Нсорб национална мрежа за децата представи 13 добри практики в областта на политиките за деца и семействастраница1/8
Дата21.02.2017
Размер1.18 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8
10.07.2013

НСОРБ
Национална мрежа за децата представи 13 добри практики в областта на политиките за деца и семейства

nmd.bg/09.07.2013 19:30

На 9 юли 2013 г. Национална мрежа за децата представи 13 примера за сътрудничество между НПО-та и общини в сферата на политиките за деца и семейства. Домакин на събитието беше Н.П. Филип Отие, посланик на Република Франция.

Целта на представените проекти е да насочат фокуса върху успешните резултати от сътрудничество между неправителствени организации и общини, които са довели до развиване и прилагане на по-добри политики и практики за децата и семействата. Натрупаният опит по време на тази ползотворна съвместна работа ще подпомогне общини и неправителствени организации в България да подобрят и развият практиката си при осъществяването на социални услуги и дейности в областта на децата и семействата.

На събитието присъстваха Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ), Янита Манолова, заместник-изпълнителен директор на Агенция за социално подпомагане (АСП), Мукаддес Налбант, заместник-министър на образованието и науката, Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата (НМД), представители на държавни институции, общини, УНИЦЕФ България и неправителствени организации.

По време на представянето Община Велико Търново изрази готовност в партньорство с Община Байоне, Франция да реализират съвместен проект. Той включва предоставянето на сграда на неправителстени организации от Община Велико Търново, в която те ще изпънляват общи дейности. Този ценен френски опит ще бъде пренесен за първи път във Велико Търново.

Разгледаните 13 практики разказват на достъпен език вълнуващи човешки истории, които насочват вниманието върху превенцията и оказване на комплексна подкрепа на семействата; развиването на алтернативни форми на грижа като приемната грижа; подкрепата за младежите напускащи грижа; предоставянето на услуги и/или други форми на пряка подкрепа като част от социално предприятие за ефективно социално включване.

Публикацията се осъществява от Посолството на Република Франция, Национално сдружение на общините в Република България (НСOРБ) и Национална мрежа за децата в рамките на проекта „Добри практики на сътрудничество между общини и неправителствени организации (НПО) в работата за деца и семейства”. Той се финансира от Министерство на външните работи на Република Франция.
В Министерството на финансите се обсъдиха административни и законодателни мерки за повишаване на бюджетните приходи

minfin.bg 09.07.2013 20:18

На проведена днес среща в Министерството на финансите се обсъдиха възможните ефекти и оценката на въздействие на предложените възможности планът за действие на МФ, изготвен във връзка с приетите от Министерския съвет и Народното събрание на стабилизационни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и за демократизиране на управлението. Разисквани бяха варианти и формулировки на отделни текстове, както и въвеждането на начин за проследяване на изпълнението на някои мерки. Работната група се председателства от заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, а в нея участваха представители на Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници", Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на индустриалния капитал (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и експерти от МФ.

Заместник-министър Петкова уточни, че в изготвения проект на план за действие са включени конкретни административни и законодателни мерки за повишаване на бюджетните приходи, за намаляване на административната тежест на бизнеса и за подобряване дейността на приходните агенции. Предвидени са както съвместни действия, така и такива, които да бъдат реализирани поотделно от НАП и Агенция „Митници". Окончателният вариант на плана за действие ще включва постъпилите предложения от всички засегнати страни, като след това ще се пристъпи към детайлно дискутиране.

Работната група се конструира след поредицата срещи през изминалата седмица, на които министърът на финансите Петър Чобанов представи мерки за подобряване на събираемостта и оптимизиране на работата на приходните агенции пред работодатели, социални партньори и НСОРБ. Конструктивният диалог и обсъждането на конкретните възможности ще продължи.
"Сега": ДПС получава пълен контрол върху милиардите от еврофондовете за водния сектор

Министерството на инвестиционното проектиране ще изготвя проектите за обекти с национално значение на стойност над 10 млн. лв.

agro.bg / 10 Юли 2013 09:27

ДПС получава пълен контрол върху милиардите от еврофондовете за водния сектор - освен чрез министерството на екологията и чрез новото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). То бе създадено заради ДПС и ще изготвя проектите за обекти с национално значение на стойност над 10 млн. лв. Става дума за обекти, определени като национално важни с изрично решение на Министерския съвет - например пречиствателни станции, ВиК мрежата и друга водна инфраструктура. магистралите, жп инфраструктурата и други обекти, които са определени "с национално значение" по силата на закон като Южен поток например, ще си останат в правомощията на Министерството на регионалното развитие (МРР). Започнатите вече инфраструктурни строежи и такива, които засягат повече от една област, също остават в регионалното ведомство. Засега не е ясно дали разделението няма да доведе до проблеми с усвояването на еврофондовете.

Това стана ясно от промените в закона за устройство на територията и още над 80 закона, които вчера бяха одобрени на първо четене в двете ресорни парламентарни комисии. Вече има ясни симптоми, че подялбата на ресори и правомощия създава напрежение между двете управляващи партии. На въпрос на "Сега" дали БСП все пак е успяла да смекчи устрема на ДПС към милиардите от еврофондовете, шефът на парламентарната регионална комисия и депутат от "Коалиция за България" Димчо Михалевски отговори иносказателно, че това "разделяне на функциите на министерствата е полезно за България". На въпроса дали създаването на Министерство на инвестиционното проектиране е полезно за страната, Михалевски отговори "не".

Предложените промени в законите противоречат на обявените на сайта на МРР устройствени правилници на двете ведомства, които предвиждаха Министерството на инвестиционното проектиране да се занимава със застрояването по морето и курортите, както и да управлява милиарди от еврофондовете и други източници, като провежда обществените поръчки за тези проекти и контролира изпълнението им. Шефът на регионалната комисия Димчо Михалевски бе категоричен, че МИП няма да провежда търговете, въпреки че в правилника му има дирекция с такива функции. Според него имало над 100 проекта над индикативната стойност от 10 млн. лв., които щели да преминат към ново министерство. Той обаче не успя да даде примери извън проектите по ОП "Околна среда". Министър Иван Данов пък изброи стадиони, спортни зали, "София техпарк". Той обясни, че вече се е срещал с инвеститори от Катар, които имали интерес да строят тунела под Шипка, и германци - за Петрохан, но отказа да даде подробности.

Срещу промените се обяви Националното сдружение на общините, защото МИП ще изземе техните функции по разработването и одобряването на проектите над индикативната стойност. Михалевски обясни, че тепърва ще се търси мнението им, но общините сами ще провеждат търговете по тези проекти.

Все пак основни правомощия по устройство на територията остават в МРР, като възлагането и одобряването на общите и подробните устройствени планове на селищата с национално значение (като планинските курорти) и всички черноморски общини. МИП обаче ще дава "методически указания" за изработването на строителните планове на всички останали общини извън курортите и морските. Според Михалевски така ще се ускори процесът по приемането на ОУП-овете на общините. Според ЗУТ срокът е началото на 2016 г., но над 200 общини все още нямат планове. Такива обаче са най-вече морските общини и курортните, защото липсата на план им позволява да си строят произволно на парче. Към МИП минава и строителният контрол.

Михалевски се надява на 19 юли промените да бъдат обнародвани, за да може да заработят и двете ведомства. Както "Сега" писа, строителният сектор е напълно блокиран в разгара на лятото, защото нормативният хаос сега пречи на регионалния министър да изпълнява задълженията си. Няма и кой да издаде разрешение за строеж на магистрала "Струма", на опасните виадукти, както и на всички останали големи инфраструктурни обекти. От Камарата на строителите също индиректно казаха, че са против разделянето на регионалното министерство, и изразиха притеснения, че работата им е блокирана в разгара на сезона. "Разделянето на инвестиционния процес ще затрудни допълнително нещата. В ЗОП има възможност за търгове на инженеринг, защото за много от европейските проекти няма време", коментира Иван Бойков от камарата. Той посочи, че ако трябва тепърва да чакат още 1-2 месеца, докато двете ведомства се сработят и заработят, то строителният активен сезон ще свърши.


Условията за организиране на търгове и обществени поръчки за всички общини да бъдат публикувани на един сайт, предлагат от НСОРБ

10 юли 2013 / 12:38 / Велико Търново /Марина Петрова, БТА/

Условията за организиране на търгове и обществени поръчки за всички общини да бъдат публикувани на един сайт. Това ще предложи на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Пенчо Чанев - кмет на община Златарица. Пред журналисти в пресклуба на БТА във Велико Търново той поясни, че всичките 264 общини публикуват датите и условията за търгове и обществени поръчки на собствените си сайтове, но ако бъдат публикувани в един общ национален сайт, ще се гарантира по-голяма прозрачност и ефективност. По думите му това е необходимо при търговете за продажба или отдаване под наем на общинска земя, за да е ясна първоначалната цена, както и при обявяването на обществени поръчки по различни европейски проекти, за да няма дискриминация за участниците. Предложението ще бъде изготвено и изпратено до УС на НСОРБ до края на месеца, отбеляза той. Чанев отчете, че общината е спечелила проекти по различни национални и европейски програми на стойност над 2,5 млн. лв. и е кандидатствала по проекти за 5 млн. лева.
Промени в над 80 закона нужни за окончателното разделяне на МРРБ

citybuild.bg /10.07.2013 / 13:09

Промените в ЗУТ, регламентиращи отделянето на функциите на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) от МРР, бяха одобрени вчера на първо четене.

Окончателното обособяване на двете отделни институции още не е напълно финализирано. За целта за нужни спешни промени в 82 закона. Това обясни тази сутрин пред bTV регионалният министър Десислава Терзиева. „Създаването на ново министерство не е лесна задача, това отнема поне 3-4 месеца. И преди е имало подобна институция - под формата на комисии или министерства, които са се занимавали с устройство на територия и един вид инвестиционно проектиране, но не както сега - с фокус върху реализирането на проекти", коментира Терзиева и допълни, че около 30 експерти ще преминат от старата държавна структура към новата. Тя заяви, че очаква Законът за устройство на територията да бъде променен до 19-20 юли.

Отделянето на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) от регионалното министерство (МРР) беше одобрено единодушно и набързо на първо четене от двете комисии със същото име в парламента, съобщи вчера "Капитал". Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), регламентиращи функциите на двете ведомства, минаха въпреки "грубите пропуски" в тях, както ги нарича регионалният министър Десислава Терзиева в писмо, изпратено до членовете на комисиите. Промените не са съгласувани с нито една браншова организация - инженери, строители, архитекти, нито с Националното сдружение на общините в Република България (НСРОБ), стана ясно още по време на кратката дискусия. Председателите на двете комисии Димчо Михалевски (БСП) и Емил Костадинов (БСП) потвърдиха, че "авторите" на текста не са се допитали до заинтересованите страни, защото много бързали, както и че има много пропуски, но те щели да се изчистят между първо и второ четене, пише още изданието.

Десислава Терзиева припомни, че в нейното ведомство остават Агенция „Пътна инфраструктура", ОП „Регионално развитие", както и всички ВиК съоръжения и тяхното управление. Към министерството на инвестиционното проектиране минават само кадастърът и дирекция „Строителен контрол". Тя каза, че ще има двама заместници, единият от които вече е назначен, а другият предложен на премиера Пламен Орешарски. Пълното окомплектоване на екипа щяло да стане факт до другата седмица. Междувременно министърът разпоредил проверки на завареното, „за да види дали нещата са толкова добри, колкото са били представяни от предишния кабинет".

„Сега работим яко за усвояването на евросредствата, защото всеки ден загуба може да значи неусвояването на определени пари. Действително заварихме една база, но не всичко е рози, както твърдят предишните управляващи", добави Терзиева. Тя отправи и още една критика към кабинета „Борисов" - че си приписвал заслуги за инфраструктурни проекти, по чието реализиране са работили различни правителства.

Не оправим ли кадастъра, 30% от строителния бранш ще фалира, каза вчера в "Лице в лице" министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. "Браншът в момента е много свит, а от 10 години нямаме кадастрален план. Проектите, представени през годините, са загубили доста от възможностите си за финансиране. И не на последно място това нестабилно положение отблъсква инвеститорите. Трябва да се подготвят адекватни, качествени, защитими проекти, срещу които държавата и по-специално общините и държавни органи и организации да получат съответното субсидиране", подчерта Данов и допълни, че архитектите и строителите в България не са в много розово положение. "Моята задача е да вдигна целия този бранш на крака. Иначе рискуваме 30% от българската икономика да си отиде".

Данов заяви още, че все още се дискутира къде точно трябва да мине „демаркационната линия" между неговото министерство и МРР. „Ние не трябва да спираме в никакъв случай проектите за водите, магистралите, пътищата, газопроводите - големите инвестиционни проекти. Но тази „линия" не е точно дефинирана", поясни министърът.

Според него, когато става дума за инвестиционни проекти, засягащи държавата, не трябва да се говори за политика и партии. „Има някаква системна грешка в отпускането на европари по наши проекти. Де факто те идват, отпускат се, но страната не успява да ги усвои, защото не може да си подготви съответните проекти, тъй като работещите финансисти нямат понятие от проектиране. Идеята е да създадем „библиотека" от готови проекти, с която да посрещаме инвестиционните партньори", каза Иван Данов.

Новото министерство е едно добре забравено старо и важността му е голяма. Ние обхващаме близо 30% от БВП на страната, каза Данов. Твърдението, че ще отговаряме за 7 млрд. евро от фондовете, е доста преувеличено. Бенефициентът за тези пари не е Министерството на инвестиционното проектиране. Ние ще бъдем само посредници и ще помагаме на общините да усвояват тези пари, обясни Данов.

Търсим нова сграда за министерството. За мен все още не може да се намери кабинет. Самото министерство все още няма бюджет и чакаме решение на Министерския съвет. Щатните бройки в министерството ще са 125, но не съм сигурен, че всички те ще бъдат запълнени, обясни неотложните нужди на министерството Данов.


Кмет предлага общините да публикуват на един сайт търгове и обществени поръчки

10 юли 2013 13:42 | Мариета Стоянова | Дарик Велико Търново|

Всички общини да публикуват на един сайт условията за организиране на търгове и обществени поръчки. Предложението е на кмета на Златарица Пенчо Чанев и той ще го внесе в Националното сдружение на общините в България.

Чанев поясни, че всичките 264 общини публикуват датите и условията за търгове и обществени поръчки на собствените си сайтове, но ако бъдат публикувани в един общ национален сайт, така ще се гарантира по-голяма прозрачност и ефективност.

Според кмета това е необходимо при търговете за продажба или отдаване под наем на общинска земя, за да е ясна първоначалната цена, както и при обявяването на обществени поръчки по различни европейски проекти, за да няма дискриминация за участниците. Пенчо Чанев уточни, че предложението ще бъде изготвено и изпратено до Управителния съвет на сдружението до края на този месец.

Община Златарица е спечелила проекти по различни национални и европейски програми на стойност над 2,5 млн. лв. и е кандидатствала по проекти за 5 млн. лева, отчете още кметът.


Христо Христов участва във форум на Съвета на Европа

10 юли 2013 13:51 | Дарик Сливен |

Кметът на община Болярово Христо Христов е взел участие в редовното заседание на конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа в Анкара, съобщават от общинския пресцентър. Заседанието на комисията е открито от Фарид Мухаметкшин - председател на комисията.

Основните теми, обсъдени в двата дни на заседанието, обхващаха отражението на икономическата криза върху местните и регионални власти; достъпа на имигранти до регионални трудови народи; позиция на младите хора от ромски произход; положението на хората с различна сексуална ориентация на местно и регионално ниво; здравните последствия от употребата на азбест и нуждата да се изхвърли от употреба и др.

През втория ден от конференцията работата на членовете на комисията е била насочена по групи за дискусия по различните теми на форума.

Кметът на община Болярово благодари на НСОРБ за добрата предварителна организация и препоръчва по възможност участие на по-голям брой представители от българската делегация за следващите заседания на конгреса на местните и регионални власти град Страсбург.


Кметът на Златарица поиска всички търгове на сайта на НСОРБ

Пенчо Чанев ще оформи предложението до края на този месец

kmeta.bg, Иван Иванов, 10 юли 2013 15:21

Всички обществени поръчки да бъдат публикувани на общ портал в сайта на Националното сдружение на общините, предложи кметът на великотърновската община Златарица Пенчо Чанев. Според него всичките 264 общини публикуват датите и условията за търгове и обществени поръчки на собствените си сайтове. Така заинтересованите ги откриват много трудно и не участват в тях. Ако поръчките са в един общ национален сайт, ще да се гарантира по-голяма прозрачност и ефективност, смята кметът.

Интернет порталът може да помогне най-много при провеждане на търгове за продажба или отдаване под наем на общинска земя, за да е ясна първоначалната цена и за да могат да участват повече кандидати. В сайта трябвало да се включат и обществените поръчки по европейските проекти, за да няма дискриминация за участниците. Чанев обясни, че ще оформи предложението до края на този месец и ще го изпрати до Управителния съвет на сдружението.

Община Златарица се очертава като отличник в печеленето на национални и европейски проекти и програми. От кметството отчетоха проекти на стойност над 2,5 млн. лв. Златарица вече е разработила и кандидатствала по нови проекти за 5 млн. лева.
ОБЩИНИ

ФОКУС

Стадион „Христо Ботев” в Благоевград е готов за новия футболен сезон

10 юли 2013 | 09:54 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Стадион „Христо Ботев” ще отвори врати за новия футболен сезон след реализирани текущи ремонтни дейности, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград. Общинското звено „Спортни имоти“ координира ремонта на прилежащата към стадиона сграда. Пребоядисани са стените, обновени са съблекалните и санитарните възли на отбора домакин. Над 60 снимки, които са запечатали моменти от славното минало на „Пирин” вече са част от интериора на сградата.

Осветлението на стадиона също е оптимизирано и подновено, а чешмата на входа на спортното съоръжение е напълно реставрирана. Стойността на ремонтните дейности е около 7000 лева.

Освен стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, ремонтирано е и футболното игрище в село Рилци. Неговото покритие е освежено чрез поставянето на над 200 квадратни метра тревни чимове.

Спортен комплекс „Пирин” също е обновен. Извършен е ремонт на парната и електрическа инсталация. На този етап се обмисля идеята за изграждане площадка за плажен волейбол. Очаква се да бъдат представени ценови оферти за нейното реализиране, като те ще са основен критерий за нейната реализация.

В момента се обследва и подовото покритие в зала „Скаптопара“, като все още се изчислява стойността на необходимите ремонти.
Атанас Камбитов: Правителството трябва да подобри комуникацията между централната и местната власт

10 юли 2013 | 10:50 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Очакванията към правителството в момента са да влезе в работен режим и да подобри комуникацията между централната и местната власт. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. По думите му, добрата комуникация е в основата на бързото и качествено изпълнение на проектите на всяка община. Лошата комуникация рефлектира върху общините и съответно върху гражданите им, отбеляза д-р Камбитов. „Всяка община има конкретни проблеми, които изискват своите решения, при това в най-кратки срокове. Пример за това са проектите, финансирани по оперативните програми. Задачата на правителството е да работи, независимо в каква ситуация е намира. Фактът, че се забавят назначения на заместник-министри, заместник-областни управители рефлектира негативно върху работата на общините”, каза д-р Камбитов. „Ние сме на различни етапи в изпълнението на проектите, а това е свързано с финансиране, със срокове и силно се надявам да вървим към синхронизация и добра комуникация с централната власт”, каза още той. Д-р Камбитов каза още, че община Благоевград има забавяне на някои проекти с европейско финансиране, но то ще бъде наваксано. Кметът на общината отбеляза, че продължава изпълнението на проекта за регионално депо, в който Благоевград си партнира с още пет общини. „В Благоевград се изпълняват и редица проекти с цел подобряване на градската среда, една част, от които са финансирани по оперативни програми, а останалите със средства на общината, но забавянето на изпълнението на един проект бави и останалите, тъй като е необходимо да вървят паралелно”, добави кметът Камбитов. Той даде пример с подмяната на ВиК мрежата в определен участък, финансирана по ОП „Околна среда”, от чието забавяне ще пострада изпълнението на друг проект, финансиран от оперативна програма- този за преасфалтирането на пътния участък, в който се извършват дейностите по първия проект.
В Община Бургас представиха добри европейски практики за комуникация

10 юли 2013 | 14:17 | Агенция "Фокус"

Бургас. В Бургас представиха добри европейски практики за комуникация в три европейски общини, приложими и за общината, предаде репортер на Радио "Фокус" Бургас. Това е една от дейностите по проект "Иновативни модели за добро и прозрачно управление в Община Бургас“, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет”. Наблюдаваните общини са Гент в Белгия, Нант във Франция и Ротердам във Холандия. Снежана Димитрова, директор на звено "Администрация и управление" даде за пример белгийската община, от която в местната администрация може да се приложат две добри практики за комуникации – електронно сигнализиране и мобилен център за услуги. Електронното сигнализиране се извършва през портал, благодарение на електронно правителство, което там действа в пълен обем. Той дава и обратна връзка на гражданите, но ако това не се случи, се завежда в електронен регистър и се намесва омбудсманът. Мобилният център е камион, който всеки ден минава през 13 спирки, където няма териториална администрация, нещо което е идеално за отдалечените места. Този център е добре приет от гражданите на Гент.

Ръководителят на проекта е Божидар Кънчев, който го представи накратко. 454 хил. лева е общата стойност на проекта, но в резултат на организираните обществени поръчки, той очаква стойността да падне реално на около 300 хил. лева. Дейностите на проекта включват мониторинг и оценка дейността на общинската администрация, комуникационни процеси и механизми за взаимодействие на общинска администрация. По думите му става дума за начина на общуване вътре в администрацията, между администрацията и външни фокус групи.

Предстои сформиране на звено за стратегическа комуникация към община Бургас, посочи Паулина Георгиева, част от екипа на проекта. По думите й необходимостта от това звено идва от това, че се работи по създаване на комуникационна стратегия на администрацията. Тя обясни, че за да има човешки ресурс, който да я изпълнява, предстои сформиране на звеното. То ще е не някаква нова допълнителна структура, а от съществуващите експерти в самите дирекции ще се сформира екип, който в много по-голяма степен ще може да работи заедно и да работи върху комуникирането на стратегическите приоритети на общината. Те ще бъдат представени след около 2 месеца, но в работен вариант са – „Бургас–добро място за живеене”, „Бургас–добро място за правене на бизнес”, „Бургас-зелена община”, „Бургас като отворена към гражданите община”. Около този фокус ще работи бъдещото звено. /Калина ЕНЧЕВА


Каталог: doc13
doc13 -> Нсорб чиновници се оплакаха от бюрокрацията
doc13 -> Тринивово моделиране с
doc13 -> Нсорб иво Петров: Областната администрация на Перник ще помогне за подобряване на тежката социална обстановка в страната
doc13 -> Програма за развитие на селските райони. На заседанието са поканени да присъстват и всички кметове на общини в Пернишка област
doc13 -> Нсорб кметовете на черноморски общини искат ясни правила за къмпингуването
doc13 -> Нсорб министерството на културата е национален координационен орган в конкурса за избор на град за Европейска столица на културата
doc13 -> Нсорб министър Десислава Терзиева: Работим, за да върнем държавата по пътя на икономическото развитие
doc13 -> Нсорб обсъждат приоритетите и финансовия ресурс по общинската мярка в новата прср
doc13 -> Нсорб бюджет 2013 ще бъде актуализиран


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница