Нсорб кметовете на черноморски общини искат ясни правила за къмпингуванетостраница1/5
Дата21.02.2017
Размер0.75 Mb.
#15438
  1   2   3   4   5
18.12.2013

НСОРБ
Кметовете на черноморски общини искат ясни правила за къмпингуването

dobrichmedia.com/19:55 17 Декември 2013

Да се определят ясни правила за любителите на дивото къмпингуване предложи кметът на Община Шабла проф. Райна Бърдарева на общото събрание на Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО). Предложението й получи подкрепата на останалите членове на асоциацията. Безразборното къмпингуване на нерегламентирани места е проблем на всички черноморски общини, каза проф. Бърдарева. Според нея сериозния проблем може да бъде разрешен само при добра координация и обмен на положителни практики. На събранието е споделен и опитът на Община Приморско по отношение на къмпингуващите сред природата. С направени промени в Наредбата за опазване на обществения ред, на нарушителите се налагат глоби, след предупреждение да напуснат терена, който не е предназначен за къмпингуване. Предстои АБЧО да направи предложение пред Националното сдружение на общините в Република България, да се поискат промени в Закона за туризма, за да не се ощетяват собствениците и общините.

Във връзка с обсъждания въпрос за брегоукрепването, който е общ за всички общини по Черноморието, не само в България, е предстоящата работна среща с румънски патньори, съобщават от Община Шабла. Всички членове на АБЧО са се подписали под декларация, с която настояват Конференцията за резултатите от проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природните местообитания и видове-фаза І”, проведена в Министерството на околната среда и водите, да бъде обявена за нелегитимна и да се проведе повторно. Причината е некоректната разгласа и невъзможността засегнатите общини да участват в събитието. В обръщение до кметовете на черноморските общини, Национална асоциация „Българско Черноморие” прави подробен анализ на дейностите по проекта, фактите и цифрите, които будят сериозно недоумение и предизвикват съмнение, добавят от Община Шабла. ДТ


Кольо Милев на заседание в Министерския съвет

slivendnesiutre.wordpress.com 18.12.2013 by sl.T&T

Кметът на община Сливен Кольо Милев участва в заседание на Съвета по децентрализация на държавното управление към Министерския съвет на Република България. На него беше обсъден проектът на пътна карта за изпълнение на Стратегията за децентрализацеия за периода 2014-2015 г. Целта е документа е продължаването на процеса на децентрализация, като една от първите стъпки в тази посока стана възстановяването на Съвета за децентрализация през август тази година след закриването му през 2011 г.

«Докладите за изпълнението на Стратегията за децентрализация сочат, че процесът тече бавно, напредъкът е незадоволителен, а в някои случаи – нулев», коментира кметът Кольо Милев. Той посочи, че Пътната карта на Стратегията очертава няколко цели като ускорено прехвърляне на правомощия и ресурси от централната власт към общините, укрепване на местното самоуправление, увеличаването на собствената им приходна база, местните правомощия и прехвърлянето на държавна собственост.

На днешното заседание кметове и централна власт обсъждаха конкретни мерки, предложени от Националното сдружение на общините като изготвянето на нов закон за местните данъци и такси, предложения за намаляване на структурните дефицити, облекчаване на процедурите по прехвърлянето на имотите – държавна собственост на общините.

«Общините стоят най-близо до проблемите на хората и съответно до техните решения. Нямаме против да поемаме дейности, които държавата ни предоставя, но те трябва да бъдат финансово обезпечени», посочи още Милев.


Конфликти. Съдебни бирници ползват кмета на Златарица като... призовкар

borbabg.com/брой: 245 / 2013-12-18/ Нели СУКОВАПенчо Чанев глобен с 50 лева, защото отказал на частен съдебен изпълнител

Лют конфликт върви в момента между кмета на Златарица Пенчо Чанев и две дами с частни съдебно-изпълнителни кантори от Велико Търново. Те искат да го ползват като призовкар на частни съдебни изпълнители и на практика засега успяват.

Юристът Пенчо Чанев вече е глобен с 50 лева, защото отказал на ЧСИ да лепи призовки, а съдът е потвърдил глобата без право на обжалване. Абсурдът е свързан с остарели текстове в Гражданско-процесуалния кодекс, останали от времето, когато у нас нямаше частни съдебни бирници. Сега те получават пари от длъжниците, за да им пращат призовки, а кметовете на населените места са длъжни да оказват съдействие с информация за местонахождението и адреса на хората, които бирникът издирва.

„...Частните съдебни изпълнители получават пари, а искат аз да им върша работата без пари. Такова нещо го няма по целия свят, но у нас и конкретно с мен е факт. На 5 декември 2013 г. Великотърновският районен съд потвърди наложена ми глоба от 50 лева от ЧСИ Мария Глушкова, защото съм отказал съдействие при връчване на съобщение до длъжник по нейно изпълнително дело. Според наша наредба в общината това е услуга и трябва да се плаща 20 лева. Според съда обаче аз съм длъжен да го правя без пари...”, коментира кметът Чанев.

Тези дни той е получил и съобщение от ЧСИ Дияна Колева, която иска от него да връчи покана за изпълнение на Йорданка Самсиева и после да й върне втория екземпляр. Ако поканата не можела да бъде връчена на известната режисьорка, кметът Чанев трябвало да попълни уведомление, разписка и да върне преписката на частния съдебен изпълнител (ЧСИ).

„...Поради бедност от години общината няма призовкар на длъжност. На практика излиза, че аз трябва да се занимавам с това, защото иначе ще продължат да ме глобяват, а съдът да потвърждава глобите. С други ЧСИ никога не съм имал проблеми, освен с тези две дами – Колева и Глушкова”, е категоричен златаришкият градоначалник.

Заради конфликта, който същестува в момента, Пенчо Чанев вече е разпратил сигнал до Камарата на частните съдебни изпълнители в София, до Министерството на правосъдието и до Националното сдружение на общините в страната. То е свързано с казуса „Йорданка Самсиева”, но кметът Чанев обобщава проблема, свързан с връчване на покана за длъжник. В този сигнал той е категоричен, че общината няма задължение да върши работата на частния бирник и това трябва да се прави от служител на кантората или от изпълнителя лично. Що се отнася до конкретния казус с прочутата режисьорка Йорданка Самсиева, която живее във Варна, ставало въпрос за неплатени сметки за вода за жилище, което не било нейно.

По повод пък съобщение от ЧСИ Мария Глушкова във връзка с друго изпълнително дело, свързано с длъжник от Родина, кметът на общината обяснява в нарочно официално писмо, че всяко село си има отделен кмет.

„...Не може да искат от мен и да поставям обявления от ЧСИ в кметствата на общината. Понеже това е поредният абсурд, съм написал официално писмо на 16 декември и съм го залепил да всички възможни видни места в общината и в Родина”, обяснява още конфликта кметът Чанев.

От Камарата на частните съдебни изпълнители обясниха за „Борба”, че в момента върви проверка по сигнала на Пенчо Чанев.


Кольо Милев: Поне 10 % от данъците да остават в общините

new.sliven.net/18 декември 2013 13:26, Доброслав Иванов

„При децентрализацията не трябва само да се делегират дейности, които да поемат общините, но и да се отделят финансови средства за тях”, това коментира кметът на Сливен Кольо Милев който участва в заседание на съвета по децентрализация на 17 декември.

Съветът е в разширен състав, негов председател и министърът на Регионалното развитие Десислава Терзиева, членуват много зам. министри, представители на Националното сдружение на общините, областни управители.

Борбата на общините е една част от данъците, било то и 10%, които те превеждат към държавата, е да се връщат към тях. Събират се предложения от общините и областите за фонд от 500 млн. в новия бюджет, които трябва да бъдат разходвани в началото на следващата година. От тях 100 млн. са за Министерство на образованието, а кметът е разговарял за отделяне на определена сума за подобряване на битовите условия в сливеските професионалните гимназии, на държавни и общински училища при срещата си със зам. министъра на образованието Иван Кръстев.

На среща с министъра на финансите Петър Чобанов Милев е постигнал договореност от този фонд да се финансира ремонта на зала „Сливен” и някои други благоустройствени мероприятия – спортни и детски площадки, тротоари и зелени площи.

Общината ще настоява за подкрепа и за планирани дейности като декоративни огради, осветление и видеонаблюдение за крепостта Туида и парк Юнак.

Областните управители ще бъдат координатори на този фонд за нуждите на общините, заключи Милев.


ОБЩИНИ

ФОКУС

Ще се проведат обсъждания на Бюджет 2014 на Община Бургас в село Твърдица

18 Декември 2013 | 08:02 | Агенция "Фокус"

Бургас. Ще се проведат обсъждания на Бюджет 2014 на Община Бургас в село Твърдица, съобщиха от пресцентъра на общината. Представянето ще се състои от 18.00 часа в детската градина в село Твърдица, а два дни след това, в същия час е в пенсионерския клуб в село Извор. Обсъжданията продължават до 17 януари, а през февруари бюджета ще бъде внесен за гласуване и разглеждане от Общински съвет- Бургас. 162 милиона лева е прогнозната рамка, а мотото му е „Достъпна среда и устойчива мобилност”.
Община Смолян приключва трети проект по Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.

18 Декември 2013 | 09:40 | Агенция "Фокус"

Смолян. Община Смолян приключва трети проект по Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г., съобщиха от пресцентъра на община Смолян. От 16.00 ч. ще се проведе финалната пресконференция по проект „По-добри възможности за работа чрез сътрудничество, образование и работа в интернет мрежа” на Община Смолян, с акроним BECENET, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., Приоритет 3: Конкурентоспособност и човешки ресурси; Област на интервенция 3.1 Подкрепа и валоризация на човешките ресурси – подкрепа за подготвителни дейности за отворения пазар на труда. Партньори по проекта са Община Александруполис, Гърция и Община Смолян, България. Събитието ще се проведе в сградата на Алибеев конак, кв. Райково, която бе ремонтирана и реставрарина по проекта и превърната в „Център за обучение, подкрепа на предприемачеството и трансгранични инициативи”. По време на пресконференцията ще бъдат представени резултатите от реализираните дейности по проекта и плановете на Община Смолян за бъдещото развитие на центъра, като присъстващите ще имат възможност да разгледат и обновената сграда.
Общини от Пазарджишки регион си сътрудничат успешно с регион Пулия в Италия

18 Декември 2013 | 11:49 | Агенция "Фокус"

Пазарджик. Местна инициативна група обединява общините Панагюрище, Стрелча и Лесичово. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Лучко Македонски, ръководител на групата. Бюджетът е около 3,1 млн. лева, като до сега сме реализирали около 80% от средствата. Развиваме туризма и розопроизводството, а също и винарския сектор. Имаме и около 80 проекта на частни и публични бенефициенти, които сме финансирали. Панагюрище е най-активната Община, защото по-голямата част от средствата се усвояват от нея, каза също Македонски. Той допълни, че представители на групата са били на посещение в Италия в регион Пулия. „Успяхме да подпишем споразумение за създаването на Европейско кооперативно дружество, което включва нашата МИГ, а също и тази на общините Белово, Септември и Велинград. Това кооперативно дружество ще работи за развитието на транспортен коридор №8 Адриатическо - Черно море. Идеята е да се развива не само туризма в този регион, а и земеделието, а също да се работи в областта на качеството на храните”, уточни Македонски. /Ваня НИКОЛОВА
Общините Шумен и Твърдица получават държавни имоти за местни социални нужди

18 Декември 2013 | 13:35 | Агенция "Фокус"

София. Правителството предостави на община Шумен правото на собственост върху двуетажна сграда на ул. „Жечко Спиридонов” №4 в града, съобщиха от правителствената информационна служба. Тя е с отпаднала необходимост за местния дом за медико-социални грижи за деца и ще послужи за откриване на дневен център за деца с увреждания до 3 години. За изграждането му местната власт разполага със средства по проекта „Семейство за всяко дете”, осигурени от УНИЦЕФ – България.

Община Твърдица получи правото на собственост върху второстепенна улица с площ от 162 кв. м. Тя ще бъде поддържана от общината за осигуряване на достъп до ограничен брой поземлени имоти.

На Агенция „Пътна инфраструктура” беше предоставено правото на управление върху държавни поземлени имоти в землището на с. Джерман, община Дупница. Те са необходими за изграждането на отсечката от автомагистрала „Струма” между Дупница и Благоевград. Имотите се намират в землището на село Джерман, община Дупница, област Кюстендил.

С друго решение кабинетът даде съгласието си „Еко Медет” ЕООД да продаде два свои имота в Панагюрище – автосервиз и химическа лаборатория, по реда на правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Обектите са неоперативни за „Еко Медет” и не се очаква да бъдат използвани в бъдеще. Средствата от продажбата им ще останат на разположение на дружеството за погасяване на задълженията му и за извършване на плащания, свързани с предмета на дейност – рекултивация и поддържане на рекултивирани терени, пречистване и опазване на подземни води и др. дейности по отстраняване на последствията върху околната среда в резултат на експлоатацията на мини и кариери.


Кметът на ракитовското село Дорково: Жителите на селото разчитат на туризма, който да им осигури работа

18 Декември 2013 | 14:39 | Агенция "Фокус"

Пазарджик. Икономическата криза принуди част от хората в село Дорково да търсят препитание в чужбина, каза за Радио "Фокус" – Пазарджик кметът на селото Николай Ковачев. „Туризмът е една алтернатива за работа, а също и за оставане на жителите на селото в него. Общо в Дорково живеят около 3000 души и се надяваме фестивала за автентичен фолклор, Плиоценския парк, строителството на пътя от селото до местността „Дъното” да се развият различни туристически дейности. Хората се ориентираха бързо, защото вече имаме изградени няколко къщи за гости. Освен това на изхода от Дорково за язовир "Батак" се прави вилно селище „Руминика”, каза също Ковачев. Той допълни, че само след откриването на Плиоценския парк в Дорково, през населеното място са минали над 5 000 туристи. /Ваня НИКОЛОВА
Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов: Градът може да остане без транспорт по осем автобусни линии от новата година

18 Декември 2013 | 14:41 | Агенция "Фокус"

Пловдив. Пловдив може да остане без транспорт по осем автобусни линии от новата година. Това каза за Радио “Фокус” – Пловдив областният управител Венцислав Каймаканов. Според него, след 1 февруари спират рейсовете по маршрутите, отнети преди една година от фирма „Градски транспорт” и предоставени с едногодишен срок, до провеждане на конкурс, на други 5 фирми. Договорите изтичат, а обществената поръчка за обслужването на осемте линии не е проведена и до днес, каза Каймаканов. Според него, кметът не си е свършил работата и умишлено протака този конкурс, за да може да договаря пряко. Това е законова форма, която дава възможност за пряко договаряне. Областният управител недоумява обаче, как може вече две години да не е проведен този конкурс. Би трябвало конкурсът вече да се е провел към момента на изтичане на този договор и да има нов изпълнител. Това не се е случило миналата година януари и сега все още не се случва. По думите на Каймаканов, пловдивският кмет с процедурни хватки ползва парите на пловдивчани, без прозрачност. „Все още има време този конкурс да се проведе, затова областният управител на Пловдив алармира обществеността и кмета да не забрави да проведе конкурса. Не мисля, че пловдивчани трябва да са в залог на личните интереси на кмета и на партия ГЕРБ”, каза той. „Областната администрация ще следи този процес, тъй като не са съгласни пловдивчани да бъдат лъгани и крадени”, каза Каймаканов. /Цветана ТОНЧЕВА
Зам.-кметът на Община Кюстендил Росица Плачкова: Общината има изготвен проект за реставрация на Крепостната стена в лесопарк „Хисарлъка”

18 Декември 2013 | 14:43 | Агенция "Фокус"

Кюстендил. Община Кюстендил има изготвен проект за реставрация на Крепостната стена в лесопарк „Хисарлъка”. Това каза пред журналисти зам.-кметът Росица Плачкова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Очакваме насоки, които да ни бъдат дадени относно финансирането на подобен проект, след което ще го представим. Ние имаме проектната готовност, подготвили сме и техническа спецификация”, заяви Росица Плачкова. Идеята на проекта, който е разделен на две части, касаещ реконструкция на стената и цялостно възстановяване на три от кулите и частично на останалите. Освен това се предвижда и изграждане на лапидариум, в който да може да се осъществяват редица културни прояви. Самата крепост е изградена в края на ІV-началото на V век и е паметник на културата с категория „национално значение”. /Венцеслав ИЛЧЕВ
Кметът на Смолян Николай Мелемов: Това, което не успяхме да свършим през двегодишното си управление, е да асфалтираме улиците в общината

18 Декември 2013 | 15:22 | Агенция "Фокус"

Смолян. Това, което не успяхме да свършим през тези две години на управление на Община Смолян е, че не успяхме да оправим докрай и да асфалтираме улиците на Смолян. Това каза пред журналисти в Смолян кметът на общината Николай Мелемов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. „Ако бяхме го направили, щеше да е от голямо значение за хората, но там няма как да ползваме европейски пари, освен по централните градски части и затова за втория етап по централната градска част се опитахме да подходим по-практично и да оправим значими за Смолян места, около болницата например”, каза кметът. Закърпени са основните улици, но това не е достатъчно, а община Смолян има 486 км общинска пътна мрежа, която не е в добро състояние. Финансистът на Община Смолян посочи, че през 2011 г., новото ръководство на общината е заварило 24 милиона задължения. В момента задълженията на община Смолян са 13 милиона. Община Смолян не е трупала нови задължения, освен за зимно поддържане за 2012 - 2013 г. Аръчкова обясни, че договорите, които са сключени с фирмите за зимно поддържане минават, като просрочени, защото договорите им са разплащани в едномесечен срок след представянето на документа и след изпълнение на услугата. /Даниела БОЙКОВА
Зам.-кметът на Община Смолян, Мариана Цекова: В общината са преразгледани всички заявления за настаняване в общински жилища

18 Декември 2013 | 17:12 | Агенция "Фокус"

Смолян. В общински жилища се настаняват социално слаби лица и класирането се прави по тези показатели. Това каза пред журналисти в Смолян, зам.-кметът на Община Смолян Мариана Цекова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. Години наред са подписвани договори с хора, които нямат право по наредбата за настаняване в общинските жилища да ползват такива. „Всички заявления бяха преразгледани, защото заявленията за настаняване в общинско жилище трябва да се подават ежегодно. Настаняването в общинското жилище е година за година при условие, че отговарят на изискванията в наредбата”, каза Цекова. Освободени са жилища и са настанени нови хора, които са картотекирани, и които отговарят на условията. Много стари задължения е платила общината на освободени общински жилища, които не са ползвани от наематели и е спряно електричеството и водоподаването. Жилищата са предоставени на следващите наематели. Настаняването в общински жилища и преподписването на договори, когато наемателите имат право на това се прави само с тези, които са издължили съответните консумативи към държавните предприятия. Цекова каза още, че общината участва активно по Закона за управление на етажната собственост, там където има общински жилища. Разплатени са дяловите участия за ремонти на покриви в няколко блока и там, където по закона за етажната собственост наемателите не отговарят на условията и не се включват в живота на хората, които живеят съвместно с тях, се извеждат от блока и се преместват в друг. /Даниела БОЙКОВА
За 5 дни са разплатени близо 350 милиона лева на земеделските производители и общините

18 Декември 2013 | 17:29 | Агенция "Фокус"

София. За 5 дни са разплатени близо 350 милиона лева. Средно превеждаме по 70 милиона лева не само на земеделските производители, а също така и на общините. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков на пресконференция след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Има определена активност от общините, които са наддоговарянето – до 127 %, и от други общини, които са рамкирани в списъка. Държавен фонд „Земеделие” и Министерство на земеделието и храните работят с пълна пара за усвояемостта на средствата, които дълго време бяхме заплашвани, че няма да могат да бъдат усвоени”, посочи той. Греков посочи, че досега са преведени над 590 милиона лева. „Надяваме се, ако има загуба, тя да не бъде голяма, за да можем да усвоим тези пари в българските общини и земеделските производители”, каза Греков. По думите му досега няма официално писмо от ЕК за спиране на средства по Оперативна програма „Развитие на селските райони”. „Продължаваме да работим с пълна сила за разплащане”, добави той.

Министър Димитър Греков обясни, че продължават проверките по търговските вериги, складовете, борсите, тържищата и малките магазини за нарушения, свързани с хранителните продукти. „До Коледа и Нова година ще продължим с дарителската дейност. Много бизнесмени и учреждения подкрепиха инициативата ни, събрали са консерви и около 5 тона брашно, което ще бъде дадено на домове за стари хора, за културни дейци и за децата в приюта на отец Иван”, обясни министър Димитър Греков. Във връзка с дървесината за отопление на служителите на МВР, които охраняват границата с Турция, Греков каза: „Една немалка част от дървата са осигурени от най-близките териториални и горски стопанства. За да не бъде натоварено едно или друго горско стопанство, предпочетохме те да бъдат от всички горски стопанства и държавни предприятия. МВР не приема това да бъде дарение и не можем да го осъществим като такова, то ще бъде с решение на Министерски съвет”. Той обясни, че дървата струват от 25 до 38 лева на кубичен метър. „Ще бъдат осигурени 8 000 куб. метра дървен материал за горене. Той няма да бъде осигурен наведнъж и изцяло, а при нужда. Ако се затопли, няма да се ползват”, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков. /Яница ТАНЕВА


РАДИО ФОКУС

Продължават обществените обсъждания на проектобюджета на община Бургас за 2014г

18.12.2013 11:45 / Бургас / Новини

Бургас. Продължават обществените обсъждания на проектобюджета на община Бургас за 2014г, съобщиха от общината. От 18ч в детската градина той ще бъде представен на жителите на с. Твърдица, а два дни след това в същия час - в пенсионерския клуб в с. Извор. Обсъжданията продължават до 17 януари, а през февруари бюджета ще бъде внесен за гласуване и разглеждане от Общински съвет- Бургас. 162 милиона лева е прогнозната рамка, а мотото му е "Достъпна среда и устойчива мобилност".
В село Ореш ще бъде открит Център за работа с деца по проект на Община Свищов

18.12.2013 15:22 / Велико Търново / Новини

Свищов. В село Ореш ще бъде открит Център за работа с деца по проект на Община Свищов, информират от местната администрация. Социалната услуга ще бъде разкрита през месец февруари 2014 г. Капацитетът на услугата ще е до 15 случая годишно. Дейността на услугата ще бъде насочена към осигуряване на подкрепа на деца от социално слаби семейства; развиване на техните творчески умения; превенция на отпадане от училище; обучение в умения за самостоятелен живот; социална интеграция на деца от институции; консултиране и подкрепа на деца и семейства в риск. Целевите групи са деца на възраст от 6 – 18 г. и семейства в неравностойно социално положение от общността; деца (в училищна възраст) с риск от отпадане от образователната система; деца от семейства, при които има риск от разрушаване на семейните връзки и отношения; деца и семейства, които не могат да се справят с проблемите и търсят професионална подкрепа за отглеждане и възпитание на детето; и деца от общността, за работа по превенция на рисковото поведение.

Продължителност на проекта в 36 месеца – от 15.07.2013 г. до 15.07.2016 г.


Каталог: doc13 -> press
press -> Нсорб чиновници се оплакаха от бюрокрацията
press -> Нсорб министерството на културата е национален координационен орган в конкурса за избор на град за Европейска столица на културата
press -> Нсорб министър Десислава Терзиева: Работим, за да върнем държавата по пътя на икономическото развитие
doc13 -> Нсорб обсъждат приоритетите и финансовия ресурс по общинската мярка в новата прср
press -> Нсорб бюджет 2013 ще бъде актуализиран


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница