Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно нивостраница1/6
Дата23.07.2016
Размер0.81 Mb.
#2640
  1   2   3   4   5   6
09.04.2013

НСОРБ

Стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво

silistra.government.bg/8/4/2014

България е една от първите страни в Европейския съюз, заедно с Белгия, Италия, Норвегия и Испания, която прилага Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета от Съвета на Европа (СЕ). Основен елемент от Стратегията е присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Етикетът е сертификат за цялостно качество на управлението в общината и се оценява по единни критерии и процедури, разработени от СЕ, за всички страни в Европа. Оценката се извършва на база обективни показатели, чрез единни рамкови процедури и инструменти за оценяване. Носители на Етикета са местни власти, които приемат и прилагат в дейността си 12-те основни принципа на добро управление. Етикетът представлява кристален дванадесетостен, върху чиито стени са гравирани на български език 12-те принципа за добро демократично управление от Стратегията за иновации и добро управление на СЕ. С Етикета се удостоверява, че управлението в общината отговаря на определени изисквания за качество на управлението и на предоставяните услуги за гражданите. Срокът на валидност на Етикета е 2 години. След изтичането на този срок наградените общини могат да кандидатстват отново.

Главна цел на процедурата е да се насърчават усилията на местните власти и благородно съревнование между тях за ефективни политики, насочени към отговорно и развиващо се местно самоуправление. Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество. Прилагането на Стратегията се провежда в партньорство между Националното сдружение на общините в Република България и централната власт, в лицето на Министерството на регионалното развитие. Национален орган, акредитиран от СЕ, е Комисията за присъждане на Етикета. Неин председател е министърът на регионалното развитие, а членове са представители на местната и на централната власт, граждански организации, академични среди и др. В България вече се проведоха две процедури за присъждане на европейския приз. През 2011 г. с Етикета бяха удостоени първите 13 български общини, а през 2013 г. високото отличие получиха 16 общини, доказали, че спазват 12-те принципа на добро управление и се ангажират да ги прилагат активно и занапред в дейността си.

Носителки на Етикета по Първата процедура от 2011 г. са общините: Димитровград, Добрич, Долна баня, Карлово, Кирково, Кнежа, Лясковец, Перник, Свиленград, Свищов, Смолян, Столична община и Търговище. Общините, на които е присъден Етикетът за 2013-2015 г. по Втората процедура, са: Бяла Слатина, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кирково, Кнежа, Мездра, Перник, Поморие, Русе, Свищов, Смолян, Смядово, Столична община, Троян, Търговище. С решение от 24 февруари 2014 г. Комисията за присъждане на Етикета обяви началото на кампанията по Третата процедура. Тя ще се проведе в периода 06.03.2014 – 30.04.2015 г. Срокът за кандидатстване на общините е от 10.04.2014 г. до 31.07.2014 г. Четиримесечният срок дава възможност общините да подготвят добре документите си.

СРОКОВЕ по приетия план-график на Третата процедура: Набиране на кандидатури на общините: 0 април – 31 юли 2014 г.; Набиране и обучение на независими експерти за оценка на кандидатурите: септември – декември 2014 г.; Оценяване на кандидатурите на общините: 05 януари – 16 февруари 2015 г.; Заседание на Комисията за вземане на решение за присъждане: 5 – 10 март 2015 г. Финално заседание на Комисията за присъждане на Етикета: до 30 април 2015 г.; Официална церемония по връчване на Етикета на общините: Началото на м. май 2015 г. Всички общини ще получат индивидуални покани да се включат в конкурса! На електронните страници на МРР, НСОРБ и Портала за децентрализация ще бъдат публикувани обява за срока за кандидатстване, изискванията и необходимите документи за кандидатстване.


Общините подадоха проекти за 13-пъти повече пари в инвестиционното министерство

mediapool.bg | 20:00 | 09.04.2014

Общо 237 проектни предложения за близо 78.5 млн. лв. подадоха общините са финансиране от Министерството на инвестиционното проектиране, съобщиха от ведомството на министър Иван Данов.

Сумата е над 13 пъти повече от ресурса от 5.9 млн. лв., който получи инвестиционното министерство по линия на публичната инвестиционна програма (ПИП)„Растеж и развитие на регионите“.

По този начин общините подобриха рекорда си, когато кандидатстваха за пари директно от ПИП. Тогава общините подадоха проекти за близо 2 млрд. лв., като правителството одобри за 289 млн. лв.

Според условията на инвестиционното министерство всяка община можеше да кандидатства с проекти на стойност между 150 хил. и 450 хил. лв. за ремонт на паркове, градинки, улици, тротоари, детски площадки, ВиК мрежи, осветление, както и за ремонт на социални домове за възрастни, деца и хора в неравностойно положение.

Допустими бяха и проекти за обновяване на паметници, за туристически обекти, за подпомагане на развитието на семейния и екотуризъм, включително изграждане на екопътеки. Условието е всеки проект да се изпълни за максимум 3 месеца.

Неотдавна зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов обеща пред Mediapoolв комисията, която оценява проектите да има представител и на Националното сдружение на общините, за да може и местната власт да има свой представител.

Към момента единствено Министерството на регионалното развитие не е обявило за кои общински проекти ще отидат отпуснатите му 20 млн. лв. за борба с безводието.
ОБЩИНИ

ФОКУС
Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова посети Ракитово

9 Април 2014 | 10:07 | Агенция "Фокус"

Ракитово. Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова посети Ракитово, съобщиха от пресцентъра на общината. Министър Анелия Клисарова гостува на ракитовци навръх ромския празник – 8 април. Празникът уважиха още зам.-областният управител на Пазарджик Диана Варникова-Милчева, народният представител Йордан Младенов, началникът на РИО-Пазарджик Валентина Кайтазова, кметът на Велинград Иван Лебанов, председателят на Евророма Цветелин Кънчев и други. След откриването на празника в кв. Запад, проф. д-р Клисарова проведе среща с директорите на училища и градини в залата на читалище „Будилник 1898”. На работната среща беше обсъден новия проектозакон за предучилищното и училищното образование, както и промените в Закона за професионалното образование и обучение. Директорите на училищата поставиха актуални проблеми. Обсъдени бяха и Националните програми за развитие на средното образование за 2014 г. Министър Клисарова увери присъстващите, че ще бъдат увеличени заплатите на младите учители - до 35 г., като се обсъжда заедно със синдикатите да бъдат увеличени с 5% и на всички останали. След срещата Министър Анелия Клисарова и Цветелин Кънчев откриха паметна плоча в памет на загиналите роми на Холокоста в кв. Запад. Химнът на ромите – Джелем, Джелем прозвуча на живо в изпълнение на Бони.
Депутатите разглеждат промени в Закона за опазване на земеделските земи

9 Април 2014 | 11:09 | Агенция "Фокус"

Депутатите разглеждат промени в Закона за опазване на земеделските земиСнимка: Информационна агенция "Фокус"София. Депутатите разглеждат на първо четене промени в Закона за опазване на земеделските земи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Законопроектът предвижда, че съгласуването на проекти за рекултивация на земя за земеделски нужди и за рекултивиране на нарушени терени в горски територии ще се извършва единствено от министъра на земеделието и храните. Няма да се изисква утвърждаване на подземни и надземни трасета за проектиране и промяна на предназначението на земеделски земи за изграждането на линейни обекти на техническата инфраструктура, както и на прилежащите съоръжения, разположени на терена, когато застроената и прилежащата им площ е до 15 кв. м.

Без процедура за утвърждаване на площадка или трасе за проектиране ще става промяната на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди, когато е предвидена с влязъл в сила общ устройствен план и в случаите на предоставена с решение на Министерския съвет концесия.

Депутатът от ПГ на „Атака” Павел Шопов заяви, че това е противоречив закон. „Всяка стъпка към либерализация и лесна промяна на предназначението на земеделски земи, превръщането им в промишлени зони, земи за застрояване, отнемат най-голямото богатство на България – земеделската земя. Дават се привилегии на инвеститори”. /Яница ТАНЕВА
Започват дългоочакваните ремонти в Девинската болница

9 Април 2014 | 11:20 | Агенция "Фокус"

Девин. Започват дългоочакваните ремонти в Девинската болница. Това каза за Радио "Фокус" – Смолян изпълнителният директор на здравното заведение, Радка Грозданова. Те трябваше да стартират още в края на миналата година, но една от фирмите, участвали в конкурса, обжалва процедурата. По думите на Грозданова, преди дни и последната инстанция е отхвърлила жалбата и може би в близките дни започнат дейностите. Очаква се те да приключат до два месеца, като ще обхванат около 80 % от сградния фонд, в който ще се подменят инсталациите и ще се направи освежаване на помещенията. Стойността на ремонта е около 400 000 лв. След приключването на ремонтите, дейността на болницата ще се разшири, посочи Грозданова. Идеята е здравното заведение да заработи в такъв капацитет, какъвто е бил преди затварянето, а именно вътрешно отделение, неврология, детско и хирургия, с общо около 70 легла. Към момента, от месец болницата в Девин работи с две отделения - вътрешно отделение, с неврология с 12 легла и детско отделение с 10 легла, припомни Грозданова. /Нели ГЕРГЬОВСКА
Болницата в Девин ще получава субсидия от министерството за извършване на спешност

9 Април 2014 | 12:16 | Агенция "Фокус"

Девин. Болницата в Девин има сключен договор за субсидия, която ще получава от министерството за извършване на спешност и това е една крачка напред. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян изпълнителният директор на здравното заведение, Радка Грозданова. Субсидията е на база извършена дейност, тоест когато спешен пациент е обслужен в болницата и му бъдат направени изследвания, това ще бъде заплащано на болницата. По думите на Грозданова, досега това не е било финансирано, въпреки че спешната дейност е извършвана от болниците. Във връзка със изграждането на спешни центрове в общинските болници със заплащане от държавата, Грозданова посочи,че тези спешни центрове най-вероятно ще се изградят на по-късен етап. „Все още няма яснота, защото решението засега е на ниво министерство”, поясни тя. Като цяло в Девинската болница, който възобнови дейността си от месец, имат достатъчно кадри – лекари и медицински персонал. „Кадрите в България никога не са били достатъчни и имаме нужда от кадри, но все пак се стремим пациентите, които приемаме да бъдат обезпечени с медицинско обслужване”, уточни още Радка Грозданова. /Нели ГЕРГЬОВСКА
Община Монтана ще има възможност да реализира проект за здравни и социални услуги в предоставен от държавата имот

9 Април 2014 | 13:03 | Агенция "Фокус"

София. Правителството отне, поради отпаднала необходимост, от Дома за медико-социални грижи за деца в Монтана правото на управление върху имот – публична държавна собственост, обяви го за имот – частна държавна собственост и безвъзмездно го прехвърли на Община Монтана, съобщиха от правителствената информациоона служба. Теренът с площ от 4 дка и построената в него двуетажна сграда на ул. „22-ри септември” №46 в града ще послужат на местната власт за реализирането на проект за изграждане на комплекс за здравни и социални услуги „Св. Мина”. С друго решение правителството предостави на габровската Търговско-промишлена палата безвъзмездно за срок от още 10 години право за управление на три сгради. Те се намират в имот на ул. „Брянска“ №30 в града. Поради отпаднала нужда от НАП беше отнето правото на управление върху част от имот на ул. „Дравски бой“ №6 в столичния район „Надежда“. Двете помещения с обща площ 52 кв. м ще бъдат предоставени под наем на централното ръководство на Българската социалистическа партия за административни нужди в съответствие с чл. 15 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. От публична в частна държавна собственост беше променен статутът на управляван от МВР имот на ул. „Старозагорска” №22 в Казанлък. Двуетажната сграда с площ от 90 кв. м се намира в аварийна ситуация и следва да бъде премахната, за да не застрашава живота и здравето на хората.
Приет е Тригодишен план за действие за изпълнението на Националната програма за развитие „България 2020”

9 Април 2014 | 13:11 | Агенция "Фокус"

София. Правителството прие Тригодишен план за действие за изпълнението на Националната програма за развитие „България 2020”, съобщиха от правителствената информационна служба. Той обхваща периода 2014-2016 г. и основната му цел е да допринесе за постигането на трите стратегически цели на НПР „България 2020” – повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване; изграждане на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението, повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност. За постигането на тези цели през периода 2014-2016 г. се предвижда да бъдат изпълнявани мерки, разпределени в осем приоритетни области. За всяка стратегическа цел и приоритет са дефинирани набор от показатели, стойностите на които се актуализират годишно и показват постигнатия напредък. Предварителната оценка на въздействието от изпълнението на планираните мерки показва, че ще бъдат реализирани значителни дългосрочни ефекти. Към 2020 г. (т. е. 4 години след края на изпълнението на предвидените в плана за действие мерки) БВП би нараснал с 4,8%, ако планът за действие бъде реализиран с посочените като вече осигурени средства, и с 9,4%, ако мерките бъдат напълно реализирани с посочените като необходими за тяхното изпълнение средства. Положителни ефекти ще се наблюдават по отношение на състоянието на пътната и железопътната мрежа на страната, енергийната сигурност и подобряването на инфраструктурата на българските градове. Симулациите показват и съществен дългосрочен ефект по отношение на конкурентоспособността на икономиката. През 2020 г. износът на страната би нараснал съответно с 10,4% и 18,4%. В плана за действие са посочени референтните и актуалните стойности на показателите, като така се отчита напредъкът за изпълнението на отделните стратегически цели и приоритетни области. Представена е и оценка на макроикономическото въздействие на предвидените мерки, като е използван моделът СИБИЛА (Simulation model of Bulgaria's Investment in Long-term Advance). Оценявани са дългосрочни ефекти, дефинирани като промени в нивата на основни макроикономически показатели, които са генерирани в резултат на направените в периода 2014-2016 г. интервенции и се наблюдават трайно след преустановяване на импулса (края на изпълнението на мерките).
Д-р Даниела Макавеева: В Северозападна България няма болница, която да лекува пациенти с инфаркт

9 Април 2014 | 13:50 | Агенция "Фокус"

София. На територията на Северозападна България няма друга болница, която да лекува пациентите с инфаркт. Тези пациенти, включително до ден-днешен, пътуват с линейки до Плевен, Враца, София - става дума за инфаркт, от инфаркт се умира. Това каза д-р Даниела Макавеева, изпълнителен директор на СБАЛК - Видин, на протест пред Министерството на здравеопазването за неиздаден лиценз на болница за лечение на пациенти с остър миокарден инфаркт в град Видин, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Организираме този протест, защото в град Видин, вече четири месеца, има построена болница за активно лечение с инвазивно интервенционално лечение на сърдечносъдови заболявания (става дума за пациенти с остър миокарден инфаркт). Вече четири месеца, тази болница има назначени лекари, оборудване, и ние не получаваме лиценз от Министерството на здравеопазването за извършване на животоспасяваща кардиологична помощ. След конкурс, преди една година, взехме под наем помещение, което е част от бившо детско отделение в болницата във Видин, което не функционираше, не позволяваше да се осъществява никаква лекарска помощ за тези деца, неизползвана част на болницата във Видин с пристройка - стар кухненски бокс, който не работеше, и след конкурс, на който се явихме и спечелихме възможността да вземем под наем старо помещение на болницата във Видин. Това старо помещение, беше отремонтирано и беше направено да работи по европейски стандарти за най-високото ниво в кардиологията - трето ниво на компетентност, за оказване на животоспасяваща кардиологична помощ. Става дума за лечение на пациенти, с остър миокарден инфаркт. Нашата болница се намира на територията на болницата в град Видин. Сърдечносъдовата смъртност във Видин е изключително висока, поради липсата на такова звено, което да лекува болните. Много често, болните умират в линейките и не стигат доникъде. Ние направихме две пресконференции в Община Видин, заради отказа на лиценз. „Отказът на лиценз не го получаваме и отговорът на министър Андреева е, че не го получаваме защото има конфликт между нашата болница и държавната. Такъв конфликт не съществува, реално отказа, който получаваме от министър Андреева се дължи на факта, че държавната болница в град Видин, в качеството на изпълнителният директор д-р Дочкова, прекрати преди четири месеца сключени договори между нашата болница и държавната за извършване на допълнителни договори, които ние нямаме право да извършваме на територията на държавната болница, за да не конкурират общи интереси”, каза още д-р Макавеева.

„Става дума за прекратен договор за използването на клинична лаборатория, която ние искаме да използваме в държавната болница,за която ние заплащаме по цени определени ни от държавната болница „Св. Петка”, които цени са по-високи от тези, които държавната болница получава от здравната каса за тези изследвания. Става дума за договор, с който ни се прекратява възможността ние да ползваме техният рентгенов апарат. Инвестицията, която сме направили е за над 2 500 000 лв.”, допълни Даниела Макавеева. /Мариела РУСЕВА


Редовното заседание на Общински съвет Стара Загора ще е на 16 април

9 Април 2014 | 15:52 | Агенция "Фокус"

Стара Загора. Седмица по-рано, от обичайния последен четвъртък на всеки месец, ще е априлската сесия на старозагорския общински съвет. Заради предстоящите Великденски празници, старейшините ще заседават на 16 април (сряда), от 9.00 часа, в зала „П. Р. Славейков“, в сградата на общинската администрация. Това съобщиха от пресцентъра на общината. 44 точки и питания влизат в дневния ред на заседанието, стана ясно от думите на председателя на Общинския съвет Стара Загора Емил Христов. Предстои гласуване, с което ще бъде решена съдбата на сградата на ДГ № 33 „Люляк“ в кв. Зора. Община Стара Загора има намерение тя да бъде основно ремонтирана и приведена в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията, като се смени предназначението й. Предвидената нова функция е свързана с образователни, здравни и социални дейности, като се отделят помещения за детска млечна кухня, аптека, читалище, пенсионерски клуб и административни служби, гласи внесеното за гласуване предложение от общинската администрация.

Старозагорските общински съветници ще гласуват предложение за увеличение на месечното възнаграждение на кметовете и кметските наместници в общината. Ако промяната бъде приета на априлското заседание, заплатата на кмет на кметство, с население от 1501 до 2000 души, както е старозагорското село Хрищени, ще е 815 лева. Кметските наместници, които отговарят за до 100 души, ще получават 500 лева основно възнаграждение. Това ще обхване селата Борово, Воденичарово, Елхово, Казанка, Люляк, Ново село, Пряпорец, Пъстрово, Руманя. Старейшините ще вземат решение за приемане на Отчет за изпълнение на програма за развитие на читалищната дейност в Старозагорско за изминалата година. Общинският съвет ще гласува и вътрешни компенсирани промени в разходната част на Бюджет 2014 година на Община Стара Загора. Необходимите допълнително 294 660 лева ще бъдат осигурени за сметка на планирания резерв на бюджета. Изготвената от група общински съветници Декларация, в подкрепа на позицията на Общински съвет Карлово, също ще влезе в дневния ред на априлското заседание.


Даниел Панов: Предстои реализиране на проекти, с които градът да продължи да бъде предпочитана туристическа дестинация

9 Април 2014 | 16:33 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. Предстои реализиране на редица проекти, с които Велико Търново да продължи да бъде предпочитана туристическа дестинация. Това каза кметът на Община Велико Търново Даниел Панов пред журналисти, предаде репортер на Радио „Фокус” Велико Търново. Панов обясни, че един от проектите, който през месец май ще бъде подаден е реставрация и възстановяване на Шишмановата баня по Норвежката програма. „Също така се работи по един проект за археологически парк в подножието на крепостта Царевец, църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще бъде връзката на църквите от Асенова махала като се продължи археологията, която е започната с велоалея, пешеходна зона, това място има нужда от облагородяване, както и крайречната зона на река Янтра, която е започната и сме стигнали до моста”, посочи Даниел Панов. По думите му, другият важен проект е свързан с Художествената галерия. В момента се очаква програмата по транс-гранично сътрудничество България-Румъния да бъде отворен, той е готов и е на стойност около 4,5 млн. евро. „Работи се и по изграждането на нови паркинги в старата част на града. Единият от тях се намира до църквата „Св. 40 мъченици” като към момента се очаква официалното становище на Националния институт на паметниците на културата и прехвърлянето му в общинска собственост. Другият паркинг ще се намира до църквата „Св. Димитър”, който ще обслужва туристите в стария град”, каза Даниел Панов. Работи се и по проект за изграждане на улица на средновековни занаяти на крепостта Царевец. Кметът Даниел Панов ще се срещне с представители на Камарата на архитектите и Съюзът на архитектите в България, за да се обсъдят нови идеи във връзка със Старото военно училище. Той обясни още, че там ще бъде създадена една многофункционална зала, която ще бъде и конгресен център, и концертна зала и военен музей. /Стояна КИРОВА
Царевец, Шишмановата баня и църквата „Св.Константин и Елена” са приоритетните обекти за европейско финансиране на Община Велико Търново

9 Април 2014 | 17:29 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. На работно заседание Общинският съвет за закрила на културното наследство към Община Велико Търново определи приоритетните обекти, с които общината ще има готовност да кандидатства при отваряне на програми и механизми за финансиране от Европа, съобщиха от пресцентъра на Общината. На обществения съвет с председател зам. – кметът Ганчо Карабаджаков се обсъдиха различни възможности и предложения за обекти, които имат необходимата изготвена документация и могат да бъдат включени, както в общинската програма за развитие, така и в апликационната форма по кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 година. Също така бе коментирано и изготвянето на дългосрочна концепция за „картографиране” на съществуващи и нови културни пространства, с цел преосмисляне и реализиране на съвременни идеи, свързани с градската среда.

В съответствие с новия закон за предоставяне право на управление на общините върху исторически обекти и резервати Община Велико Търново получи за стопанисване църквата” Св. Четиридесет мъченици”, резервата „Никополис ад Иструм” и хълма „Царевец”. Именно този нов статут на обектите бе изтъкнат от членовете на съвета при приоритизирането на обектите, за които следва да бъдат предприети стъпки по включване в програми. Тежкото археологично състояние на обектите бе другия признак, по който бяха избрани Шишмановата баня, Царевец и църквата „Св. Константин и Елена”. За Шишмановата баня е изготвено проектиране, изцяло съобразено със ЗУТ и ЗКН (Закон за културното наследство) и обекта ще бъде включен за кандидатстване по Норвежкия финансов механизъм.

Съобразено с инвестиционната програма на общината за тази година се включват обекти и дейности по крепостта „ Царевец”. Изготвени са проекти, които са в процес на съгласуване в Министерство на културата, като след изготвяне на количествено-стойностни сметки на практика могат да бъдат включени в различни програми за финансиране. Предвижда се за настоящата година да се проектират и реализират проекти и дейности, свързани с реконструкция и реставрация на напречната южна крепостна стена на крепостта „ Царевец” , възстановителни работи по пространството от Първа до Трета порта, аварийно - възстановителни дейности по оригиналните зидове, също така и изготвянето на проект за актуализация на Дворцовия комплекс и мобилна товарна платформа, която значително ще улесни организирането и изнасянето на културни събития и фестивали на историческия хълм.

Предстои на следващо заседание на съвета да бъдат обсъдени количествено- стойностни сметки по приоритетните обекти и дългосрочни обекти за проектиране, които да бъдат включени в общинския план за развитие на общината.

В Обществения съвет за закрила на културното наследство участват членове от Постоянната комисия по образование, наука и култура към Великотърновски общински съвет, експерти от общинска администрация, архитекти, археолози, историци и специалисти по културно-историческо наследство.


Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Медиа пул Безработицата продължава да расте, но по-бавно


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница