Нсорб идея: Линейки да тръгват от стратегически бензиностанциистраница1/4
Дата16.10.2018
Размер292.5 Kb.
#89203
  1   2   3   4
17.04.2013

НСОРБ

Идея: Линейки да тръгват от стратегически бензиностанции

Целта е към пациента да бъде изпратена най-близката линейка, така че да стигне най-бързо до него, казва столичният зам.-кметът по здравеопазването ген. Стоян Тонев

vesti.bg, 17 април 2014, 08:21

Има идея специализирани линейки за спешна помощ, с персонал от общински болници, да тръгват към пациентите от паркинги на бензиностанции.

Това споделя пред БТА ген. Стоян Тонев, столичният зам.-кмет по въпросите на здравеопазването.

Подобна практика има в Холандия, Дания и Белгия. Идеята е линейките да бъдат разположени в различни части на града на паркингите на 14 бензиностанции. Целта е най-близката линейка да бъде изпратена най-бързо и да стигне до пациента за максимално кратко време, казва ген. Тонев.

Ето какво още споделя той:

– В какво състояние заварихте общинското здравеопазване?

– Общинските болници са в сравнително добро състояние, по-добро от средното за страната. Проблемите при тези лечебни заведения са два – необходимостта от инвестиции в съвременна апаратура и подготовката на младите лекари. По-тежките проблеми са в ДКЦ-та.

Първата стъпка беше направена при тях, но тъй като не последваха останалите, те до известна степен се изолираха от останалото здравеопазване. Трябва да има максимално добра координация на ДКЦ-та с общинските и с университетските болници, както и да се запълни необходимостта от лекари-специалисти, които за съжаление липсват в цялата здравна система.

Затова координацията с общинските болници ще позволи дефицитът да бъде по-малък и под по-голям контрол. Това става не само с по-високи заплати на лекарите, но и с добри условия на работа, както и с осигуряване на възможност за специализация.

Затова трябва да се използва наличния персонал в общинските болници, да се предоставят преференции на млади лекари – специализация, ниски наеми и по-високо заплащане.

– Достатъчен ли е бюджетът за общинско здравеопазване?

– Бюджетът за здравеопазване стига за ежеднeвната дейност на болниците, но не е достатъчен за инвестициите. Надявам се на подкрепата на Столичния общински съвет, тъй като медицината е важна за всички.

Що се отнася до инвестициите, предстои да се закупят модерни специализирани рентгенови апарати за някои ДКЦ-та, лабораторни апарати, биохимични анализатори.

Довършваме до няколко месеца обновяването на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания, която ще бъде снабдена с максимално добра техника.

Привършихме ремонта на стационара там, сега ще монтираме нов скенер, мамограф и ускорител, което ще направи Онкодиспансера един от най-добрите в България.

– Ще се реализира ли идеята Ви за специализирана общинска бърза помощ?

– Специализираната бърза помощ вече се развива. Водихме разговори и стигнахме до добро взаимодействие в сферата на бързата помощ, както с директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София-град д-р Георги Гелев, така с министъра на здравеопазването Таня Андреева и с Националното сдружение на общините.

Първият етап скоро ще бъде завършен – това са домашните посещения на лекари и медицински сестри от общинските болници и някои ДКЦ-та и патронажните сестри за конкретни заболявания.

Втората част – за специализираните линейки за бърза помощ, ще бъде решена до три месеца. До три месеца хората със специфични здравни нужди ще могат пряко да се обръщат до системата, която създаваме.

Става въпрос за децата до една година, възрастните хора над 65 години и инфекциозно болните. Ще бъде открита пряка телефонна линия, на която при спешни случаи пациентите ще могат да звънят и да получат помощ.

Общият брой на линейките ще бъде 14 – шест вече са осигурени, ще трябват още осем. Проблемът обаче не е в линейките, а в персонала. Дежурният персонал ще бъде от общинските болници, но за да им се заплаща е необходим допълнителен финансов ресурс.

Дейността ще бъде съфинансирана от Министерство на здравеопазването и Столична община, като се надявам Столичният общински съвет да гласува средства. Лекарите от общинските болници подкрепят идеята.

Преди седмица имах разговори с представители на вериги бензиностанции да може техните паркинги да се използват за линейките на спешната помощ. От маркетингова гледна точка те имат най-добро местоположение и са най-добре изградени.

Идеята е линейките да бъдат разположени в различни части на града на паркингите на 14 бензиностанции. Подобна практика има в Холандия, Дания и Белгия.

Бихме искали и един път на ден линейките да зареждат гориво безплатно, но за това ще водим допълнителни разговори. Предстоят разговори и с мобилните оператори за използването на джипиесите в линейките.

Целта е най-близката линейка да бъде изпратена най-бързо и да стигне до пациента за максимално кратко време.
Общините са в паника заради санкции по екопрограми

DarikFinance.bg, 17.04.2014 08:46 (последна актуализация 17.04.2014 10:01) | | A A

Икономическият печат: Общините са в паника заради санкции по екопрограми

/© sxc.hu

Вестник Капитал Daily

Разделение "Север- Юг" в ЕС за по-твърди санкции срещу Москва. България е в групата на най-нежелаещите подобно решение на съюза. Руската тактика за създаване на нестабилност в Украйна без открита военна намеса изостря разделението в Европейския съюз по евентуални икономически санкции и прави малко вероятна изразената неотдавна решимост за твърди действия. Външните министри на ЕС решиха в понеделник да разширят списъка от сегашните 33 лица със замразени сметки и визови забрани заради ролята им за анексирането на Крим от Москва през февруари. Това решение едва ли може да прикрие разцеплението между държавите - членки на ЕС, за повода, който би предизвикал преминаването от предимно символични дипломатически мерки към по-широки ограничения за търговията, енергийните и финансовите отношения с Русия.

Ремонт на правилата за определяне на глоби по европроекти. Въвеждат се по-строги санкции, разширява се обхватът на нарушения, гарантират се и някои от правата на бенефициентите. Глоба от 100% върху сумата по европроект ще се налага при нарушение, което облагодетелства определен участник или участници или когато нарушението е свързано с измама. Това гласят нови правила за налагане на финансови корекции на бенефициентите, публикувани за обществено обсъждане. Промените в методологията са свързани с решение на Европейската комисия от края на миналата година, което влезе в сила веднага за всички страни членки и ще се прилага както за бъдещи, така и за вече сключени договори. В момента най-тежката глоба от 100% се налага в случаите, когато грубо са нарушени условията за прозрачност (няма обявление за обществена поръчка например) или при заобикаляне на определени разпоредби в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Сега дори и при формално спазване на условията по ЗОП проверяващите могат да предложат глоба от 100% при констатирана злоупотреба. Новите правила предвиждат още глобата да се налага върху реално усвоените от бенефициента пари, а не върху сумата по договор.

Вестник Сега

Кметове се притесняват от фалити заради санкции по екопрограми. Общините са в паника, че върху тях ще падне тежестта да изплащат милиони левове санкции по изпълнявани от тях проекти по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). "Всички кметове се хващат за сърцето, че може да изпаднат във фалит. Местните власти не бягат от отговорност, но сумите, с които ще се натоварят общините, са неплатими", каза вчера пред "Сега" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България д-р Гинка Чавдарова.

Само партиите могат да заличат фалшивите подписи. Институциите си признаха, че са попаднали в омагьосан кръг. Скандалът със злоупотребата с лични данни се задълбочи вчера, след като стана ясно, че само партиите могат да заличат имената на хората, чиито фалшиви подписи фигурират в подписките им за участие в евровота. Абсурдът лъсна по време на извънреден брифинг на ЦИК, а институциите се озоваха в омагьосан кръг. Причината е, че всичко, качено на сайта на комисията, е дадено от партиите, коалициите и инициативните комитети на "технически носители". На практика това означава, че ЦИК не може сама да махне хората, с чиято самоличност е злоупотребено. Другият вариант е Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да задължи съответната партия или инициативен комитет да махне въпросните граждани. Това обаче може да стане, след като мине производството пред КЗЛД. Третата възможност е указанието за заличаване да дойде от административен съд, ако някой от пострадалите поиска това по съдебен ред, но е необходимо много време.

Овладяването на бежанската криза ще глътне нови 35 млн. лв. Допълнителни мерки за овладяване на бежанската криза гласува кабинетът. Очаква се изпълнението на новия план да струва на бюджета 35 млн. лв. С това финансирането на дейности, свързани с бежанския наплив след събитията в Сирия от началото на годината, стига 62 млн. лв. Планът предвижда мерки за ограничаване на броя на нелегалните имигранти, както и за подобряване на условията за живот в местата за настаняване. В сметките е включено и довършването на оградата по границата с Турция, както и разширяване на капацитета за настаняване на бежанци. И вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев не се ангажира с точна цена на оградата, която стана обект на проверки, както и с краен срок за завършване на съоръжението. Още не е ясно откъде ще се осигурят необходимите средства, като Йовчев спомена, че част от ресурса може да дойде от преструктуриране на други разходи.

Вестник Стандарт

Въвеждане на лимит на допустимите разходи по европрограмите, препоръчва българската Сметна палата. Според одиторите трябва да се въведат предварителни контроли, които да гарантират, че заложените в проектите бюджети са разумни. Такива контроли, освен лимитите, могат да са сравнението с други подобни проекти, информация за пазарните цени, опростени разходи. Необходимо е и създаване на разбираема, предвидима, гъвкава и практична нормативна рамка за управление на средствата от Евросъюза, посочват одиторите. Според тях трябва да отпаднат излишните бюрократични усложнения и контроли и да се промени фокусът при кандидатстване и изпълнение на проекти.

Вестник Новинар

2/3 от очакванията и исканията на синдикатите се реализираха. Това посочи лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с КНСБ. Управляващата партия обсъди със синдикатите социалната политика на правителството и нагласите за предстоящите евроизбори. Представители от КНСБ проведоха разговори и с ДПС. На срещите КНСБ представи и своя манифест „За повече справедливост, солидарност и социални измерения на икономическия растеж". Президентът на КСНБ Пламен Димитров е изразил нуждата от по-високи заплати и пенсии. Според синдикатите трябва да се води и нова политика по отношение на индустриализацията, за данъчната система и за движението на работната сила.
Икономическият печат: Общините са в паника заради санкции по екопрограми

DarikFinance.bg, 1 17.04.2014 10:01

Разделение "Север- Юг" в ЕС за по-твърди санкции срещу Москва. България е в групата на най-нежелаещите подобно решение на съюза. Руската тактика за създаване на нестабилност в Украйна без открита военна намеса изостря разделението в Европейския съюз по евентуални икономически санкции и прави малко вероятна изразената неотдавна решимост за твърди действия. Външните министри на ЕС решиха в понеделник да разширят списъка от сегашните 33 лица със замразени сметки и визови забрани заради ролята им за анексирането на Крим от Москва през февруари. Това решение едва ли може да прикрие разцеплението между държавите - членки на ЕС, за повода, който би предизвикал преминаването от предимно символични дипломатически мерки към по-широки ограничения за търговията, енергийните и финансовите отношения с Русия.

Ремонт на правилата за определяне на глоби по европроекти. Въвеждат се по-строги санкции, разширява се обхватът на нарушения, гарантират се и някои от правата на бенефициентите. Глоба от 100% върху сумата по европроект ще се налага при нарушение, което облагодетелства определен участник или участници или когато нарушението е свързано с измама. Това гласят нови правила за налагане на финансови корекции на бенефициентите, публикувани за обществено обсъждане. Промените в методологията са свързани с решение на Европейската комисия от края на миналата година, което влезе в сила веднага за всички страни членки и ще се прилага както за бъдещи, така и за вече сключени договори. В момента най-тежката глоба от 100% се налага в случаите, когато грубо са нарушени условията за прозрачност (няма обявление за обществена поръчка например) или при заобикаляне на определени разпоредби в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Сега дори и при формално спазване на условията по ЗОП проверяващите могат да предложат глоба от 100% при констатирана злоупотреба. Новите правила предвиждат още глобата да се налага върху реално усвоените от бенефициента пари, а не върху сумата по договор.Вестник Сега

Кметове се притесняват от фалити заради санкции по екопрограми. Общините са в паника, че върху тях ще падне тежестта да изплащат милиони левове санкции по изпълнявани от тях проекти по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). "Всички кметове се хващат за сърцето, че може да изпаднат във фалит. Местните власти не бягат от отговорност, но сумите, с които ще се натоварят общините, са неплатими", каза вчера пред "Сега" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България д-р Гинка Чавдарова.

Само партиите могат да заличат фалшивите подписи. Институциите си признаха, че са попаднали в омагьосан кръг. Скандалът със злоупотребата с лични данни се задълбочи вчера, след като стана ясно, че само партиите могат да заличат имената на хората, чиито фалшиви подписи фигурират в подписките им за участие в евровота. Абсурдът лъсна по време на извънреден брифинг на ЦИК, а институциите се озоваха в омагьосан кръг. Причината е, че всичко, качено на сайта на комисията, е дадено от партиите, коалициите и инициативните комитети на "технически носители". На практика това означава, че ЦИК не може сама да махне хората, с чиято самоличност е злоупотребено. Другият вариант е Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да задължи съответната партия или инициативен комитет да махне въпросните граждани. Това обаче може да стане, след като мине производството пред КЗЛД. Третата възможност е указанието за заличаване да дойде от административен съд, ако някой от пострадалите поиска това по съдебен ред, но е необходимо много време.

Овладяването на бежанската криза ще глътне нови 35 млн. лв. Допълнителни мерки за овладяване на бежанската криза гласува кабинетът. Очаква се изпълнението на новия план да струва на бюджета 35 млн. лв. С това финансирането на дейности, свързани с бежанския наплив след събитията в Сирия от началото на годината, стига 62 млн. лв. Планът предвижда мерки за ограничаване на броя на нелегалните имигранти, както и за подобряване на условията за живот в местата за настаняване. В сметките е включено и довършването на оградата по границата с Турция, както и разширяване на капацитета за настаняване на бежанци. И вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев не се ангажира с точна цена на оградата, която стана обект на проверки, както и с краен срок за завършване на съоръжението. Още не е ясно откъде ще се осигурят необходимите средства, като Йовчев спомена, че част от ресурса може да дойде от преструктуриране на други разходи.Вестник Стандарт

Въвеждане на лимит на допустимите разходи по европрограмите, препоръчва българската Сметна палата. Според одиторите трябва да се въведат предварителни контроли, които да гарантират, че заложените в проектите бюджети са разумни. Такива контроли, освен лимитите, могат да са сравнението с други подобни проекти, информация за пазарните цени, опростени разходи. Необходимо е и създаване на разбираема, предвидима, гъвкава и практична нормативна рамка за управление на средствата от Евросъюза, посочват одиторите. Според тях трябва да отпаднат излишните бюрократични усложнения и контроли и да се промени фокусът при кандидатстване и изпълнение на проекти.Вестник Новинар

2/3 от очакванията и исканията на синдикатите се реализираха. Това посочи лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с КНСБ. Управляващата партия обсъди със синдикатите социалната политика на правителството и нагласите за предстоящите евроизбори. Представители от КНСБ проведоха разговори и с ДПС. На срещите КНСБ представи и своя манифест „За повече справедливост, солидарност и социални измерения на икономическия растеж". Президентът на КСНБ Пламен Димитров е изразил нуждата от по-високи заплати и пенсии. Според синдикатите трябва да се води и нова политика по отношение на индустриализацията, за данъчната система и за движението на работната сила.


Кметове се притесняват от фалити заради санкции по екопрограми

segabg.com 17 Април 2014 12:58 Илина Режева

Общините са в паника, че върху тях ще падне тежестта да изплащат милиони левове санкции по изпълнявани от тях проекти по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). "Всички кметове се хващат за сърцето, че може да изпаднат във фалит. Местните власти не бягат от отговорност, но сумите, с които ще се натоварят общините, са неплатими", каза вчера пред "Сега" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България д-р Гинка Чавдарова.

Финансовите корекции са заради сериозни нарушения при обществените поръчки за проекти от периода 2010-2013 г. По последни данни на екоминистъра Искра Михайлова става въпрос за 113 млн. лв. Дълго време самата тя обясняваше, че е привърженик на идеята за "солидарна отговорност", при която санкциите се налагат за всички проверени проекти и тежестта пада върху бюджета. Изненадващо от ведомството са сменили тактиката и сега се оказва, че ще се наказват проектите, по които са открити нарушения. Писма с такова съдържание вече са разпратени на кметовете. Това значи, че общините трябва да платят от собствените си бюджети. Сумата не е окончателна и може да набъбне още.

От сдружението на общините смятат, че държавата също има вина. "Грешките са елемент от системен недостатък", каза Чавдарова. Тя настоя за отговорност и за предварителен контрол на проектите, тъй като те са жизненоважни за общините. Според нея повечето от тях са във водния сектор. По принцип те са много скъпи и непосилни за финансиране от общините. От министерството отговориха пред "Сега", че одитиращият орган "ОСЕС" извършва проверка на извадков принцип, за да се увери, че повторната проверка е извършена правилно. Тя ще е готова до края на седмицата. Управляващият орган обаче бил длъжен да регистрира всички финансови нередности и да изпрати писма до кметовете.

Проблемът веднага бе използван за политически нападки. "Малко преди провеждането на европейските избори се заформи политическа бухалка срещу кметовете на ГЕРБ", каза на брифинг бившият зам.-министър на околната среда Ивелина Василева (ГЕРБ). Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че само на София са наложени 7 финансови корекции. Тя не е съгласна с начина на налагане на санкциите, защото проектите вече били минали успешно през одитната агенция без никакви препоръки. Санкциите ще бъдат обжалвани, категорична е Фандъкова. Кметовете от ГЕРБ смятат, че са използвани неясни критерии и е нарушен принципът на равнопоставеност. Кметът на община Раковски Иван Антонов обяви, че финансовата корекция от 5% за проекта за водния цикъл е без основания. Независимият кмет на Кричим Атанас Калчев пък заяви, че срещу независимите кметове "се работи по същия начин".

От ГЕРБ твърдят, че в 70% от случаите санкциите са за общини, в които кметовете са от тяхната партия. По 10% били за общини на БСП, ДПС и независими. Тъй като става въпрос за проекти, сключвани при управлението именно на ГЕРБ, това вероятно показва и начина, по който са били разпределяни парите по европрограмите.

Според водача на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев забележките на Брюксел са към управляващия орган на програмата в екоминистерството, а не към кметовете, към които се прехвърля. "Около 2.5 млн. българи ще трябва да извадят пари от джоба си, за да платят за некомпетентността на някой чиновник", добави Дончев.


Програма "О, кална среда

"МОСВ иска обратно от общините 129 млн. лв. по "Околна среда". Това заплашва да катастрофира програмата, общините и изпълнителите

capital.bg, 17 апр 2014, 16:53, Огнян Георгиев

Ако на бюрото на един министър има пръчка, до края на мандата тя задължително ще бъде използвана. Тази седмица Министерството на околната среда и водите доказа, че великият Чехов е напълно приложим в съвременни български условия.

След като месеци наред министър Искра Михайлова обещаваше общините да не бъдат наказвани и държавата да си подели с тях евентуални санкции по спряната от Европа програма "Околна среда", тази седмица към местните власти изненадващо тръгнаха писма, с които им се налагат глоби от 5% до 25% върху изпълнявани проекти. С две думи, държавата си иска обратно 129 млн. лв. заради новооткрити нарушения при обществени поръчки. Причината е, че така МОСВ се надява да убеди Европейската комисия да пусне отново плащанията преди края на май, когато изтича срокът, даден на България да коригира програмата.

Освен че не е ясно дали това ще се случи обаче, този подход рискува да фалира десетки общини и компании изпълнители, както и да предизвика катастрофа в изпълнението на самата програма.

"Капитал" се сдоби с тайния списък, по който работи от известно време насам работна група в МОСВ и по който общините ще бъдат санкционирани. Според него наказанията варират от 5 хил. лв. за община Марица до фрапиращите почти 24 млн. лв. за Костинброд. Общата сума е 129 млн. лв. Общо проверяваните проекти за са 1.6 млрд. лв. (виж списъка вляво).

Повечето санкционирани общини, които общо са 50, присъстват с от няколкостотин хиляди до няколко милиона лева. След Костинброд най-пострадали са Габрово, което събира над 12 млн. лв. глоби, Столичната община с почти 7 млн. лв., Момчилград с 6 млн., Кнежа и Бургас. В писмата, изпращани и в момента до общините, няма подробни обяснения за причините за наказанията, нито е предвидена възможност за обяснения, която по принцип дори одиторите предоставят. Доста от общините имат санкции по повече от един проект, като "шампиони" в тази класация са Столичната община и Габрово с по седем корекции, следвани от Враца с шест.

Имате поща

Действията на ръководството на "Околна среда" бяха толкова изненадващи, че докато "Капитал" търсеше кметове за коментар, някои от тях все още не бяха получили писмата си, а други тепърва ги разглеждаха. Реакцията обаче бе единодушно възмущение. Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че не вижда логика да бъде санкционирана за поръчки, които са минавали през всички възможни проверки, и е учудена, че никой не я е потърсил или не й се дава възможност за разяснения по различните проекти.

Според списъка сред санкционираните проекти в Габрово са няколко етапа на водния цикъл, договор за строителен надзор и др. Тя бе категорична, че ако ОПОС все пак й наложи финансови корекции, тя ще заведе дело срещу държавата и ще го спечели. На същото мнение беше и зам.-кмет от друга голяма община, който пожела да остане анонимен, тъй като тепърва проверяваше писмата, но заяви, че е нямало комуникация с ОПОС в последно време и тези писма са неприятна изненада. "Имали сме и предварителен, и последващ контрол. Би трябвало да имаме 10-дневен срок да изпратим възражение, но такова нещо не е предвидено в писмото", коментира зам.-кметът.

Най-изненадани бяха в най-пострадалата според списъка община - Костинброд, където дори не бяха получили още уведомително писмо. Зам.-кметът по икономическо развитие Димитър Петров коментира, че не вижда начин, по който неговата община да може да плати санкция от 24 млн. лв. Тя е съставена от две глоби - за 21.2 млн. лв за водния цикъл и 2.5 млн. лв за пречиствателна станция. Годишният бюджет на община Костинброд е малко над 10 млн. лв. "Капиталовата ни програма ще спре за n брой години", каза Петров. Таня Христова обясни, че ако се стигне до връщането на подобни суми, общините първо ще спрат плащанията към изпълнители, после всички капиталови разходи и накрая всички други разходи, като например осветление и заплати на общински чиновници.

Националното сдружение на общините е поискало среща с министър Михайлова и такава ще има след празниците, уточни изпълнителният директор Гинка Чавдарова. "Ще търсим работещо решение. Това е формално решение, което не работи. Това е неплатимо наказание", смята тя. Тя е на мнение, че някои общини ще трябва да носят отговорност за прегрешенията си, но ако става дума за поръчки, при които всичко е многократно съгласувано с държавата, отразени са всички препоръки и след това пак идва наказание, това няма как да стане. "Това е най-лошият възможен вариант", каза Чавдарова и допълни, че те нямат особено много комуникация с ОПОС, за да разберат повече.

Обратен завой заради бюджета

Позицията на самото МОСВ и на ръководството на програмата "Околна среда" остана неясна, тъй като до редакционното приключване на броя на "Капитал", те не отговориха на запитванията за разговор. Напоследък министерството е по-затворено от всякога, като падането на завесата на непрозрачността съвпадна с проблемите в ОПОС и с преструктурирането, след което си отидоха много служители.

Решението за санкции към общините беше една от двете възможности пред "Околна среда", ако искаме 1.5 млрд. лв. невъзстановени пари по програмата да дойдат в бюджета от Брюксел. Комисията иска или всички проекти, по които е установена една от пет нередности (смесване на критерии, съкратени срокове, затвореност към други страни от ЕС, неравно третиране или удължаване на срока по поръчката, обявено само в България) да бъдат санкционирани, или цялата "Околна среда" да приеме намаляване на бюджета си с определен процент. Тъй като втората опция е по-лесна, по-бърза, а и няма да натовари общините, тя беше считана за евентуален изход. Явно окончателното решение е било взето в различна посока съвсем скоро.

Според запознати с начина на функциониране на системата причината за това решение е бюджетна. "Ако плоската корекция е на стойност около 100 млн. евро, това значи бюджетът да извади тези пари за съфинансиране вместо Брюксел. Вероятно са решили, че няма откъде да ги вземат", казва източник, пожелал анонимност заради затъмнението около МОСВ. Според него така кабинетът се е подсигурил предвид висящите милиард и половина неплатени, както и предстоящия удар по земеделската програма, която също ще подкопае бюджета (виж текста).

Това решение не е лишено от смисъл: общинските поръчки в голямата си част страдат от дефекти и проблеми, а Комисията за защита на конкуренцията не е най-безгрешната институция, заради което бе въведена и системата за предварителни корекции от националните власти. Виновните за нарушения естествено трябва да отговарят за това, вместо да прехвърлят върху държавата. Но този нов, внезапен и брутален подход на ОПОС изглежда да има повече минуси, отколкото плюсове.

Какво не е наред

Първо, той противоречи на предварително заявената позиция, че държавата ще раздели вината. Огромна част от тези договори са минали на предварителен контрол не само в ОПОС, но и в Агенцията за обществени поръчки. По думите на самата Искра Михайлова половината от тях са били обжалвани и са минали и през Комисията за защита на конкуренцията, и през Върховния административен съд, който се е произнесъл, че нямат нередности. Някои от тях са били одитирани и от европейски, и от български одитори. След като държавата на толкова нива е позволила тръгването на тези проекти, налагането на нови санкции сега, години по-късно, говори или за престараване, или отправя сигнал към Брюксел, че цялата държавна система не работи. Това хвърля съмнение и върху работата на одитиращото звено за парите от ЕС - ОСЕС. Ако тръгнат по този път, управляващите ще трябва да дават още доста обяснения пред ЕК.

Второ, има доста необясними неща. Защо не е даден срок на общините да отговорят? Или защо има проекти, по които има установени еднакви нередности, но има наложени различни санкции. Например Панагюрище и Първомай, които имат забележка "неясна методика", но първата има 25% корекция, а втората - само 5%. Защо има проекти, по които в списъка няма отбелязани никакви установени прегрешения, но въпреки това има наложени глоби?

Трето, това позволява да се правят политически спекулации. ГЕРБ веднага посочиха, че повечето санкционирани общини са техни. Простото изчисление показва, че след ГЕРБ, най-ударени от това са общини, в които има влияние сдружението на Георги Първанов АБВ (виж таблицата). Това, разбира се, може да е напълно случайно, а и сред пострадалите има и общини на ДПС, както и на БСП. Но е факт, че идва точно преди евроизборите и ще бъде удобна топка за правителството. На първите три места са общината от скандала с бюлетините (Костинброд), общината образец, която беше давана за пример и откъдето дойде Томислав Дончев (Габрово), и София. Представителят на АБВ Румен Петков заяви пред "Капитал", че иска да е ясно кой точно стои зад това решение, тъй като "при едно следващо правителство прокуратурата ще му потърси отговорност".Апокалипсис, но не сега

И последно, но не по важност: прехвърлянето на санкциите към общините е половинчато решение. Много от тях нямат откъде да вземат такива пари и така задълженията или ще се прихващат от бъдещи плащания, или ще останат да висят като задължения в балансите за години наред, или докато съдът ги отмени. Но през това време самата "Околна среда" ще катастрофира. Първото, което ще стане, е, че общините ще спрат плащанията към изпълнители, които на свой ред ще оставят работата по средата и ще започнат да съдят общините, както коментира изпълнителният директор на Българската строителна камара Иван Бойков. "Ако се спази законът, след като стане ясно кои общини и кои проекти ще имат финансови корекции, трябва да има предоговаряне на договорите обект по обект и да се търси решение", предлага той.

Това ще отнеме време, което България и МОСВ нямат. Проектите трябва да са завършени до първите няколко месеца на следващата година, в противен случай срокът в този период ще изтече и всички разходи по тях ще станат недопустими. Така дори със сегашния ход плащанията да бъдат пуснати, догодина може да се окаже, че трябва да се върнат милиарди на Брюксел за всички незавършени в срок проекти. Дори ако по някакво чудо никой не фалира сега (а това е съмнително - доста компании чакат милиони за работата по ОПОС), догодина ще бъде апокалиптична за бизнеса и местната власт.

Едно възможно обяснение е, че МОСВ и правителството играят опасна игра: опитват се да покажат на Брюксел, че взимат мерки, като се надяват през май плащанията да бъдат пуснати, а след това държавата да започне частично да покрива дълговете на общините. Това би изисквало много добра координация между властите и много ясен план какво и кога да се направи. За съжаление не изглежда нито едно от двете да е налице.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница