Нзок и догодина ще има излишъци за харченеДата21.08.2018
Размер230 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
07.11.2016
Национални вестнициНЗОК и догодина ще има излишъци за харчене


Ана Атанасова

Сега  стр. 6  

И през 2017 г. заложените приходи в бюджета на здравната каса са подценени, така че в края на годината да има преизпълнение и разпределяне на допълнителни средства, сочи анализ на Института за пазарна икономика. През тази и миналата година касата също се похвали с по-висока събираемост на здравни вноски от предвиденото, което й позволява да избегне сериозни дефицити заради постоянните преразходи за болници и лекарства.

Прогнозният брой на здравноосигурените в проектобюджета на НЗОК за 2017 г. се очаква да е 6.2 млн. души, какъвто е и през 2016 г., дават пример от ИПИ. "Това е странно, като се имат предвид данните на НАП за здравноосигурените лица през годините, които показват, че най-ниската им стойност е през 2013 г., когато са близо 6.26 млн., или с около 1% повече в сравнение с прогнозата в бюджета. Нещо повече - през 2014 и 2015 г. заетите лица в страната се увеличават с близо 100 хил., а здравноосигурените - с над 96 хил. Така осигурените през 2015 г. са 6.35 млн. души, или с близо 2.5% повече в сравнение с прогнозата за 2017 г.", коментират оттам.

Друго разминаване идва от прогнозата за приходите от вноски от самоосигуряващи се, която е базирана на запазване на диференцирания минимален осигурителен доход. В същото време в законопроекта за бюджета на НОИ, както и в средносрочната бюджетна прогноза, е залегнало увеличение на диференцираните прагове, което, според ИПИ води до подценяване на приходите от здравни осигуровки на самоосигурените в размер на поне 9% и би означавало около 13.6 млн. лв. повече приходи.

По закон НЗОК не може да трупа излишъци и преизпълнението на приходите отива за здравни плащания. "С други думи, подценяването на приходите означава допълнителни възможности за разходи в края на годината без особена прозрачност", коментират от ИПИ. От института напомнят, че и разходите са подценени и се залагат по-малко пари, отколкото ще се платят тази година, особено за болници и лекарства.Със 150 млн. лв. здравната система е в преразход от лекарства


Труд  стр. 2  

През 2016 г. в здравната ни система се е натрупал преразход от лекарства от около 150 млн. лв. 50 млн. от тях са дефицит в бюджета на НЗОК, които ще се вземат от резерва на касата за 2017 г.

В същото време болниците у нас са спестили от дейност през летните месеци до септември включително около 60 млн. лв., които също бяха пренасочени за медикаменти. В края на миналата седмица председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев предупреди, че финансови ограничения за болниците - т.нар. лимити, ще има и догодина, докато единствената сфера, която не подлежи на лимитиране в бюджета, са лекарствата.

Заради традиционно увеличаващия се брой хоспитализации през есента лечебните заведения са в преразход на средства за октомври, които обаче няма да им бъдат отпуснати въпреки средствата, спестени през летния период. Причината - те вече са пренасочени за медикаменти.

Наблюдаваме безпрецедентен разцвет на лекарствената мафия, коментираха пред "Труд" директори на големи столични болници. Те са категорични, че друга причина лимитите да се запазят и през 2017 г. е властта, която това дава над лечебните заведения.

Една от идеите на въвеждането на пръстов идентификатор за регистриране на пациенти беше да се ограничи възможността за злоупотреба с хоспитализации и евентуално източване на НЗОК. Въпреки че системата беше въведена на 1 ноември, лимитите останаха в сила.Махат шефовете на онкологията и МБАЛ "Свети Мина"


Зам.-кметът Розалин Петков внася предложението за гласуване

Николай СПАСОВ

Труд  стр. 22  

Дните на д-р Красимир Вальов и д-р Галина Карауланова като управители съответно на КОЦ (Комплексния онкологичен център) в Пловдив и на МБАЛ "Свети Мина" са преброени. Последната дума за съдбата им ще имат общинските съветници на предстоящата на 10 ноември (четвъртък) сесия на местния парламент. Ресорният за здравеопазването зам.-кмет Розалин Петков е внесъл предложение в общинския съвет за освобождаването на шефовете на две от най-големите общински здравни заведения. На 17 октомври бе избран от пловдивската колегия за "Лекар на годината" в категорията "Мениджър на лечебно заведение, а 3 седмици по-късно е на път да се раздели с поста си след разкритията на Нова телевизия за порочни медицински практики в КОЦ, сбъркани диагнози и извършени ненужни операции на онкоболни пациенти. Самият д-р Вальов твърди, че назначената вътрешна проверка не е установила нарушения. Далеч по-малко от световните стандарти от 2% са разминаванията между хистологичните изследвания, правени по време на операцията, и повторните, които стават ясни след нея - за последните 15 месеца има 20 такива случая при всички 3500 пациенти, което е едва 0,57%.

Назначената на 5 януари 2016 г. д-р Галина Карауланова ще се раздели с поста управител, тъй като МБАЛ "Свети Мина" продължава да акумулира по 90 000 лв. дългове. Те са над 2млн. лв. и след като ОбС отпусна 1 млн. на лечебното заведение за покриване на стари задължения. В началото на октомври персоналът на МБАЛ "Свети Мина" излезе на протест заради забавени и неизплатени заплати, а лекарите и сестрите се оплакаха, че вземат 80% от месечните си възнаграждения.Медсестрите ни нямат пари да съдят Либия


Майки казваха още през 1998 г., че службите са заразили децата, разкри Валя Червеняшка

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6  

Българските медицински сестри, които прекараха 8 години в либийски затвори, нямат пари да наемат адвокати и да заведат дело за обезщетение, след като от дневника на бившия премиер на Либия Шукри Ганем стана ясно, че службите са заразявали деца с вируса на СПИН.

"Не това е най-важното. Ние сме обикновени хора, със скромни възможности. Да водим дела с големи институции, няма как да стане. Да търся адвокати, да хукна по съдилища, е невъзможно". Това каза пред,Донитор" д-р Здравко Георгиев, съпруг на една от медсестрите Кристияна Вълчева. Самият той също беше задържан за кратко, но беше освободен. По онова време той работеше за голяма чуждестранна компания в Либия. "Ако се прави нещо, то трябва да е от държавата ни, от институциите, от българския президент. Те са, които трябва да се заемат със случая", коментира д-р Георгиев и уточни, че съпругата му е на същото мнение.

Валентина Сирополу, друга от обвинените несправедливо медицински сестри, също не е наясно как ще процедира в бъдеще

"Не мога да кажа нищо за момента. В България има заведено дело срещу извършителите на нашите мъчения, то е от няколко години. Ако адвокатската кантора, която го води, реши нещо, ще има, но с други адвокати едва ли ще правим нещо", каза Сирополу.

"Не сме се срещали, не сме си говорили, не знам какво предстои оттук нататък", лаконична беше друга от медицинските сестри - Валя Червеняшка. Тя обаче разкри пред "Монитор", че майки на деца със СПИН са разказвали още през 1998 г., че висши офицери от службите в

Триполи са заразили децата име вируса.

"Те говореха това в болницата още тогава, защото се знаеше, че СПИН има и всички работеха с ръкавици. Твърдението обаче беше толкова ужасяващо, че не можех да го приема за истина - поясни Червеняшка. - Аз не можех да повярвам в абсурдността, че някой може умишлено да зарази дете. Тези твърдения на жените отдавах на невежеството им. Не вярвах. Едва сега, когато бяха обявени записките от дневника на Шукри Ганем, пъзелът започна да се подрежда в главата ми", допълни тя.

Френският разследващ сайт Mediapart публикува в събота документи, от които стана ясно, че либийските деца са били инжектирани със заразена кръв от либийското разузнаване и от командири на силови структури.Доказателството за това е било намерено в дневника на премиера тогава Шукри Ганем. Предполага се, че това е било мярка срещу опозиционно настроения срещу режима на Кадафи и приближените му град Бенгази.

Разкритията са близо 10 години след освобождаването на българските медицински сестри, които бяха неправилно обвинени за инфектирането със СПИН на 420 либийски деца.

Сънародничките ни Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сирополу и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ел Хаджук прекараха 8 години зад решетките по несправедливо обвинение.Ръст на пенсии и заплати през 2017 г.


Вдигат парите за деца с увреждания, осиновителите с нови права

24 часа  стр. 20  

Ръст на минималната работна заплата, по-висока осигуровка за пенсия, запазване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване тавана на пенсиите, плавно повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Това предвиждат промени в бюджета на ДОО за 2017 г., които бюджетната комисия прие на първо четене в четвъртък.

Минималната работна заплата ще се увеличи с 40 лв. до 460 лв. от 1 януари 2017 г.

Осигурителната вноска за фонд "Пенсии" започва плавно да расте, като от 2017 г. е предвидено тя да се вдигне с 1 % от 17,8% до 18,8%.

Нивата на минималните осигурителни доходи догодина се запазват същите, както и през тази.

Увеличава се диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Той зависи от облагаемия им доход за 2015 г. и е: при доход до 5400 лв. - 460 лв., от 5400 лв. до 6500 лв. - 500 лв., от 6500 лв. до 7500 лв. - 550 лв. и над 7500 лв. - 600 лв.

Размерът на минималния осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва - 300 лв., колкото е и в момента.

Остава без промяна размерът на максималния осигурителен доход - 2600 лв.

Не се планират промени и в най-ниския размер за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2015 г., както и за тези, които са започнали дейността си през 2016 г. или ще стартират през 2017 г. - 460 лв.

През 2017 г. няма да се правят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

Не се предвиждат промени и в максималния размер на гарантираните вземания - те остават 1200 лв., колкото и през 2016 г.

Всички пенсии ще бъдат индексирани с 2,4% от 1 юли 2017 г. предвижда проектът. Това означава, че от юли догодина най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се вдигне от 161,38 лв., колкото е в момента, до 165,25 лв.

Социалната пенсия за старост също се увеличава от юли от сегашните 118,14 лв. до 120,98 лв.

Независимо от размера на осигуровките и през 2017 г. най-високият размер на получаваните една и повече пенсии остава 910 лв. Аргументът е запазването на максималния осигурителен доход.

Средният размер на пенсията на един пенсионер догодина се предвижда да достигне 341,57 лв., при очакван среден размер за 2016 г. - 331,47 лв., което означава, че тя ще се вдигне с 3%.

Реалният ръст на пенсиите юобаче ще бъде 1,5%, тъй като прогнозната инфлация е 1,5%.

Брутният коефициент на заместване на дохода за 2017 г. се планира да достигне 42,2%, а нетният- 53,9%.

Не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове, като те остават съответно 60 към 40 на сто. Така, за 2017 г. техните размери са: за "Общо заболяване и майчинство" - 3,5%, за "Безработица" 1 %, за "Трудова злополука и професионална болест"диференцирано от 0,4% до 1,1%, за сметка на работодателя.

От 1 януари 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,1 на 1,126. От 1 юли 2017 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година, не се осъвременяват, а се преизчисляват с новия процент за всяка година осигурителен стаж -1,126.

За да бъдат изплащани осъвременените пенсии, в бюджета са планирани 8,93 млрд. лв.

7,20 лв. на ден остава най-ниското обезщетение обезщетение при безработица. Запазва се и ограничението то да е до 60% от осигурителния доход преди загубата на работа.

Краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност ще се изчисляват върху 18 календарни месеца при безработица и 24 календарни месеца при бременност и раждане.

Проектът не предвижда промени в режима на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност - за първите 3 дни ще се плащат 70% от среднодневното брутно възнаграждение от осигурителя, а от четвъртия ден нататък дължимите пари ще изплаща Държавното обществено осигуряване.

И догодина 410 дни остава периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане, а размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете до двегодишната му възраст се запазва на 340 лв.

Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв.

От догодина е предвидено всяка година, НОИ вече да уведомява хората, на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст както и тези, които навършват възрастта за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през следващата година.

При преизчисляването на пенсиите за стаж и възраст, както и за инвалидност, заради придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и доход по тяхно искане то ще се прави вече само веднъж годишно, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, записани в проекта за бюджет на ДОО.

За първи път от догодина осиновителите получават права, каквито досега имат само истинските родители.

Предвидено е осиновителят на дете до 5-годишна възраст при условията на пълно осиновяване, ако се намира в брак или живее в едно домакинство с осиновителката, да ползва 15-дневен отпуск от деня на предаване на детето за осиновяване.

Осиновителките на деца, които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, ще получат обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер на

50% от полагащото се обезщетение при бременност и раждане

Тази възможност се предоставя на бащите осиновители или настойниците, когато майката е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата или осиновителя.

Най-чувствителна е промяната помощите за деца с увреждания. Те ще бъдат записани в Закона за подпомагане на деца с увреждания, но парите за тях са предвидени в новия бюджет.

Всички социални помощи за деца с увреждания ще се обединяват, а окончателният размерът й зависи от степента на увреждането. Родителите на такива деца сами ще решават дали с тях да наемат личен асистент, или да са техен доход.

Децата с най-висока степен на увреждане - 90% и над тях, ще получават 930 лв. месечно, което включва и помощта за асистентски услуги. Месечният размер на помощите за деца с увреждане от 70 до 90 % ще бъде 450 лв., а за тези с увреждане между 50 - 70% се планира да бъдат 350 лв. на месец.

Разходът за пенсии през 2017 г. се очаква да бъде около 9,7 на сто от БВП. За пенсии, краткосрочни обезщетения, за службите по социално осигуряване и предоставените трансфери за 2017 г. се планират 10,3 млрд. лв.

В последните години делът им спрямо вътрешния продукт остава на едно ниво. Планираните разходи за социални помощи и обезщетения са 350 млн. лв.Прокуратурата разследва смъртта на Кристиян


Родителите на детето плащат по 30-40 лв. на ден за хладилна камера

Диана САВАТЕВА

24 часа  стр. 23  

Бургаската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за смъртта на Кристиян Костадинов - момчето, което почина в реанимацията на бургаската МБАЛ на 18 октомври - дни след първия си рожден ден.

Разследването се води срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт поради немарливост.

Както "24 часа" съобщи, прокуратурата са самосезира и започна проверка след оповестяване на случая в медиите. Междувременно от името на майката жалба до Бургаската окръжна прокуратура подготви адвокат Стоян Евтимов.

Родителите вземат решение да не погребат детето си, докато не получат яснота за причините за смъртта. Оказва се обаче, че за съхраняване на тленните останки в хладилника на МБАЛ-Бургас, семейството трябва да плаща.

30 лв. на ден е таксата за камера, 40 лв. - за фризер. Такива са правилата, когато задържането на трупа е по настояване на близките, показа репортерска проверка в болницата.

След започването на наказателно производство обаче би трябвало разходите да бъдат за сметка на разследването, тъй като едно от разпорежданията на прокуратурата е погребение или кремация да се извърши едва след като е готова съдебномедицинската експертиза, има справка от разследващия полицай, че са извършени всички необходими следствени действия и след изрично разрешение на наблюдаващия прокурор.

От МБАЛ - Бургас, са категорични, че е направено всичко необходимо детето да бъде спасено.
Д-р Стойчо Кацаров:

Вземането на пръстови отпечатъци е незаконно


И сега има начин здравноосигурените да проверяват дали вноските им се харчат правилно, категоричен е председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването

Аида Паникян

Дума  стр. 8,17  СТОЙЧО КАЦАРОВ е роден е на 6 юни 1964 г. в Дупница. Възпитаник е на Медицинския университет в София. Специализира местно управление и здравен мениджмънт. Завършва и право в Югозападния университет. Председател на ОбС в Дупница през 1995-1996 г. Депутат е в 38-то и 39-то НС от листата на ОДС. От 1997 до 1999 г. е областен управител на Софийска област, а от април 1999 до 2001 г. - зам.-министър на здравеопазването. Един от основателите на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и негов председател.

- Д-р Кацаров, при множеството нормативни документи в областта на здравеопазването, какво според вас ще се промени догодина в системата? Какви са прогнозите ви за достъпа на пациентите до медицински услуги?

- Като гледам бюджета на НЗОК, няма съществени промени. Здравната карта и лимитите на болниците, както и лимитите в извънболничната помощ, още от тази година ограничават достъпа на хората до здравни услуги. Като се ограничават изследванията на скенер или ядрено-магнитен резонанс, хората се принуждават да плащат от джоба си, въпреки че са коректни платци на осигуровки. Или, за да не плати човекът 100 лв. за скенер или 300 лв. за ядрено-магнитен резонанс, търси начин да влезе в болница - така изкуствено се увеличава броят на хоспитализираните. Вместо да се види къде е първопричината за това обаче, режем достъпа до медицинска помощ.- Ще има ли връщане към онова време отпреди 20 години, когато имаше райониране на болниците?

- Да, здравната карта върна още от тази година районирането. От 1 януари т.г. например 1000 лекарства излязоха от списъка на НЗОК и от 3 хил. станаха 2 хил. За лекарствата може да се даде същият пример като за скенера и ядрено-магнитния резонанс. Когато НЗОК реимбурсира с малко не много на брой лекарства, те са скъпи за болния и той търси начин да постъпи в болница, за да не ги купува. Това са видими неща - не е трудно да се анализират. На здравната система ще й излезе по-евтино, ако в извънболничната помощ хората имат по-добър достъп до изследвания, до лекарства и не доплащат толкова много. Тогава системата ще спестява повече пари.- Но нали много дейности щяха да бъдат извадени от болничната помощ и включени в извънболничната?

- Да, щяха, но не стана. У нас има дейности, които се извършват само в болница - такива са правилата. В същото време от гледна точка на медицината те могат да се извършват амбулаторно, не е необходимо човек да постъпва в болница, да лежи там, да се храни, при положение, че състоянието му не изисква такъв престой. Модерната медицина е по-извънболнична. Сега направиха амбулаторни процедури в болница.- Звучи като дървено желязо.

- Това е пълен нонсенс. Амбулаторно означава извънболнично. Хем е извънболнична дейност, хем трябва да се извършва в болница. Направено е за отбиване на номер.

Публичните разходи за здраве у нас са 14 пъти по-малко, отколкото в Австрия, която има същото население, същата територия, същия брой болници и легла, а и цените на лекарствата и консумативите са съотносими. Няма как обществените пари за здраве да са с 14 пъти по-малко и да не се налага пациентът да не доплаща.

- Напоследък се говори за увеличаване на здравната вноска. Това би ли решило проблема?

- И какво ще стане, като се вдигне, след като по-малко от 2 млн. души плащат здравни осигуровки, а от тези пари трябва да се ползват 7 млн. души? Нищо няма да се промени.- Обещаха по-добро качество на медицинските услуги, но хората все повече се оплакват. Лекарите и сестрите също са недоволни от системата, парите не стигат. Как да се излезе от този омагьосан кръг?

- Идеята пациентът да контролира качеството на лечение и харченето на обществени средства за здраве е правилна. Но предложението това да се провежда чрез социологическа агенция е нелепо. И в момента имаме достатъчно механизми пряко да повлияем върху този процес като пациенти - най-малкото имаме уникален код за достъп.- Нали нямате предвид кода, който ще се генерира от пръстовия отпечатък?

- Не, разбира се. Много лесно може да се даде възможност на здравноосигурените с тези уникални кодове за достъп да подават сигнали за нередности. Няма нужда от посредничеството на социологическа агенция. Много е просто, дори не са необходими пари.- Въпреки това пръстовият отпечатък се въвежда, ще го има и в лекарските кабинети, и в аптеките...

- Да, не сме правова държава и ще се въведе. Кой е изненадан, че се въвежда нещо, което е незаконно?

Като казвам, че трябва да има идентификатор, не означава, че съм съгласен този идентификатор да е пръстовият отпечатък. Преди 17-18 години, когато се въведе сегашният модел на здравеопазване, бяха определени личните лекари. На тях касата плаща на брой записани пациенти, т.нар. капитация. Единствената причина да се избере този модел на заплащане, който не е добър от конкурентна гледна точка, е, че нямаше механизъм за проверка на броя на прегледите. С въвеждането на модела на идентификация на пациента такъв механизъм вече има. Правителството и Москов, ако желаят, могат да реформират сериозно извънболничната помощ - може да бъде спряна капитацията, да се плаща на личните лекари на базата на извършена дейност (прегледи), може да се премахне ограничението в направленията, ограничението кой къде изписва рецепти и пр. Въвеждането на механизъм на идентификация в болничната помощ нищо не променя - нито по отношение на организацията, нито на финансирането.

Банката иска от нас да се идентифицираме с магнитна карта - кредитна или дебитна. Ако човек загуби картата си, банката ще я блокира и ще му издаде друга. Но това не може да стане с пръстовия отпечатък. Ако бъде откраднат нечий пръстов отпечатък, НЗОК не може да го блокира и да издаде друг. Той е уникален. Освен всичко друго, унизително е човек да се идентифицира по този начин, след като има десетки други варианти.

Казвам най-отговорно - пръстовият отпечатък за идентификация е незаконен! В нарушение е на Директива 2016/680 на Европарламента. През 2007 г. НС приема текст в чл. 63, ал. 1 от ЗЗО, който изисква подобна идентификация. Никой ли не се е сетил 7-8 години какво е искал законодателят? Текстът гласи, че НЗОК изгражда информационна система, която съдържа регистър на осигурените лица, включващ "паспортни данни, уникален идентификационен номер (УИН), основанието за осигуряване по чл. 33, заплатените вноски, основанието за заплащане от НЗОК на оказаната медицинска помощ на осигурените лица в друга държава член на ЕС в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност". Къде има текст за пръстови отпечатъци? Въпросният УИН е въведен през 2013 г. и това е нашият персонален код за достъп до данните ни. И сега здравноосигурен може да отиде в районната каса и да му издадат УИН и с него в сайта на касата да провери какво му е правено. Да виждате връзка с пръстови отпечатъци?

За да бъдат въведени пръстовите отпечатъци, бе направена промяна в Наредбата за достъпа. Да приемем, че тълкуваме тенденциозно този член. Да приемем, че министър Москов е прав. Когато една материя се урежда с подзаконов акт, Законът за нормативните актове казва, че самият закон трябва да възложи на министър или на Министерския съвет да разработи, детайлизира и издаде акт по прилагането. Но в члена от ЗЗО, който цитирах, няма и дума, че се възлага на МС с постановление да приеме наредба за достъпа, в която да уреди въпроса за пръстовите отпечатъци. Т.е. законодателят не е възложил нито на министъра на здравеопазването, нито на МС, нито на НЗОК каквото и да било, свързано с пръстовите отпечатъци. Те обаче, излизайки от делегацията на закона и приемайки въпросната наредба, всъщност са нарушили ЗНА. Всички последващи действия, свързани с т.нар. служебен Национален рамков договор, приет през пролетта, указанията и инструкциите на управителя на НЗОК, са нищожни. Затова цялата процедура, която влезе от 1 ноември, е изцяло незаконосъобразна. Това ще бъде потвърдено дори от ВАС, чието пристрастие към Министерския съвет поне за мен е очевидно.- Но има становище от Комисията за защита на личните данни?

- Тя коментира от практическа гледна точка. Отговорът на комисията е, че по принцип може да събират такъв тип данни, но има няколко важни условия. Едното от тях е, че трябва да има и друга възможност за идентификация. Т.е., ако не искам да се идентифицирам с пръстов отпечатък, НЗОК трябва да ми даде алтернатива. Комисията ги е описала - пациентът да бъде регистриран с ЕГН или с номера в НАП. Това становище е било известно на НЗОК на 1 април, когато обнародва решението на Надзорния съвет на НЗОК или т.нар. служебен Национален рамков договор. В него в главата, която е за отчитане на болничната медицинска помощ, се поставя задължително условие, за да бъде платено на болницата лечението на пациента, той да се е регистрирал при постъпване и при изписване с пръстовия си отпечатък. Според служебния НРД липсата на такава регистрация води до неплащане на дейността на болницата. По-късно управителят на НЗОК издава инструкция, която допуска след редица условности и убеждаване, че може пациентът да бъде регистриран и по друг начин. Но с инструкцията не може да бъде отменен служебният НРД, който на практика е по-висш акт. Т.е. касата би трябвало да откаже да плати на болницата, ако пациентът не се е регистрирал с пръстовия си отпечатък.

Към комисията е имало подобно запитване през 2012 г. от предприятие, което е искало да въведе този механизъм на проверка. Тогава комисията издава съвършено различно становище, според което въвеждането на пръстовите отпечатъци може да стане само с изричното съгласие на хората, които работят там. И ако те пожелаят, във всеки момент фирмата е длъжна да унищожи пръстовите отпечатъци, които е събрала. Освен това, ако тази система е престанала да бъде необходима на фирмата, тя е длъжна незабавно да унищожи събраните пръстови отпечатъци. Това е текст от европейска директива, но вероятно комисията го е забравила, когато е давала становището си на НЗОК. По тази логика, дори да е незаконно, от 1 ноември пациентът се чекира с пръстов отпечатък и при прием в болница, и при изписване, но е необходимо болницата да унищожи пръстовия отпечатък, защото той вече е изчерпал предназначението си.

Пациентите трябва да са наясно, че данните от пръстовия отпечатък не се събират от болниците, а от НЗОК. Според друга европейска директива за всяко нарушение на правилата за събиране на лични данни държавата дължи обезщетение на гражданите, отделно от санкцията, която може да бъде наложена от Еврокомисията.Съдът потвърди, че децата с глухота са дискриминирани


Дума  стр. 5  

Административният съд в София-град потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация срещу държавата за дискриминация на децата с тежка увреда на слуха. Делото е образувано по жалба на МЗ и МТСП. Като заинтересовани страни взеха участие ЦЗПЗ, родители на деца с кохлеарни импланти, Асоциацията на родителите на деца с увреден слух, Министерският съвет, НЗОК и Държавната агенция за закрила на детето.

Съдът отхвърли жалбата на двете министерства и потвърди решението на КЗД, с което на основание чл. 65, т. 1 от Закона за защита от дискриминация се установява, че министрите на труда и социалната политика и на здравеопазването в периода между 3 август 2008 г. и 3 август 2011 г. са осъществили пряка дискриминация по признак "увреждане" спрямо лицата с двустранна невросензорна загуба на слуха в сравнение с лицата с частична загуба на слуха.

Съдът предписва на здравния и на социалния министър в двумесечен срок от влизане в сила на съдебното решение да предприемат необходимите действия за включването на кохлеарните импланти в списъците по чл. 35г от Закона за интеграция на хората с увреждания. Ако решението влезе в сила, децата ще могат да бъдат подпомогнати от държавата при ремонта и поддръжката на кохлеарните импланти. Досега държавата плащаше поставянето на такива импланти, а липсата на поддръжка и сервиз често оставяше децата без слух поради изключително високата цена на частите и ремонта, изисквана от единствените две фирми, предлагащи ги на българския пазар.Българските сестри от Либия ще търсят обезщетение


Разкритията за невинността им идват 10 години след завръщането им в родината

Дума  стр. 4  

Петте български медицински сестри, които прекараха 8 години в либийски затвор по обвинения за заразяване на либийски деца със СПИН, приветстваха съобщенията, че заразяването е извършено от либийските спецслужби и може да поискат обезщетение за страданията и преживяното.

Френският разследващ сайт Mediapart публикува документи, от които стана ясно, че либийските деца са били инжектирани със заразена кръв от либийското разузнаване и командири на силови структури. Двама бивши високопоставени представители на разузнаването са заразили децата. Това пише в тефтера на Шукри Ганем (премиер от 2003 до 2006 г.), открит мъртъв след бягството си във Виена през 2011 г. Дневникът, попаднал в крайна сметка в ръцете на френски магистрати, показва, че заразяването било акт на враждебност към град Бенгази - либийският бастион на съпротивата срещу диктатора Кадафи.

Разкритията идват почти 10 години след като българските сестри бяха екстрадирани у нас и помилвани.

Припомняме, че през 1999 г. бяха арестувани българските медицински сестри Християна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж в Либия. Те бяха обвинени в редица закононарушения, включително в заразяване на няколкостотин деца в детската болница "Алфатих" в Бенгази с вируса ХИВ. През 2007 г. с помощта на западни държави бе постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

"Тази новина ми даде крила", заяви пред АФП Валя Червеняшка, една от сестрите. Тя припомни и ролята на Сесилия Саркози за освобождаването им. Сесилия бе предишната съпруга на тогавашния президент Никола Саркози.

Другите сестри казаха, че могат да потърсят компенсации за преживяното.

"Немислимо е, това е като филм на ужасите. Виждахме чудовище, заради което прекарахме 8 и половина години в затвора", сподели Валентина Сиропуло. Вината на либийските официални представители е доказана. Либийската държава има активи в чужбина и ние може да бъдем обезщетени, твърди Кристина Вълчева.

През 2011 г. председателят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдул Джалил заяви, че "само един Бог знае кой е виновен за заразата с вируса на СПИН в Бенгази".

Според Джалил, който бе министър на правосъдието при Кадафи, българските медици сами трябва да докажат, че зад обвинението срещу тях стоят тогавашните власти в Либия. С тези думи той отговори на въпрос на БНР дали продължава да твърди, че разпространението на заразата е дело на режима на Муамар Кадафи.

Кадафи бе убит от свои опоненти на 20 октомври 2011 г. след продължила няколко месеца акция на страни от НАТО.ГЕРБ: Борисов, не давай оставка


Нужна е стабилност, каза Лиляна Павлова

Стандарт  стр. 2,3  

Не е време за оставка на правителството. Страната има нужда от стабилност. Това бяха първите коментари на най-близките до премиера Бойко Борисов министри и членове на ГЕРБ, минути след края на изборния ден снощи. В 22 ч. в надпреварата за президент водеше кандидатът, подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. Цецка Цачева бе втора. Социолози и партийни лидери цитираха единствено заканата на Борисов, че ще подаде оставката на правителството, ако ГЕРБ не е първа сила на първи тур.

Резултатите все още не са окончателни, виждаме, че разликата се стопява, няма основания премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, коментира регионалният министър Лиляна Павлова. Действително премиерът каза, че ще си подаде оставката, но аз все още вярвам, че ние ще сме първата политическа сила, допълни тя. Павлова припомни, че ГЕРБ са заложили на позитивната кампания в името на реалността и истината. Борисов като лидер на партията не се намеси в кампанията, не се възползва от властта, с която разполага. Ние, министрите, също не се включихме, каза Павлова. И обяви, че опонентите на ГЕРБ са злоупотребявали, като са обещавали неща, които не са в правомощията на президентската институция.

Не е време за оставки, каза и лидерът на СДС Божидар Лукарски. Сега трябва да се обединяваме, а не да се разединяваме, заяви и Петър Москов (ДСБ).

Още със старта на изборния ден Румен Радев поведе в надпреварата. По обяд разликата между него и Цецка Цачева стигна до 6 процента. И въпреки активизирането на ГЕРБерите в късния следобед, двойката на управляващите не успяваше да стопи разликата. Изчакайте резултатите от чужбина и малките населени места, ще има обрат, прогнозира в 20 ч. социологът проф. Михаил Константинов.

Няколко тенденции белязаха вота вчера, коментираха социолозите. Първата бе, че ГЕРБ не можа да мобилизира на 100% твърдия си електорат. Само 54 на сто от ГЕРБерите, гласували за партията през 2014-а, подкрепиха вчера Цачева. Гласове на ГЕРБ се преляха към Красимир Каракачанов и Трайчо Трайков. За първи път от 10 години в 22 ч. в София водеше кандидатът на левицата. Тепърва ще се прави анализ, но отсега може да се каже, че големите областни градове, средната класа и хората с висше образование са били разколебани за подкрепа за ГЕРБ, коментира Боряна Димитрова ("Алфа рисърч").

Красимир Каракачанов се класира трети с 13, 66. "Големите победители" са Веселин Марешки, който се класира четвърти с 10,63, и Пламен Орешарски, който пък стартира кампанията с 0,5% и снощи получи 6,03 на сто подкрепа.

ГЕРБ няма да търси подкрепа на БСП и ДПС за втори тур, каза Лиляна Павлова. Ще търся подкрепата на гражданите, не на партиите, отсече ген. Румен Радев. Няма да преговаряме с партии за подкрепа, категорична бе и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Рекордна избирателна активност бе отчетена на първия тур на президентските избори. Пред урните отидоха 54,22 от избирателите.

МНЕНИЯ


Стандарт  стр. 2,3  Не препоръчвам да се подава оставка

Владислав ГОРАНОВ, ГЕРБ

Оставката може да я подаде само премиерът Бойко Борисов. Още е много рано за резултатите от чужбина и окончателните резултати. Дали съм министър в оставка - не. От една страна, ние сме хора на честта, а когато знаем окончателния резултат, тогава ще коментираме. Правителството не участва в изборите. Няма единна позиция и окончателно решение в ГЕРБ. Имаше заседание на изпълнителната комисия. Позицията на премиера е ясна. Аз коментирам моята позиция - няма смислени аргументи да се подава оставка, преди да се видят точните резултати. На 6 ноември се навършиха точно две години от работата на това правителство. Аз не бих препоръчал да се подава оставка в този момент заради всички хора, които подкрепят стабилността на държавата. Не би трябвало да отиваме към едно несигурно бъдеще.Не си нося молбата в джоба

Томислав ДОНЧЕВ, ГЕРБ

В неделя вечер няма да има крайни резултати, а само прогнози. Премиерът Бойко Борисов не е събирал кабинета. Не се чувствам като вицепремиер с оставка в джоба. Аз лично имам три прогнози за изборите и всичките са различни.Ако АБВ и БСП бяха заедно, резултатът щеше да е друг

Ивайло Калфин, АБВ

След тези избори политическата инициатива започва да се пренася на друго място, няма да е в ръцете на премиера. Политиката не е отмъщение, не по този начин трябва да се вземат решения. Ако АБВ и БСП бяха в коалиция, резултатът щеше да бъде много по-впечатляващ. Не сме хора, които си отмъщават, но сме хора, които помнят поведението на всеки.

В момента няма алтернатива на сегашното правителство. Министър-председателят е този, който трябва да реши дали ще подаде оставка. Моето лично мнение и мнение на Реформаторския блок, понеже имахме заседание, е, че в момента няма алтернатива на сегашното правителство. След втория тур ще направим съответните заключения за Реформаторския блок и участието в правителство. Искам да кажа, че на изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на който присъстваха лидерите и представители на всички партии, включително кандидатът Трайчо Трайков, но не дойдоха колегите от ДСБ, които до последно заседаваха в тяхната централа. Оценката ми за представянето на РБ на изборите е добра, без да изпадаме в еуфория. Виждаме, че РБ запазва относителния си брой като гласове. Винаги каузата на СДС е била за антикомунизъм. Не можем да позволим червен генерал да застане начело на България. Ще подкрепим кандидата на ЕНП - Цецка Цачева. Това мисля, че е редно да на правим като коалиционни партньори. Това е решение на РБ и ние ще подкрепим Цецка Цачева.

Показахме, че промяната е възможна

Жельо БОЙЧЕВ, БСП

Показахме, че промяна за България е възможна. БСП е готова да носи отговорност за бъдещето на България. Това, което правихме до момента, ще продължим да го правим. Досега не сме търсили подкрепата на никоя от партиите и така ще продължим до втория тур. Разчитаме на подкрепата на българските граждани. Ако печелим с нещо в момента е с това, че сме последователни. БСП поема и изпълнява своите ангажименти.Не допускам червен генерал да е президент

Петър МОСКОВ, ДСБ, РБ

Възможно е, не ми се вярва, но е възможно при определени нагласи, при събиране на определени политически сили, България следващите седмици да осъмне с президент червен генерал, който иска да ревизира участието на България в НАТО и ЕС и който казва, че участието ни в тези съюзи е Ньойски договор. Аз понеже искам България да остане в НАТО и ЕС, знам, че в този момент има една-единствена разделителна линия оттук нататък. Когато има фронт, хората се строяват от двете страни на този фронт. Днес е моментът, в който всеки един от така наречените лидери на десницата трябва ясно да заяви от коя страна е на този фронт - от страната на ген. Радев или от страната на управляващото партия. Няма трети фронт, няма желание за дребни политически сметки. Залогът е - червен генерал президент на държавата. Аз не допускам тази възможност.Борисов е мъж, той ще реши сам

Ген. Румен РАДЕВ, БСП

Благодаря на всички, които гласуваха. Предстои ни много работа, очаква ни втори тур, но ни е нужна пълна мобилизация. Ще водя разговори само с българските граждани, не с партиите. Доволен съм, ще работим така както досега, дори и разликата да се увеличава. Оставката на кабинета е решение на премиера, той е мъж, той е генерал, той решава.
Ще падне ли правителството?


След слабия резултат на Цецка Цачева премиерът трябва да реши дали ще спази обещанието си за оставка

Мирела ВЕСЕЛИНОВА

Капитал Daily  стр. 1,3  

Последните прогнозни резултати от първия тур на президентските избори поднесоха много по-голяма интрига от това кой ще е следващият държавен глава. Основният въпрос сега е дали второто правителство на Бойко Борисов ще остане на власт. Категоричната закана на премиера непосредствено след лансирането на кандидатурата на Цецка Цачева на 2 октомври, че ще подаде оставката на правителството, ако тя не се класира първа на първия тур, тогава изглеждаше нереална, но към края на изборния ден в неделя се превръща в напълно актуална.

Към 20 часа в неделя прогнозните резултати на "Алфа Рисърч", представени по БНТ, посочиха за победител на първия тур кандидата на БСП Румен Радев (24.8%) с разлика от 1.3 процентни пункта пред втория в класацията - кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева (23.5%). По-впечатляващото е, че Радев водеше в резултата през целия изборен ден, като в някои моменти разликата беше над 5 проценнтни пункта. Всички предварителни прогнози бяха, че Цачева ще има първото място на първия тур, а Радев ще я следва, макар и с малка разлика, като никой няма шанс да бъде избран още на първия тур (над 50% от действителните гласове при гласували над 50% от избирателите).

Третият - Красимир Каракачанов, остана много назад (с 13.6% според неокончателните резултати) въпреки очакванията, че при дадени обстоятелства той може да излезе втори за балотажа. За сметка на това с неочаквано много гласове се оказа Веселин Марешки - 8.3% според прогнозните резултати, като това най-вероятно са част от гласовете на хората, податливи на популистки послания.

Ако и при окончателното обявяване на резултатите от първия тур Цецка Цачева се окаже на второ място, най-логичен става въпросът дали Бойко Борисов ще подаде оставка. Той сам предпостави този ход, като на следващия ден след обявяване на кандидатурата на Цачева заяви, че ако тя не излезе първа на първия тур, "още вечерта" ще подаде оставката си и тази на правителството.

По-късно нееднократно потвърди, че оттеглянето му е обвързано с първото място на Цачева на първия тур, а не на балотажа, защото тогава се мери подкрепата на партиите, а "след това започва пазарлък за подкрепа и за други неща".

"На първи тур съм казал, ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подавам оставка. Първи тур, защото на първи тур се мерят партиите, после вече ще започне търсене на подкрепа от втори, трети, четвърти. Много пъти на втория тур не излизат хората да гласуват, тези, които примерно са разочаровани, че техният кандидат не е спечелил. Затова вотът е първият тур. И ако загубим, вечерта ще получите моята оставка и на цялото правителство", каза Борисов ден след лансирането на кандидатурата на Цачева.

Тогава това изглеждаше като застраховка срещу загуба на втория тур, защото първият тур изглеждаше гарантиран. В последните дни на септември, още преди обявяване на кандидатурата на ГЕРБ, агенция "Екзакта рисърч груп" обяви резултати от проучване, според което половината българи (51%) са на мнение, че неизвестният към момента кандидат на ГЕРБ ще спечели изборите за президент. Резултатът до момента показва, че личността на кандидата все пак има значение.

До редакционното приключване на броя все още не беше ясно дали ГЕРБ ще даде пресконференция в неделя вечерта, но министрите и други членове на ръководството на партията се бяха събрали в централата й, за да обсъдят реакцията си. Министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви по БНТ, че нейното мнение и на част от колегите й е, че правителството няма основания да подава оставка. Като аргумент тя изтъкна, че сборът от резултатите на кандидатите от партиите на управляващата коалиция е близо 45%, тоест те имат голяма подкрепа. За подобна защитна версия намекна и Бойко Борисов, който обясни, докато гласуваше, че в зависимост от резултатите може да има промени в правителството, но се застрахова, че гласовете на кандидатите, издигнати от инициативен комитет, не са показателни за нищо.

"Нямаме единна позиция и окончателно решение в ГЕРБ дали да подадем оставка след изборите", каза финансовият министър Владислав Горанов пред "Нова тв".

Отказът да се подаде оставка обаче със сигурност също ще предизвика увеличаване на напрежението, и то в много особен момент. Преди втория тур ще има интензивни преговори за това откъде двамата стигнали до него кандидати могат да получат допълнителни гласове. Предвид евентуалната оставка на Борисов те всъщност могат да се окажат разговори за формата на следващото управление. Най-търсена вероятно ще бъде подкрепата на ДПС, които успяха с номинацията на Орешарски да демонстрират колко точно гласове контролират. ДСБ беше първата партия, която излезе с официална позиция, че няма да подкрепи никого на втория тур, но все още се очаква официална позиция от Реформаторския блок. Тя би имала значение, за да се прецени дали той ще има място при евентуално преформатиране на управляващата коалиция.

Какво ще се случи тази седмица е трудно да се предвиди с детайли отсега, но със сигурност може да се каже, че идващите няколко дни ще определят формата на бъдещото управление най-малко за предстоящите месеци. | капитал

***

Какво следва при оставка

По конституция, ако премиерът подаде оставка, президентът следва да започне консултации с парламентарните групи за възлагане на проучвателен мандат за съставяне на ново правителство. В началото на тази процедура президентът е длъжен да възложи с указ съставянето на правителство най-напред на кандидат, посочен от най-голямата по численост парламентарна група (чл. 99, ал. 1), т.е. на ГЕРБ. Ако мандатът бъде отказан или кандидатът за министър-председател не успее да състави правителство, се издава указ за възлагане на кандидат, посочен от втората по численост парламентарна група (чл. 99, ал. 2). Ако и той не е успешен, може да връчи проучвателен мандат на следваща парламентарна група, която вече не е задължително да е третата по големина. Оттук нататък конституцията сочи, че ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Но доколкото президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат, ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство, без да разпуска парламента. Процедурата е подробно описана в Решение № 20/1992 г. на Конституционния съд и проиграна в края на 1992 г., след като Филип Димитров поиска и загуби вот на доверие на кабинета на СДС. В резултат на първата при новата конституция "парламентарна въртележка" бе назначено правителството на Любен Беров с мандата на ДПС.

***

Световните агенции: Тест за кабинета и връзките с Русия

От изборите за президент в България зависи дали ще последва сближаване с Русия и каква ще е съдбата на правителството на Бойко Борисов. Така световните агенции съобщиха за вота в неделя и предстоящия балотаж. "Ройтерс" посочва, че може да последва политическа нестабилност и тласване на България към по-близки връзки с Москва. "И Цачева, и Радев водиха кампания за облекчаване на санкциите срещу Русия", отбелязва "Блумбърг". "Москва и Брюксел внимателно ще следят накъде ще се тласне страната, която винаги е балансирала между Запада и Изтока", допълва АФП.
ЗАЩО КАДАФИ НАРОЧИ МЕДИЦИТЕ НИ


Телеграф  стр. 20  

Един петъчен следобед през април 1986 г. в щаб-квартирата на българското разузнаване се получила важна шифрограма.

Началникът на шифровата служба лично я занесъл на началниците и при появата му те настръхнали. Както си спомня полк. Атанас Кременлиев, в съобщението пишело, че американците възнамеряват да ликвидират либийския лидер Муамар Кадафи с въздушни удари. В Либия, като във всяка ислямска държава, петък бил неработен ден, и това още повече утежнявало ситуацията. Шефът на разузнаването ген. Владо Тодоров предал съобщението директно в кабинета на Тодор Живков.

Полк. Кременлиев няма представа какви канали е използвал тогавашният ни държавен глава, но Живков успял да предаде информацията на Кадафи по най-бързия начин. По онова време либийският лидер бил трън в очите на американците - президентът Роналд Рейгън го наричал "лудото куче". В шифрограмата най-подробно се описвало как на 16 април 1986 г. янките ще ударят Бенгази и Триполи. Съобщавал се броят на атакуващите бойни средства по море и въздух, базата на излитане на самолетите от Англия, маршрутът, мястото на презареждане с гориво над Гибралтар и други детайли. Целта била да се разруши казармата "Баб ал Азизия" и да се убие Кадафи. Тъй като бил предупреден от Живков, той се изнесъл в пустинята и оцелял. При въздушните удари обаче загинала една от доведените му дъщери - малката Хаина.

Кадафи, естествено, изпитвал дълбока благодарност към българския държавен глава. В навечерието на новата 1987 г. той изпратил в София товарен чартърен самолет с подаръци - главно цитрусови плодове. Те били разпределени главно в ЦК на БКП и УБО (сегашното НСО). След 1989 г, когато Живков бе арестуван, на два пъти пред наши правителствени делегации, посетили Либия, Кадафи предложил на българското правителство да му посочи сметка и банка, за да преведе 500 хиляди долара на Живков. Парите били предназначени, за да се защитава и лекува, или да бъде пуснат да замине за Либия, където диктаторът щял да го обезпечи пожизнено. От наша страна обаче предложението било отминато без отговор, с пренебрежение и досада. Полк. Кременлиев не изключва, тъй като Кадафи е бил силно отмъстителен човек, драмата с българските медици да е била и акт на отмъщение за пренебрежителното отношение на нашите властници към желанието му да помогне на своя приятел Тодор Живков.

Известният наш арабист и дипломат Киряк Цонев, който почина неотдавна, също смяташе, че Кадафи е бил обиден на България. Той припомни как през 1990 т., когато у нас бе страшната Луканова зима и нямаше горива, либийският лидер изпрати с два танкера 100 000 т петрол, за да може страната ни да върже енергийния си баланс. Наистина, това е било за сметка на дълга на Джамахирията към България, но той можел и да не направи този жест. За съжаление, нито тогавашният премиер Андрей Луканов, нито някой след него не казал на Кадафи дори едно "шукран" (благодаря на арабски - бел. ред.). След атентата над Локърби пък либийският диктатор изпратил на два пъти в София свой личен пратеник - бивш министър-председател. Той носел лично послание до тогавашния президент Желю Желев, но държавният ни глава не пожелал да се срещне с него. Либийският пратеник бил приет на много ниско дипломатическо равнище във външно министерство. "Смятам, че не случайно българките попаднаха в тази ситуация", изтъкна навремето посланик Цонев.

Както "Телеграф" писа, двама шефове на либийското разузнаване лично са инжектирали стотици деца с вируса на СПИН. За тази ужасяваща история писа френският сайт "Медиапарт", цитирайки дневника на убития либийски премиер Шукри Ганем. Той твърди, че ген. Абдула Сенуси (зет на Кадафи и шеф на военното разузнаване) и Муса Куса (шеф на външното разузнаване) са заразили децата в Бенгази, за да накажат бунтовния град и да хвърлят вината върху Запада. При тази зловеща комбинация пострадаха тежко петте български медицински сестри от детската болница в Бенгази Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар Ашраф Ел Хаджудж (който по-късно получи българско гражданство. Те бяха хвърлени в либийския затвор, където изкараха осем години и половина, бяха изтезавани и бяха осъдени на смърт. Шестимата медици бяха освободени едва през юли 2007 г. след решителната намеса на франция и ЕС. Сега палачът ген. Сенуси се намира в либийски затвор, а колегата му Муса Куса избяга в чужбина.

***


Иван Костов прати сестрите в Ада

Задържането на българските медицински сестри от детската болница в Бенгази и набеждаването им за СПИН епидемията стана по време на 1 управлението на премиера Иван Костов. Тогавашният шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров заяви в началото на 2007 г., че месец преди арестите е предупредил кабинета какво се готви. Въпреки това българските власти не вземат мерки за връщането у нас на застрашените медицински сестри, както направиха Полша и Филипините. Нещо повече - самият министър-председател заяви публично, и то по телевизията: "Грешка беше ние да обявяваме, че не може българи да са извършили такова нещо. А ако са го извършили?" По-късно Костов и неговото правителство бяха критикувани, че не са обърнали сериозно внимание в началото на процеса и престъпно са бездействали. Премиерът дори не пожелал да се срещне лично с Кадафи, въпреки че бил изрично призован за това от тогавашната външна министърка Надежда Михайлова в докладна записка от края на 1999 г. Чудно е сега дали Костов ще се извини и най-вече на медиците ни.


06.11.2016
Национални телевизии
Няма намерени материали
Национални радиа
Няма намерени материали
Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница