Нсорб общините плащат милиони за санкции заради опосстраница1/5
Дата02.06.2018
Размер0.64 Mb.
  1   2   3   4   5
16.04.2013

НСОРБ
Общините плащат милиони за санкции заради ОПОС

econ.bg | 15.04.2014 | 12:26 Елица ЕлефтероваГлобите ще бъдат наложени заради нарушения при обществените поръчки

Общините ще се наложи да платят милиони левове санкции, за да бъдат възстановени плащанията от Брюксел по програмата “Околна среда”. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите, цитирани от “Труд”.

Глобите ще бъдат наложени заради нарушения при обществените поръчки за периода 2010-2013 г. Санкции ще има за общините, по чиито проекти са открити пропуски, което означава, че сумите трябва да се покрият от местните бюджети, а не от държавния бюджет.

От МОСВ обаче не съобщават колко и кои общини ще бъдат засегнати и за какви суми става въпрос. Според правилата при нарушения на обществените поръчки се налага най-високата санкция - 25% от отпуснатите европари. Тъй като проектите са големи, в доста случаи сумата надхвърля общинския бюджет и може да изправи местната власт пред фалит.

До скоро министърът на околната среда Искра Михайлова твърдеше, че вероятно ще бъде наложена т.нар. плоска корекция или глоба на цялата програма. Така част от нея щеше да се покрие от държавния бюджет, защото според Михайлова виновни са не само кметовете, но и държавните институции, които са одобрили и следят поръчките.

Последно Михайлова прогнозираше, че глобата ще е поне 110 млн. лв. “Все още нямаме официална информация, но неофициално разбрахме, че позицията на министерството се е сменила и ще има индивидуални корекции. На тръни сме”, коментира изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Припомняме, Европейския съюз спря плащанията по ОП “Околна среда” през ноември 2013 г. заради незаконно смесване на критерии за подбор и показатели за оценка, намаляване или удължаване на срока за получаване на оферти, ограничително изискване за членство в Централния професионален регистър на строителите без допускане на еквивалентно членство и неравно третиране на участниците.

От МОСВ са направили проверки на тези нарушения и всички 250 поръчки за 2010-2013 г. “Бяха открити случаи на цитираните нарушения, като бенефициентите ще бъдат санкционирани чрез финансови корекции”, посочват от ведомството.

Информацията за проверките и за предприетите мерки за повишаване на контрола е изпратена до Еврокомисията още на 2 април.
Май: 15 дни почивка, 16 дни на училище

24chasa.bg; 16.04.2014 13:23; Ярослава Прохазкова

Май ще е песен за учениците. Въпреки че нямат официална ваканция, те ще почиват цели 15 дни (виж календарчето). Учебните дни са с един повече - 16, но пък между тях има интервали с глътка въздух.

За радост на децата през май се струпват изпити, заради които училищата трябва да се опразват. Има много празници, а на всичкото отгоре и евроизборите са в края на месеца.

Заради вота се наложи министерството на образованието да смени датата на един от изпитите в 7-и клас.

Националното външно оценяване за културно-образователна област "Обществени науки, гражданско образование и религия" ще се проведе на 29 вместо на 26 май.

Изборите ще объркат малко и абитуриентите, защото дворовете научилищата

ще се заключат в 13 ч на 24 май, тъй като за следващия ден в сградите ще бъдат разположени избирателни секции.

Местната власт заедно със структурите на МВР и училищните директори ще уточнят маршрутите за празничните шествия за Деня на славянската писменост, както и алтернативни места, където могат да се събират абитуриентите и техните близки на 24 и 25 май.

До това решение се стигна след съвместна среща на представители на просветното министерство, МВР, Централната избирателна комисия и Националното сдружение на общините.

"Няма никакъв проблем, нашите абитуриенти са интелигентни хора и решиха въпроса. Ще се съберат в парка пред "Арена" в кв. "Младост" и оттам ще тръгнат до ресторант наблизо", обясни директорката на столичното 32-о училище "Св. Климент Охридски" Нели Костова. Балът на випуска е на 24 май.

В същия ден е и тържеството на френската гимназия. Нямаше драми,

че изпращането няма да е в двора, учениците сами си избраха да се съберат в западната част на "Св. Александър Невски", каза директорката Емилия Богданова. Оттам щели да отидат във Военния клуб.

деня на изборите пък е тържеството на 12-класниците от 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов". И там вече са решили какво да правят. Събирането ще е пред зала "Фестивална".

"Поискал съм разрешение от Първо РПУ", обясни директорът Диян Стаматов. Униформените ще охраняват събирането и ще придружат абитуриентите до заведението.
Кметове се притесняват от фалити заради санкции по екопрограми

segabg.com 16.04.2014 20:11 Илина Режева

Общините са в паника, че върху тях ще падне тежестта да изплащат милиони левове санкции по изпълнявани от тях проекти по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). "Всички кметове се хващат за сърцето, че може да изпаднат във фалит. Местните власти не бягат от отговорност, но сумите, с които ще се натоварят общините, са неплатими", каза вчера пред "Сега" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България д-р Гинка Чавдарова.

Финансовите корекции са заради сериозни нарушения при обществените поръчки за проекти от периода 2010-2013 г. По последни данни на екоминистъра Искра Михайлова става въпрос за 113 млн. лв. Дълго време самата тя обясняваше, че е привърженик на идеята за "солидарна отговорност", при която санкциите се налагат за всички проверени проекти и тежестта пада върху бюджета. Изненадващо от ведомството са сменили тактиката и сега се оказва, че ще се наказват проектите, по които са открити нарушения. Писма с такова съдържание вече са разпратени на кметовете. Това значи, че общините трябва да платят от собствените си бюджети. Сумата не е окончателна и може да набъбне още.

От сдружението на общините смятат, че държавата също има вина. "Грешките са елемент от системен недостатък", каза Чавдарова. Тя настоя за отговорност и за предварителен контрол на проектите, тъй като те са жизненоважни за общините. Според нея повечето от тях са във водния сектор. По принцип те са много скъпи и непосилни за финансиране от общините. От министерството отговориха пред "Сега", че одитиращият орган "ОСЕС" извършва проверка на извадков принцип, за да се увери, че повторната проверка е извършена правилно. Тя ще е готова до края на седмицата. Управляващият орган обаче бил длъжен да регистрира всички финансови нередности и да изпрати писма до кметовете.

Проблемът веднага бе използван за политически нападки. "Малко преди провеждането на европейските избори се заформи политическа бухалка срещу кметовете на ГЕРБ", каза на брифинг бившият зам.-министър на околната среда Ивелина Василева (ГЕРБ). Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че само на София са наложени 7 финансови корекции. Тя не е съгласна с начина на налагане на санкциите, защото проектите вече били минали успешно през одитната агенция без никакви препоръки. Санкциите ще бъдат обжалвани, категорична е Фандъкова. Кметовете от ГЕРБ смятат, че са използвани неясни критерии и е нарушен принципът на равнопоставеност. Кметът на община Раковски Иван Антонов обяви, че финансовата корекция от 5% за проекта за водния цикъл е без основания. Независимият кмет на Кричим Атанас Калчев пък заяви, че срещу независимите кметове "се работи по същия начин".

От ГЕРБ твърдят, че в 70% от случаите санкциите са за общини, в които кметовете са от тяхната партия. По 10% били за общини на БСП, ДПС и независими. Тъй като става въпрос за проекти, сключвани при управлението именно на ГЕРБ, това вероятно показва и начина, по който са били разпределяни парите по европрограмите.

Според водача на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев забележките на Брюксел са към управляващия орган на програмата в екоминистерството, а не към кметовете, към които се прехвърля. "Около 2.5 млн. българи ще трябва да извадят пари от джоба си, за да платят за некомпетентността на някой чиновник", добави Дончев.


ОБЩИНИ
ФОКУС
Столичната община организира работна среща в рамките на проект TURAS

16 Април 2014 | 07:57 | Агенция "Фокус"

София. Столична Община организира работна среща в рамките на проект „Урбанистична гъвкавост и устойчивост” (TURAS), финансиран по 7-ма Рамкова програма на Европейския съюз. Срещата ще се състои от 10.00 часа в зала „Официална” на Столичната община ул. „Московска” 33, съобщиха от пресцентъра на Столична община. На работната среща ръкводителят на проекта арх. Бойка Къдрева ще запознае кметове и архитекти на столични райони с целите, дейностите, резултатите и ползите за столичния град от реализацията на проекта. Пакет от инономически и фискални мерки на Столична община за управление на процесите на развитие на града ще представи арх. Слаев – партньор по проекта от Варненския свободен университет. По време на срещата ще бъдат представени и пилотни казуси на международните партнъори по проекта от Бойка Къдрева. Арх. Жоржета Рафаилова ще запознае участниците с възможностите за практическо приложение на идеите от проекта TURAS чрез Общинския план за развитие на Столична община.

В срещата ще участвуват кметове и архитекти на районите Кремиковци, Панчарево, Нови Искър, Банкя и Витоша, както и кметовете на с. Долни Богров, Бухово, Сеслевци, Горни Богров, Челопечене, Ботунец, с. Яна и с. Желява.


Трето заседание ще проведе Административен съд-Кюстендил по делото срещу изборните резултати в село Овчарци

16 Април 2014 | 09:38 | Агенция "Фокус"

Трето заседание ще проведе Административен съд-Кюстендил по делото срещу изборните резултати в село Овчарци Снимка: Информационна агенция "Фокус"Кюстендил. Трето заседание ще проведе Административен съд-Кюстендил по делото срещу изборните резултати в село Овчарци, Община Сапарева баня, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Заседанието е насрочено за днес от 13.30 часа. На днешното заседание трябва да бъде представена справка, изготвена от Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Справката е разпоредена от съдията-докладчик по делото, заради твърдение от страна на жалбоподателя, че по време на втория тур от местния избор за кмет в село Овчарци, са гласували хора, чиито лични документи са били с изтекъл срок на валидност. Разпоредената справка касае срокът на валидност на личните карти или личните зелени паспорти на всички гласували лица. Полицията трябва да отговори и дали на някои от лицата в списъка са издавани удостоверения за издаване на лични документи. Делото в съда е образувано, след подадена жалба от страна на ПП ГЕРБ, против решението на Общинска избирателна комисия – Сапарева баня, с което са обявени резултатите от провелия се избор за кмет на село Овчарци. /Венцеслав ИЛЧЕВ
Община Благоевград и „Екобулпак” АД въвеждат ефективна система за разделно събиране на отпадъци в града

16 Април 2014 | 09:50 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Община Благоевград и „Екобулпак” АД въвеждат ефективна система за разделно събиране на отпадъци в града, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя е съобразена със световните стандарти и ще допринесе за устойчивото развитие и опазването на околната среда в района. Според договореностите „Екобулпак” АД ще предостави и обслужва два типа контейнери в Благоевград. Едните са жълти и са предназначени за събиране на опаковки от хартия, пластмаса и метал. Вторият тип са зелени и ще се използват за стъклени отпадъци. Новите контейнери ще допълнят наличните по улиците и ще улеснят домакинствата при разделянето на отпадъците. Освен това те са по-компактни, което ще се създава по-малко неудобства за придвижването на автомобилите и пешеходците по улиците. Общият брой на контейнерите за разделно събиране на отпадъци е 400, от тях 200 са жълти и 200 зелени. „Екобулпак” АД ще осигурява събирането и транспортирането на отпадъците, след което те се сортират с помощта на специализирана сепарираща инсталация и се предават за рециклиране. Дружеството е изградило успешно системи за разделно събиране на отпадъците в над 40 общини в цялата страна.
В Община Созопол ще се проведе форум на НАТО на тема енергийната сигурност
16 Април 2014 | 10:29 | Агенция "Фокус"

Созопол. В Община Созопол ще се проведе форум на НАТО на тема енергийната сигурност, съобщиха от пресцентъра на общината. Близо 80 учени от 22 страни ще участват в школа на НАТО, която ще се проведе в края на 30 и 31 май в Созопол на тема „Nanoscience Advances in CBRN Agents Detection, Information and Energy Security”. Школата на НАТО се провежда за четвърти път в Созопол под патронажа на кмета на града Панайот Рейзи. За първи път учени се събират в морския град през 2005 година. Следващите школи са провеждани през 2008 и 2010 година. Енергийната и информационна сигурност на глобалния свят ще бъдат в основата на двудневната научна школа, която се организира по линия на НАТО с участието на учени от 22 страни от цял свят. 14 лектори от 12 страни - САЩ, България, Испания, Италия, Беларус, Гърция, Канада, Румъния, Македония, Германия, Молдова, Португалия ще изнесат доклади на теми свързани с нови нанотехнологични разработки в различни области на сигурността. Темата за нанотехнологиите в областта на химични, биологични, радиологични и ядрени агенти, енергийната и информационна сигурност привлича и още около 60 млади участници. От Украйна, Египет, Албания, Армения, Хърватска, Чехия, Унгария, Алжир и други. Българската наука в областта на нанотехнологиите ще бъде представена от лекторите проф. Петков и проф. Доряна Малиновска от Българска академия на науките, а сред младите участници ще има представители на Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Българска академия на науките, Технически университет - София.


В Община Банско ще се проведе семинар по проект „По- добро управление в Община Банско”

16 Април 2014 | 11:13 | Агенция "Фокус"

Банско. В Община Банско ще се проведе енодневен семинар по проект „По- добро управление в Община Банско”, съобщиха от пресцентъра на общината. Договор № 12-11-54/23.10.2012, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Събитието ще се проведе на 22 април, вторникот 11.00 ч. в залата на Посетителски информационен център. Програмата включва: от 10.30 - 11.00 часа – регистрация. От 11.00 -11.15 часа – откриване Александър Рупчин – Ръководител на проекта. От 11.15 –15.30 часа - преглед на изпълнението на дейностите по проекта и постигнатите резултати. От 15.30 – 16.30 часа – дискусия и от 16.30 - 17.00 часа –закриване на заключителния семинар.
Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" ще представят усвояването на средства по Програмата за селските райони

16 Април 2014 | 13:10 | Агенция "Фокус"

София. Ръководствата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще дадат извънредна пресконференция от 14:30 часа, съобщиха от пресцентъра на министерството. Поводът е усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.
Явор Гечев: Поискахме допълнителна информация на Комисията и претендираме, че процедурите в ДФ „Земеделие” се спазват

16 Април 2014 | 16:21 | Агенция "Фокус"

София. Няма спиране на пари, има одитни доклади няколко подред, които констатират слабости в прилагането на програмата за селските райони. Това каза на пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ние поискахме допълнителна информация на Комисията по земеделие и претендираме, че процедурите в ДФ „Земеделие” се спазват. Не сме нарушили нито едно правило по регламент при плащането на директните плащания. Става въпрос за целия период на средства по отношение на авансовите плащания, като ние категорично не можем да се съгласим с никакво друго становище освен признаването на тези средства от ЕК, които досега са плащани. Не сме нарушили нищо като процедура и очакваме ЕК да възстанови тези средства, допълни Гечев.

По отношение на разпределение на средствата, забележките на одиторите и констатациите за допълнителна информация са с мярка 123, 223, 226, 313, 321 и 322. На практика това е по-голям част от разплащането, извършено през 2012 година. Ние претендираме, че не са спорни изобщо като пакет от средства за това днес остро сме възразили, доплни Гечев. Чух се с пълномощния министър в Брюксел – приели са нашите аргументи, отбелязали са в протоколите и всъщност продължаваме с процедурите по възстановяването на всеки един лев от програмата за селските райони, подчерта той. По думите на Гечев, една от констатираните в доклада слабости, с които не спорят, е начина на провеждане на обществени поръчки. Веднага след празниците ще има нова техническа среща и по уточняване на новата програма и по приключването на старата програма за развитие на селските райони, допълни Гечев. /Василена ЙОРДАНОВА


Петър Чобанов: Запазваме 300-те милиона лева, които са по Публичната инвестиционна програма за общински проекти

16 Април 2014 | 16:45 | Агенция "Фокус"

София. Запазваме 300-те милиона, които са за публичната инвестиционна програма по общински проекти. Това каза след заседание на Министерски съвет министъра на финансите Петър Чобанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Поддържаме своята политика по отношение на капиталовите разлики като основен това се предвидили и допълнителен лимит по отношение на държавните инвестиционни заеми, които се изпълняват от Министерство на регионалното развитие, тъй като този ресурс е необходим за успешното приключване на проект „Транзитни пътища V“. Там е необходим такъв допълнителен лимит от разходи и добавяме 100 млн. лева”, допълни Чобанов.

По отношение на общините съответно продължаваме своята политика по отношение на ресурса, който се добавя от страна на държавата. Разчитаме и на допълнителен ресурс, който да бъде по линия на собствените приходи на общините”, каза още Петър Чобанов. /Цветелина ЦЕКОВСКА


РАДИО ФОКУС
Няколко села от община Кюстендил очакват класиране на проекти по програмата “За чиста околна среда”

16.04.2014 11:13 / Кюстендил / Новини

Кюстендил. Няколко села от община Кюстендил очакват класиране на проекти по програмата “За чиста околна среда”. Това каза пред радио „Фокус” – Кюстендил кметът на село Жабокрът Десислава Стоянова. Селата са разработили свои проекти и са кандидатствали по програмата, като те са на стойност по около 10 000 лева. „В най-скоро време ще бъдат обявени селата, които са одобрени за финансиране. Надявам се да спечелим. Ние искаме да изградим детска алея и кът за отдих в двора на бившето училище. Миналата година дори представихме два проекта, не успяхме да се класираме”, каза Десислава Стоянова. С новия проект хората от село Жабокрът предвиждат изграждането на беседка, поставяне на пейки и озеленяване. Изграждането на къта ще стане и с труда на местното население. Такова е и изискването на проекта. „Колегите от общинската администрация винаги са на наше разположение, съдействаха и с проектирането, изготвянето на количествено-стойностна сметка”, обясни Десислава Стоянова. /Венцеслав ИЛЧЕВ
В Община Банско ще се проведе кръгла маса за представяне на резултатите от функционалния анализ на общинска администрация

16.04.2014 11:41 / Благоевград / Новини

Банско. В Община Банско ще се проведе кръгла маса за представяне на резултатите от функционалния анализ на общинска администрация, съобщиха от пресцентъра на общината. Кръглата маса ще се проведе в рамките на проект „По- добро управление в община Банско”, договор № 12-11-54/23.10.2012, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Събитието ще се проведе на 17 април, четвъртък от 13.00 часа в залата на Посетителски информационен център. Програмата включва: от 13.00 – 13.30 часа - регистрация и кафе, от 13.30 -13.45 часа – откриване, Александър Рупчин – Ръководител на проекта, от 13.45 – 14.15 часа - фирмата изпълнител на конкретната дейност ще представи резултатите от проведения функционален анализ: Методите, използвани при извършване на функционалния анализ, Резултатите от анализа, Плана за действие, Мерките за последваща комуникация със заинтересованите страни, от 14.15 – 14.30 часа ще се проведе дискусия, от 14.30 часа ще се състои обяд.
Община Кюстендил е изготвила програма за установяване на контрол върху бездомните кучета до 2018 година

16.04.2014 12:03 / Кюстендил / Новини

Кюстендил. Община Кюстендил е изготвила програма за установяване на контрол върху бездомните кучета до 2018 година. Основните цели на програмата са: установяване на контрол върху популацията от домашни и безстопанствени кучета; гарантиране здравето на хората и безопасността на градската среда на Община Кюстендил; редуциране броя на безстопанствените кучета до трайно намаляване на популацията, съгласно разпоредбите на действащото законодателство. Програмата поставя и задачи, свързани с намаляване до минимум на рисковете от разпространяване на болести предавани от животни на хора, развиване на чувство за отговорност у хората при отглеждането на кучета, постоянни кампании за намиране на дом и осиновяване на кучетата, повишаване контрола върху домашните кучета с оглед намаляване на броя на изоставените кучета, както и кампании за кастриране на домашните кучета, които няма да бъдат използвани за разплод с оглед намаляване на изхвърлените нежелани малки кученца. Разработен е и план за прилагане на набелязаните в програмата мерки, като за всяка една от тях има и съответен период на изпълнение. В изпълнението на мерките ще бъдат ангажирани и неправителствени организации. Освен това е предвидено да бъде изготвена карта с районите на обработените кучета. /Венцеслав ИЛЧЕВ
Кметът на Община Велико Търново издаде заповед относно поставяне на агитационни материали на територията на града

16.04.2014 15:58 / Велико Търново / Новини

Велико Търново. Със заповед на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов са определени временните места за поставяне на агитационни материали на територията на града по време на предизборна кампания за избор на членове на Европейския парламент от Република България, информират от пресцентъра на Общината.

В съответствие с разпоредбите на Изборен кодекс се забранява:

1. Унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до края на изборния ден.

2. Поставянето на агитационни материали на партии, коалиции от партии и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването.

3.Използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

4. Поставянето на агитационни материали на сгради, огради и витрини – без изричното разрешение на собственика или управителя на имота.

На основание чл. 186, ал. 3 от Изборния кодекс в седем дневен срок след изборния ден партиите, коалициите от партии и инициативните комитети да премахнат поставените от тях агитационни материали.

Кметовете и кметските наместници на територията на Община Велико Търново да обозначат местата за поставяне на агитационни материали в съответствие с ИК, в населените места, които да бъдат оповестени чрез съобщение на сградата на съответното кметство.

Настоящата заповед е сведена до знанието на Секретаря на Община Велико Търново, Управителя на ОП Реклама, Директора на ОД на МВР – гр. Велико Търново и до знанието на заинтересованите лица за сведение и изпълнение.

Временните места за поставяне на агитационни материали са:

1. ул. ”Никола Габровски” – табло на оградата на Областна болница;

2. ул. ”Никола Габровски” – табло на спирка „Качица” в дясно посока автогара Запад;

3. ул. ”Никола Габровски” - табло на спирка „Качица” в дясно посока център;

4. ул. ”Никола Габровски” – табло до спирката пред Областна болница;

5. ул. ”Никола Габровски” – оградата на Областната болница откъм ул. ”Краков”;

6. ул. ”Стефан Стамболов” – табла върху зид до централна спирка – 5 бр.;

7. ул. ”Стефан Стамболов” – табла върху зид източно от Старата поща – 7 бр.;

8. ул. ”Михаил Кефалов” – табло върху зид срещу Хуманитарна гимназия;

9. ул. ”Ст. Денчев” – табло върху сградата на ПИМБ;

10. кв. ”Асенов” – табло преди моста посока Център;

11. кв. ”Асенов” – табло преди моста посока Арбанаси;

12. ул. ”Теодоси Търновски” – табло на спирката до аптеката;

13. бул. ”България” – табло пред бившия Пионерски дом;

14. кв. ”Чолаковци” – табло до спирката посока Център;

15. кв. ”Чолаковци” – табло до спирката посока местността „Дълга лъка”;

16. кв. ”Бузлуджа” – табло до спирката на Старческия дом;

17. ул. ”Климент Охридски” – табло срещу църквата „Св. Четиридесет мъченици”;

18. Старо ВНВУ – табло срещу Областна администрация;

19. ул. ”Иларион Драгостинов” – табло до Старческия дом;

20. ул. ”Полтава” № 11 – върху подпорната стена;

21. кв. ”Бузлуджа” – Източната страна на училището;

22. ул. ”Стоян Коледаров” – върху подпорната стена.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница