Нзок остави без пари болници и аптекистраница1/8
Дата02.02.2018
Размер419.31 Kb.
#53969
  1   2   3   4   5   6   7   8Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
22.12.2016
Национални вестнициНЗОК остави без пари болници и аптеки


80% от надлимитната дейност на лечебниците у нас се формира от спешни случаи, показва одит

Труд  стр. 4  

Националната здравно-осигурителна каса няма да разплати задълженията си от тази и минали години към болници и аптеки в страната, нито към чужди клиники и фондове, лекували български граждани. Те са в размер на над 300 млн. лв.

От тях 52 млн. лв. са към аптеки, болнични заведения и зъболекари в България за 2016 г., а 55 млн. лв. към лечебниците ни за 2015 г. Припомняме, че десетки частни и общински заведения са завели дело срещу касата за неизплатените им от миналата година средства. Дълговете на НЗОК към болниците са от надлимитната им дейност, т.е. финансовите разходи, надхвърлящи ограниченията, наложени от касата. 80% от тази дейност са от спешни случаи, показва одит на касата в София и Бургас през октомври и ноември тази година, заяви пред "Труд" председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов.

Въпреки това на последното си заседание надзорниците решиха, че тези средства от надлимити няма да бъдат изплатени. Няма да бъдат дадени и 3 млн. лв. на аптеките в страната - пари за лекарства в периода 1-15 декември, които се поемат от НЗОК напълно или частично и се полагат на здравноосигурени пациенти - около 2,5 млн. души. От Българския фармацевтичен съюз предупредиха, че е възможно хиляди хора да имат затруднен или никакъв достъп до медикаменти.

Опасяваме се, че неизплащането на парите към болниците ще доведе до по-голямо доплащане от страна на пациентите, обясни пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Друг решава за вноските на пациента


Елена ПОПОВА

Труд  стр. 1  

НЗОК няма да разплати задълженията си в размер на над 300 млн. лв. от тази и минали години към болници и аптеки в страната, нито към чужди клиники и фондове, лекували наши граждани. (Виж стр. 4.)

Въпреки че има десетки милиони левове, надсъбрани от здравни вноски през 2016-а, и че се отчитат милиони, спестени от затягане на коланите в болниците, разходите на лечебниците, формирани най-вече от спешни случаи, няма да бъдат възстановени от касата. Подобна беше ситуацията и през 2015 г., когато, вместо да се покрият още дългове, част от парите в резерва на НЗОК отпътуваха по направление към централния бюджет на държавата. Тази добре разработена схема за захранване разболява все повече българина и здравната система. Тя е и крайно цинична, защото някой друг решава как да бъдат похарчени парите на пациента.

Недоволство срещу тръжна процедура за МЗ


Труд  стр. 4  

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства, Българската генерична фармацевтична асоциация - Бгфарма, и Американската търговска камара в България се обединяват около необходимостта от сериозно преразглеждане на условията и реда по обявеното от Министерството на здравеопазването централизирано договаряне на лекарства за нуждите на лечебните заведения и свързаната с него обществена поръчка за 1 млрд. и 200 млн. лв. Това се посочва в отворено писмо до всички институции, имащи отношение по въпроса. Организациите се опасяват, че така организираната процедура ще доведе до дестабилизиране на сектора, а оттам и до ограничаване на достъпа на българските пациенти до нужната им терапия.Кардиолози спасиха куче водач


Родни специалисти успешно излекуваха сърцето на Артър

Труд  стр. 6  

Екип специалисти от Централни на ветеринарна клиника и Сити Клиник в София успяха успешно да извършат първата по рода си сърдечна операция на куче. Четириногото е куче водач на фондация "Очи на четири лапи" и вече 7 години безрезервно служи на своя стопанин и приятел Милю Карамитев. Подобна медицинска интервенция се осъществява за първи път не само в България, но и в световен мащаб.

"Артър бе диагностициран с тумор в лявото предсърдие и шансовете му за оцеляване бяха нищожни. Изключително сме благодарни на д-р Ранко Георгиев - ветеринарен кардиолог от ЦВК и д-р Георги Игнатов - кардиохирург от Сити Клиник, които приеха случая като своя лична кауза и направиха всичко възможно, за да спасят това невероятно куче", разказва Албена Алексиева от фондация "Очи на четири лапи". Артър е 9-годишно специално обучено мъжко куче водач. През ноември четириногото е насочено към д-р Георгиев, който поставя страшната диагноза и въпреки вероятността от фатален изход, решава да се бори за спасяването му. "Наложи се да предприемем процедура, която досега не е правена на куче-пациент, а именно отворена сърдечна операция. При тази интервенция функцията на сърцето се поема от специална машина, като то спира да функционира за определено време", споделя лекарят, извършил уникалната процедура.

Жена стана донор на трима души


Даниела ФАРХИ

Труд  стр. 4  

Семейството на 53-годишна пациентка, изпаднала в мозъчна смърт, е взело решение да даде шанс за нов живот на трима тежко болни българи, съобщиха от варненската УМБАЛ "Св. Марина". Ръководството й изказа съболезнования на близките на жената и уважението си към хуманното им решение в тежкия психологически момент. Предстои транспортиране на дарените органи.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница