel consumption refers to combined fuel consumption of the base model in the European test cycle. Subject to alteration.
Adam Opel GmbH http://media.opel.com General Motors Corporation

D-65423 Rüsselsheim
Каталог: shows -> insignia -> downloads
shows -> Нова свежест Пазарен сегмент: мини автомобили в гамата от: 2005 година Обем на продажбите в Европа до момента: 229 000 Основни характеристики
downloads -> Навигация с „птичи поглед”, съвместима с iPod & Co
shows -> Изложение в Женева Opel представя в Женева офанзива от еднообемни модели
shows -> Изложение в Женева Моделите ecoflex на Opel отлични показатели по отношение на разхода на гориво и ниво на емисиите
shows -> По-нисък разход без компромиси: Opel Insignia ecoflex
shows -> Изложение Женева По-нисък разход без компромиси: Opel Insignia ecoflex
shows -> Шампионите по икономичност: Opel Insignia се присъединява към Corsa и Astra
downloads -> Технологии и нововъведения Кратък специализиран речник Adaptive 4x4
downloads -> Нова линия от турбодизели увенчава двигателната гама


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница