Нсорб кметове от герб обжалват раздадените милиони на общини на бсп и дпсстраница1/5
Дата02.06.2018
Размер0.75 Mb.
  1   2   3   4   5
28.02.2014

НСОРБ
Кметове от ГЕРБ обжалват раздадените милиони на общини на БСП и ДПС

Ако ВАС спре изпълнението на проектите, парите ще трябва да бъдат върнати в държавния бюджет

segabg.com, 28 Февруари 2014 г. 19:35, Доротея Дачкова, Мария КойчеваНемалко пари бяха отпуснати за спортни площадки в села с население до 500 души.

Двете постановления на правителството, с които предизборно и по неясни критерии общини, управлявани от БСП и ДПС, както и няколко министерства, получиха финансиране за стотици милиони левове, са атакувани пред Върховния административен съд (ВАС).

Единият иск е от кметовете на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово, съобщиха от "Програма Достъп до информация", която им е съдействала. Кметът на Габрово Таня Христова също е подала самостоятелна жалба, обяви тя пред "Дарик". И четирите общини се управляват от ГЕРБ и както много други не са получили и лев от фонда за растеж и устойчиво развитие на регионите. С жалбата се иска, докато не се произнесе съдът, да се спре изпълнението на проектите. Парите вече бяха преведени на печелившите и ако ВАС спре изпълнението, те ще трябва да ги върнат в бюджета.

Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв. Министерствата получиха останалите средства до 499 млн. лв. Само за 7 работни дни междуведомственият съвет прецени 1100 проектни предложения, което остави съмнения за задкулисни договорки. Одобрени са 392 проекта. В жалбата е изчислено, че са обсъждани над 18 проекта на час, а това време не е достатъчно дори да бъдат прочетени. Според жалбоподателите се създават условия за фаворизиране на близки до управляващите политически сили и разпределяне на публични средства по непрозрачен начин в частен и партиен интерес в навечерието на изборите.

Според жалбата на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово постановлението, с което са приети ред, условия и критерии за прозрачно разходване на средства по инвестиционната програма, е незаконосъобразно, защото му е дадена обратна сила - прието е на 16 януари, влиза в сила предишния ден, а е обнародвано в "Държавен вестник" на 21 януари. На всичкото отгоре срокът за изпращане на становища до Министерството на финансите по проекта за постановлението е бил 23 януари. Мотиви изобщо не са публикувани. Освен това постановлението не урежда никакви правила за прозрачното изразходване на средства, не са предвидени срокове за подаване на проекти и за разглеждането им, което нарушава принципа за равнопоставеност и състезателната процедура. Така се дава нечестно предимство на едни кандидати пред други.

В жалбата пише още, че не е предвидена възможност за подаване и разглеждане на възраженията на засегнатите, не е спазено изискването за публичност, мотивираност и обществено обсъждане на проекта за нормативен акт. Сходни са аргументите и срещу второто постановление. След като е опорочена процедурата по кандидатствате, опорочен е и резултатът от нея, казва жалбата. Подателите й искат кабинетът да представи в съда цялата документация по оценката, обсъждането и подбора на проектите и протоколите от заседанията на междуведомствения съвет.

Кметовете на Козлодуй, Оряхово и Бяла Слатина бяха категорични пред "Сега", че жалбата им не е по централно указание на ГЕРБ, а е лично решение като кметове.

Община Козлодуй кандидатства с два проекта - "Възстановяване елементите на уличното пространство на улици "Христо Ботев" и "Радецки" в града на стойност 1 078 393 лв. и "Реконструкция и изграждане на улична мрежа, тротоари, площадки и улично осветление" в части от града за близо 5 млн. лв. "Държим да се спазва законът и няма никакви братоубийствени намерения към нито една от другите общини, защото всички сме в едно и също положение", каза кметът Румен Маноев. "Не е важно коя община и колко ще получи, а веднъж завинаги да се приеме, че законите са важни и трябва да се спазват. Ясно е и на първокурсник по право колко закона са нарушени с постановленията, издадени за фонда", обясни юристът. Препоръките на Националното сдружение на общините за критериите при оценяване не са били взети под внимание от управляващите. Маноев определи обещанието на финансовия министър Петър Чобанов за евентуално второ класиране на проектите при свободен ресурс като "ще ти купя колело, ама друг път".

Кметът на Оряхово Росен Добрев коментира, че разпределението на парите е станало изцяло на политически принцип. "Не видяхме никакви критерии за оценка, а при подаването на проектите в областната управа във Враца общините на ДПС дори нямаха представители, а спечелиха проекти", каза той.

Иво Цветков, кмет на Бяла Слатина, обясни, че се е доверил на колегата си от Козлодуй, защото той като юрист е открил нормативните нарушения. "Ние кандидатствахме с 21 различни проекта - за осветление, пътна инфраструктура, отпадъци и др. Община Враца получи 7 млн. лв. за пътища, а ние кандидатствахме за 670 хил. лв. за улици и не получихме нищо", оплака се Цветков.Челен опит

Тричленен състав на ВАС отмени наредбата за вещите лица, издадена от Министерството на правосъдието през декември 2012 г. Причината е, че правосъдният министър Диана Ковачева не е провела задължителното по закон обществено обсъждане. Ако решението бъде потвърдено, може да се стигне до блокиране на съдебни дела.


ОБЩИНИ

ФОКУС
Безплатно обучение по схема „На път” на ОП „Развитие на човешките ресурси” ще се проведе в Бургас

28 Февруари 2014 | 08:06 | Агенция "Фокус"

Бургас. Бизнес инкубатор-Бургас организира безплатно обучение за бенефициенти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по схема „На път” BG051PO001-2.2.03, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Обучението как да изпълним успешно проектното предложение по тази схема ще се проведе в КЦ „Морско казино” в зала „Петя Дубарова” от 9.30 часа. Обучението е насочено към целия екип за изпълнение на проекта, а именно: представители на бенефициенти, изпълнители и ръководители на проекти, финансисти и външни консултантски фирми. В него ще бъдат застъпени основни моменти от управлението на проекти по тази схема: правилата и процедурите за изпълнението на проекта, безпроблемно управление и отчитане на проекта, както и планиране изпълнението на дейностите и плащанията по проекта. Лектори ще бъдат представители от Сектор „Верификация” на Агенция по заетостта към ДРСЗ Бургас. За повече информация и предварително записване: www.business-burgas.com или телефон: 0879017663.
Обществено обсъждане за изместването на конната база в квартал „Банево” ще се проведе в Бургас

28 Февруари 2014 | 08:14 | Агенция "Фокус"

Бургас. Община Бургас обяви обществено обсъждане за изместването на конната база в квартал „Банево”, съобщиха от пресцентъра на общината. Обсъждането ще се проведе на от 09.00 часа в стая 401 в сградата Община Бургас. Обществено обсъждане е на проекта за изменение на подробния устройствен план по Плана за застрояване на обект: „Екообразователен център с конна база”, с местонахождение Лесопарк местност „Минерални бани” землище - кв. „Банево”. Конната база досега бе разположена в „Парк „Езеро”, но се налага да бъде преместена поради реализацията на проекта за „Океанариум”.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще подпише договор за модернизирането на втори обект в града по програма JESSICA

28 Февруари 2014 | 08:21 | Агенция "Фокус"

Стара Загора. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще подпише договор за изпълнение на проект „Модернизация на спортен комплекс за устойчиво развитие на спортната активност в Стара Загора” заедно със Сдружението с нестопанска цел – Футболен клуб „Верея”, съобщиха от пресцентъра на общината. Той ще бъде финансиран по програма JESSICA - Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските зони, в партньорство с Европейския фонд за регионално развитие. Събитието ще се проведе на 28 февруари от 11.30 часа на стадион „Верея” в града. Първият реализиран в България проект по програма JESSICA е за модернизацията на общинския пазар в Стара Загора на стойност 2 740 000 лева За представителите на медии е осигурен транспорт, който ще тръгне в 11.00 часа от Областна администрация.
Общински съвет-Благоевград одобри тригодишната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 година

28 Февруари 2014 | 11:44 | Агенция "Фокус"

Благоевград. На редовно заседание Общински съвет-Благоевград прие предложение относно одобряване на тригодишна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 година с 28 гласа „за”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Румяна Зъкова, директор на Дирекция „Финансова политика” внесе пояснения относно разходната и приходната рамка за посочения период, като упомена, че настоящата финансова рамка е изготвена на база предходната такава, тъй като общината не предвижда различни разходни дейности. С 31 гласа „за” и 1 „против” общинските съветници приеха предложение относно създаване на временна комисия от общински съветници и представители на общинска администрация с цел промяна нормативната база и допълнения в общинския план за развитие на Община Благоевград за периода 2014-2020 година в състав общинският съветник Кирил Илиев, директорът на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” Костадин Георгиев и архитект Петър Калпачки. /Ива ЦОНЕВА
В пазарджишкото село Мокрище започва изграждането на нова чешма

28 Февруари 2014 | 12:37 | Агенция "Фокус"

Пазарджик. В село Мокрище беше направена първа копка на нова чешма. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик кметът на селото Лиляна Хаджиева. „През миналата година набор 1953 се събраха на юбилейна среща и решиха като спомен от срещата да остане новопостроена с техни средства чешма в центъра на селото. Като кмет, тъй като теренът е общински, се заех да предприема действия и да помогна за изграждането. Разговарях с главния архитект на Община Пазарджик, който възложи изработването на проект, също доброволно. Сега, след като имаме всичко необходимо, нещата започнаха да се случват. Забавихме се малко заради необходимото време и заради отсъствието на човека, който основно ще работи по чешмата, уточни кметът. Тъй като селото няма канализация, за да функционира чешмата, е нужно да се направи отводнителна шахта. С това се заеха група младежи, които също решиха да се включат в тази инициатива. Помощ ще получим и от страна на Областно пътно управление Пазарджик, откъдето ще ни дарят около 1000 павета, необходими за покриването на 10 квадратни метра”, добави Лиляна Хаджиева. Тя каза също, че в Мокрище има една чешма, но тя попада в границите на улица, която ще се ремонтира и трябва да бъде преместена. „Старата чешма се намира пред читалището, а новата ще бъде в центъра, където е автобусната спирка. Около нея ще се оформи кът за отдих с нови пейки, ще се засадят и дървета”, добави Хаджиева. /Теодора ДИМИТРОВА
Община Велико Търново приключи проекта „Модернизация на образователната инфраструктура чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност”

28 Февруари 2014 | 12:52 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. Община Велико Търново приключи проекта „Модернизация на образователната инфраструктура чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Велико Търново. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие със сума в размер на 2 922 402 лева, както и от бюджета на Община Велико Търново с участие на стойност 760 716 лева. „Основната цел на проекта беше да бъде осигурено подходяща и рентабилна образователна инфраструктура за постигане на по-висок жизнен стандарт”, посочи Мариела Цонева, директор дирекция „Общинско развитие” в Община Велико Търново. Дейностите по проекта са приключени успешно, благодарение и на климатичните условия през зимния период. Това, което е извършено е във връзка с постигната енергийна ефективност чрез саниране на сградите на СОУ „Вела Благоева”, СОУ „Владимир Комаров”, с. Водолей, ОУ „Христо Смирненски”, ОУ „Христо Ботев”, село Ресен и ЦДГ „Първи юни” във Велико Търново. Въведено е и енергоспестяващо осветление. Ще бъде постигнато намаление на общите разходи за енергоносители в резултат на новоизградена отоплителна инсталация в ОУ „Христо Смирненски”, както и чрез ремонтирани и модернизирани отоплителни инсталации в СОУ „Вела Благоева”, СОУ „Владимир Комаров”, ОУ „Христо Ботев” и ЦДГ „Първи юни”. Ремонтирана е още топлопреносната и електрическата мрежа и покривните конструкции. В ОУ „Христо Смирненски” и ОУ „Христо Ботев” са изградени инсталации за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници. Повишено е също така качеството на живот на децата в неравностойно положение. Основните целеви групи по проекта са били 1125 ученици от първи до дванадесети клас и 235 подрастващи в детските градини, разпределени по 597 броя ученици в ЦОУ „Вела Благоева”, 292 ученици в СОУ „Владимир Комаров”, 145 ученици ОУ „Христо Ботев”, 91 ученици в ОУ „Христо Смирненски” и 25 деца, посещаващи целодневан детска градина в сградата на училището и 210 в ЦДГ „Първи юни”. Крайни бенефициенти са 146 души педагогически и помощен персонал, работещ в учебните заведения. В резултат на извършените подобрения, разходите за отопление ще бъдат намалени около 2 пъти и половина. /Стояна КИРОВА
Арх. Константин Пеев: Реконструкцията на централната градска част в София би помогнала за кандидатурата ни за Европейската столица на културата

28 Февруари 2014 | 15:06 | Агенция "Фокус"

София. Реконструкцията на централната градска част в София би помогнала за кандидатурата ни за Европейската столица на културата, ако се изпълнят проекти, които да надградят и развият съхраненото до наши дни като цялостен и разбираем образ на града, без да се опитваме да заличаваме сгради или пространства от исторически периоди, които днес не се одобряват. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” арх. Константин Пеев, изпълнителен директор на ЕКСА АД. По думите на Пеев, подобна реконструкция би помогнала на София като кандидат за европейска столица на културата. „Всяко разрушаване на знакови, за дадена епоха, сгради заличава част от историята. Животът на хората е кратък, но изграденото от тях остава хиляди години и градовете по своеобразен начин пазят и разказват историята на следващите поколения”, каза Пеев. „Обновяването и запазването на архитектурния облик на централната градска част на София е област, в която нашето дружество активно участва повече от двадесет години. Участвали сме в реконструкцията, реставрацията, консервацията и изграждането на по-голяма част от емблематичните сгради, които в момента изграждат и съхраняват характера и духа на София”, обясни той. „По наш проект са изпълнени консервационно-реставрационни работи и експониране на части от археологията в пространството на Метростанция „Сердика” - Първи етап. Имаме желание да участваме във Втори и Трети етап от проекта за експониране на археологическите останки в зоната на Ларгото и западно от ЦУМ. Този проект се очаква да се обявява като процедура по ЗОП от Министерство на културата и е финансиран от ЕС”, каза арх. Константин Пеев. Той обясни, че като проектанти и изпълнители те са се включили в реконструкцията на едни от най-значимите сгради, съхраняващи духовността и културата на столицата. По думите му, те са се постарали да върнат блясъка и автентичния им вид и едновременно с това да модернизираме и осъвременим сградите на Народния театър, на Националната опера и балет, на Музикалния театър, на Къщата-музей на Иван Вазов. „В момента работим по проект за сграда паметник културата около градината „Кристал”, подпомагаме и консултираме собственици да кандидатстват за финансиране за реставрация и реконструкция на обекти паметници на културата. Имаме готовност с проект за Княжеския дворец за кандидатстване за финансиране на реставрацията на сградата в частта й на Етнографския музей към БАН”, каза Пеев. /Ксения ПЕЕВА
Костадин Георгиев: Създаването на достъпна, устойчива и екологична градска среда е приоритет в работата на Община Благоевград

28 Февруари 2014 | 15:10 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Създаването на достъпна, устойчива и екологична градска среда, повишаване качеството на живот в Благоевград са сред приоритетите в работата на общинската администрация. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин директорът на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” Костадин Георгиев. Той уточни, че по проект „Зелена и достъпна градска среда в Община Благоевград” предстои сериозен ремонт на някои улици в града – „Атон”, „Преслав”, „Панайот Волов”, „Гемеджиите”, „Солунските атентатори”, булевард „Пейо Яворов”, изграждане на нови велоалеи и два парка. „В ново изградените паркове ще бъдат монтирани фитнес уреди, където гражданите ще могат да тренират на открито, ще има и такива за хора с увреждания”, уточни Костадин Георгиев. Той добави, че предстои поставянето на нов плътен слой асфалт на булевард „Пейо Яворов”, с което ще завърши пълната рехабилитация на пътния участък по отношение на подземната и надземната инфраструктура и безопасността при шофиране. „Миналата година по ОП „Околна среда” беше подменена водопроводната и канализационна мрежа под булеварда, с общински средства се изгради кръговото кръстовище към село Изгрев и в същото време по ОП „Регионално развитие” ще завършим процеса и ще осигурим нормално придвижване на гражданите години наред”, каза директорът. В момента се извършват ремонтни дейности по улица „Славянска”, изграждат се нови тротоари, поставят се тактилни плочки за осигуряване достъпност на хора с увреждания. Ремонтът трябва да приключи в срок от 60 дни.

/Антония СУКАЛИНСКА


Общински съвет-Смолян постигна консенсус за план-сметката за таксата битови отпадъци за 2014 година

28 Февруари 2014 | 15:50 | Агенция "Фокус"

Смолян. След като два пъти план-сметката за таксата битови отпадъци на община Смолян бе отхвърлена от общинските съветници в Смолян, на днешното заседание, те постигнаха консенсус и взеха решение, с който се постави началото на започване на преговори за предоговаряне на договора със сметосъбиращата фирма, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. Пред общинските съветници, кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че увеличаването на таксата за битови отпадъци в Смолян се налага заради изискванията на Европейския съюз и поетапното увеличение на таксата за депониране на отпадъци. По думите му, още с присъединяването на България към Европейския съюз, страната ни се е съгласила да заплаща по-висока такса, която след години ще достигне до 70 евро на тон, като за 2014 година, таксата е 22 лева. Другата причина, заради която таксата смет за жителите на Община Смолян е договорът със сметопочистващата фирма, който е обвързан с минималната работна заплата в страната. След увеличението й, се налага и таксата да бъде повишена. По този начин се получава едно завишение от около 30 %. След дебати по темата, се стигна до консенсус около предложението на общинския съветник Димитър Палагачев от НДСВ. Общинският съвет избра комисия в състав Данчо Киряков, Костадин Каранлъков, Атанас Каджебов, Радой Краев, Виолета Бояджиева, Бойко Младенов и Димитър Палагачев, която съвместно с кмета на община Смолян в рамките на един месец да проведе преговори със сметосъбиращата фирма „Титан Клинър” във връзка с предоговаряне условията по договора, сключен между нея и Община Смолян в интерес на населението на град Смолян. След обсъждането на клаузите по договора ще се предложи нова план-сметка за приходите и разходите от такса битови отпадъци. /Нели ГЕРГЬОВСКА
Общински съвет-Смолян прие бюджета на общината за 2014 година

28 Февруари 2014 | 16:07 | Агенция "Фокус"

Смолян. След двучасови дебати, Общински съвет-Смолян прие бюджета на общината за 2014 година, чиято рамка е 30 213 868 лева, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. От тези средства държавна отговорност е 15 759 074 лв., а общинска отговорност е 14 454 794 лв. По време на обсъждането, вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, в изпълнение на чл. 50 от Закона за Държавния бюджет на Република България за 2014 година са определени бюджетни взаимоотношения с Републиканския бюджет като субсидии в размер на 14 420 751 лева при 14 244 171 лева за предходната 2013 година. Спрямо разчетената със Закона за Държавния бюджет на Република България за 2013 година обща субсидия в настоящия разчет е увеличена с 176 580 лева, сравни Мелемов и подчерта, че увеличението в размерите на стандартите спрямо 2013 година е само за покриване на ръста в минималната работна заплата. При разработване на проектобюджета средствата за финансиране на делегираните от държавата дейности са определени по функции и параграфи съгласно Единния бюджетен класификатор в размери не по-малко от предвидените със Закона за Държавния бюджет на Република България за 2014 година. На заседанието на Общинския съвет стана ясно, че по време на обсъждането на бюджета в постоянните комисии са възникнали няколко предложения за преразпределение на средствата от едно перо в друго. В зависимост от необходимостта по определени направления, средствата бяха завишени, за сметка на други, които бяха занижени, но рамката на проектобюджета бе запазена и приета с 18 гласа „за”, 5 – „против” и 4 – „въздържал се”. /Нели ГЕРГЬОВСКА
РАДИО ФОКУС

Кметът на община Бургас Димитър Николов ще направи първа копка на модерен спортен комплекс

28.02.2014 08:20 / Бургас / Новини

Бургас. Кметът на община Бургас Димитър Николов, зам.-кметът д-р Лорис Мануелян и Петър Алексиев - председател на ДФК „Звездичка” ще направят първа копка на модерен спортен комплекс в двора на СОУ„Константин Преславски”. Това съобщават от общинския пресцентър. Комплексът ще отговаря на всички стандарти за подготовка на деца и официални турнири за футбол 7 и футбол 9. Събитието ще се състои днес от 10.00 часа. Кметът на община Бургас
Върховният административен съд реши: Община Благоевград има право да закупи историческия архив на Александър Пелтеков

28.02.2014 17:51 / Благоевград / Новини

Благоевград. Върховният административен съд на Република България потвърди решението на Административен съд – Благоевград за историческия архив на Александър Пелтеков, съобщават от пресцентъра на общината. Делото бе заведено от Людмила Манова, която подаде жалба срещу решението на Общинския съвет за закупуването на историческия архив от Община Благоевград срещу сумата от 50 000 лв. Колекцията е собственост на Александър Пелтеков и се състои от документи и вещи, свързани с освободителното движение на българите от Македония. Върховният административен съд е постановил, че решението на Общински съвет за закупуване на архива не представлява индивидуален административен акт и подлежи на контрол само от Сметната палата, поради което жалбата от Л. Манова е недопустима. В предявената жалба беше поискано да бъде отменено решението на Административен съд – Благоевград в полза на общината. Според твърденията на Манова тя има интерес да оспорва решението на Общински съвет- Благоевград за разходване на средства от социалния фонд на общината, тъй като е потенциален бенефициент на фонда. Според решението на Върховен административен съд, подадената жалба е допустима, подадена в срок, но разгледана по същество е приета за неоснователна. Основният мотив за това е, че не са представени доказателства от жалбоподателката да е потребител на социални услуги на общината, за да поддържа, че изменението на социалния бюджет засяга лично и пряко правната й сфера.
ДАРИК НЮЗ

Кметът Чимев търси пари за дупнишките села

28 февруари 2014 08:17 | Маргарита Петрова | Дарик- Кюстендил|

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев разпореди сформирането на комисия, която да обходи всички села в общината. "Ще бъде направено предпроектно проучване, което да ни послужи за кандидатстване по национални и европейски програми.

"Прибягнахме до този ход, тъй като знаете, община Дупница не бе включена към селските региони и това не ни дава много възможности за работа в тези населени места. Насочили сме се към конкретни неща, за които да се опитаме да намерим финансиране - най-вече за подмяна или изграждане на водопреносна и канализационна мрежа. В тази насока за селата Бистрица и Самораново вече имаме проведена процедура за изпълнител. Вторият пункт, на който сме се спрели е пътната инфраструктура. Парите от бюджета по това перо не стигат и за две улици в Дупница, а какво остава да асфалтираме

улиците на 16 села, където живеят над 10 000 човека", коментира Чимев.

В комисията са включени зам.- кметът Крум Милев, директорът на дирекция "Устройство на територията и Строителство" в Общината инж. Серьожа Котев, началникът на отдел "Строителство" инж. Иван Бельов и служители от други отдели.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница