Нсорб на 26 февруари ще се проведе публично обсъждане на споразумението за партньорство за програмния период 2014-2020 гстраница1/4
Дата02.06.2018
Размер0.54 Mb.
  1   2   3   4
19.02.2014

НСОРБ

На 26 февруари ще се проведе публично обсъждане на споразумението за партньорство за програмния период 2014-2020 г.

government.bg/19 Февруари 2014

На 26 февруари, сряда, от 13 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата ще се проведе публично обсъждане на Споразумението за партньорство на Република България с Европейската комисия за програмния период 2014-2020 г.

Споразумението за партньорство е националният стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България през следващия програмен период. Това е документът, в който се определя стратегията на държавата-членка и нейните приоритети за изпълнение на Кохезионната политика на ЕС, Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството

Събитието е заключителният етап на проведените втори обществени консултации по текста на Споразумението за партньорство. Ключовият за страната стратегически документ беше публикуван на портала за обществени консултации и Единния портал за Структурните фондове и Кохезионния фонд, като по този начин беше дадена възможност за представяне на коментари от всички заинтересовани страни. Предстоящото събитие е поредната възможност за дискусия по основния програмен документ за следващите седем години преди стартирането на официалните преговори с Европейската комисия.

За участие в събитието са поканени представители на администрацията на Президента, Народното събрание, посланици и дипломати от държавите-членки на ЕС, Представителството на ЕК в България, държавната администрация, регионалните съвети за развитие в районите от ниво 2, национално представителните организации на работодателите, на работниците и служителите, на гражданите в неравностойно положение, Националното сдружение на общините в Република България, академичната общност, неправителствени организации, медии и др. Предвид че прозрачността е водеща при разработването на Споразумението за партньорство, събитието е отворено за участие на всички заинтересовани страни и партньори.

Общественото обсъждане ще бъде открито от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. За участие в дискусията са поканени министри, заместник-министри, ръководители на управляващи органи на оперативни програми и др.

Публичното обсъждане ще може да се проследи в реално време в интернет чрез Единния портал за структурните фондове и Кохезионния фонд WWW.EUFUNDS.BG.


Кметът Стоянова е на извънредна среща в София за неодобрените от Правителството проекти

kazanlak.com, 19 февруари 2014, 14:29

За днес е било насрочено извънредно заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България и затова се е наложило кметът на община Казанлък Галин Стоянова спешно да отпътува за София и да не участва в честваният за Деня на Левски. Това съобщават от пресцентъра на община Казанлък във връзка с новините около отбелязването на 141-та годишнина от гибелта на Апостола.

Галина Стоянова е член на Управителния съвет на НСОРБ. Темата на извънредното заседание на управляващия орган на сдружението на кметовете е неотложният въпрос, касаещ финансирането на проектите, с които българските общини кандидатстваха пред Публичната инвестиционна програма на Правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, добавят от Община Казанлък.ОБЩИНИ

ФОКУС

Панихида, литийно шествие и възпоменателна церемония ще се проведат в столицата по повод 141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 Февруари 2014 | 06:53 | Агенция "Фокус"

София. 141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски ще бъдат отбелязани с възпоменателни прояви в цялата страна. В столицата от 17.00 до 17.30 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Света София”. От 17.40 до 18.00 часа ще се проведе литийно шествие по маршрут от храм „Света София” по ул. „Московска” до паметника на Васил Левски. От 18.00 часа ще се проведе възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски. Заради информациите за очаквани протести и безредици, ще бъде засилено полицейското присъствие, въведен е специален пропускателен режим. Гражданите ще могат да преминават през два пропускателни пункта за възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата. Очаква се движението в района да бъде затруднено.
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов: Когато почитаме паметта на Васил Левски, не трябва да гоним политически дивиденти

19 Февруари 2014 | 10:32 | Агенция "Фокус"

София. Когато почитаме паметта на Васил Левски, не трябва да гоним политически дивиденти, каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Според него, две групи имат полза от ескалацията на напрежението при размириците на протеста в защита на „Куршум джамия“. Кабаиванов е категоричен, че когато напрежението е свързано с историческа справедливост и патриотични чувства, обикновено се наблюдават два полюса в обществените нагласи. Едната група са тези, които разчитат на националистическите гласове, а другите разчитат на етническите срещу националистическите. Това е под влияние на електоратите, но не трябва да се допуска в политическите игри в парламента, каза още Емил Кабаиванов. За кмета на Карлово заветът на Апостола: да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите общи усилия, е валиден и днес. Той изрази надежда, че при почитане на паметта на Левски в столицата няма да се стигне до ексцесии, както мирно преминава и в Карлово отбелязването на годишнината от обесването му.
Община Ракитово се побратими с румънския град Секейудвархей

19 Февруари 2014 | 11:26 | Агенция "Фокус"

Ракитово. Община Ракитово се побратими с румънския град Секейудвархей, съобщиха от пресцентъра на общината. На 15 февраури, в Секейудвархей, Румъния, бе подписан договор за сътрудничество между двата града от кметът на областния град Левенте Бунта и кметът на Ракитово Любомир Петков. Подписването на договора се състоя по време на посещението на българската група в Румъния, по проекта на румънците „Европа за гражданите”. Това посещение е второ за нашата oбщина – представителна група беше по същия проект в Кестхей, Унгария, през ноември месец 2013 г. Чрез договора двете страни се споразумяха да подпомагат обмяната на професионален опит на хората, участващи в икономическия живот на двата града в интерес на успешното създаване и сътрудничество на вече съществуващи предприятия. С цел по-добре опознаване договарящите се градове ще изпращат и приемат представители и специалисти в областта на туризма, образованието, културата, спорта и обществения живот. Също така, според възможностите си, кметовете се задължават да подпомагат посещенията на различни делегации и граждански сдружения.
Община Бургас обяви обществена поръчка за три лодки за превоз до остров „Св. Анастасия”

19 Февруари 2014 | 13:09 | Агенция "Фокус"

Бургас. Община Бургас обяви обществена поръчка за доставка на три употребявани лодки, за превоз до остров „Св. Анастасия”. Лодките ще бъдат използвани за транспортиране на товари и пътници – оборудване, консумативи, стоки, обслужващ персонал, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас.В заповедта за обявяване на обществената поръчка са описани параметрите на които трябва да отговарят плавателните съдове, както и годината на производство. Обществената поръчка се финансира изцяло със средства от бюджета на Общинско предприятие „Туризъм” – второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Общата прогнозна стойност на поръчката е 60 000 лв. с включен ДДС. Класирането на участниците се извършва въз основа на критерия „най-ниска цена”, при спазени технически и квалификационни изисквания. Лодките, предмет на настоящата обществена поръчка, следва да бъдат доставени до Пристанище Бургас. Тези лодки са извън обявената обществена поръчка за наемане на корабче, което основно ще се занимава с превоза на пътници, който общината бе обявила по-рано до окончателното построяване на поръчания по проекта кораб, който в момента се строи в Царево.
РАДИО ФОКУС

БСП-Пловдив ще настояват дивидентът от общинските здравни заведения да се харчи само за здравеопазване

19.02.2014 16:13 / Пловдив / Новини

Пловдив. На сесията в четвъртък, съветниците от БСП-Пловдив ще настояват дивидентът от общинските здравни заведения да се харчи само за здравеопазване. Позицията изрази социалистката Минка Сърнешка, член на постоянната ресорна комисия в Пловдивския общински съвет, съобщиха от пресцентъра на БСП-Пловдив. Тя и колегите от БСП са удовлетворени от факта, че управляващите в Пловдив най-после са узрели за решението да освободят от дивидент две общински болници. Социалисти отдавна се борим лечебните заведения да могат да инвестират печалбата си в апаратура и модерна медицинска техника, коментира от София и народният представител от КБ доц. д-р Красимир Мурджев, който последователно защитава Белодробна болница. Във връзка с лечебното заведение Сърнешка ще предложи утре местният парламент да отмени решението за прекратяване дейността на „СБПФЗАЛ - Д.П.Кудоглу” ЕООД. Прогнозните разчети сочат, че болницата ще отчете положителен финансов резултат, защо да се ликвидира, пита съветничката. Тя е категорична, че лечебното заведение може да бъде оздравено и да функционира, но е нужна качествена управленска програма. Изпълняващият длъжността управител д-р Веселин Давчев не е предложил такава вече година и шест месеца. „Затова ще поискам Общинският съвет да пристъпи към обявяване на конкурс за управител на „СБПФЗАЛ - Д.П.Кудоглу” ЕООД”, посочва Сърнешка. На утрешното заседание тя ще предложи на управляващите да приемат задължителни за попълване от лечебните заведения типови бланки по приходно-разходни елементи, персонал и пациенти на годишна база, за тримесечие и в период от последните 4 години. Документите са в табличен вид и показват ясно, точно и конкретно финансовото състояние на всяко болнично заведение, обяснява съветничката от БСП. Идеята й има за цел да спре практиката с непълни и некомпетентно написани финансови отчети, които се внасят за разглеждане в Пловдивския общински съвет. „Такъв ми бе представен във връзка с мое питане за Белодробна болница и смятам, че е недопустимо”, коментира Сърнешка.
Частна бутилираща компания възпрепятства изпълнението на европейски проект за канализация на три квартала в Хисаря, твърди кметът

19.02.2014 15:29 / Пловдив / Новини

Пловдив. Частна бутилираща компания възпрепятства изпълнението на европейски проект за канализация на три квартала в Хисаря, твърди кметът на Хисар Пенка Ганева. Това стана причина за нахлуването на полиция в частния цех и отправени обвинения срещу кмета. За Радио “Фокус”- Пловдив Пенка Ганева съобщи, че крайният срок за изграждането на канализацията и подмяната на водопровода е до 20 март 2014 година. Останали са последните 200 метра от квартал Веригово, за да бъде вързан водопровода и реконструирана част от съществуваща канализация. Тя,обаче минава през двора на бутилиращата компания и той е техен, защото са заградили общинската улица, каза Ганева. В крайна сметка, от общината сега не спорят чий е имота, а става дума за това, че този канал има сервитут, който дава право да бъде извършен ремонт на съществуващата канализация. До момента, вече около 10 месеца, от бутилиращата компания отказват да допуснат строителите на тяхна територия. 9 месеца ни разкарват и изискват различни документи от нас, а ни е ги представяме, каза кметът на Хисар. След това отново ни отказват да ни пуснат, добави тя. След всичко това се разбра, че няма да влезем доброволно и ние пуснахме заповед за принудително изпълнение, каза Пенка Ганева. Тази заповед е била обжалвана от частната фирма пред Административен съд. Той е излязъл с определение, че не спира изпълнението на заповедта, тъй като общественият интерес е по-важен от интересите на едно търговско дружество. Вчера общината е направила опит да влезе на територията на компанията с полиция, дошло е и подкрепление от Пловдив. Лично за подписване на споразумение е дошъл и директора на изпълнителите на проекта, но всичко е било напразно отново, каза Ганева. По думите и, оттук нататък до споразумения няма да може да се стигне. Единственият ход е изпълнение на заповедта за принудително изпълнение и влизане в обекта, за да бъде довършен проекта. Всичко това отново със съдействието на полицията. На обвиненията, отправени към нея, че вероятно прави всичко това заради комисионни, Ганева отговори, че по-скоро собственикът на компанията Димитър Консулов иска комисионни от някого. Според Ганева, бутилиращата компания няма от какво да се опасява, тъй като мястото, откъдето ще минава ремонтът е бивша улица, която не засяга цеха за бутилиране, там си държат камионите и мотокарите. Отказът на компанията възпрепятства сериозно изпълнението на европейския проект. /Цветана ТОНЧЕВА
ДАРИК НЮЗ

Парк "Българка" - основна тема в пресата днес

19 февруари 2014 00:19 | Дарик Габрово|

„Няма никакъв проблем да се изключи тунелът под Шипка от територията на Природен парк „Българка“, обясни вчера на пресконференция в Габрово Тома Белев, ръководител на екипа, разработил Плана за управление на парка, пише вестник "100 вести" днес. Срещата с медиите бе по повод обвиненията срещу ръководството на парка, като възложител, и екипа - като изпълнител, как планът пречи на инвестициите и на общинските програми. „Планът за управление на Природен парк „Българка“ няма отношение към каквото и да е било строителство, свързано с промяна на вида на територията - уточни Тома Белев.

Габрово показа как можем да се обединим, е озаглавена водещата публикация на изданието. В подзаглавието се уточнява: Граждани и управляващи се обединиха, за да защитят интересите на Габрово и да чуят убедителен отговор от екипа, създал плана за управление на ПП “Българка“ - пречи ли паркът на тунела или не.

Двете публикации са на Ружа Любенова. Темата с парк "Българка", обаче не приключва с тях. Журналистът Светлозар Стефанов пише: Община Трявна е изпратила становище относно проекта на План за управление на Природен парк „Българка“, в което са описани забележките и препоръките на общинската администрация, информира кметът на Трявна инж. Драгомир Николов. Първото предложение на Общината е в плана за управление на ПП „Българка” да бъде включен проектът за завършване строителството на язовир „Нейковци” и пречиствателна станция за питейни води в Трявна, което явно не е направено в проекта.

Много подробно темата може да се прочете на втора страница на изданието.

Парк "Българка" намира място и в политическите коментари на трета страница на изданието. "100 вести" публикува интересно становище на Борис Станимиров, от ръководството на ДСБ, който беше и водач на листата на партията на последните избори за парламент. Накратко - Габровци били наказани, че са гласували за ГЕРБ, смята той.

В същото време "100 мести" публикува коментар, според който "Дъхът на Варадеро и думите на Жозеф Дол, лидер на Европейската народна партия, по повод ГЕРБ, дават облик на политическата седмица.

По повод намесата на Атака в историята с парк "Българка" с еприпомня гостуването на Волен Сидеров и сие в Куба.

"Репортажите на електронните медии от протеста на „Атака“ пред парк „Българка” не би било лишено от логика да се сложи като музикален фон позабравената вече песен „Варадеро” на култовия за 70-те години дует Стефка Берова и Йордан Марчинков. В спомените ми се върти нещо като: „Тя бе от Варадеро... Тя беше нощта, море и мечта.И лъх, и дъх на любовта. Светът пропътувах. Обичах, тъгувах. Аз бях в Хавана, пристигнах със слънце. Заминах с адиос”!
Д. Денев: Докато цари духът на отрицанието в Община Ветово нещата няма да се случват

19 февруари 2014 12:17 | Дарик Русе |Димитър Денев е общински ръководител на ГЕРБ във Ветово и заместник – кмет на Община Ветово от декември 2011 година. Той е юрист. Работил е в Окръжна следствена служба – Русе и МВР. Преди да стане заместник – кмет е специализирал в областта на търговското и облигационно право. На 42 години, има една дъщеря.

- Г-н Денев, защо ГЕРБ изненадващо сне доверието си към кмета на Община Ветово Георги Георгиев?

- Всъщност изненада няма, поне по отношение на общинското и областното ръководствo. Това не беше плод на емоция, а внимателно обмислено и категорично като решение действие.

- Имаше ли напрежение в последните месеци преди снемането на доверието в работата с кмета и разминаване в основни приоритети на съвместната Ви работа?

- Да, напрежение има. То беше породено и подклаждано както от принципни несъгласия с множество конкретни действия, така и поради неприемане от моя страна на общия тон за комуникация, зададен от Георгиев към общински служители, общински съветници и въобще - гражданите на Община Ветово. Ще се опитам да представя някои от основните моменти:

1. В началото на мандата всеки кмет на община е длъжен да представи пред общинският съвет програмата си за управление за срока, за който е избран – т.е. стратегическата рамка за развитие на общината. Чл.44 ал.5 от ЗМСМА определя това да бъде направено до три месеца от полагането на клетвата и тази програма трябва да съдържа основните цели, приоритети и дейности, сроковете им за изпълнение и очакваните резултати, като съществременно е длъжен да предоставя на общинския съвет годишен отчет за изпълнението на програмата в срок до 31 януари всяка година. Тази законова разпоредба очевидно не харесва на Георгиев, тъй като такава програма липсва, а логично – и отчети за изпълнението й. Нещо повече – когато му казах, че очаквам да видя програмата му той ми заяви, че много добре знаел какво ще прави, докато е кмет, понеже програмата била в главата му !?! Е, аз , а и други жители на общината още чакаме да разберем какви са плановете му за развитието на общината, защото той или много ревностно ги пази, или такива просто не съществуват.

2. Единият от основните приоритети, които стояха пред мен като заместник – кмет по устойчиво развитие беше придобиването на активите на бившето военно поделение във Ветово. С дружните усилия на много хора, включително депутати, министри, експерти и приятели на Община Ветово това стана факт – през лятото на 2012 год. поделението стана наша собственост. В процеса на придобиването му бяха водени разговори с Георгиев, в които беше изказано притеснение тази база да не бъде разпродадена, след като стане наша, тъй като такъв приом е често срещан в други общини и крайно нежелателен. Георгиев, естествено, декларира, че там ще бъде обособен индустриален парк и активите ще бъдат използвани за подпомагане на икономическото развитие на общината. Предполагам, не е трудно да се досетите какво беше първото нещо, което направи – да започне да разпродава активи от поделението. Мина повече от година и половина и в тази база има наети едва няколко помещения, а състоянието й е твърде далеч от обособяването й като индустриален парк.

3. Още като общински съветник през периода 2007-2011 година бях запознат с голямата болка на жителите на с. Кривня заради откъснатостта им от Сеново – между двете населени места има пет километра общински път, който не е ремонтиран от построяването му и състоянието му е меко казано окаяно – стигна се дотам автобусните превозвачи да отказват да изпълняват разписанията си и доставчиците на хранителни стоки - да носят хляб в селото. През есента на 2012 година – октомври или ноември – Община Ветово подписа с ДФ „Земеделие” два договора по Програмата за развитие на селските райони – единият за рехабилитацията на този общински път на стойност близо 5 млн. лева, вторият – за реконструкция на централната градска част на Ветово за около 1,5 млн. Авансовите плащания са извършени отдавна, парите по договорите са в сметката на общината, но до настоящият момент по нито единия от двата проекта не е започнало строителството, нещо повече – за пътя дори не е започнала процедурата по избор на изпълнител. И когато жители на Кривня се разбунтуваха за това бездействие, писаха до областен управител и в отчаянието си дори извикаха телевизия, Георгиев заяви, че шепа старци се опитвали да манипулират обществото и забрани на кмета на с.Кривня да стъпва в сградата на общинската администрация – или е убеден, че тази сграда е лично негова, или я бърка с къщата си. Всъщност, подобна е съдбата и на един проект за първоначално залесяване на над 200 дка неземеделски земи, за изготвянето на който бяха положени неимоверни усилия от служители на общинска администрация – искрено се надявам те да успеят да видят резултата от труда си.

4. Във Ветово дълги години един недовършен строеж разваляше и без това недотам естетичния вид на центъра – прословутия блок № 2, започнат от Георгиев някога през предните му мандати и останал недовършен поради осъждането и отстраняването му от длъжност като кмет през 2005 година. Още при приемането на първия бюджет – този за 2012 година – от собствените средства на общината бяха отделени 200 000 лв. за продължаването на строителството на блока, през 2013 – допълнителни 160 000 лв. за довършването на този блок, т.е. само за две години бяха изхарчени 360 000 лв. от данъците на ветовчани, а със сумите, дадени преди това, стойността му надвишава 650 000 лв. Веднъж в разговор с мен Георгиев сподели намерението си блока да бъде продаден – апартаментите, гаражите и търговските площи – тъй като имало интерес към закупуването им. Изказах мнение, че цените на имотите ще бъдат твърде високи предвид високата себестойност на сградата и продажбата им би била невъзможна, при което Георгиев заяви, че въобще не го интересувала себестойността, той щял за възложи оценка на имотите, тази оценка нямало да бъде висока и затова сградата лесно щяла да бъде продадена ?!? Нали разбирате изумлението ми от този начин на мислене и очертания от него „екшън план” ! Казах му, че съм категоричното против такова действие и не приемам парите на съгражданите ми да бъдат разпилявани. Останах много изненадан, когато общински съветници ми се обадиха да ме питат защо искаме да продаваме блока. Оказа се, че Георгиев е внесъл в Общинския съвет предложение за продажбата на този имот преди да бъде приет от междуведомствена приемателна комисия – т.е. без сградата да бъде обявена за годна за експлоатация, без за имота да има съставени актове за собственост и респективно – данъчни оценки. Незнайно по какви причини беше възложил „независими пазарни оценки”, като същевременно обяснил пред общинския съвет, че „натиснал” оценителите да завишат сумите - нещо недопустимо по условие. Тъй като по закон е забранена продажбата на общински имоти без данъчна оценка, беше предоставил на общинските съветници данъчни оценки, които служат за определяне на данък върху наследството – абсолютно измамен ход. И въпреки „натиска” му върху „независимия” оценител за по – високи цени на имотите, общата им стойност беше около 280 000 лв. Нали разбирате, че няма трезво мислещ човек, който да е съгласен с тази постановка ?!? Съвсем естествено, тази продажба беше отхвърлена от общинския съвет и Георгиев вместо да се замисли за действията си, чрез манипулации и откровен натиск инициира подписка сред жителите на Ветово в подкрепа на продажбата, като упорито твърдеше, че общински съветници, които не живеят във Ветово нямат право да вземат решение, противоречащо на предложението му за продажба и дори си позволи да заплашва общински съветници !

5. Община Ветово притежава търговско дружество – „Ветовска гора” ЕООД, което стопанисва общинските гори и се грижи за общинските пасища и мери. През есента на 2012 година управителят на дружеството прекрати договора си за управление, несъгласен с натиска, който Георгиев му оказваше. Дружеството беше поставено пред опасността да бъде нарушена чисто оперативно дейността му и за да няма големи сътресения – неизпълнение на договори, забавени отчети, неплатени заплати и осигуровки - общинският съвет определи прокурист, който да подписва необходимите документи до вписването на нов управител и възложи на кмета на общината провеждането на конкурс за избор на управител. В продължение на няколко месеца се опитвах да накарам Георгиев да предприеме действия в изпълнение на решението на общинския съвет – да изготви правилата за провеждането на конкурса, да ги публикува и да насрочи комисия за провеждането на самия конкурс. Винаги отговора му беше „не съм намерил човека” и когато му казвах, че никой няма да се появи, ако не знае, че търсим управител той ми обясняваше, че не иска някой, който няма да го слуша. Няколко пъти му обясних, че без управител има опасност дружеството да бъде ликвидирано и след като ми отговори „Ами да го ликвидират, аз какво да направя”, се отказах да си комуникирам с него и по тази тема. Имаше дори питане от общински съветник за изпълнението на решението за избора на управител, на което беше отговорено, че нямал време за изготвяне на критериите за конкурса или нещо такова. И до момента дружеството няма управител, неговото съществуване е застрашено, а решението, с което общинския съвет взе нещата в свои ръце в края на миналата година, е обжалвано от Георгиев и не може да бъде изпълнено, докато съда не се произнесе.

Понеже имам чувството, че ще стана досаден с примерите мисля да приключа до тук. Само ще спомена, че обидите и заканите към общински съветници явно са любим начин на действие на, защото са широко използвани от него, а опитите за разделение на жителите на общината на партийни и безпартийни, граждани и селяни, грамотни и неграмотни и т.н. е ежедневие. Примерите, които мога да дам са безбройни, но наистина мисля, че ще стана досаден.

- Защо ГЕРБ официално оттегли подкрепата си към Георгиев именно на заседание на ОбС – Ветово през този месец?

- Знаете, че бюджета на дадено ведомство, дружество или друга структура е най – важният документ, който определя посоката и интензитета на развитието на тази структура. Бюджетът за 2014 година на Община Ветово беше изготвен и предложен от Георгиев в тотално погазване на разпоредбите на Закона за публичните финанси, а самия бюджет – неясен и манипулативен. Нямаше как такъв проект за бюджет да срещне одобрението на общинските съветници от ГЕРБ и това сякаш беше капката, която преля чашата – напълно споделям мнението на моите колеги и приятели, че Георгиев не може повече да се ползва с доверието ни и че не е достоен да управлява изразходването на публичните финанси на общината, още повече, че основната дейност по делегираните от държавата дейности ще бъде изпълнявана съгласно утвърдените сметки, разходите на собствените средства ще е в рамките на миналогодишният бюджет, а само обектите, които са в поименния списък за капиталовите разходи ще бъдат засегнати, т.е. живота в общината няма да спре, както се опитва да го изкара кмета. Естественият ход на нещата направи оттеглянето на подкрепата именно на това заседание, по – точно – декларирането на оттеглянето. Както казах, решението беше взето доста преди 12 февруари.

- Как ще се отрази промяната в политическата обстановка на проектите с еврофинансиране в Община Ветово?

- Искрено се надявам, че поне подписаните договори ще бъдат изпълнени. Макар да имам своите притеснения в това отношение, експертния потенциал на повечето служители от общинската администрация ми дава надежда, че няма да се наложи да връщаме пари на управляващите органи на различните оперативни програми и няма да бъдат наложени финансови корекции, които всеки един от нас да заплати от джоба си.

- Какво ще се случи отсега нататък в Община Ветово? Ще подадете ли оставка като заместник - кмет ?

- От първият ден на работата си като заместник – кмет съм с ясното съзнание, че във всеки един момент мога да бъда освободен от тази длъжност – по закон заместник – кметовете не се ползват с никаква защита по отношение на евентуално уволнение, а й лично моето мнение е, че тя не е нужна. Поне пет пъти съм заявявал на Георгиев да се чувства свободен да прекрати трудовия ми договор във всеки един момент, в който прецени – моята е лесна, аз притеснение за себе си нямам никакво. Още поне пет пъти съм му обяснявал, че като заместник – кмет на Община Ветово изпитвам дълг към съгражданите си да работя в техен интерес, в интерес на цялата общност, а не в лична негова услуга. Това не се е променило и до ден днешен и ще го правя, докато мога, независимо от длъжността и позицията, която заемам. Не мога да гадая какво ще се случи в общината, но съм дълбоко убеден, че докато има страх и нежелание честно да се говори за проблемите, докато няма уважение към другия, докато цари духът на отрицанието нещата няма да се случват.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница