Нсорб чиновници се оплакаха от бюрокрациятастраница1/6
Дата23.07.2016
Размер0.87 Mb.
  1   2   3   4   5   6
05.07.2013

НСОРБ

Чиновници се оплакаха от бюрокрацията

paper.standartnews.com, Брой 7339 Година XX, петък, 5 Юли 2013

Чиновници се оплакаха от бюрокрацията по време на среща между министъра на финансите Петър Чобанов и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Проблем, който стои пред общините, е административната тежест от въведени режими и разрешителни за дейности, които не носят съществени приходи, а само утежняват работата на общинските администрации, става ясно от съобщението на МФ. Като цяло основната тема, предизвикала срещата, е опитите на МФ да подобри събираемостта на приходите и да оптимизира работата на приходните агенции. От НСОРБ посочиха, че успешна практика, която вече дава резултат, е оповестяването в специални публични списъци на длъжниците към хазната, които не са се разплатили навреме. НСОРБ ще предостави на МФ своите предложения за конкретни законодателни промени с цел по-добра работа с общините.
От печата: Парите за болниците – по нови правила

health.bg 2013-07-05Работи се върху нова Национална здравна карта

Проблемите са много повече, отколкото очаквах. Тъй като идвам от лечебно заведение, смятах, че проблемите са в болничната помощ. Оказа се обаче, че са навсякъде - и в доболничната, и във фонда за лечение на деца в чужбина, в агенцията по лекарствата, в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заявява в интервю за в. „Труд” здравният министър д-р Таня Андреева. По думите й, за да върви здравеопазването в положителна посока, са нужни години. „Т.е. трябва да има приемственост и добър диалог между екипите на Министерството на здравеопазването, независимо от коя политическа сила са. В крайна сметка това касае здравето и живота на всички нас. А типът поведение „политически нихилизъм” към свършеното от предшественика за мен наистина е неприемливо”, отбелязва д-р Андреева. Според нея основният проблем в НЗОК е контролът върху изразходваните средства. „Лечебните заведения подават едни изпълнения на лечение, а няма механизъм, по който да се провери дали това наистина е така. Още нещо: няма регистри на пациентите. Съществува само един за онкоболните. Затова ще предложа на новия управител на НЗОК до края на годината да се изградят такива за диабетиците, астматиците, пациентите с хепатит и за психично болните. Т.е. когато няма обективност, на която да се стъпи, а регистърът е именно такава, много трудно е да се контролира изразходването на средствата”, казва здравният министър.

От интервюто става ясно, че се работи върху нова Националната здравна карта (НЗК).

„Със сдружението на общините договаряме кои фактори трябва да се вземат предвид при изготвянето на НЗК. В Европа основният принцип е достъпност и отдалеченост от лечебните заведения. Със сдружението се обединихме около тезата, че е важно да се включат също параметърът възраст на населението и географски особености (...). Много важно е, че здравната карта ще посочи къде и какви лечебни заведения да има. Не само болници”, пояснява д-р Таня Андреева. Тя е категорична, че всички болници, независимо от собствеността си, са равнопоставени. „Не може да ги делим на държавни, общински и частни. Факт е обаче, че частните болници в момента не работят по правилата, по които лекуват пациенти държавните и общинските, а именно - когато дадена дейност е плащана от НЗОК, тя не може да има друг източник на финансиране. Всички обаче знаем, че в частните болници не е така - там освен че плаща касата, плащат и пациентите”, посочва здравният министър и допълва, че ще бъдат въведени нови правила. „Който иска да работи по тях, ще получава финансиране от касата. Който не иска, може да мине изцяло на кешови плащания от пациентите. Говоря най-вече за частните болници, защото при общинските и държавните няма такъв проблем”, допълва д-р Андреева.


ОБЩИНИ

ФОКУС

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще се срещне с представители на Международна учителска асоциация

05 юли 2013 | 07:39 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще се срещне с представители на Международна учителска асоциация във връзка с провеждането на годишната среща на организацията в Старата столица. Това съобщиха от пресцентъра на общината. След срещата ще се състои брифинг в 10.30 часа в зала 302.
В Банско е изградена и работи нова поливна система

05 юли 2013 | 08:54 | Агенция "Фокус"

Банско. Водени от амбицията за превръщането на града в целогодишен европейски курорт, млад екип от специалисти изгради автоматична поливна система, намираща се под земята и задействана с часовников механизъм. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Общата дължина на поливните мрежи е над 1600 м. Изградената изключително модерна система се включва автоматично през нощта. Този способ гарантира качествено напояване, което не създава безпокойства на гражданите и гостите на курорта.

Дълги години зелените площи в курортния град и особено около централния площад „Никола Вапцаров” бяха поливани на ръка, а в някои случаи и с водоноски.

Освен зелените пространства, с които вече Банско може спокойно да се гордее, налице е и един модерен начин за тяхното поддържане. Старите методи остават далеч назад, като белег на едно отминало време, за което банскалии все по-рядко ще се сещат. Предстои разширяване на мрежата и увеличаване на зелените пространства, не само в центъра, но и в периферията на курортния град.

Заслуга за всичко това има един млад екип, с модерно мислене и с прекрасни идеи за облагородяване на градските пространства. Предстои разширяване на обхвата на зелените площи в осталите селища на общината.


Иван Велков, "Недвижими имоти": Трябва да се подобрява градската среда

05 юли 2013 | 09:26 | Агенция "Фокус"

София. Най-големи неизползвани възможности има в програма за обвързване на общините като най-големите собственици на имоти в страната с европейски програми и проекти за възстановяване на сградния фонд. Това каза в интервю за Агенция „Фокус”Иван Велков, председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти”. „Не познавам много големи инвеститори в страната. Има хора и компании, които се занимават с недвижими имоти. По международните критерии, те в никакъв случай не са големи”, каза Велков. Той посочи, че става дума за няколко фонда за земеделски земи, които по негови думи, напоследък предприеха някои по-активни дейности и са наистина големи.

„Но те са много нищожен процент от общия брой сделки на пазара. Като цяло големи инвеститори, които наистина да правят сериозни инвестиции в България, няма от няколко години – от началото на кризата”, каза още Велков. Според него всичко това, което се случва в момента, не е ново.

„Дори и сега да се обявява или да се чува за него, процесите са започнали доста преди старта на кризата. За съжаление, вместо да правим това, което правят други държави – бавно и методично да подреждат неуредените си въпроси и с много активна и сериозна работа да стимулират международните капитали, а и местните, свои вътрешни - в реновиране и рестравриране на градската и извънградската си среда, ние чакаме по най-примитивен начин някой да дойде отвън и „на зелено” да започне да строи нещо, което не е сигурно, че би могло ефективно да е необходимо”, заяви Велков.

„Там, където виждам най-големи неизползвани възможности - това са една комплексна програма, която да обвързва общините като най-големите собственици на имоти в България с европейски програми и проекти за възстановяване на сградния фонд и регенериране – не строеж „на зелено” извън града”, посочи той. Според Велков всички, които са правили това преди години, са видели, че това не е само сигурен и печеливш бизнес. „Това, което трябва да се прави, е да се подобрява градската среда и то всички и едновременно. Там, независимо дали това е бърз или лесен процес, колкото повече го отлагаме, толкова повече ще се отрази на всички”, допълни той.

/Златина ДИМИТРОВА
Петър Паунов: Децентрализацията е жизнено необходима за България

05 юли 2013 | 09:42 | Агенция "Фокус"

София. Децентрализацията е жизнено необходима за България, защото централизираната администрация е тромава и тежка още повече, че при избори тя спира да работи. Това каза за Радио „Фокус” кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той е категоричен, че вместо съкращаване на администрацията, често ставаме свидетели на реваншизъм. „Диалогът с кметовете е далеч от желаното ниво. Винаги съм казвал, че точно ние сме спешните центрове на България и бързата помощ. Винаги централната власт е пропускала да чуе цялостните ангажименти и да отдаде необходимото точно на тази местна власт. Необходимото като знания, умения, възможности и чувствителност за реакция. Колкото и министерства да създадем няма как да се стигне до всяко ъгълче. Северозападна България има своите нужди в момента, в Югозападна проблемите са също изключително тежки, няма кътче на България, което да няма своите нужди в момента, а това нещо без местната власт, няма как да бъде овладяно”, коментира кметът. Лошото усвояване на средства по оперативните програми у нас е заради липсата на гъвкавост от страна на администрацията, допълни Паунов. Според него са необходими спешни усилия на преговарящия орган за възстановяване на средствата по програмата за развитие на селските региони, които, както стана ясно, са намалени за страната ни с 20% за следващия програмен период.
Манол Генов: Нужни са спешни промени в Закона за водите, който регламентира дейността на ВиК операторите

05 юли 2013 | 11:03 | Агенция "Фокус"

Асеновград. Нужни са спешни промени в Закона за водите, който регламентира дейността на ВиК операторите. Имаше закон, имаше добри намерения за създаване на асоциации между ВиК операторите и общините, но всичко си остана само на книга. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Манол Генов, зам.-кмет на Община Асеновград. Политиката на това правителство ще бъде насочена в тази посока, смята той. Има нужда да се подменя водоснабдителната система в Пловдивския регион, смята Генов. За цяла България средствата, които трябват, са около 7 милиарда евро, а за Пловдив област не знам дали е правено сметка в скоро време, заяви Генов.

Остарялата водоснабдителна мрежа и липсата на допълнителни водоизточници са едни от проблемите на ВиК-Пловдив, както и колебливото състояние на самите водоизточници като дебит в различните сезони на много населени места. „В много населени места има водоизточници, които са гравитачни, които зависят изцяло от интензитета на дъждовете, от тяхното количество и много често се налага да минават на режим. Преди да бъда зам.-кмет, съм бил представител на държавата във ВиК - Пловдив, така че глобалните проблеми, които ги има в Пловдив област, са ми ясни”, каза Генов. На въпрос - какво е качеството на питейната вода в Област Пловдив, той отговори: „ВиК винаги е имала задължение да взема около 500 проби годишно на питейната вода и да контролира качеството на водата. Наистина, има определени гравитачни водоизточници в определени населени места, които при интензивни валежи дават отклонение, но мисля, че качеството е добро и водата е годна в нормите и стандартите в България”, допълни Генов. /Цветелина ПЕНЧЕВА


В Карлово се проведе обществено обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие

05 юли 2013 | 14:33 | Агенция "Фокус"

Карлово. В зала “Васил Караиванов” на Община Карлово се проведе обществено обсъждане на стратегическата част на “Интегриран план за градско възстановяване и развитие”, изготвен по проект финансиран по ОП “Регионално развитие”, съобщиха от пресцентъра на общината. Изпълнителите на проекта представиха пред гражданите стратегическите цели, приоритети и мерки, възприети при изготвянето на плана, както и обособените три зони за въздействие: социална зона, зона с потенциал за икономическо развитие и зона с публични функции, с висока обществена значимост. В хода на дискусията граждани изразиха различни мнения и направиха предложения относно обхвата на зоните за въздействие. С изработването на Интегрирания план се цели трайно подобряване на икономическото, социалното, материалното и екологичното положение на градските зони за въздействие. Това ще подпомогне осъществяването на дългосрочната визия за развитието на града до 2020 г., чрез реализация на проекти в градските територии, финансирани и подпомогнати от структурните фондове на ЕС. На общественото обсъждане присъстваха кметът д-р Емил Кабаиванов, зам.-кметът Антон Минев и доц. д-р Стелиян Иванов и Михаил Николов от обединение “Визия 2020”, които изработват Интегрирания план съвместно с Община Карлово.
Йорданка Фандъкова: Още десет служители в Общинска полиция ще има до края на годината

05 юли 2013 | 17:02 | Агенция "Фокус"

София. В структурата на Общинска полиция в София работят 110 служители, като в края на тази година се очаква този брой да бъде увеличен с още десет служители. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по повод професионалния празник на всички служители на МВР и отбелязването на 134 години от създаването на вътрешното министерство. „Основната функция на Общинска полиция е да контролира спазването на наредбите на Столичния общински съвет и да подпомага в контролната дейност на звената в Столична община. Опитваме се да насочим и част от служителите на Общинска полиция в районите, където могат да съдействат на районните кметове”, подчерта Фандъкова. Тя даде пример с въведените през изминалата 2012 година велопатрули в Южен парк и Борисовата градина, както и фактът, че всички мероприятия от културния и спортния календар на общината се охраняват от общинските полицаи. /Ванина НЕДКОВА
Кметът на Велико Търново Даниел Панов: До края на месец август ще бъде завършен ремонтът на стадиона в града

05 юли 2013 | 17:48 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. До края на месец август ще бъде завършен ремонтът на стадиона във Велико Търново. Това каза Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново . По думите на кмета ремонтните дейности се движат в срок. Сключен е договор с Военното училище за използване на спортната им база за тренировки, тъй като ремонтните дейности по стадиона на Спортното училище „Г. С. Раковски“ ще започнат до месец. „Спорната база на Военното училище е много голяма и не се използва цялата пълноценно. Затова имаме безвъзмезден договор за партньорство и сътрудничество, подписан с Военния университет. Там ще се провеждат тренировките на детско-юношеската група“, заяви Панов. Той посочи, че за тренировки ще се използва и стадионът в Дебелец. /Надежда КРЪСТЕВА
Йорданка Фандъкова: Не приемам малки групи хора да блокират градския транспорт; олигарсите не се возят в него

05 юли 2013 | 18:05 | Агенция "Фокус"

София. Поисках от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев да не се допуска блокиране на възлови транспортни артерии през работния ден. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й - трябва да се осигури редът в града и сигурността на гражданите. "София е град, в който живеят над милион и половина души, с различни политически пристрастия. Голяма част от тях споделят исканията на протеста, но в същото време имат ангажименти и градът трябва да функционира. Като кмет не мога да приема малки групи от хора да блокират през активната част на деня градския транспорт и да пречат на други граждани да стигат до там, закъдето са тръгнали. Нека не забравяме, че олигарсите не се возят с автобусите на градския транспорт; в обществения транспорт се придвижват обикновени хора, които трябва да стигнат до своите работни места. Не бива обикновените граждани да са потърпевши заради политиците. Тази сутрин например беше блокиран за кратко достъпът до храм-паметника „Св. Александър Невски”, като намирам това за излишна мярка. Помолих да се гарантира достъпът на гражданите до храма и движението беше пуснато", каза Йорданка Фандъкова. /Ванина НЕДКОВА

РАДИО ФОКУС

Община Кюстендил разкри дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски

05.07.2013 10:05 / Кюстендил / Новини

Кюстендил. Община Кюстендил разкри дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус – Кюстендил. Номера на дарителската сметка и банковата институция са публикувани на официалния сайт на община Кюстендил. Набирането на средствата става на база на решение, взето от страна на Общински съвет – Кюстендил. Освен за изграждане на мемориалния знак ще се събират и средства за награда на победителя от конкурса, за разработване на на работен инвестиционен проект за обект „Паметник на Васил Левски – „Паметник на Апостола”, като хонорарът е 1 500 лева. Предвижда се след съгласуване на инвестиционния проект от Министерството на културата, влязло в сила разрешение за строеж и набрани средства, ще започне и самото изграждане на паметника. / Венцеслав ИЛЧЕВ
Министър Данаил Папазов: По-голямата част от морските такси трябва да остават по места

05.07.2013 14:01 / Варна / Новини

Варна. По-голямата част от морските такси, които се събират в съответния район трябва да остават по места за да може тези такси да бъдат разпределяни от местните власти за решаване на местни проблеми. Аз ще работя за тази идея. Това заяви днес във Варна министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов по време на среща с морския бранш от региона, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. Министър Папазов посочи още, че ако има възможност морската общност да изработи най-после проектозакон за пристанищата и той да бъде консенсусен за всички, които се занимават с тази дейност. „Проблемът е, че много разнопосочни сигнали постъпват за промените в законодателството, които естествено могат да се поправят, но когато не знаеш какво искаш е най-сложно”, подчерта Данаил Папазов. На срещата си с морския бранш във Варна министър Папазов обърна внимание на по-тясната комуникация между специалистите от бранша и министерство на транспорта. Данаил Папазов отбеляза, че от другата седмица ще започнат тематични срещи в министерството с представители на всички видове транспорт, на които ще се определят основните проблеми по браншове и ще се търсят техните решения, като се начертаят конкретни стъпки. /Петко ПЕТКОВ
10 приемни семейства от област Сливен са утвърдени по проекта „И аз имам семейство”

05.07.2013 15:11 / Сливен / Новини

Сливен. 10 приемни семейства от област Сливен са утвърдени по проекта „И аз имам семейство”, по схема „Приеми ме”, съобщи за радио „Фокус”-Сливен директорът на „Социално подпомагане” Тотка Костова. От тях 7 са от община Сливен – 1 доброволно и 6 професионални приемни семейства. В професионалните приемни семейства има настанени 6 деца. В доброволното приемно семейство няма настанено дете. В община Нова Загора по проекта са утвърдени 3 професионални семейства като в тях има настанени 3 деца. В област Сливен за приемна грижа са оценени общо 10 деца. В Регистъра, воден в Регионална дирекция за социално подпомагане – Сливен са вписани общо 16 приемни семейства, от които - 14 професионални и 2 доброволни. В тях са настанени 21 деца. В Регионална дирекция за социално подпомагане - Сливен се поддържа регистър на утвърдените приемни семейства от област Сливен. Директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане издава заповед за вписване или за отказ за вписване на кандидатите за приемно семейство в регистъра на утвърдените приемни семейства.
Възможностите за изучаване на руски език в детските градини и училищата бяха обсъдени на работна среща в община Смолян

05.07.2013 16:12 / Смолян / Новини

Смолян. Възможностите за изучаване на руски език в детските градини и училищата в община Смолян бяха обсъдени на работна среща, в която участва заместник-кметът Марин Захариев. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Разговорите са инициирани от гл. координатор на Национално движение „Русофили” за община Смолян Костадин Чаталбашев. За да представят перспективите за разширяване на възможностите за изучаване на руски език на срещата присъстваха началникът на отдел „Подпомагане на руските училища” към агенция „Россътрудничество” на Министерство на външните работи на Руската федерация Наталия Чередниченко и водещият експерт в поддръжката на руски език Олга Василевна. В срещата участва и заместник-председателят на Национално движение „Русофили” Антон Тончев. Марин Захариев благодари на гостите, че са избрали и Смолян като част от обиколката си из страната и заяви, че ръководството на Общината се ангажира да помогне за реализирането на инициативната да се засили изучаването на руски език. В наше лице имате партньори, посочи заместник-кметът. Главният експерт „Образование” Ангел Добриков запозна гостите с образователната мрежа на територията на община Смолян и сподели, че методиката на обучение и преподаване по чужд език е от компетенциите на РИО-Смолян и на педагозите, работещи с децата. Експертът обясни, че съществува вариант чрез предоставяне на допълнителни педагогически услуги, по желание и по инициатива на градинските настоятелства и родителите да се изучава руски език в детските заведения. Като добри практики бяха посочени заниманията по руски в ОДЗ №4 „Радост” и ОДЗ №5 „Буратино” в Смолян. На срещата се обсъдиха възможностите за получаване на методическа, специализирана и художествена литература на руски език. В дискусията участваха и представители на РИО-Смолян, педагози и директорът на ОУ „Иван Вазов” Росица Лакудова. Визитата на Наталия Чередниченко и Олга Василевна в Община Смолян е част от официалното им посещение в България, чиято цел е да се установят контакти с различни институции и общини и да се намерят начини за задълбочаване на сътрудничеството между България и Русия чрез изучаването на руски език от подрастващото поколение. Преди това те са посетили общините Габрово и Хасково.
Петър Паунов: Децентрализацията е жизнено необходима за България

05.07.2013 12:10 / / ИнтервюПетър Паунов, кмет на Кюстендил, в предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Вече повече от месец България има ново правителство, а областните управители заеха местата си преди малко повече от две седмици. Г-н Паунов, най-напред горещата тема от вчера. Вие само преди седмица, Община Кюстендил и Дупница, се обединихте в искането си за включване на Програмата за развитие на селските райони, вчера дойде и новината за орязване на средствата по програмата. Притеснява ли ви този факт и доколко включването в тази програма е жизнено необходимо за Община Кюстендил?

Петър Паунов: Разбира се, че ни притеснява. Точно в най-тежките моменти, когато хората виждаме, че са принудени отново да протестират, изсипвайки земеделската си продукция по шосетата на България да получим тази неприятна новина за това, че средствата са орязани е изключително тежко. Надявам се на мобилизация от преговарящите органи и отново да настъпят корекции, защото лошото усвояване на средствата в предишния програмен период не беше тайна, но то е заради това, че администрацията изобщо не е гъвкава. Освен това винаги съм предупреждавал, че се работи често и с общини, които имат твърде малък капацитет по усвояването на европейски програми и това е проблем. Проблем е разбира се и цялостната децентрализация на средствата в България. Досега нито едно правителство не е положило необходимите усилия и до момента не забелязваме и това правителство да говори в тази посока. Имаше една среща на премиера с част от колегите, но конкретни стъпки към момента все още не са предприети, затова е необходимо незабавно усилие, както на неправителствения сектор, на евродепутати и разбира се преговарящ орган средствата да бъдат възстановени. Що се отнася конкретно до Община Кюстендил, несправедливо бяхме изолирани в предния програмен период, тъй като община с 71 малки населени места, голяма част от които са планински и полупланински, ние нямахме право, да кандидатстваме по Програмата за европейските райони, което значеше, че средствата за инфраструктура там трябваше да бъдат изцяло от бюджета на общината вътрешни средства на нашите съграждани и в много тежките моменти на криза това беше почти невъзможно. Освен това една изключително важна точка в Програмата за селския туризъм, където ние влагаме изключително много средства и надежди възлагаме на това нещо, отново нашите съграждани не можеха да кандидатстват, така че с колегите от Дупница предприехме тези стъпки и имаме уверение от областния управител, че ще бъдем подкрепени, изпратили сме писмо и до министъра на земеделието официално, в което очакваме неговата подкрепа. Отново предстоят срещи с областната управа, с представители на парламента, които са от региона, за да продължим усилията в тази посока.

Водещ: Към настоящия момент какви са вашите взаимоотношения с централната власт, получавате ли необходимата подкрепа? Отскоро сте и с нов областен управител - Иван Каракашки.

Петър Паунов: Като диалог с областния управител всичко е наред, но за краткото време, както виждаме нито правителството е структурирано цялостно, нито приоритетите, които са заявени могат да бъдат отстоявани към момента. Виждаме все още, дори вече новини има за лъкатушене и за актуализация на бюджет, затова няма в съсредоточаване върху конкретни мерки, а работа на парче, която очевидно е свързана с предизборни обещания. Както и да е, тук не искам да влизам в политическата тематика. Достатъчно поляризация имаме, но към момента не може да се говори за ясно структуриране, нито на приоритети или да говорим за някаква сериозна подкрепа. Предстоят ни разговори, но самите областни управители често се налага просто да повдигат рамене и да споделят това, което научаваме от вас журналистите на централно ниво, а именно какви са приоритетите на централните ръководства, на партиите и на правителството. Затова не може да се говори за някаква ефективност. Децентрализацията е жизнено необходима за България и се надявам, че ще го осъзнаят по най-бързия начин, защото централизираната администрация е убийствено висока и тромава, още повече абсолютно при всички изборни прояви тя се свива и спира да работи автоматично, затваряйки се и търсейки някаква предпазна покривка. Спира веднага да работи, още повече че ставаме свидетели често не на разумното и така необходимо орязване на администрацията. В България администрацията трябва да бъде орязана поне с 50%, но често ставаме свидетели не на това орязване, а ставаме свидетели на един реваншизъм, който обикновено изтласква не малка част от хора, които са кадърни и могат да работят сериозно и както става в случая и по европейските програми. Диалогът с кметовете е далеч от желаното ниво. Няма как да децентрализираме и колкото и министерства да създадем със сигурност няма да се стигне до всяко ъгълче и Северозападна България има своите проблеми и югозападна е изключително тежко. Няма кътче на България, което да няма своите нужди в момента, а това нещо без местната власт няма как да бъде овладяно.

Водещ: Г-н Паунов, изпитвате ли трудности в момента с изпълнението на бюджета на общината, заложен в началото на годината. Имате ли опасения, че няма да разплатите всичко към края на годината?

Петър Паунов: Ние се стараем да нямаме нереазплатени средства и Слава Богу сме от малкото общини, които нямат такива. Това е за сметка, обаче на намалени капиталови разходи и имаме изключително затруднена комуникация с нашите съграждани. Все пак знаете колко са тежки инфраструктурните проблеми, особено пак ви казвам в община като нашата, която е с повече от 70 населени места, изключително голяма като площ, отново с наближаването на летния сезон трябва да вземаш тежки структурни решения, с наближаването на снегопочистването отново ще отидем вече отново към въпросителните, особено във високите части на общината ни. Затова се надявам на максимално бърза стабилизация и уточняване на бюджетната рамка, защото корекцията на бюджета е нещо, което е лош знак. Със сигурност ние с колегите сме притеснени, а това що се отнася до европейските програми и мудността при тяхното усвояване, особено когато предстоят и рестрикции в администрацията, надявам се по най-добрия бърз и разумен начин ни кара действително да настръхваме.

Водещ: Стои надеждата в следващия програмен период нещата да се движат по-бързо. Но все пак проблемите в страната си остават, проблемите на общините като цяло за момента остават същите с предни години. Споменахте вече общинската инфраструктура, също така училищата в много от населените места имат нужда от ремонт. Вие предвиждате ли такъв тип ремонти?

Петър Паунов: Да, разбира се. Всичко, което е необходимо се прави в момента дори по програмата за енергийна ефективност ремонтираме едно училище и четири детски градини. Освен това със собствени средства абсолютно се отстраняват проблемите. Слава Богу, ние още преди години основно сме се погрижили за училищната мрежа, възстановяваме столовете и целодневната форма на обучение, така че в момента по-скоро се налагат козметични, още повече ремонтите са извършвани качествено, така че в момента става въпрос в голямата част за козметика. Проблеми има с изоставените училищни сгради, които са повече от 50 в малките населени места и на които основно законодателството пречи по някакъв начин да бъдат отдадени на частници, тъй като има съответните забрани. Закриват се държавни училища, които поради ниския прием и лошото отношение, но в момента също тромаво се движат. Имаме две гимназии, които са на земеделското министерство и вече близо две години върви процедурата, не могат да бъдат закрити. Гласувахме да минат на общинско подчинение, собствеността не може да ни бъде предадена, за да можем ние да организираме по най-бързия начин техните ремонтни дейности и отново да организираме прием, тъй като това са изключително важни специалности за региона. Затова още веднъж трябва единомислие и единодействие по най-бързия начин и всички да се мобилизират да спасят европейските програми, защото България без земеделие просто отново ще бъде в изключително тежко положение и не можем в по-унизително положение да оставим всички наши сънародници, които са на полето.

Водещ: Г-н Паунов, споменахте преди малко проблемите със зимното почистване, още един проблем има, който обаче стои целогодишно пред малките, планински населени места и той е медицинското обслужване. Каква е ситуацията при вас в тази посока, имате ли проблем с медицинското обслужване на хората, които живеят във високопланинските населени места?

Петър Паунов: Слава Богу, тук добре работи „Спешният център”, единствено на тях разчитат колегите. В по-големите населени места има работещи джипита, осигурили сме кабинети при преференциални условия, но те са едва в четири от населените места, останалите разчитат на спешната помощ и затова казвам, че трябва да има перфектна инфраструктура, особено в планинските населени места. Старали сме се да я осигурим и до момента поне не са достигали сигнали, но с настъпването на зимния сезон, знаете че обикновено напрежението нараства изключително много и затова казвам, че тъкмо заради това е необходима организация и в малките населени места. Хората които са с по-висока заболеваемост да бъдат свалени в града евентуално при свои роднини. Кметовете и кметските наместници ежедневно минават при хората, които живеят сами да се погрижат за тях и да ги погледнат. Разбира се партньорството с „Червения кръст” тук е изключително необходимо и с доброволци, координирано, за да можем във всеки един момент да знаем състоянието на човека в тези населени места, който евентуално е заплашен от някакво заболяване. Огромен жизнен организъм е това – местна власт, неправителствен сектор, държавни структури по места - всичко това трябва да работи в едно. Когато онзи ден бях на една среща с областния управител видях, че тук само в региона имаме 40 директори на общински структури. Аз се втрещих. Представете си 40 структури само в нашия регион с директори и с администрации, изумително е тогава какво ли става в държавата, колко са тези агенции, които ги изхранваме и колко милиарда потъват само, за да дремят чиновници по бюра без да е имало какъвто и да било ефект от тях. Незабавно орязване с 50% на администрацията, без да е на реваншистки принцип, да започне работа гъвкава администрация с обществени приоритети ориентирани към гражданите и в сериозно партньорство с местната власт.

Водещ: Със сигурност страната ни има нужда от работеща администрация. Г-н Паунов, много ви благодаря за включването ви тази сутрин.

Петър Паунов: Благодаря и аз. Успешен ден. Радина ХРИСТОВА
ДАРИК НЮЗ


Каталог: doc13 -> press
press -> Нсорб кметовете на черноморски общини искат ясни правила за къмпингуването
press -> Нсорб министерството на културата е национален координационен орган в конкурса за избор на град за Европейска столица на културата
press -> Нсорб министър Десислава Терзиева: Работим, за да върнем държавата по пътя на икономическото развитие
doc13 -> Нсорб обсъждат приоритетите и финансовия ресурс по общинската мярка в новата прср
press -> Нсорб бюджет 2013 ще бъде актуализиран


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница