Нсорб в общините ще бъдат изграждани патронажни центровестраница1/5
Дата18.06.2018
Размер0.67 Mb.
#74068
  1   2   3   4   5
11.04.2013

НСОРБ
В общините ще бъдат изграждани патронажни центрове

Те ще изпълняват както медицинска, така и социална дейност, заяви здравният министър Таня Андреева

Габриела Гърланова, 11 април 2014, петък, 11:58 ч.

Патронажни центрове, които освен медицинска ще изпълняват и социална дейност, ще бъдат изградени в общините със съдействието на кметовете, заяви министър Таня Андреева в ефира на bTV. По думите й проблем е не само че лекарите не желаят да работят в малките населени места и селата, но и че липсва комуникация между тях и големите общински центрове.

По думите й усилията трябва да бъдат насочени към стимулиране на медиците да практикуват професията си извън градовете. Предложението й е обсъдено на среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), за да може политиката на министерството да се реализира по места.

Андреева коментира и новия списък с медикаменти, с които спешните центрове ще разполагат. Според нея досегашният набор от лекарства е прекалено остарял и трябва да се поднови. За целта е създадена работна група от експерти, които да изготвят списък, като е взето предвид становището на директорите на спешните центрове и Националния консултант по сшешна медицина.

"Искам да стане ясно, че за всяко едно състояние, с което може да бъде изгубен човешки живот, трябва да има медикамент и лекарите, работещи в спешната помощ трябва да знаят как да го прилагат", каза д-р Андреева и поясни, че списъкът на чакащи за лекарства е обичайна практика по света. Тя изрази надежда, че пациенти няма да бъдат връщани.

Взети са мерки за по-добро разпределение на бюджетите на здравните заведения и районните каси. Ще има отчети всеки месец за иразходваните средства. Във връзка с лиценза на Видинската болница, Андреева заяви, че такъв не е издаван до момента, защото няма необходимите условия. За целта ведомството е изпратило писмо с предписания.
Ще борят младежката безработица с Национален план и евросредства

ruse.topnovini.bg | Петък, 11.04.2014 | 13:52

Националният план за изпълнение на европейската гаранция за младежта за областите Русе, Разград, Силистра и Търговище, беше представен днес в Пленарната зала на Общината.

За събитието в града ни пристигнаха социалният министър Хасан Адемов, заместничката му Росица Янкова и изпълнителният директор на Агенцияна по заетостта Асен Ангелов. Присъстваха и областните управители на Русе, Разград, Силистра и Търговище и зам.-областните управители на Разград и Търговище.

Целта на младежката гаранция е намаляването на безработицата сред хората до 24 годишна възраст, като на всички регистрирани безработни сред тях, в рамките на 4 месеца, ще се направи добро предложение за работа, за продължаване на образованието или за включване в чиракуване или стажуване, в зависимост от това, какъв професионален ценз имат, обясни министър Адемов.

Той допълни, че на територията на четирите области живеят около 104 200 младежи до 29 годишна възраст, като от тях регистрираните безработни са 6000.

В национален план пък за първото тримесечие на 2014 г. регистрираните безработни младежи до 29 години са около 75 000, а до 24 г. - т.е. тези, които са приложното поле на Европейската гаранция за младежта, са 35 000 средно месечно през първите три месеца на 2014 г.

Тервожни са нещата и в ЕС - от 25 млн. безработни, над 6 млн. са хора до 25 години. По тази причина през април 2013 г. Съветът на Европа е излязъл с предложение към страните членки на Европейския съюз всяка една от тях да изготви свой Национален план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта.

Идеята е в рамките на следващия програмен период 2014-2020 г. Европейският съвет и Европейската комисия да заделят 6 млрд. евро на първо време, а ако се наложи и повече, които да подпомогнат решаването на проблема с младежката безработица.

Днешното събитие пък има за цел да се чуе мнението на местните общности по темата и да се представят идеите на правителството и на Съвета на Европа за решаването посочения проблем.

Предстои чрез властите по места, чрез Младежките информационни консултативни центрове (МИКЦ), неправителствени организации и др. да се издирят всички млади хора, които са отпаднали от образователната система. Ще се вземат имената и адресите им, те ще бъдат издирени и в рамките на един месец ще се свържат с всички тях, за да могат да изготвят индивидуалните им профили, с цел да се предприемат съответните мерки.

По досегашна информация по-големият процент от безработните младежи до 24 г. са с ниско образование – основно, начално или по-ниско, а понякога и без образование. Най-малък е процентът на безработните висшисти – между 8% и 9%, тези със средно образование и професионална квалификация са около 40%.

Срещи като днешната ще се проведат във всички 9 регионални служби по заетостта в цялата страна, обясни още министър Адемов. Идеята е да се предстявят мерките и програмите, които предлагат Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, за да може България да се възползва от тези 240 млн. лева евросредства и национално съфинансиране, отпуснати за страната ни за първите две години.

Националния план за европейска гаранция за младежта е изработен на базата на предложенията на различни министерства и ведомства – на икономиката и енергетиката, на младежта и спорта, Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и др.

При работата с младежите пък ще се започне с тези с по-нисък образователен ценз, тъй като техният шанс да си намерят работа сами е по-малък, а проблемът като цяло ще се решава поетапно, каза в заключение социалният министър.
ОБЩИНИ
ФОКУС

Таня Андреева: Колкото и да се увеличи бюджетът на Здравната каса, никога няма да бъде достатъчен

11 Април 2014 | 10:30 | бТВ „Тази сутрин”

Таня Андреева: Колкото и да се увеличи бюджетът на Здравната каса, никога няма да бъде достатъченСнимка: Информационна агенция "Фокус"Д-р Таня Андреева – министър на здравеопазването, в интервю за предаването „Тази сутрин” на бТВ

Водещ: Д-р Таня Андреева, здравният министър вече е в студиото. Добре дошла. Когато приемахте тази длъжност, почти по това време миналата година, вие обещахте три промени, една от които беше отпадането на абсолютно всички лимити в болниците. Мина това време и се оказва не само, че не само не са отпаднали лимитите, а Лекарският съюз прогнозира твърди лимити наесен и да има листи на чакащите за лечение в болниците.

Таня Андреева: Това, което на мен ми се искаше да направя и което тогава казах е отпадане на лимитите в извънболничната помощ. Тоест да няма върнат пациент в случай, в който той има нужда от неговото джипи или специалист за по-нататъшна консултация със специалист или в болничната помощ. За съжаление, това се оказа невъзможно по две основни причини. Първо, че броя на лечебните заведения, които чакаха да се издаде разрешително за дейност, която министърът към този момент няма как да откаже. Такава е нормативната уредба. Сега има вкарани промени в закона, за да се дава такава възможност. Бяха много, нямаше как да не бъдат подписани, успоредно с това не можахме да осигурим бюджет. Тоест бюджет, с който да работи Касата, така че да може да покрие нуждата, тоест тази разлика, която може би щеше да бъде достатъчна, за да се осигури ресурс за изплащане на дейността, свързана с издаване съответно на направления.

Водещ: Вие тогава оптимистично смятахте, че 2 млрд. лева са напълно достатъчни в тази сфера, стига да се харчи правилно.

Таня Андреева: Аз и сега го смятам. Както и това, че…

Водещ: Тоест продължава да се харчи неправилно?

Таня Андреева: Това, че колкото и да се увеличи бюджетът на Здравната каса, той никога няма да бъде достатъчен, ако няма определени правила по които да се работи. Само ще ви кажа, че преди 15-20 години бюджетът, който е бил необходим за здравеопазване е бил под 1 млрд. днес той е близо 3 млрд. и ние говорим за това, че при намаляващо население, разбира се в някои профили има увеличение на заболеваемостта, но в други има намаление, тоест проблемът е, че при неясен регламент има възможности този бюджет да не бъде изразходван ефективно.

Водеща: А доколко се реалистични прогнозите на ваши колеги за това, че само до няколко месеца ще се наложи връщане на пациенти и наистина на натрупване на огромни листи с чакащи за планови операции?

Таня Андреева: Вижте, листата на чакащите е една обичайна практика по света и в много държави тя е въведена именно като една възможност да се прогнозира и да се контролира изразходването на бюджетите на лечебните заведения. Защото, каквото и да си говорим, в момента лечебните заведения оказват в пълен обем диагностика и лечение на пациентите, които са хоспитализирани в съответното лечебно заведение. Успоредно с това здравната вноска покрива един определен пакет от дейности, които са разписани в поднормативен документ на Министерство на здравеопазването. Тоест ако ти внасяш осигуровка за, да кажем 80%, а получаваш 100 от нуждите, които са необходими при диагностиката и лечението, очевидно ще има недостиг.

Водеща: А ще има ли връщане на пациенти наистина до няколко месеца?

Таня Андреева: Не, аз се надявам, че няма да има връщане на пациенти. Вие знаете, че и миналата година имахме много сериозен проблем. Бюджетът на Касата практически беше разписан до месец октомври и това доведе до напрежение в системата и липсва на финанси да се заплати болничната дейност. Намери се ресурс, който в крайна сметка… всички болници си получиха парите за дейността…

Водещ: Тази година какво ще е решението?

Таня Андреева: Тази година ще видим. Твърде рано е, за да си говорим за такива апокалиптични картини. Това, което надзорният съвет на Касата взе като решение, защото все пак Касата нека да кажем, не се управлява от министъра на здравеопазването и той има много малко правомощия по отношение на оперативната дейности решенията, които Касата взима. Именно поради факта, че има редица рискове, методиката ще бъде за разпределяне на бюджетите и анализа на разходването на бюджета на лечебните заведения и на районните каси като цяло месец за месец.

Водеща: Преди да ви покажем един конкретен случай, който обаче е и масов, за да коментирате, да ви попитам само за Видинската болница, където имаше протест преди няколко дни за това, че министерството не дава лиценз и там не може да започне да работи болница по кардиология, която е оборудвана за много пари, модерна. Защо не й давате лиценз?

Таня Андреева: Това е една лечебно заведение, което да, иска да разкрие дейност на територията на сега съществуващата областна болница във Видин. Лиценз не е издаден до момента, тъй като частното лечебно заведение не отговаря на условията по реда на Закона за лечебните заведения. Тоест трябва да има определен набори от изисквания, които да е покрил, трябва да има договорни отношения, които да осигуряват част от дейността на лечебното заведение, защото тя не може да го покрие в пълен обем. Поради тази причина ние сме изпратили писмо да се отстранят тези пропуски в изпълнението на закона, ако това бъде направено няма причина те да не получат лиценз. Но надявам се никой не очаква от който и да е министър, най-малко пък аз да наруша закона и да издавам разрешително за дейност в противоречие с всякакви нормативни документи.

Водещ: Добре, нека сега да гледаме първият и конкретен случай, който е точно от Видинско, но не от самия град Видин, а от едно отдалечено село.

Водеща: Обречени ли са хората в малките населени места?

Таня Андреева: Тъжно е не само на територията на Видинска област, подобни случаи са в цялата страна и съвместно с кметовете на тези общини, към които са и селата, говорим за една възможност да се изградят т.нар. патронажни центрове, но те освен със социална ще бъдат свързани и с медицинска дейност. Защото действително в нашата страна е проблем не само това, че лекарите не искат да отидат да работят в малките населени места по редица причини, но и това, че комуникацията между селата и големите градове е твърде затруднени. Има райони, в които 14 км се минават по 1 час, заради лошата инфраструктура. Аз имах миналата седмица среща с УС на Сдружението на общините и разговорът беше фокусирана върху всичко, което съвместно ще правим, защото политиките на министерствата се реализират по места. Аз чух това, което те искат, но и аз ми казах, че ние без тях няма да можем да го направим. Защото това, че има на 20 км Спешен център, но пътят до селото е толкова… той е разрушен практически, че не може да се стигне е проблем на общината, не е проблем на Министерство на здравеопазването. Иначе ще ни бъде трудно, наистина много трудно, лекари и специалисти, дори от извънболничната помощ, общо практикуващи да отидат и да работят на терен в тези населени места.

Водеща: Другият проблем – Спешната медицинска помощ, един сигнал от там ще ви покажем. Лекарите са недоволни от новия списък с лекарства, които трябва да поставят на пациентите в линейките и според тях въвеждането му е необмислено и застрашава пациентите.

Репортер: В русенския център за Спешна помощ все още не са закупили новите лекарства. Според лекарите повечето от тях не са им нужни и биха застрашили здравето на пациентите, ако се използват на терен. Други струват над 1 000 лева и трябва да бъдат съхранявани в хладилник, какъвто в линейките няма.

Д-р Борис Стоянов, Център за спешна помощ – Русе: Част от медикаментите са изключително скъпи, доста натоварващи за бюджета на Спешна помощ. Доколкото разбирам и в огромна част от центровете още не са започнали да се закупуват.

Репортер: Според лекарите за пациентите е по-добре да бъдат закарани до болниците, вместо да се губи време за поставяне на лекарства или правене на проби за алергия, каквито съдържа новият списък.

Д-р Борис Стоянов, Център за спешна помощ – Русе: Част от медикаментите са абсолютно безсмислени и дори бих казал опасни за прилагане на пациентите в нашите условия. В болнични условия нещата стоят по съвсем друг начин. Самите колеги се страхуват е не желаят да ги правят /…/ условия. Тъй като в целта си понякога да помогнем, да не се наложи така, че да навредим и да застрашим живота на пациента.

Репортер: Медиците от Спешна помощ настояват да има ясно разписани правила и да се знае кой каква отговорност носи.

Д-р Недка Дикова, Център за спешна помощ – Русе: Искам да попитам министър Андреева кой точно ще ги прави тези лекарства и къде точно е упоменато кой, в какви дози и кога трябва да полага подобни медикаменти. Защо никой не ни попита как можем да ги подобрим точно тези лекарства, които най-широко използваме, а се спускат лекарства, които са за специалисти, за приемни отделения, за интензивни отделения, които са неприложими на територията на една линейка да бъдат направени?

Репортер: От Асоциацията на работещите в Спешна помощ са изпратили писма до националните консултанти по кардиология и неврология, до Лекарския съюз и до Асоциацията на фармацевтите, с което настояват за решаване на проблема.

Как ще отговорите на този въпрос от лекарката?

Таня Андреева: Това… първо ще започна по от далеч. След проверка в спешните центрове на медицинския одит се установи, че списъкът, с който работят колегите за медикаменти, които се прилагат при спешност е твърде остарял. Има предписание от медицинския одит, той да бъде обновен, защото има и медикаменти, които вече не се използват. Тоест не се произвеждат, за да бъдат използвани. Създаде се работна група, в която освен експерти от Министерство на здравеопазването, се е взело становището на директорите на Спешните медицински центрове и националния консултант по спешна медицина. Защото надали някой си представя, че министърът на здравеопазването е седнал с един лист и химикалка и е разписал във всичките медицински специалности медикаментите, които се прилагат при спешност. След това този списък, той е част от Наредбата за Спешна помощ, беше на сайта на Министерство на здравеопазването две седмици на обществено обсъждане. Нямаме нито едно становище против този списък. Има отразени бележки с някои съображения, които са изпращали от различни асоциации. Така или иначе абсолютно всички бележки са били отразени. Това, което колегата постави като въпрос къде е разписано, кой, в какви дози и как прилага медикаментите, всеки един медикамент в зависимост от това за какво заболяване се прилага, се знае дозата, която се прилага. Това се учи повече от 10 години, в основния курс на обучение – 6 години плюс специалността след това. И ако някой не е наясно, просто има учебници, които може да отвори и да прочете в съответните състояния как се прилагат тези медикаменти.

Водещ: Смятате ли да ревизирате този списък накрая, след тези сигнали?

Таня Андреева: Аз... тъй като очевидно, сега тук има и друг момент, който няма да засягам, в противоречие са двете асоциации на спешните медици. У нас, както винаги, имаме от всичко по две. И ако едните са доволни, другите са недоволни. Аз наистина ще разпоредя да се разгледа отново този списък със становища на всички национални консултанти за медикаментите, които са в съответните области. Но така или иначе искам на зрителите да стане ясно това, което ние ще си решим. В гилдията ще си решим, че за всяко едно спешно състояние, тоест състояние, от което може да бъде загубен човешки живот, трябва да има медикамент. И лекарите работещи в Спешна помощ трябва да знаят как да го прилагат.

Водеща: Добре. Към въпросите от Фейсбук, които се натрупаха доста към вас.

С отварянето на новите „пироговчета”, очаква ли се и заплатата на самите лекари да е по-висока?

Таня Андреева: Искам да уточня, че всички структури, за които говорим, че ще се разкриват или че ще се създават, са всъщност структури на територията… вече съществуващи структури на територията на лечебните заведения. „Пироговчета” тръгна от това, че обяснявахме в началото, че това са болнични комплекси на територията на съществуващи такива, които ще бъдат като инфраструктура, като апаратура и като кадри, обезпечени и тогава ги сравнихме с Пирогов. Тоест независимо в кой район на страната живее даде пациент, при тежки, животозастрашаващи състояния – инсулти, инфаркти, тежки травми, изгаряния, ПТП, ще могат в рамките на 100 км да има покритие от такова лечебно заведение. Така че да не е централизирано само в София, Пловдив или Варна, а те ще бъдат общо 11 на територията на страната. Което ще осигури бърз достъп и сигурност, че когато пациентът бъде транспортиран до това лечебно заведение, там ще го посрещнат съответните специалисти и апаратура, за да му окажат в пълен обем медицинската помощ, която е необходима за неговото състояние.

Водещ: А ще бъдат ли тези лекари мотивирани добре с хубави заплати?

Таня Андреева: Разбира се. Идеята в развитието на модела на Спешна помощ, тоест Спешната помощ да бъде поета изцяло от държавата, което ще означава, че те ще имат и допълнително заплащане за тази дейност.

Водеща: Мариела Григорова пита как да постъпим когато имаме нужда от специалист, от направление, имаме непрекъснато здравно осигуряване и бъде отказано направление?

Таня Андреева: В тези случаи се информират Районните здравни осигурителни каси, може да бъде информиран и медицинският одит, които провеждат съответната проверка, за да се установи причината за отказа. Защото ще ви кажа, че има случаи, в които пациенти за едно и също заболяване по 3-4 пъти искат направление, за да могат да посетят няколко специалиста. Това не е предвидено в регламента на Касата.

Водещ: Най-харесваният въпрос – Даниел Кацарски: Докога всички коректно плащащи здравни осигуровки няма да могат да разчитат на качествено здравеопазване? Аз съм млад човек, който коректно си плаща всички данъци и осигуровки в тази държава, и в малкото случаи, когато ми се налага да ползвам здравна услуга, винаги се сблъсквам с адски неуредици и глупави доплащания.

Таня Андреева: Тук има два въпроса. Първо е за качеството на медицинската услуга. Аз не смятам, че в България не се предоставя качествена медицинска услуга. Имайки предвид и положените в други европейски държави, работим по медицинските стандарти, по които се работи там. В почти всички големи болници, поне за държавните, пък вече и частните, имат изключително добро оборудване. Колегите пътуват на специализации в чужбина и се развиват. Другото за неуредиците е част от голямата неуредица в нашата система, която години наред някак си никой не пожела да променя. Вие знаете, че в момента сме предприели няколко действия. Не само с промени в нормативната уредба, която все пак да вкара някакви правила на работа и да спре основните течове в системата, защото каквото и да си говорим става дума за финансов ресурс, за съжаление, откакто болниците са търговски дружества. Между другото аз вчера се прибирам от Италия. Там имаше една голяма конференция за проблемите в системата на здравеопазване тяхната и засягаща Европа, във връзка с председателството на Италия за следващите 6 месеца на ЕС. И това, което те казаха е същото като при нас – няма млади специалисти, няма ресурс в системата. Дори министърката на здравеопазването предложи всички финансови министри да дадат клетва, че ще се борят за здравеопазването и ще го подкрепят. Така че това са проблеми навсякъде и трябва време да бъдат решени.

Водеща: Само един, последен въпрос, защото сега е много актуален. Пенка Касарова пита: В момента държавата плаща за своите служители здравни осигуровки. Какво ще промени предложението държавните служители сами да плащат тези осигуровки? Нали заплатите им ще се вдигнат, за да се покрият тези плащания? Или отново ще ударим коректни и не така добре заплатени българи?

Таня Андреева: Хайде сега да си кажем следното. Освен, че нашата система на здравеопазване, на финансиране на здравеопазването се предполага, че е солидарна. Тоест всички внасят, ползва този, които има нужда. Аз смятам, че нашата система трябва да бъде и справедлива. Има определи групи по Закона за държавния служител, за които плаща държавата. Но тези групи не са по-малко заплатени, отколкото да кажем учителките в детски градини или в училищата, или всеки друг служител в администрацията /…/

Водещ: Понеже нямаме време, това се обосновава от много време. Вие ще предприемете ли действия? Ето, 1 юли, една дата, когато можете да поемете осигуровките в пълен размер на децата или пък да задължите държавните служители да си плащат. Ще предприемете ли действия?

Таня Андреева: Аз при всички положения… разбира се, това не е действие от страна на министъра на здравеопазването. Тук много голямо участие има и Министерство на финансите, да не кажа основно, но аз ще предприема инициатива да се създаде междуведомствена, между министерствата, работна група, която още веднъж да прецени за кои държавни служители държавата трябва да поема отговорност, както са полицаите и за кои просто ще трябват да започнат да си плащат здравните осигуровки. Защото те са добре платени служители в нашата страна, в администрацията.

Водеща: Благодаря ви.


Йорданка Фандъкова: В район „Подуяне” в три детски градини са изградени нови детски площадки за всички групи в детските градини

11 Април 2014 | 11:47 | Агенция "Фокус"

София. В район „Подуяне” в три детски градини са изградени нови детски площадки за всички групи в детските градини. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на откриването по повод изграждането на нова детска площадка в 91 ОДЗ „Слънчев кът”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Кметът на Букурещ Сорин Опреску, също присъстваше на откриването с Йорданка Фандъкова.

„Трябва да призная, че героят днес за мен е г-жа Ева Митова, кмет на район „Подуяне”, която успя със сравнително малки средства да направи така, че да няма група в детската градина, която да няма нова площадка. Благодаря й за усилията, ще продължим да се опитваме да правим едновременно всичко – да строим нови детски градини, за да има все по-малко деца, които нямат достъп до детските градини; едновременно с това да реновираме сградите, за да имат добри условия децата; и да реновираме и дворовете. Всеки лев даден за образование се връща и ще се върне стократно”, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. /Роселина ПЕТКОВА


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница