Нсорб министър Десислава Терзиева: Работим, за да върнем държавата по пътя на икономическото развитиестраница1/7
Дата13.09.2017
Размер0.99 Mb.
#30075
  1   2   3   4   5   6   7
11.07.2013

НСОРБ
Министър Десислава Терзиева: Работим, за да върнем държавата по пътя на икономическото развитие

mrrb.government.bg 10 юли 2013

Последната отсечка от АМ „Тракия" от 34 км е абсолютно готова. Назначена е комисия за издаване на Акт 16 и в понеделник, 15 юли, магистралата ще бъде официално открита. Това заяви днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в сутрешния блок на БТВ.

Разработваме спешни мерки за стабилизиране на държавата и връщането ѝ на пътя на икономическото развитие. През последния месец работим много усилено по Споразумението за партньорство, за да не допуснем забавяне на оперативните програми, подчерта регионалният министър.

Водят се разговори с Националното сдружение на общините в Република България за подготовката на ОПРР 2014-2020 г., допълни Десислава Терзиева.

Работата по изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. е приоритет за нас. Целта ни е да минимизираме риска от загуба на средства по нея, подчерта министър Терзиева.

В момента подготвяме големи инфраструктурни проекти за над 2,5 млрд. евро, които ще се реализират по Оперативна програма „Транспорт“ през следващия програмен период. Целта е изпълнението им да започне още през 2014 година.

До 19-20 юли се очаква да бъдат приети промените в законодателството, които ще регламентират работата на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране, съобщи министър Терзиева.

Тя уточни, че функциите на Министерството на регионалното развитие ще включват реализацията на инфраструктурните проекти. Към МРР остават Агенция „Пътна инфраструктура“, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ и Оперативна програма „Регионално развитие“.
Строителите смятат, че създаването на още едно министерство ще затрудни работата им

bnr.bg, 11 Юли 2013 г., 07:35 часаРазговор с инж. Светослав Глосов, Емил Савов и арх. Владимир Дамянов

Създаването на едно ново министерство отнема поне 3-4 месеца - каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, коментирайки структурирането на Министерство на инвестиционното проектиране. Строителите първи дадоха знак, че разделянето на две ще затрудни работата им във времето на активния строителен сезон. Инж. Светослав Глосов - председател на Камарата на строителите, коментира в студиото на "Преди всчики": Това беше изненада за хората от бранша и близки до него. Разделяме един общ процес. Но при положение, че има такова решение, явно това се случва. Свършен факт.

Не откривам никаква целесъобразност, но държавните хора, които ръководят държавата - може би виждат. Сега е активен сезон - трябва да се работи бързо. Новото министерство е само от един човек, няма структури. Пред него са големи проекти. Няма администрация, която да ги придвижи.

Голяма част от проектите, които ще се финансират от ЕС, са в приоритетите на новото министерство и зависи от неговата експедитивност. Ако стартирането им се забави - ще има риск от неусвояване на средства.

Имаме среща с проф. Данов и ще обсъждаме. Камарата има свои специалисти - може да участват и в двата експертни съвета - към двете министерства.

Комисиите в парламента работят по-бързо в момента, отколкото министерствата.

До 20-и юли ще се приеме законът. Бързането не винаги е добро, защото после се налагат корекции. 54 поправки има на Закона за устройство на територията през последните години.

Емил Савов от Националното сдружение на общините очерта конфликтните точки:

Целият инвестиционен процес на големи обекти над 10 млн. лв. се поема от новото министерство, което досега го правят общините. Големите инфраструктурни градски обекти попадат там. Самият министър спомена, че няма капацитет. Само след 6 месеца започваме да работим по новия програмен период.

Общините са бенефициенти по евросредствата, а някъде другаде се вземат решенията. Главните архитекти вече ги няма в картинката. Ще останат да се занимават само с дреболиите. Надявам се да чуем някакви аргументи.

Председателят на Камарата на архитектите арх. Владимир Дамянов пък смята, че тази промяна дава шанс на бранша.

Цялата промяна дойде в момент, когато не бяхме подготвени. За Камарата на архитектите е шанс за влизане с нашите виждания в предстоящото за промени законодателство.


Ново министерство ще затрудни работата на строителите

econ.bg |11.07.2013 | 09:20Особено в активния строителен сезон, в който трябва да се работи бързо, твърдят експерти

„Създаването на едно ново министерство отнема поне 3-4 месеца“. Това каза в студиото на БНР министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, коментирайки структурирането на министерство на инвестиционното проектиране.

Строителите първи дадоха знак, че подобен ход ще затрудни работата им във времето на активния строителен сезон.

„Това беше изненада за хората от бранша и близки до него. Разделяме един общ процес. Но при положение, че има такова решение, явно това се случва. Свършен факт.“, коментира Инж. Светослав Глосов - председател на Камарата на строителите.

„Не откривам никаква целесъобразност, но държавните хора, може би виждат. Сега е активен сезон - трябва да се работи бързо. Новото министерство е само от един човек, няма структури. Пред него са големи проекти. Няма администрация, която да ги придвижи“, допълни Глосов.

„Голяма част от проектите, които ще се финансират от ЕС, са в приоритетите на новото министерство и зависят от неговата експедитивност. Ако стартирането им се забави - ще има риск от неусвояване на средства.“

Емил Савов от Националното сдружение на общините очерта конфликтните точки: „Целият инвестиционен процес на големи обекти над 10 млн лв. се поема от новото министерство, което досега го правят общините. Самият министър спомена, че няма капацитет. Само след 6 месеца започваме да работим по новия програмен период.“

„Общините са бенефициенти по евросредствата, а някъде другаде се взимат решенията. Главните архитекти вече ги няма в картинката. Ще останат да се занимават само с дреболиите“, коментира Савов.

Председателят на Камарата на архитектите - арх. Владимир Дамянов, пък смята тази промяна за шанс: „Цялата промяна дойде в момент, когато не бяхме подготвени. За камарата на архитектите е шанс за влизане с нашите виждания в предстоящото за промени законодателство.“
Новото министерство притеснява строителния бранш

Създаването на Министерството на инвестиционното планиране ще отнеме 3-4 месеца, призна регионалният министър Десислава Терзиева

economic.bg, 11 юли 2013 09:46, Георги Желязков

Създаването на едно ново министерство отнема поне 3-4 месеца. Това каза за БНР министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която коментира новото Министерството на инвестиционното проектиране. То трябва да поеме част от дейността на досегашното МРРБ, но засега не е сформирано. Думите на Терзиева засилиха опасенията на строителния бранш, че идеята ще окаже негативен ефект върху бизнеса.

"Това беше изненада за хората от бранша и близки до него. Разделяме един общ процес. Но при положение, че има такова решение, явно това се случва. Свършен факт", коментира за БНР Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите. "Не откривам никаква целесъобразност, но държавните хора може би виждат. Сега е активен сезон - трябва да се работи бързо. Новото министерство е само от един човек, няма структури. Пред него са големи проекти. Няма администрация, която да ги придвижи", добави той.

Голяма част от проектите, които ще се финансират от ЕС са в приоритетите на новото министерство и зависи от неговата експедитивност. Ако стартирането им се забави ще има риск от неусвояване на средства.

"Целият инвестиционен процес на големи обекти над 10 млн. лв. се поема от новото министерство, което досега го правят общините. Големите инфраструктурни градски обекти попадат там. Самият министър спомена, че няма капацитет. Само след 6 месеца започваме да работим по новия програмен период", коментира Емил Савов от Националното сдружение на общините. "Общините са бенефициенти по евросредствата, а някъде другаде се взимат решенията. Главните архитекти вече ги няма в картинката. Ще останат да се занимават само с дреболиите", добави той.


Строители против разделянето на регионалното министерство

infostock.bg 11 Юли 2013 09:50

Разделянето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на две беше изненада за хората от бранша и близки до него. „Разделяме един общ процес. Но при положение, че има такова решение, явно това се случва. Свършен факт." Коментарът е на председателя на Камарата на строителите инж. Светослав Глосов в предаването „Преди всички" на БНР.

Той категорично заяви, че не вижда никаква целесъобразност, но хората, които ръководят държавата - може би виждат. Председателят на Камарата на строителите изради опасения, че сега е активен сезон за бранша и трябва да се работи бързо.

„Новото министерство (на инвестиционното проектиране - бел. ред.) е само от един човек, няма структури. Пред него са големи проекти. Няма администрация, която да ги придвижи. Голяма част от проектите, които ще се финансират от ЕС са в приоритетите на новото министерство и зависи от неговата експедитивност. Ако стартирането им се забави - ще има риск от неусвояване на средства", каза още инж. Глосов.

Той съобщи, че е насрочена среща на Камарата с министъра на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов. Ще му бъде предложено представители на Камарата да участват и в двата експертни съвета към двете министерства.

Според инж. Глосов, комисиите в парламента работят по-бързо в момента отколкото министерствата. Очаква се до 20 юли да бъде приет законът. Бързането не винаги е добро, защото после се налагат корекции. 54 поправки има на Закона за устройство на територията през последните години.

В интервю за bTV вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева каза, че за разделянето на двете министерства трябва да се променят 92 закона.

В сутрешния блок на БНР Емил Савов от Националното сдружение на общините очерта конфликтните точки: „Целият инвестиционен процес на големи обекти над 10 млн лв. се поема от новото министерство, което досега го правят общините. Големите инфраструктурни градски обекти попадат там. Самият министър спомена, че няма капацитет. Само след 6 месеца започваме да работим по новия програмен период."

Общините са бенефициенти по евросредствата, а някъде другаде се взимат решенията. Според Емил Савов работата на главните архитекти не е ясна. „Ще останат да се занимават само с дреболиите", подчерта представителят на Националното сдружение на общините. Той изрази надежда скоро кметовете да чуят някакви аргументи.

На друго мнение беше председателят на Камарата на архитектите арх. Владимир Дамянов, който каза, че тази промяна е шанс. „Цялата промяна дойде в момент, когато не бяхме подготвени. За камарата на архитектите е шанс за влизане с нашите виждания в предстоящото за промени законодателство", обясни арх. Дамянов.
Драгомир Стойнев: Тех-парковете са хубаво нещо, но сега ли е моментът?

11 юли 2013 | 10:26 | Агенция "Фокус"

София. Изграждането на тех-паркове е хубаво нещо, но сега ли е моментът за това? Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в началото на заседание на работна група за разработване на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014 – 2020 година, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Изграждането на тех-парковете бе заложено в Оперативна програма „Конкурентоспособност” 2007 - 2013 година.

„В момента имаме един тех-парк, при който едва усвояваме парите. От друга страна, научните среди ясно заявяват, че имат достатъчно сграден фонд, който може да бъде модернизиран, без да се строи, и да се наливат излишно пари в строителство”, отбеляза министър Стойнев. Той заяви, че за следващия програмен период бизнесът ще решава къде да се дават пари, защото именно той създава богатството на страната.

„Нашата цел е да се създаде прозрачност и опростени процедури по отношение на проектите на Оперативната програма, както и постигане на пълна хармония с бизнеса”, посочи Драгомир Стойнев. Той заяви още, че през следващата седмица представителите на бизнеса ще бъдат запознати с промените в Закона за обществените поръчки, които се изразяват в съкращаване на процедури и постигане на по-голяма прозрачност.

„Едва ли имаше време, когато преди да се е провел търгът, се знаеше кой ще спечели процедурата”, отбеляза министър Стойнев.

Министерството на икономиката и енергетиката няма да си позволи да налага свои решения и виждания, без те да са обсъдени с бизнеса, особено за една толкова важна оперативна програма.

Зам.-министърът на икономиката и енергетика Красин Димитров пожела успешен завършек на днешното второ заседание на тематичната работна група за разглеждане на втория вариант на оперативната програма. /Ванина НЕДКОВА


Институционалният хаос - предизвикателството пред строителния бранш

Разделянето на министерствата на регионалното развитие и инвестиционното проектиране затруднява бизнеса

nvestor.bg 11.07.2013 10:31 Миглена Иванова

Опасенията на строителния бизнес за блокаж на работата на фирмите се засилват. Разделянето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на инвестиционното проектиране затруднява бранша, тъй като процесът по приемането на необходимите законодателни промени едва сега започва.

Същевременно от законопроектите, които се обсъждат в момента и трябва да бъдат спешно приети, стана ясно, че Министерството на инвестиционното проектиране, чиято структура още не е изградена, ще отговаря за строителния контрол, както и за големите инвестиционни проекти на стойност над 10 млн. лева. На фона на институционалния хаос трябва да се работи и по следващия програмен период.

Строителите първи дадоха знак, че разделянето на функциите между двете министерства ще затрудни работата им във времето на активния строителен сезон. Пред БНР председателят на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов коментира, че това е изненадало бранша, тъй като се “разделя един общ процес”.

“Не откривам никаква целесъобразност, хората, които ръководят държавата, може би виждат. Сега е активен сезон - трябва да се работи бързо. Новото министерство е само от един човек, няма структури. Пред него са големи проекти. Няма администрация, която да ги придвижи”, коментира Глосов.

Голяма част от проектите, които ще се финансират с европейски пари, са в приоритетите на новото министерство и реализацията им зависи от неговата експедитивност. Ако стартирането им се забави, ще има риск от неусвояване на средства, допълни още той.

Емил Савов от Националното сдружение на общините предупреди, че отговорностите на новото министерство са в известен конфликт с отговорностите на общините що се отнася до големите проекти. “Общините са бенефициенти, а някъде другаде се вземат решенията. Главните архитекти вече ги няма в картинката. Ще останат да се занимават само с дреболиите. Надявам се да чуем някакви аргументи”, посочи той.

По-различно мнение изрази председателят на Камарата на архитектите арх. Владимир Дамянов. “Цялата промяна дойде в момент, когато не бяхме подготвени. За Камарата на архитектите е шанс да влезем с нашите виждания в предстоящите промени в законодателство”, коментира той.
Димчо Михалевски: До края на годината могат да бъдат заснети всички дюни и приети всички необходими специализирани карти

11 юли 2013 | 14:19 | Агенция "Фокус"Начало / Инфраструктура

София. До края на настоящата година, могат да бъдат заснети всички дюни и да бъдат приети всички необходими специализирани карти. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски, във връзка с приетия проект на решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в териториите на устройствени зони „А” и „Б” по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, освен за случаи на инфраструктурни обекти с местно и национално значение, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Приехме мораториум, с който спираме разпореждането на държавните имоти във всички територии в Зона „А” и „Б” и задължаваме изпълнителната власт да си свърши работата в рамките на 12 месеца. Служебният кабинет отпусна 500 000 лева за изработка на специализирани карти на дюните. Вероятно ще трябват малко повече средства. До края на настоящата година могат да бъдат заснети всички дюни и да бъдат приети всички необходими специализирани карти в задължителния минимален обем, за да може следващата година мораториумът да спре своето действие и да имаме карти, ред и никой повече да не си позволи злоупотреба”, подчерта Михалевски. По думите му терминът разпореждане не влияе на концесионирането и отдаването на наем по плажовете, а археологическите дейности спокойно ще могат да бъдат извършвани. „Всеки месец ще контролираме изпълнителната власт. Възлагането, заснемането и приемането на процедурите за дюните може да стане най-късно до февруари следващата година”, каза още депутатът. Той обясни, че във втората половина на 2008 г. след приемане на наредбата за изпълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие Агенцията по геодезия, картография и кадастър възлага поръчка, която включва няколко съществени дейности, свързани с опазване на Черноморското крайбрежие. „Това са изработването на ортофотоплана – 20 км по цялото крайбрежие от Дуранкулак до Резово, изработването на подробна топографска карта с мащаб 1:5000, която да помогне всички инвестиционни проекти по Черноморско крайбрежие, защото и към момента България работи с изключително стари топографски карти, и да изработи всички специализирани карти на природните образувания. Това са специализираните карти за плажовете, дюните, лагуните и т.н. Прогнозата в бюджета, заложена в тригодишната фискална рамка 2009-2011 е предвиждала разходи по тези пера и затова агенцията е пуснала процедурата. В началото на 2009 г. са избрани изпълнителите по различните лотове, имало е обжалване на поръчките. Веднага след смяната на властта – през август или септември, има произнасяне, че жалбите нямат основание и договорите могат да се сключат. Тогава министър Плевнелиев спира изпълнението на тази процедура, не сключва договорите с избраните изпълнители, които са имали потвърждение от контролните органи”, посочи Михалевски. „По този начин не се изпълняват задълженията на изпълнителната власт по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Не само се спират, а и в последващите години не се предприемат действия. Всякакви оправдания за липса на пари са несъстоятелни”, добави той. „Едва след като на два пъти повдигах въпроса, в края на миналата година се заснеха само 99 плажа, което е много малка част от всичко и без дюните. Поради липса на тези специализирани карти стана възможен „алгоритъмът”, с който се продадоха 29 декара в Несебър”, заяви Димчо Михалевски.

„Имам информация, че плажуващите на Иракли в момента са тормозени и гонени от някакви строители, спирана им е водата, не им е разрешавано да купуват прясна вода. Обърнах се към кмета на Несебър с молба да даде информация кой е собственик и какво се извършва там, защото е недопустимо така да се отнасят към хората”, добави той. /Яница ТАНЕВА


Депутатите забраниха сделките и строителството върху държавни земи по Черноморието

Мораториумът ще действа 12 месеца, като през това време трябва да се подготвят специализираните карти на плажовете

nvestor.bg 11.07.2013 15:00 Миглена Иванова

Парламентът прие на днешното си заседание да се наложи 12-месечен мораториум върху разпоредителните сделки и строителството в зоните “А” и “Б” на държавните земи по Черноморието, след като миналата седмица се отказа от идеята да замрази събарянето на незаконно построени сгради в урбанизирани територии.

Изключения ще се правят само за инфраструктурни обекти с местно и национално значение, предвижда решението.

За 12-те месеца, през които ще действа забраната, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще трябва да проучи възможностите за създаването на национален парк “Българско Черноморие”, с който да се защитят плажовете Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос.

Също през тази една година изпълнителната власт ще трябва да изработи и всички специализирани карти за крайбрежните ивици, които трябваше да са готови още преди няколко години.

Левицата предложи още през януари да бъде наложен временен мораториум върху разпоредителните сделки с държавни земи по Черноморието и строителството върху тях заради скандалната сделка с дюни край Несебър, но предишното Народно събрание отхвърли идеята. Тя не беше одобрена и от кметовете на няколко черноморски общини, според които подобна забрана би спряла реализацията на важни проекти.

Екоорганизации обаче смятат, че налагането на временната забрана няма да спре строителните дейности по крайбрежието, тъй като по-голямата част от земите вече са частна, а не държавна собственост. Мораториумът освен това не засяга терените – общинска собственост.

Същевременно днес депутатите приеха на първо четене и промени в Закона за устройство на територията, с които се определят отговорностите на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране.

Съгласно поправките министърът на инвестиционното проектиране ще отговаря за строителния контрол и големите проекти на стойност над 10 млн. лева, а на регионалното развитие – за общите устройствени планове на селищните образувания с национално значение и на общините по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за магистралите и жп линиите. Регионалното министерство ще има по-скоро координиращи и съгласувателни функции и ще отговаря още за европейско териториално сътрудничество и устройството на територията, развитието на пътната инфраструктура и ВиК сектора.

Междувременно кметът на Столична община Йорданка Фандъкова изрази опасенията си заради приетите промени и разделянето на регионалното министерство. По думите й законовите поправки на практика изземват функции на общините и се прехвърлят към държавата, което нарушава принципът на децентрализацията на управлението.

Мнението на Фандъкова съвпада с това на Емил Савов от Националното сдружение на общините, който предупреди в предаването “Преди всички” на БНР за конфликт между новото министерство и общините по отношение на големите проекти.

Йорданка Фандъкова посочи, че е недопустимо да се създават структури и да се променя организацията в хода на изпълнението на проекти и то в края на програмния период, предаде БТА. Кметът на София очаква заявка за диалог с местната власт.
Скоростно делене

С 68 гласа и без дебати депутатите приеха разделянето на регионалното министерство и забраната за строежи върху държавни крайморски имоти

capital.bg, 11 юли 2013, 16:59, Десислава Лещарска, Бисера Станева

Функциите на бившето Министерство на регионалното развитие и благоустройството се поделят между две министерства. Това гласят одобрените на първо четене в пленарна зала промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които се регламентират правомощията на Министерство на регионалното развитие (МРР) и на новото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). Промените бяха гласувани от едва 68 депутата, като всички те бяха "за". Поправките бяха одобрени без дебат, без дискусия, а единствените взели отношение по темата бяха председателите на двете ресорни комисии – Димчо Михалевски (БСП) и Емил Костадинов (БСП). Промените, които прехвърлят целия процес по реализиране на строителни проекти за над 10 млн. лева в контролираното от ДПС Министерство на инвестиционното проектиране, вече бяха одобрени на първо четене от комисиите на Михалевски и Костадинов. Техните членове подкрепиха и разделение на отговорностите в устройственото планиране между двамата министри без от текстовете да става ясно какво точно е то. От трибуната на парламента Михалевски се опита да внесе яснота за последното: "министърът на инвестиционното проектиране контролира възлагането, изработването и одобряването на общи устройствени планове на общините, плановете на надобщинско равнище остават при регионалното министерство".

Дребна работа

Проектът за изменение на ЗУТ беше приет въпреки предупреждението на МРР за груби пропуски в законопроекта. Срещу текстовете се обявиха и браншови организации на инженери, архитекти и строители. Остро реагираха и представители на Националното сдружение на общините в Република България, тъй като новото министерство на практика отнема редица правомощия от кметовете.

Пропуските били само "правно-технически", уточни от трибуната на Народното събрание Димчо Михалевски, който е и един от вносителите на поправките. "Границите на правомощията на двете министерства е една важна задача, за решаването на която допълнително ще се опитаме да внесем още по-голяма яснота", "поясни" той. За пропуски "призна" и Емил Костадинов, като подчерта, че между първо и второ разглеждане на проекта текстовете бъдат прецизирани, за да се избегне двусмислие или дублиране на функции. Михалевски определи срок до края на работния ден в понеделник за внасяне на корекции. Той призова Министерският съвет да подкрепи двете ведомства, включително и финансово. Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов каза през седмицата, че ще иска бюджет до края на годината "под два милиона лева".

Дали е юни, дали е юли

Законопроектът за изменение на ЗУТ беше внесен на 4 юли в Народното събрание, но самият текст се появи на страницата на парламента ден по-късно. Според разпоредбите на Закона за нормативните актове преди приемане на нормативен акт "от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта". Този срок беше спазен само за Устройствените правилници на МРР и МИП. Те обаче се различават съществено от приетите от Народното събрание промени в ЗУТ. И тъй като законът е по-висшият документ, окончателният вид на устройствените правилници със сигурност ще бъдат съобразени с него.Забрана за продажба на държавни морски имоти

С гласовете на единствените присъстващи в пленарна зала 68 депутата от общо 240 беше приет и мораториум върху разпоредителните сделки с държавни имоти в зони А и Б на черноморското крайбрежие за срок от една година. През това време ще са завършени кадастралните карти на териториите покрай морския бряг, в които ще са отразени резерватите, защитените зони и др. Така ще се избегне повторение на скандала Дюнигейт с унищожените заради строеж край Несебър редки морски дюни.

Въз основа на анализа и след изтичане на едногодишния срок на мораториума Министерство на околната среда и водите (МОСВ) ще направи предложение до парламента за създаване на Национален парк "Черно море". Режимите в парка ще защитят в още по-голяма степен опазването на екосистемите край морския бряг. Не вменяваме задължение за създаване на парка, МОСВ ще направи предложение – то може да бъде прието, отхвърлено или променено, каза Петър Курумбашев, депутат от "Коалиция за България".

Boiko/Sergei style

С това решение ще се спре безконтролното застрояване на Черноморието, започна патетичната си реч лидерът на левицата и един от вносителите на предложението Сергей Станишев. Нашите деца могат да получат от нас като наследство бетонна джунгла като тази на Слънчев бряг или устойчиво развито крайбрежие, посочи той. Станишев припомни, че Зони А и Б на крайбрежието и по-ниските параметри за застрояване на първата зона бяха приети от "лошата тройна коалиция" през 2008 г. Лидерът на левицата забрави да спомене обаче, че при гласуването на поправките през лятото на 2007 г. текстовете бяха отложени с около 6 месеца, през които се одобряваха устройствени планове по старите правила. Станишев забрави и да спомене, че регионалното министерство обяви само преди дни, че ще обжалва решение на Върховния административен съд, с което се отменя изготвения през 2008 г. Общ устройствен план на Царево. Той предвижда застрояване на хиляди декари от Природен парк Странджа край морето и е обект на жалби от природозащитни организации от години. Ако БСП и ДПС бяха толкова загрижени за опазването на крайбрежието, можеха да възложат преработването на плана.

"През 2008 г. се даде указание да се заснеме цялото Черноморие, да се определят зоните, които са защитени. Този процес беше спрян през 2009 г. от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и никой не е дал отговор защо", каза Станишев. Думата взе Атанас Мерджанов от БСП, който обяви, че за това персонална вина има тогавашния министър и настоящ президент Росен Плевнелиев. "Той спря обществените поръчки за заснемане на кадастралните карти с мотива, че няма пари". Изказването му бе посрещнато с бурни аплодисменти.

"Правилно ме коригирахте, трябва да се казват нещата до край", продължи Станишев. "Никакви обяснения с липса на пари не са приемливи, след като имаха пари за разходки с Авиоотряд 28", каза още Станишев.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница