Нс ще приеме поправки в закона, които ще регулират износа на медикаментиДата12.10.2018
Размер141 Kb.
#84190
www.tv7.bg, 07.03.2015 г.

http://news7.bg/_l.n_i.137730_c.24.html#.VPwRGY4xFh9
Спират износа на лекарства, ако има недостиг у нас
НС ще приеме поправки в закона, които ще регулират износа на медикаменти.

Фармацевтите очакват парламентът да направи промени в закона за лекарствата в хуманната медицина, с които да се регулира износът на оригинални медикаменти от страната. Според асоциацията на собствениците на частни аптеки така ще се даде възможност Изпълнителната агенция по лекарствата да изготвя списък с 40-50 продукта, чиито износ ще се регистрира и при недостиг в страната ще се ограничава или дори спира.

Около 10 страни в Европейския съюз (ЕС) са засегнати от паралелния износ на лекарства. Годишно фирмите у нас, които се занимават с тази дейност реализират обороти от 300 млн. евро, а десетки пациенти с ракови заболявания или редки болести не могат да си вземат лекарствата или инжекциите.

България за разлика от Гърция записа в здравната си стратегия, че ще въведе електронната рецепта до 2018 г. Тъй като страната ни е малък пазар и преговаря с производителите за сериозни отстъпки в цените на медикаментите, тя се явява силно уязвима от износа на стотина медикамента. Половината от тях се купуват без рецепта, а за останалите се налага някаква форма на регистрация, която е в унисон с европейското законодателство и не забранява паралелния износ.

Фармацевтите вече имат уверение от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, че промяната се подготвя и ще се одобри от парламента до четири месеца.06-13.03.2015 г., с. 25
Игра на здравни кодове
По подобие на гениалния математик Алън Тюринг в кинохита "Игра на кодове" не по-малко отдаденият в мисията си министър Петър Москов се захвана да разбие дълбоко закодираните пороци и абсурди на здравната система. И ако "машината на Тюринг" е успяла да дешифрира комуникацията между германската армия и командването й, за да наклони везните на победата към съюзническите армии във Втората световна война, "машината на Москов" има пред себе си още по-сложен ребус. Защото "врагът" е силен и е навсякъде. Противоречиво здравно законодателство, огромни дефицити, корупция и източване на средства, големи финансови, политически, икономически, съсловни и фармацевтични интереси, преплетени в почти неразгадаем лабиринт от здравни кодове, с които нито един ресорен министър досега не успя да се справи. Москов явно има доста развита интуиция и бързо осъзна, че не е достатъчно да имаш радикални реформаторски идеи и решителност да ги осъществиш, за да овладееш здравеопазването. Министърът направи далеч по-далновиден ход - започна да внедрява хора от екипа си, на които се доверява, на всички ръководни нива в системата. И ако съумее да контролира отвътре здравната каса, болниците и не на последно място собственото си ведомство, ще изгради солидна основа, върху която поне да се опита да реализира намеренията си.

Първата голяма битка за надмощие над Националната здравноосигурителна каса бе спечелена. В надзорния й съвет влязоха лица, които ще работят за каузата на Москов. След като заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков бе избран за представител на държавата в осигурителната институция, в ръководния орган го последва и колегата му д-р Ваньо Шарков. Така кръгът бе затворен - от една страна,Пенков ще следи какво и как влиза

в търговските дружества, чийто принципал е министерството, а отсреща "на масата" Шарков ще наблюдава изкъсо разходите за медицински дейности. Както каза Москов - "купонът свърши" и (може би) никой вече няма да може да харчи безконтролно. В тази посока също толкова ключово е влизането в надзора на д-р Евгени Тасовски, който досега бе мениджър "Връзки с институциите" в Българската генерична фармацевтична асоциация. Появата му на практика означава, че ще последва "обратен завой" от скъпите оригинални лекарства, към по-евтини, но със сходен терапевтичен ефект. Годишно преразходът на касата по перото за онколекарства и медикаменти за домашно лечение надхвърля 100 млн. лева. Затова е много важно отвореното кранче да бъде затегнато с твърда ръка, но не за сметка на здравето на пациентите.

На второ ниво почти разнищен е и пъзелът за оперативното управление на здравната каса. Вече е ясно, че парламентът, иска не иска, ще избере д-р Глинка Комитов да я ръководи, тъй като партиите не представиха нито един възможен опонент. Официално д-р Комитов бе предложен за шеф от ГЕРБ. Но от депутатските среди изтече информация, че реално изпълнителният директор на Втора градска болница е бил лансиран за длъжността от заместник-министъра Ваньо Шарков. В подобно твърдение има голяма доза логика. Партията на Бойко Борисов тотално се компрометира, като одържави резерва на публичния фонд по време на управлението на д-р Пламен Цеков. Едва ли "гербаджиите" искат това да им бъде напомняно от политическите опоненти и гражданското общество при всеки внезапно появил се финансов проблем, особено след тежкия удар, който понесоха около скандала с ВМА и оставката на проф. Стоян Тонев. Показателен за нежеланието на ГЕРБ "да лапне горещия картоф" е и фактът, че те се отказаха да излъчат втори кандидат, както първоначално възнамеряваха.

"Доктор Глинка Комитов е човек, когото аз уважавам. Той е суров човек, трудно се поддава на натиск. Според мен е добър избор", заяви министър Москов и така неофициално потвърди "топлата връзка". В задкулисието обаче се водят ожесточени пазарлъци кой да бъде избран за подуправител. Реформаторите държат това да е експертът на Българския лекарски съюз д-р Димитър Петров, който за кратко ръководи институцията през 2002-ра. Ако Москов и компания успеят да наложат волята си, ще осъществят двоен печеливш удар. Хемще държат ГЕРБ изцяло настрана от парите

на касата, хем ще елиминират в зародиш евентуални протести на лекарското съсловие срещу новата по-рестриктивна методика за плащане на болниците.

На трето място, ще заиграе метлата в районните каси. Пред парламентарната ресорна комисия здравният министър отбеляза, че надзорът на здравната каса ще изслуша ръководствата по места, които ще обосноват прогнозните бюджети за лечебните заведения по региони. Ясно е, че тези, които не издържат теста, скоропостижно ще изхвърчат от институцията. Москов дори поиска от все още управителя д-р Румяна Тодорова информация дали има районни каси, внедрили във финансовите си разчети болници без лиценз за дейност. Евентуалните нарушители директно ще потеглят към прокуратурата за злоупотреби в особено големи размери. Директорите на районни каси по принцип се назначават с конкурс, но по стара българска традиция постовете се раздават предимно на партийни другари. Други пък като д-р Йорданка Пенкова в Шумен, осъдена да плати 50 000 лв., се забъркаха в скандали с конфликт на интереси или получиха уличаващи доклади от проверки на здравния инспекторат. И "напускането им" изглежда е предопределено.

Нови щатове и хвърчащи оставки очакват чиновниците от Министерството на здравеопазването и подчинените му структури. На мушката на Москов са служителите в регионалните здравни инспекции, чийто брой е планирано да бъде намален с 320 души. Този план е мотивиран с тенденцията за намаляване на държавната администрация и ще донесе икономия от заплати за около 2 млн. лева. От КНСБ веднага скочиха срещу тази идея, тъй като според синдикатите така ще се влоши контролът над заразните болести и ще се затрудни работата на микробиологичните и вирусологичните лаборатории. За сметка на това в ресорното ведомство вече функционира "здравният ДАНС". Точно в стил "Игра на кодове", това е специално звено за анализи и прогнози, което ще проследява как се мениджират държавните лечебници.

Управителите на болници направо преминаха към режим на строг здравен тъмничен затвор. Към бъдещите им договори

ще има анекси с драстично завишени отговорности

за финансова дисциплина. По модела на Военна болница, която набързо стопи 30 млн. лв. от дълговете си, ще бъдат преразгледани стопанските разходи за режийни и външни услуги. "Всеки един мениджър или член на съвета на директорите на болница, който откаже да се вмести в тези рамки, ще бъде заменен", категоричен е Москов. Всъщност "вятърът на промяната" задуха още миналия месец, когато заради изтекъл тригодишен мандат бяха изпроводени досегашните управители на четири здравни заведения - "Специализираните болници за рехабилитация - Национален комплекс", плевенската УМБАЛ "Георги Странски", както и на специализираните лечебници за белодробни болести в Роман и Перник. Новите шефове ще станат ясни до края на месеца.

Междувременно в "черния списък" на Москов влязоха ръководствата на други три лечебници – варненската „Св. Марина“, пловдивската „Св. Георги“ и столичната „Св. Анна“. Всеки сам може да прецени доколко преките щети за милиони левове, понесени от тях заради фалита на КТБ, са истинската причина за смяната на проф. Жанета Георгиева, проф. Карен Джамбазов и д-р Димитър Димитров. Но е факт, че въпросните директори са нарушили указанието на Министерството на финансите държавни структури да не държат повече от 25% от средствата си в една банка. "Света Марина" имаше в закритата кредитна институция около 9 млн. лв., а столичната "Света Анна" "светна" с 6.4 млн. лв. при одита на КТБ. Отделно от това пловдивската и варненската болници имат дългове към 60 млн. лв., които директорите им така и не успяха да редуцират.

Според осведомени другата причина за смяната на Георгиева е, че тя е недолюбвана от варненските лекари, много от които били принудени да сменят работното си място заради похватите й. Очаква се с досегашната управителка да си тръгнат и другите двама членове на управителния съвет на „Св. Марина“ – проф. Красимир Иванов и проф. Ара Капрелян, а фаворит за овакантения пост е хирургът проф. Валентин Игнатов. "Света Анна", която между другото е финансов отличник, вероятно ще бъде поверена в ръцете на д-р Славчо Близнаков. Той е бил заместник-директор там, а в момента управлява успешно хасковската болница. В "Свети Георги" начело на борда на директорите застава хирургът д-р Васил Паница. Но се очаква управител да стане шефът на интензивното отделение проф. Чавдар Стефанов, който бе избран за най-добър лекар на Пловдив за 2014-а.

Заместник-министърът Бойко Пенков разкри, че седем болници и в момента държат над 25% от парите си на влог в една банка. Така че играта на здравни кодове очевидно ще продължи.

Калоян Атанасов


07.03.2015 г., с. 14-15
Председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо МИТЕВ:
Имаме твърде много професори
Искаме да ни разрешат да отваряме франчайз клонове на нашите Висши училища в чужбина
Визитка:

Професор Ваньо Иванов Митев е роден на 26.03.1954 г. в гр. Русе. Завършва Медицинската академия в София през 1982 г. Носител е на множество награди в областта на медицината. Член-кореспондент на БАН. Носител на наградата „Учен на годината" през 2006 г. Ректор на Медицинския университет два мандата. Председател на Съвета на ректорите.


Интервю на Теодора ЙОЛЧЕВА за реформите във висшето образование

- Проф. Митев, новата стратегия за висшето образование предвижда до 60% от издръжката на един студент да се дава въз основа на представянето в рейтинговата система. Как гледате вие на тази идея? Ще доведе ли тя според вас до закриване на университети?

- Няма да доведе до закриване на университети, а до преструктуриране на университети, което е много положително. Самите ректори ще бъдат принудени поради този факт да се преструктурират сами, без външен натиск. Което е и замисълът на стратегията. Искам да кажа, че одобряването на този проект е много трънливо. Когато мина през парламентарната комисия по образование, стратегията беше одобрена от депутатите от всички политически сили. Това е безпрецедентно. Леко ме изнервя, че въпреки това тази стратегия не минава през пленарна зала. Не знам какво още се чака?

- Говорихте ли с депутатите от комисията по тази тема?

- Депутатите от комисията са я подкрепили. Няма какво повече да се отлага. Детайлите ще се доизкусуряват, когато тази стратегия прерасне в нов Закон за висшето образование. Той трябва да изясни какво е изследователски университет. Ние от Съвета на ректорите настояваме държавните университети -също като частните - да имаме право на по-гъвкава структура. Ще можем да откриваме звена по собствено усмотрение, което ще ни направи по-гъвкави. Подобно на колегите от частните университети, и ние, ректорите на държавните, трябва да имаме по-голяма свобода на действие. А държавата да ни оценява по крайния резултат. Това ще доведе и до финансови бонуси или обратното. Заложеното в стратегията предвижда с твърди стъпки да бъде реализирано подобно намерение. Ясно ми е, че ще има много недоволни, но това е пътят. Относно прословутата голяма бройка на университетите у нас (в момента в България има 51 висши училища - б.р.), искам да кажа, че ако се създаде законова възможност за сливане, гарнирана с финансов „бонус", някои колеги биха поели в посока сливане. Виждам, че на много места вече са узрели за такава стъпка.

- Можете ли да посочите примери за висши училища, които биха се слели със сходна на тях структура?

- Не бих искал. Това са неофициални разговори, проведени между мен и колеги ректори. Но гарантирам ви, интерес има. Аз самият имам идеи за висшето училище, което оглавявам - столичния Медицински университет. Не бих искал да говоря, преди държавата да ни даде възможност за сливане.

- Образователният министър проф. Тодор Танев прозря нужда у нас да има университет по геронтология. Като медик и ректор на висше училище как гледате на подобна идея?

- Не бих желал да коментирам тази идея. Министър Танев я е дал - нека той да я коментира. Това, което бих искал да кажа обаче, е, че преди повече от месец от Съвета на ректорите сме внесли в министерството предложения за поправки в Закона за висшето образование. Няма никакво движение там и това силно ни притеснява. Става дума за неща, за които се борим от три години.

- Кои са те?

- Първо, да се разпише в закона възможността за платено обучение. Не виждам никакъв смисъл всяка година парламентът да гласува „за правото на вузовете да записват студенти в такава форма на обучение и в последния момент да се приема. Не виждам логика. Второ, прословутият регламент за мандатите, касаещ ректорите, деканите, ръководителите на колежи и техните заместници. В момента на тези учени се позволява да заемат ръководна позиция до два мандата. Редно е броят на мандатите да се определя от общото събрание на всеки университет.

- Защитниците на действащото сега ограничение заявяват, че ако то бъде премахнато, на места може да се установи едва ли не „феодално" управление.

- Това е толкова абсурдно обвинение, че дори не искам да коментирам. Кой друг в България се избира по-трудно, отколкото ректор?! Той се избира от общо събрание, което гласува мажоритарно и тайно. Каква е гаранцията, че въобще ще имаш втори мандат? Има ректори, които са изкарвали по един мандат, както и такива, които и по един пълен нямат изкаран. Държавата да ни остави да се управляваме сами и да гледа крайните резултати. Не мога да разбера кой се плаши от възможността някой да изкара и трети мандат? Уж сме автономни! Нашите пари са в системата СЕБРА, трябва да се молим на държавата да ни ги дава всеки месец. Не можем да си управляваме средствата, не можем да решаваме каква структура да имаме, нито колко мандата да управлява ръководният орган - е, каква е тази автономия? Още нещо - искаме да ни разрешат да отваряме франчайз клонове на нашите висши училища в чужбина. Толкова много запитвания имам вече, включително и от Германия. Според сега действащия закон не може. Внесъл съм лично тези поправки, но нямаме никаква реакция от г-н министъра въпреки уверенията му, че ще се придвижат бързо. Другото, което е - университетите трябва да имаме право на стопанска инициатива.

- Обяснете?

- В момента по закон държавните университети нямат право на стопанска инициатива. Онзи ден при мен дойдоха представители на

голяма чуждестранна фирма. Искат ние да се занимаваме с клинични изследвания, за които те да платят. Но ние нямаме такова право, юридически няма как да го направя. Това е огромна пречка за допълнителните доходи на вузовете. Имаме апаратура за милиони левове и е грехота да я използваме само с научни цели. Тя трябва да се използва и за диагностика. Но за целта трябва да имаме право на стопанска дейност. Това е идея на проф. Борислав Борисов, бивш председател на Съвета на ректорите, сега - депутат от АБВ. Залегнала е в коалиционното споразумение между тях и ГЕРБ. Имаме уверения, но засега само дотам.

- Вече са факт обаче предложенията да бъдат въведени минимални национални критерии за придобиване на титла „професор" или „доцент". Одобрявате ли тази крачка?

- Това е нещо, с което сме се борили повече от година с бившия образователен министър проф. Сергей Игнатов. От самото начало настоявах подобни минимални изисквания и критерии да има. Това изпадна в последния момент. Стана тази вакханалия, която е в момента. Разбира се, че имаме твърде много професори, как да няма? Трябва да има бариера, задължителна за всички университети.

- Вие самият споменахте за недобре функциониращата у нас университетска автономия. Според проф. Игнатов въвеждането на държавни критерии е по същество посегателство върху нея.

- Трябва да има контрол, за да не прави всеки каквото си иска. Иначе се оказва, че всеки може да произведе доценти и професори без каквито и да е критерии, а после те да използват титлата си, да влязат във всевъзможни комисии, да дават акъл и да правят закони. В това отношение не съм съгласен с Игнатов. Университетите трябва да отговарят на някакви критерии. Не може всеки, който си хванал от улицата, да го правиш доцент или професор, защото си имал нужда от него, защото си имал свободна бройка. Това е абсурдно! В обществото се надигна голямо негодувание. Аз не виждам нищо страшно в това да има минимални критерии.

- Тази година се очаква абитуриентите да са около 2000-2500 по-малко от миналата. Има ли шанс да не ви стигат кандидати?

- Никога не сме се притеснявали от такива неща. На Академичен съвет решихме, че - напротив, за поредна година ние няма да настояваме за по-висока държавна поръчка. Моите декани не го желаят. Ще приемем 180 медици, 140 - във факултета по дентална медицина и 120 фармацевти. Не искаме да вдигаме тази бройка, нямаме помещения, няма и къде да ги обучаваме. Имаме около 2300 чуждестранни студенти, всеки от които носи по 8000 евро годишна такса на университета.

- Говори се постоянно, че имаме недостиг на млади лекари. 180 души на година от

най-големия медицински вуз не е ли твърде малка бройка?

- Ако държавата поиска от нас, ще обучим и повече. А и недостигът не е заради това, че малко се дипломират, а заради текучеството - много напускат. Казал съм на министър Москов, че това, което ни възложи да направим в сферата на образованието на медици, ние ще го направим императивно, това не се дискутира. Ако искат парамедици и специалисти в Спешната помощ - имаме възможност да отговорим на всяка задача. Но държавата трябва да реши.

- Да, но заради чуждестранните студенти, които заемат голяма част от капацитета ви, а и са платежоспособни.

- В момента наистина сме силно притеснени откъм учебни помещения. От години имаме нерешен проблем със сградния фонд. Проблемът със земята е донякъде решен. Вече имаме парцел на т.нар. Стол номер 8 на територията на Александров-ска болница. Искаме да построим учебна сграда с достатъчно стаи, аудитории, лаборатории и аула за тържествени събития. В момента нямаме къде да организираме дори университетски

празник и само търсим чужди помещения. Още нещо - до края на годината започваме строеж и на ново общежитие.

- Къде ще се намира то?

- Близо до Пулмологичната болница „Св. Георги". В момента сме на финала на нужната документация, при всички положения до края на годината ще започне изграждането. Оказа се, че не може да е на 20 етажа, както първоначално предвиждахме. Парцелът не позволява да е на толкова. Ще е 10-етажен блок със свръхмодерни единични стаи и два етажа с апартаменти, за да има къде да настаняваме гост-преподавате-ли, но защо не и платежоспособни студенти.

- Колко ще струва на университета тази активна строителна дейност?

- За всичките строежи сме заделили около 100 милиона лева собствени средства.

- А не се ли притеснявате, че с това петзвездно общежитие ще ви обвинят, че делите студентите на бедни и богати?

- Ще ви кажа защо - като университет играем голяма социална роля. Дори не си спомням откога не сме вдигали нито такси, нито наеми за възпитаниците си. Правим всичко възможно да облекчим положението им, но все отнякъде трябва да се избиват финанси. Още повече че има студенти, готови да плащат повече. Мисля, че ще има разбиране от страна на възпитаниците ни.
09.03.2015 г., с. 11
Божидар Лукарски лидер на СДС и министър на икономиката:
Реформаторите и ГЕРБ очакваме пълен мандат
Нормално е Борисов да се кара на депутатите за кворума
Бъчварова ще се справи, изборът й не е нестандартен
Може да подкрепяме кандидати на ГЕРБ за кметове, защо не и те – наши
Искаме да има агенция или комисия за Северозапада
Още мислим да се приватизира ли депозитарът
Ще правим лекарства в Баку
CV

Роден през 1972 г. в Перник

Завършва НГДЕК „Константин-Кирил философ" в София

Има магистърска степен по право от СУ

Председател на СДС

От 1998 до 2002 г. е юрисконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол

Бил е главен секретар на район „Младост", София, и зам.-кмет на района

От 2008 г. е адвокат

Владее английски, немски, руски и сръбски език
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Лукарски, в четвъртък премиерът Борисов критикува депутатите, които подкрепят управлението, че не са в залата при важни гласувания, което е предпоставка да се говори за колаборация между ГЕРБ и ДПС. Разполага ли кабинетът с надежден тил в парламента? Питам ви и като лидер на СДС, и като ключов министър.

- Изказването на премиера е разбираемо. Може би визира случая с гласуването на външния дълг, при което Патриотичният фронт първо не присъстваше в пълен състав, а след това гласува с „въздържал се". Аз не го приемам като упрек към Реформаторския блок, въпреки че и ние имаме случаи на неприсъствие. Но мога да кажа, че сме стабилен и прогнозируем партньор на ГЕРБ - и в управлението, и в парламентарната подкрепа.

- Какво е вашето усещане - ще изкара ли кабинетът пълния си мандат?

- Да. И такова е не само моето усещане, но и на депутатите от РБ, за което си говорихме миналата седмица. А също и на колегите от ГЕРБ.

- На обща среща на ГЕРБ с блока ли сте говорили?

- В неформални разговори –и с премиера, и със зам.-шефовете на ГЕРБ, и с представители на всички партии от РБ, включително с лидерите.

- Значи връзката ГЕРБ - РБ е здрава...

- Здрава е.

- Ревнува ли РБ министрите си от Борисов? Кой е по-влиятелен за тях -партийните централи или премиерът?

- Ние сме министри, за да си вършим работата. Процесът е двояк, но това е идеята на коалицията в крайна сметка.

- А във вашата коалиция нещата как са?

- Нормално.

- Конгрес очертава ли се, за да си избира един лидер блокът?

- Не сме говорили по тази тема. Не мисля, че има някаква драма - и да има, и да няма конгрес.

- А говорили ли сте за кандидати за кметове на големите градове?

- Обсъждали сме, но още не сме се спирали на конкретни имена.

- Вариант да подкрепите номинирани от ГЕРБ има ли?

- Дискутирали сме хипотетично, че такъв вариант има, когато фигурата е безспорна. Трябва да видим и нашите кандидати - ние също имаме силни фигури по места, така че защо не и ГЕРБ да подкрепят наши?

- Как тълкувате факта, че Борисов е казал първо пред Радан Кънев и Петър Москов кой ще е новият вътрешен министър и че ще иска оставката на Писанчев и Лазаров?

- Нормално, като проява на висока коалиционна култура.

- Чували ли сте, че депутатите от ГЕРБ са недоволни, че министрите от РБ не им ходите на заседанията на групата?

- Не съм го чувал, но е разбираемо, защото действително не ходим. А причината за това е техническа - ранният час, в който започват заседанията на ПГ на ГЕРБ. Освен това те съвпадат по време и с тези на ПГ на РБ. Аз съм го правил един-единствен път - да прескачам от едната група в другата. В много от случаите не успявам да намеря време и за нашата група и обикновено пращам някой заместник. Работата в министерството е доста обемна и заради ранния час на заседанията все още има срещи и неща за вършене. Но ако колегите от ПГ на ГЕРБ се сърдят, то е с основание, ще се постарая да го отстраня като дефект в личното си поведение.

- Как тълкувате нестандартното решение на премиера за бъдещия вътрешен министър?

- Аз не го оценявам като нестандартно. Г-жа Бъчварова е човек със сериозни професионални качества и широк поглед върху цялата политическа гама. Има всички качества да се справи, както го направи с тежки ресори и с вицепремиерския пост, а и е силна политическа фигура. Още повече че

г-н Вучков

постави добра

основа на

реформи в МВР и не виждам причина г-жа Бъчварова да не я надстроява.

- Като представяше управленската програма на ГЕРБ, Борисов аргументира изваждането на енергетиката от ведомството с необходимостта министърът на икономиката да е постоянно ангажиран да обикаля света в търсене на инвестиции. Вие като че ли не пътувате много и ги уреждате дистанционно?

- Зависи. Ако питате опозицията, например г-н Кадиев, ще ви кажат, че изобщо не се спирам. В неговата глава се рисуват едни 7-дневни посещения. Като бях 2 дни в Баку, той излезе най-безсрамно и излъга, че съм бил 6 дни. Реално не пътувам толкова много, но се срещам с доста чуждестранни инвеститори, които идват тук, и с посланиците на почти всички държави. Така че

имам основание да претендирам, че има засилен интерес към България от страна на инвеститори.

- Какъв е резултатът от посещението на колегата ви от Баку, който бе в делегацията на президента на Азербайджан?

- Подготвяме делегация от фармацевтични производители, която до месец и половина заминава там. Интересът на Азербайджан е не само към фармацевтичните продукти -хуманитарни и ветеринарни, но и към създаването на цели производствени мощности с българско участие. В момента изнасяме, но крайно недостатъчно на фона на обемите, които Баку иска да получава.

А в края на юни - началото на юли у нас се организира форум, на който ще дойдат освен министри от Азербайджан и голяма бизнес делегация. Ще им представим инвестиционен проект засъживяването

на консервната

фабрика в

Пазарджик

- Кога ще приватизирате фондовата борса и дяловете в Пловдивския панаир?

- Панаира го приватизираме със сигурност тази година. Фондовата борса ще я пуснем също тази година. Обсъждаме дали да го направим заедно с Централния депозитар, защото има голям интерес към борсата, но той е свързан със закупуването й в пакет

с него. Преценяваме дали изобщо да пускаме Централния депозитар за приватизация, защото той все пак изпълнява своего рода регулаторни функции.

- Обещахте до няколко месеца чисто нов Закон за обществените поръчки. Кажете по-съществените изменения.

- Скоро ще сме готови и идеята ни е това да е последният Закон за обществените поръчки - повече да не се пипа. Той е най-променяният в последните години и един от законите, които създават у чуждестранните инвеститори усещане за нестабилна бизнес среда. Лично лобирам за премахването на високите такси при обжалване на обществените поръчки. Иначе основните промени ще са свързани с по-голяма прозрачност ивъвеждане на

електронни

обществени

поръчки - да се подават документи по интернет, работата на комисията да се следи он-лайн.

- Какъв е проблемът в „Дунарит"?

- Междуведомствената комисия реши единодушно да спре временно лицензът на дружеството за 6 месеца. Подробности не мога да разкрия, тъй като информацията е класифицирана. Но основанията за решението са сериозни и са свързани с финансовото състояние на дружеството. Разбирам социалното напрежение там, но финансовата стабилност и сигурността на държавата стоят над всичко останало. Надявам се всички проблеми да бъдат отстранени и дружеството да работи и да изпълнява поръчки.

- Как ще насърчавате Северозапада?

- С г-жа Кунева и г-н Зеленогорски настояваме за държавен орган - агенция, комисия или междуведомствен правителствен орган, който да се грижи изцяло за този най-изостанал в ЕС район. Министерството на икономиката има идеи във връзка с ОП „Конкурентоспособ-ност" - проектите, които касаят Северозапада, да бъдат определени като приоритетни и да се точ-куват по друг начин. Да бъде заделен по-сериозен финансов ресурс от програмата за фирми от този район. Българската агенция за инвестиции планира да се обособи отдел, който да се занимава само със Северозапада, и при интерес за всеки проект да насочва конкретен експерт, който да води буквално за ръка конкретния инвеститор през дебрите на администрацията.
09.03.2015 г., с. 7
Д-р Рафаел Матесанз: Донорството не е само спонтанно желание на отделния човек
Трансплантираните пациенти струват на здравната система многократно по-евтино от тези на диализа, казва директорът на испанската Национална организация по трансплантация
Координаторът по донорство е точният човек на точното място в точното време”
"В Испания сме трансплантирали черен дроб от 90-годишен донор, бели дробове от 70-годишни, сърце от 79-годишен"
CV

Рафаел Матесанз е роден през 1949 г. в Мадрид. През 1972 г. завършва медицина в Автономния университет в родния си град. Има две специалности - нефрология и хирургия, работи в Университетската болница "Рамон и Кахал". Оглавява от създаването й досега основаната през 1989 г. Национална организация по трансплантация (Organizacion Nacional de Trasplantes, ONT). Агенцията е структура към испанското Министерство на здравеопазването, социалните услуги и равенството.

Аида Паникян

- Д-р Матесанз, защо в Испания органното донорство има най-високи нива в Европа? Има ли някаква тайна?

- Не е било винаги така. А и ако някой се мисли, че донорството на органи в Испания е някакво спонтанно желание на испанците, това не е вярно. Това е само малка част от реалността. А и дори да има хора, които искат да дарят органите си след смъртта си или да дарят органите на свои близки, това не би било възможно, ако не го позволява законодателството, ако няма екипи от специалисти, които да експлантират и да трансплантират органите, ако няма координатори по донорство, ако няма съвременно оборудвани интензивни клиники и отделения и клиники по трансплантология в болниците, ако няма адекватна координация и организация в дейностите на различните звена и структури. Сега вие говорите за високото ниво на донорство в Испания, но това се дължи на изработен с годините и вече добре работещ специфичен модел на интеграция и на управление дейностите по донорство и трансплантации.

- Имате предвид ръководената от вас Национална организация по трансплантация?

- Именно. Тя беше основана през 1989 г. До създаването й донорството на органи в Испания бе на едно от най-ниските нива в Европа - едва 14 донора на 1 млн. души население. Досещате се колко много работа е свършена, за да се стигне до сегашните нива на донорство - през 2011 г. вече говорехме за 35,3, а сега са близо 36 на 1 млн. души. Ако трябва да говорим в абсолютни числа, от близо 550 донори годишно през 1989 г. се стигна до 1546 през 2005 г. След създаването на ONT - Националната организация по трансплантация си поставихме нова цел - изработване на програма за обучение и подготовка на специфични специалисти - медицински координатори по донорство и трансплантации във всяка болница, в която може да се появи потенциален донор на орган. Създадохме и координационна мрежа на три нива - болнично, регионално и на национално. Ако през 1988 г. в страната имаше по-малко от 20 екипа координатори, то през 2005 г. станаха 155. В тях има лекари и сестри от различни специалности като на пълен работен ден са 8% от лекарите и 31% от медицинските сестри и на непълен работен ден са 92% от лекарите и 69% от сестрите. Осигурено е периодично обучение на координаторите.

- Да разбираме ли, че този ръст на донорство се дължи преди всичко на работата на координаторите?

- По-скоро бих казал на добра организация и управление на дейностите.

- В лекцията си сте поставил знак за равенство между "подобряване на органното донорство" и "подобряване на организацията".

- Така е. Но много важна е и ролята на медицинските координатори в болницата - те следят за потенциален донор (пациент в мозъчна смърт) в болницата, а когато се появи такъв, да разговарят с близките му много внимателно, информират директора на болницата, регионалния координатор и координиращия орган - ONT, проследяват всички етапи на изследванията, които доказват мозъчната смърт на донора. Много е важен подходът към близките на донора. Ако през 1992 г. близо 29% от семействата отказваха да дарят органите на свой близък, през 2006 г. те бяха само 15,1%, т.е. тогава са получени 299 отказа при 1972 разговора. Но това е минимална част от работата на координатора. Най-общо казано, координаторът по донорство е точният човек на точното място в точното време.

Ролята на ONT е координираща и логистична - поддържа листа на чакащите; при появата на донор, въз основа на медицинските показания, трябва да открие най-подходящия пациент, който най-спешно се нуждае от съответната трансплантация; органите да бъдат правилно съхранени и транспортирани възможно най-бързо и т.н.

Немалко усилия бяха положени и към привличане на общественото внимание върху необходимостта от донорство. В това отношение е от изключително значение и вашата - на медиите, работа. В непрестанна връзка сме с медиите и им предоставяме в максимална степен разбираема информация.

- Има ли ограничения за възрастта на донора?

- Не, никакви, стига органите да са годни. В Испания сме трансплантирали черен дроб от 90-годишен донор, бели дробове от 70-годишни. Имаше и трансплантация на сърце от 79-годишен донор.

- А ако приживе донорът е имал заболявания, например хепатит?

- Ако хепатитът е бил инактивиран, няма проблем черният дроб на донора да бъде присаден. Или, ако донорът е бил носител вируса на хепатит и приемникът на черния дроб е носител на същия тип вирус, например и двата са с В или и двамата са с С, трансплантацията също е възможна, разбира се, ако черният дроб на донора не е пострадал, нямал е например цироза. Но имайте предвид, че това са много редки случаи.

- Неминуем е въпросът за парите. Колко струва на държавата например една бъбречна трансплантация и колко й струва пациент на хемодиализа?

- Навсякъде по света пациентът с трансплантиран бъбрек струва по-малко от този на хемодиализа. От друга страна, цената на една трансплантация зависи преди всичко от човешкия ресурс - лекари, сестри и пр. Това е различното в цената на една и съща трансплантация в различните държави.

В Западна Европа средно годишно пациент на диализа струва на държавния си бюджет 45-50 хил. евро. Това включва всичко - диализни секции, лекарства, епоетин, транспорт, усложнения при пациента и пр.

Трансплантацията и първата година след нея пациентът струва на здравната система приблизително толкова заради специалните грижи, консултациите, лекарствата, имуносупресорите, усложненията и пр., но през втората година, ако няма усложнения и органът не е отхвърлен, този пациент вече струва между 5 и 8 хил. евро на държавата, защото тя плаща само имуносупресорите и консултациите. Когато говорим за рутинни трансплантации като бъбречните, чернодробните или на тъкани, трябва да се знае, че те са икономически много по-изгодни, отколкото лечението на болни с бъбречни или чернодробни заболявания.

- Вярно ли е, че в Испания лекарите не предписват генерични имуносупресори?

- Не, не е вярно. Но и у нас се поставя тази универсална дискусия - оригинални или генерични имуносупресори да се дават на трансплантираните пациенти. Никъде по света здравните системи нямат неограничени възможности, затова здравноосигурителните фондове и държавните бюджети предпочитат генеричните имуносупресори. В същото време фармацевтичните компании - производители на оригинални имуносупресори, държат на своята продукция. Това е спор, който може да продължи безкрайно. Знаете, че генеричните лекарства съдържат основното вещество на оригиналните и се правят по химическата формула на оригиналните. Но има нещо много важно, което лекарите трябва да спазват: ако след трансплантацията на пациента се дава имуносупресор по оригинална формула, то докрая трябва да му се дава това лекарство. Или ако след трансплантацията му се дава генерик, докрая да му се дава това лекарство. Тоест най-важното е да не се заменя оригинално лекарство с генерик, след това с друг генерик, или обратното по финансови, административни или други немедицински причини. Като се започне с един имуносупресор, да се продължи с него, защото иначе много голяма е вероятността пациентът да отхвърли присадения орган. А това струва много скъпо. Така че всяка държава трябва да реши според бюджета си какви имуносупресори да плаща, а ефектът не е различен, стига да не бъдат заменяни.07.03.2015 г., с. 16
"Простатата алармира", но телевизорът не я лекува
Мъжете на Балканите се изживяват като мачовци и не ходят на лекар за проблеми с половата система, казва урологът д-р Васил Василев
Аида Паникян

Едно от най-често срещаните заболявания на простатата е доброкачественото й уголемяване - доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане на мъжете нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна - тези и още други неудобства на практика за цялото семейство се дължат именно на това заболяване. Това състояние се среща при мъжете на средна и в напреднала възраст. Дължи се на разрастване на доброкачествени клетки в простатната жлеза. Почти 60% от мъжете в България, които страдат от уголемена простата, предпочитат да чакат последния момент, преди да отидат на лекар. Над 2/3 от тях опитват самолечение, което се оказва безуспешно. Около 30% от пациентите са с много тежки симптоми, сочат данните от неотдавнашно проучване.

- Д-р Василев, от медиите, както и от разговори помежду си вероятно всеки мъж знае що е ДПХ, но според статистиката малцина отиват на лекар своевременно. Защо?

- Една от причините е в здравната система. За да може да се консултира с уролог, пациентът първо трябва да вземе направление от личния лекар, който все няма достатъчно талони за съответния месец. От друга страна, българинът, който се изживява като мачо, не обича много да споделя проблемите с простатата си. Изобщо балканците нямат навик да ходят на лекар, когато имат проблеми с половата система. Много често съм имал пациенти 70-75 г. за пръв път идват на преглед и вече имат тежки усложнения от ДПХ.

- Българското урологично дружество започна от този година Национална кампания за мъжко здраве под наслов "Отиди на преглед", която е продължение на първата много успешна серия от срещи със същото име през 2012 и 2013 г. Тогава бяха проведени повече от 100 образователни лекции на уролози и лични лекари пред граждани в различни населени места в страната, а т.г. предстоят 80 срещи. Предишната кампания промени ли нагласите на българския мъж?

- Дали е благодарение на кампанията или на популяризирането на проблема, в което имат участие и медиите, смятам, че макар и много бавно има напредък и мъжете по-често посещават урологичните кабинети. Разбира се, не е това, което бихме желали, и това, което е обичайна практика в Германия и други западноевропейски страни.

Друг проблем, а може би и най-сериозният, е самолечението. Най-често в основата му е рекламата по различни медии, която обикновено заблуждаващо твърди, че "това лекарство лекува и всички проблеми на простатата, и еректилна дисфункция" и пр., внушава, че пациентът трябва да го взема редовно, а като най-голямо удобство се изтъква това, че лекарството може да се купи без рецепта... Вземат цяровете, "предписани" от телевизионната реклама, проблемът се задълбочава, идват на лекар и казват: "Абе, докторе, вземам това лекарство, а не се оправям"... Някои от тези хранителни добавки може и да помогнат и пациентът да почувства за известно време облекчение. Но в повечето случаи това е още по-лошо, защото това облекчение маскира истинския проблем. Човекът си казва "Е, вече всичко е наред", а в това време болестта напредва. А освен от ДПХ, оплакванията могат да се дължат и на рак на простатата, като симптомите на двете болести са много сходни. Затова прегледът е от основно значение и той не може да бъде заместен от никакви хранителни добавки или лекарства, вземани без консултация с лекар. Точно това искаме да обясним на мъжете по време на предстоящите близо 80 срещи.

- На колко време трябва да се ходи на такъв преглед?

- По препоръки на европейската и на американската асоциация по урология от 2013 г. всеки мъж след 50-годишна възраст трябва веднъж годишно да ходи на преглед при специалист уролог. Прегледът в комбинация с ехографията и изследване на простатно специфичния антиген (PSA). Това е протеин, произвеждан от простатната жлеза и повишените му нива свидетелстват за увеличена простата, възпаление на простатата или за рак. У нас в момента НЗОК поема стойността на това изследване веднъж на 2 години, а ако не е по каса, струва между 15 и 20 лв. Само по този начин може навреме да бъде диагностициран ракът на простатната жлеза (РПЖ), който вече е най-честият рак при мъжете.

- Каква е причината за това?

- От една страна, е увеличената продължителност на живота, а от друга - по-добрата диагностика. РПЖ е характерен за мъже над 50-60 г. Имали сме случай на РПЖ при 30-годишен, но това е казуистика.

Заболяването е коварно, защото се маскира зад обичайните проблеми с простатата на мъжете над 50-55 г. - тънката струя урина, често ставане нощем до тоалетна, изпускане на урина, чувство за недоизпразване на пикочния мехур. Тези признаци ги има и при ДПХ, което е характерно за възрастните мъже. Причината е, че след 35-40 г. простатата започва да нараства и с времето този неин обем причинява въпросния дискомфорт. Доброкачественото разрастване на простата не крие пряка опасност за пациента. Но, за да сме сигурни дали става въпрос за това състояние или за злокачествен тумор, трябва да се направи преглед.

- Предотвратимо ли е заболяването?

- ДПХ е необратим процес. Но той може да бъде забавен значително и пациентът да бъде облекчен.

- Как се постига това?

- Има няколко групи медикаменти. Едните отпускат мускулатурата на простатата и действат бързо. Техният ефект продължава, докато се приемат. Щом спре приемът им, до дни оплакванията се появяват отново. Това са алфа-блокерите. Другата група медикаменти инхибират (спират) ефекта на тестостерона - основният причинител на ДПХ. По този начин с около 10 до 15% се намалява обемът на простатата. Това са 5-алфа редуктазните инхибитори.

Последната група лекарства, която е и най-актуалната, представлява комбинация от споменатите два типа, като съчетават ползите от бързия ефект на алфа-блокерите и бавното, но продължително действие на 5-алфа редуктазните инхибитори. Медицинската наука вече е доказала, че тази комбинация намалява рисковете от усложненията, свързани с ДПХ, както и нуждата от оперативно лечение.

Д-р Васил Василев работи в Клиниката по урология на УМБАЛ "Александровска" в София.
www.zdrave.net, 08.03.2015 г.

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=xfjaNjbm8Z8%3d
Асоциацията на университетските болници поиска особен финансов статут
Особен финансов статут и въвеждане на методика за относителни тегла на медицински дейности. Това са поискали от Асоциацията на университетските болници на среща с ръководството на здравното министерство. Основанието за искането е фактът, че те са база за специализация на студенти и са с трето ниво на компетентност. Към такива болници се насочват най-много тежко болни от страната, а това коства изразходването на значително количество средства за лечение, аргументират се от АУБ.

Членовете на Асоциацията също така са настояли за ясна прогнозируемост на публичните разходи за медикаменти, визирайки онколекарствата за домашно лечение, които са в размер на милиони левове, и са препоръчали те да бъдат изведени в доболничната помощ.

Във връзка с наредбата за специализациите пък от Асоциацията са настояли за включване на специализиращите лекари в Приложение 1 към списъка на лекарите, които могат да работят по клинични пътеки, и стартовото възнаграждение на специализанта да бъде според КТД на лечебното заведение, а не по фиксирани норми, както е в момента.

Министър Москов заявил твърдо желание от страна на министерството за адекватно финансиране на здравеопазването, но призовал мениджърите към финансова дисциплина и преоценка на досегашния маниер на изразходване на средства, подчертавайки, че това ще бъде основен приоритет в неговата политика към всички болници. Той обяснил, че за лечебни заведения, които имат задължения, ще бъдат изготвени анекси към договорите за управление, в които ще бъдат ясно разписани стриктни правила за отчетност, за ангажименти към финансовото състояние на болницата и към ненатрупване на нови задължения. По негови думи, с анексите „собственикът ще има ангажимент към собствеността си”, информират още от АУБ.

Ръководството на здравното ведомство е гарантирало, че болниците, които оказват спешна помощ, ще получат 95% спрямо реално заплатената дейност за 2014г., а останалите лечебни заведения - 90%. Зам.-министър Бойко Пенков уверил болничните мениджъри, че ще имат абсолютна яснота за ресурса, с който разполагат. Той потвърдил, че надлимитната дейност остава за сметка на лечебното заведение, независимо, че тя е реално извършена. „Въпреки, че решението на Надзорния съвет на НЗОК е несправедливо, д-р Пенков се обоснова с мотива, че доброто управление е планираното управление”, казват от АУБ.

Ръководството на МЗ призовало мениджърите и към икономии с предложение за пенсиониране на навършилите пенсионна възраст служители, съкращения на немедицински персонал, изписване на по-евтини лекарства (генерици), където случаят позволява и др.

Със здравния министър и заместниците му е обсъдена и необходимостта от промяна на медицинските стандарти и оптимизиране на изискуемите специалисти, което е в правомощията на ведомството. Стандартите в сегашния си вид не отговарят на изискванията за листи на чакащи, поради заложени количествени критерии за брой преминали болни или операции, посочват от АУБ. Членовете на Асоциацията са изразили безпокойство, че ако се спазят лимитите и изискването за листи на чакащи, това заплашва да се нарушат медицинските стандарти, от там съответно и нивото на компетентност на университетските лечебни заведения.

По отношение на качеството на медицинските услуги министър Москов споделил, че е в ход изготвянето на критерии за удовлетвореност на пациентите. Въз основа на покриването им от болницата, НЗОК ще сключва или не договор с лечебното заведение или с негова отделна структура. Той подчертал, че тези критерии ще бъдат ясни и обективно прецизирани от „Съюза за добра практика” в лицето на МЗ, ИА „Медицински одит” и НЗОК, и ще представляват кумулативна оценка за качество, в която субективността ще бъде сведена до минимум.На финала д-р Москов обещал да се запознае подробно с въпросите, които не са били засегнати в рамките на срещата, да търси тяхното решение и да вземе под внимание обсъдените вече предложения на болничните мениджъри.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница